Rezultate de la 1 la 4 din 4

Subiect: Retete utile

  1. #1
    anima Avatar
    anima este offline Utilizator Bobocel
    Data inscrierii
    august 2006
    Posturi
    404

    Implicit Retete utile

    BICARBONATUL DE SODIU

    - Cunosc gustul bicarbonatului de sodiu, dizolvat in lapte, din copilarie! Si azi Tratamentul acesta este foarte eficace contra tusei. La un pahar de lapte se pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Laptele se bea fierbinte inainte de culcare.

    - Persoanele care nu suporta laptele folosesc solutie de bicarbonat de sodiu in apa -1 lingura de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa.

    - Nimic nu ajuta mai bine la tratarea durerilor de gat decat clatirea cu solutie de bicarbonat de sodiu (gargara)

    - 2 lingurite la 1 pahar de apa calda. Bicarbonatul de sodiu umezeste mucoasa gatului. Clatirile se efectueaza de 5-6 ori pe zi.

    - Contra guturaiului, solutia de bicarbonat de sodiu se foloseste sub forma de picaturi pentru nas. Daca va curge nasul abundent, efectuati spalaturi nazale - picurati in nas cateva pipete de solutie si peste un niinut curatati nasul. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi.

    - Contra conjunctivitei se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. Dar sa tineti minte ca nu se poate sa folositi acelasi tampon de vata de 2 ori.

    - Care bolnav de ulcer nu a apelat la bicarbonatul de sodiu ca sa scape de dureri? Bicarbonatul neutralizeaza surplusul de acid din stomac. Iata de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului multi ani. Dar folosirea lui prea des da un efect invers: se mareste cantitatea acidului secretat in stomac. Mai mult decat atat, la interactiunea bicarbonatului cu acidul se degaja bioxid de carbon, care bombardeaza peretii subtiati ai stomacului, ducand la alte ulceratii. Este de dorit sa utilizati bicarbonat de sodiu cat mai rar, doar cand nu aveti alte medicamente la dispozitie.

    - Bicarbonatul de sodiu se foloseste in medicina ca substanta antiaritmica. Un atac de cord se poate opri administrand 1/2 lingurita de bicarbonat.

    - Bicarbonatul ajuta la hipertonie datorita faptului ca activeaza eliminarea intensiva a lichidului si sarurilor din organism si scade tensiunea arteriala. 1/2 lingurita de bicarbonat consumata impreuna cu medicamentele da posibilitatea micsorarii dozei acestora.

    - Bicarbonatul de sodiu este un mijloc eficace contra raului de automobil. Este important sa nu uitati sa luati la drum praful de bicarbonat.

    - Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor in caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sange, la intoxicatii care sunt insotite de voma si diaree, la febra indelungata cu transpiratie abundenta. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare.

    Reteta este simpla : 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute.

    - Au nevoie de bicarbonat de sodiu si bolnavii cu panaritiu -inflamarea cu puroi a degetului.

    incepeti Tratamentul imediat ce simtiti durere pulsanta. Pregatiti o solutie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apa fierbinte, in care tineti degetul timp de 20 minute. Repetati procedura de 3 ori pe zi si infectia va disparea repede.

    - Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor de dinti. Este deosebit de eficace contra inflamarii periostului. Clatiti gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteti evita interventia chirurgicala.

    - Bicarbonatul de sodiu este si substanta cosmetica. Dati sapunul prin razatoare si amestecati-1 cu bicarbonat. Spalati fata cu un tampon de vata muiat in amestec, de 2 ori pe saptamana. Curata pielea de acnee si de celulele moarte, deschizand porii.


    - Bicarbonatul poate inlocui pasta de dinti, pentru inalbire. Muiati un tampon de vata in bicarbonat de sodiu si stergeti dintii pana ce petele galbene vor disparea. Rezultatul se vede chiar si dupa o singura spalare.

    - Bicarbonatul de sodiu nu opreste eliminarea transpiratiei, dar neutralizeaza acizii ei. Dupa cum se stie, in unii acizi din sudoare se dezvolta bacterii care dau transpiratiei un miros neplacut Vara, sau inainte de antrenamentele sportive e bine sa stergeti regiunea axilara cu un tampon de vata, muiat in solutie de bicarbonat de sodiu, si mirosul neplacut nu va mai aparea toata ziua.

    - Solutia de bicarbonat de sodiu preparata dintr-o 1/2 lingurita la 1 pahar de apa, ne va ajuta sa ne tratam de intepaturile insectelor. Daca ungem locul intepat de cateva ori pe zi, inflamatia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu da voie microbilor sa patrunda in rana.

    - Dupa o zi de lucru putem trata picioarele obosite si umflate cu o solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Dupa 15 minute de odihna placuta, cu picioarele in solutia calda, veti putea dansa toata noaptea.

    - 90% din bacterii si pesticide raman pe legumele si fructele spalate cu apa de la robinet.

    Daca in apa se adauga bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, legumele si fructele se spala mult mai bine.

    - Daca aveti negi, trebuie sa-i ungeti cu pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament.

    - Pentru gusa adenomatoasa e bine sa mestecati paine de secara astfel ca ea sa fie bine inmuiata cu saliva. Se face din ea o turtita, se presara cu bicarbonat de sodiu, se pune pe gat si se panseaza. Se bea infuzie din boabe de boz tufar -1 lingurita de boabe la un pahar de apa fierbinte. Se bea cate 1/3 pahar de 3 ori pe zi. Se urmeaza Tratamentul pana cand se obtine rezultatul dorit. Din boabe de boz se poate fierbe dulceata si se poate folosi la Tratament.

    - Pentru pinten osos: la 3 litri de apa calduta se pun 500 g de bicarbonat de sodiu. Se "oparesc" picioarele, turnand apa fierbinte de cateva ori, timp de 30 minute. Apoi se pun picioarele pe un rolator de lemn cu spini si se rotesc rolele acestuia cu piciorul, schimband picioarele din timp in timp. Se repeta la 2-3 zile.

    - Contra radiculitei si bolilor articulatiilor: intr-o cana de apa fierbinte se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se inmoaie in aceasta solutie un servetel de bumbac de marimea locului bolnav si se scurge putin. O parte a servetelului se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant (gaz). Locul bolnav se unge cu grasime si se acopera cu servetelul. Se panseaza cu o basma de lana, si se inveleste cald. Se sta asa cat se poate de mult. Se repeta de cateva ori, functie de starea bolnavului.

  2. #2
    anima Avatar
    anima este offline Utilizator Bobocel
    Data inscrierii
    august 2006
    Posturi
    404

    Implicit Re: Retete utile

    TINERETE FARA BATRANETE SI VIATA FARA... SUFERINTA


    Pana nu demult, medicina a fost preocupata mai mult de tratarea bolilor asociate imbatranirii, decat de procesul in sine. Incetinirea imbatranirii reprezinta o tema de larg interes pentru fiecare dintre noi.
    Desi pare greu de crezut, noi, ca indivizi, nu imbatranim si nu ne imbolnavim de fapt, ci celulele noastre. Sanatatea organismului e dependenta de sanatatea propriilor celule. Astfel, pentru a incetini imbatranirea si pentru a preveni si limita bolile, trebuie sa ne protejam si sa ne hranim corect celulele.
    "In anul 1956, medicul Denham Harman de la Universitatea din Nebraska, a prezentat pentru prima data ceea ce astazi este cunoscut sub numele de 'teoria radicalilor liberi in procesul imbatranirii'. Acest mare pas in cunoasterea medicala a fost, bineinteles, ignorat timp de cateva decenii de comunitatea medicala, pana cand dovezile in sprijinul acestei teorii au devenit coplesitoare, astfel incat ea nu a mai putut fi negata, devenind un fapt incontestabil."
    Dar ce sunt radicalii liberi de oxigen ? Sunt de fapt oxigen in stare instabila - hidroxil, peroxid,superoxid (TOXICI la nivel celular), rezultat in urma actiunii unor factori exogeni si endogeni asupra oxigenului molecular respirat din atmosfera (BENEFIC la nivel celular). Factori exogeni incriminati: fumat, poluare, radiatii, pesticide, aditivi alimentari, medicamente, clorul din apa de robinet etc., iar ca factor endogen esential amintesc stresul, poate inamicul public nr. 1 in tarile dezvoltate.
    Radicalii liberi sunt foarte toxici la nivel celular (pe unele constituente membranare, dar cel mai rau este faptul ca actioneaza si la nivelul lantului ADN, producand mutatii, deletii sau insertii de baze azotate purinice si pirimidinice si astfel declansand bolile cu determinism genetic: cancerul, boala Alzheimer, scleroza multipla, glaucomul, cataracta, artroza, ingrosarea arterelor, zbarcirea pielii, pete pigmentare, senilitate si alte stari degenerative. In cazul cancerelor, mutatiile se produc la nivelul genelor oncogene, care, astfel se vor reactiva (ele in mod normal fiind represate imediat dupa nastere). In acest fel, celula respectiva va deveni celula maligna si pornind de la aceasta, daca sistemul imunitar se afla intr-o "ferereastra imunologica", prin diviziune mitotica se va forma tumora cu exprimare clinica. De mentionat ca in organismul uman se initiaza zilnic cateva zeci de procese neoplazice, dar, acestea trec neobservate deoarece sistemul imunitar isi face treaba (celulele NK - Natural Killer, patruleaza prin organismul nostru si omoara tot ce este nonself, adica, inclusiv celulele canceroase).
    "Imbatranirea este, prin urmare, nu un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai curand un proces biologic determinat de viteza cu care radicalii liberi sunt asimilati in organism, distrugand celulele, atacand tesuturile si afectand functiile vitale."
    Ce putem face deci pentru a ne apara impotriva acestui atac deosebit de virulent?
    Primul pas consta in eliminarea pe cat posibil a tuturor surselor de radicali liberi.
    Al doilea pas este fortificarea organismului pentru ca acesta sa poata lupta in mod natural cu armele pe care le detine: enzimele Superoxiddismutaza (SOD) si Glutathionperoxidaza. Aceste enzime antioxidante sunt principalii distrugatori de radicali liberi. Pana la 25-30 ani, aceste enzime sunt produse in cantitate suficienta pentru a distruge cea mai mare parte a radicalilor liberi. Dupa aceasta varsta, organismul produce o cantitate tot mai mica de enzime antioxidante, dar cantitatea de radicali liberi nu scade niciodata; astfel, pe masura inaintarii in varsta, radicalii liberi pot sa omoare celulele mai repede decat pot ele sa se reproduca. Rezultatul este ca fiecare organ se micsoreaza si capacitatile sale functionale scad. Pentru a putea produce pe cont propriu cele doua enzime, organismul are nevoie de aporturi importante de minerale si oligo-elemente ca Seleniu si Zinc. Fara Zinc si Seleniu in cantitati suficiente, sinteza acestor doua enzime vitale devine imposibila. Seleniul a disparut aproape complet din alimentatia omului actual, si aceasta din cauza proceselor artificiale de cultivare si de prelucrare. In plus, cea mai mare parte a populatiei inregistreaza un deficit cronic de zinc, iar zincul, dupa cum se stie, este solicitat de un numar de peste 300 de enzime care au nevoie de el pentru a functiona. Adaosurile zilnice de zinc si seleniu sunt de aceea esentiale pentru a asigura cantitatile adecvate de enzime antioxidante.
    Alaturi de productia interna de antioxidanti a organismului, exista si agenti externi care manifesta activitate antioxidanta atunci cand ajung in organismul uman. Printre aceste surse externe de antioxidanti se numara vitaminele A, C, E, Beta-Carotenul (precursorul vitaminei A) si aminoacizii Cisteina, Metionina si Glutation. Exista si antioxidanti care merg pe organe tinta: Licopina (care realizeaza profilaxia cancerului de prostata si care se gaseste in cantitatea cea mai crescuta in rosii, dar si in grapefruit rosu, pepene verde etc.,) si Luteina (care realizeaza profilaxia cataractei). Alte substante cu caracter antioxidant sunt Coenzima Q10, Gingko Biloba (ca fapt divers, acesti arbori au fost singurii care au ramas verzi in zona Hiroshima si Nagasaki in preajma bombardamentelor din cel de-al II-lea razboi mondial), Acidul Alfa Lipoic (ALA), care este singurul agent extern antioxidant ce strabate toate mediile (ceilalti sunt fie hidrosolubili - ex: vitamina C - , fie liposolubili - ex: vitamina E).
    Specialistii americani au descris insa, in ultimii ani si asa-numitii SUPERANTIOXIDANTI, care sunt 3 la numar:
    1. Extract de ceai verde - CATECHINE (polifenoli)
    2. ANTHOCIANINE (cunoscute in SUA sub denumirea de OPC=Oligomeric Proanthocianidins). Anthocianinele sunt: extract din scoarta de pin, extract din struguri rosii si Quercitina.
    3. Extract de coacaze, mure, capsuni, zmeura - ACIDUL ELAGIC (cel mai puternic antioxidant descoperit pana in momentul de fata).
    Acestia sunt antioxidanti mult mai puternici in sensul ca au pe suprafata lor o cantitate de situsuri de legatura pentru radicali liberi mult mai mare decat antioxidantii obisnuiti (de ex. Catechinele au potential de epurare a radicalilor liberi de peste 20 ori mai mare ca vitamina E).
    Departamentul pentru agricultura al SUA (USDA), a dezvoltat un nou test de laborator, cunoscut sub numele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). In functie de acest scor ORAC, alimentele pot fi ordonate pe o scala a puterii antioxidante. Cu cat scorul ORAC este mai mare, cu atat alimentul respectiv este mai benefic pentru organismul uman. In tabelul de mai jos, prezint cateva alimente cu scorul ORAC cel mai ridicat:

    Fructe cu scor ORAC inalt

    Coacaze 2,400
    Mure 2,036
    Capsuni / fragi 1,540
    Zmeura 1,220
    Prune 949
    Portocale 750
    Struguri rosii 739
    Cirese 670
    Kiwi 610

    Legume cu scor ORAC inalt

    Varza 1,770
    Spanac 1,260
    Fasole 980
    Varza de Bruxelles 980
    Lucerna 930
    Broccoli 890
    Sfecla 840
    Gogosar 710

    Totusi, cea mai puternica planta cu efect antiaging (antiimbatranire) este Rhodiola Rosea, cunoscuta si ca "radacina arctica" sau "radacina aurie" o planta originara din Siberia care creste la peste 3000 m altitudine. Deja cu 2500-3000 ani in urma, imparatii chinezi comandau aceasta planta pentru ca ei spuneau ca "cine consuma regulat ceai din aceasta planta, traieste peste 100 ani...". In zilele noastre, specialistii americani au redescoperit planta, pe care au introdus-o in o serie de suplimente alimentare, singura, sau combinata cu vitamine, minerale si alte plante. In Rhodiola Rosea s-au identificat 29 de substante active, cum ar fi: acizi organici, flavonoide (catechine si proantocianidine), taninuri, p-tirosol, fenil-propanoide, precum si salidrosidul izolat din glucozide (rhodiolosid sau rhodosin), rhodioniside, rhodiolin si rosiridin. Principalele efecte asupra organismului uman:
    -managementul stressului de orice fel
    -asigura imunotoleranta, recunoaste diferenta intre self si non-self, supravegheaza activitatea sistemului imunitar fata de procesele maligne
    -mentine homeostazia organismului
    -reduce influentele nocive ale stressului asupra inimii, protejeaza inima, normalizeaza bataile neregulate (aritmia), asigura o irigare locala optima, reduce durerile
    -poate avea efecte benefice in anumite tulburari sexuale la ambele sexe
    -in cazul diabeticilor, accelereaza producerea insulinei, respective creste sensibilitatea la insulina si astfel reduce nivelul glicemiei
    -substantele biologic active rosavin si salidrosid cresc nivelul serotoninei, la nivelul creierului si amelioreaza starile depresive
    -protejeaza ficatul fata de substantele toxice
    -are o foarte puternica activitate antioxidanta
    -poate fi benefica nu numai impotriva efactelor nocive ale radicalilor liberi si a agentilor mutageni, dar si in regenerarea leziunilor aparute la nivelul ADN-ului, prin stimularea endonucleazelor (enzime ce realizeaza repararea ADN)
    -imbunatateste performanata sportivilor si creste rezistenta fizica a acestora
    -amelioreaza starea generala, asigura prospetine spirituala
    -imbunatateste memoria si, in general, munca intelectuala.

    Concluzii:

    Imbatranirea patologica poate fi incetinita si transformata in imbatranire fiziologica (se stie ca "ceasul biologic" uman este setat pentru 120 ani) prin consumul regulat de antioxidanti si superantioxidanti. Acestia fac in acelasi timp si o profilaxie a multor boli cu determinism genetic (dintre care cancerul se distinge pe primul loc)prin epurarea organismului de radicalii liberi de oxigen. Pentru toate acestea, antioxidantii pot fi considerati pe buna dreptate INGERII NOSTRI PAZITORI..

  3. #3
    gero este offline Utilizator Samanta
    Data inscrierii
    octombrie 2008
    Locatie
    Iasi
    Posturi
    51

    Implicit Re: Retete utile

    Pentru ameliorarea varicelor si nu numai (tromboze, tuse...) :
    Apiterapie
    Se prepara din 600ml suc de ceapa rosie, plus 300 gr miere de salcam sau fanete.
    Se stoarce ceapa maruntita si se strecoara printr-o panza deasa de tifon (eu am folosit robotul de facut suc). Sucul rezultat se trece intr-o sticla curata si se adauga miere. Se amesteca bine si se pastreaza la frigider. Se ia cate 50 gr, inainte sau dupa cele trei mese principale, timp de 1 luna. Dupa o pauza de 1 luna de zile se poate repeta, pana la disparitia varicelor. Se recomanda cate o serie de o luna, de doua ori pe an, primavara si toamna. Preparatul, daca nu se tine la frigider devine toxic. Este contraindicat in gastritele hiperacide si ulcerele de stomac si duoden.

    Gero

  4. #4
    lysine este offline Utilizator Samanta
    Data inscrierii
    august 2010
    Posturi
    1

    Implicit Re: Retete utile

    Citat Citat din anima Vezi post
    TINERETE FARA BATRANETE SI VIATA FARA... SUFERINTA


    Pana nu demult, medicina a fost preocupata mai mult de tratarea bolilor asociate imbatranirii, decat de procesul in sine. Incetinirea imbatranirii reprezinta o tema de larg interes pentru fiecare dintre noi.
    Desi pare greu de crezut, noi, ca indivizi, nu imbatranim si nu ne imbolnavim de fapt, ci celulele noastre. Sanatatea organismului e dependenta de sanatatea propriilor celule. Astfel, pentru a incetini imbatranirea si pentru a preveni si limita bolile, trebuie sa ne protejam si sa ne hranim corect celulele.
    "In anul 1956, medicul Denham Harman de la Universitatea din Nebraska, a prezentat pentru prima data ceea ce astazi este cunoscut sub numele de 'teoria radicalilor liberi in procesul imbatranirii'. Acest mare pas in cunoasterea medicala a fost, bineinteles, ignorat timp de cateva decenii de comunitatea medicala, pana cand dovezile in sprijinul acestei teorii au devenit coplesitoare, astfel incat ea nu a mai putut fi negata, devenind un fapt incontestabil."
    Dar ce sunt radicalii liberi de oxigen ? Sunt de fapt oxigen in stare instabila - hidroxil, peroxid,superoxid (TOXICI la nivel celular), rezultat in urma actiunii unor factori exogeni si endogeni asupra oxigenului molecular respirat din atmosfera (BENEFIC la nivel celular). Factori exogeni incriminati: fumat, poluare, radiatii, pesticide, aditivi alimentari, medicamente, clorul din apa de robinet etc., iar ca factor endogen esential amintesc stresul, poate inamicul public nr. 1 in tarile dezvoltate.
    Radicalii liberi sunt foarte toxici la nivel celular (pe unele constituente membranare, dar cel mai rau este faptul ca actioneaza si la nivelul lantului ADN, producand mutatii, deletii sau insertii de baze azotate purinice si pirimidinice si astfel declansand bolile cu determinism genetic: cancerul, boala Alzheimer, scleroza multipla, glaucomul, cataracta, artroza, ingrosarea arterelor, zbarcirea pielii, pete pigmentare, senilitate si alte stari degenerative. In cazul cancerelor, mutatiile se produc la nivelul genelor oncogene, care, astfel se vor reactiva (ele in mod normal fiind represate imediat dupa nastere). In acest fel, celula respectiva va deveni celula maligna si pornind de la aceasta, daca sistemul imunitar se afla intr-o "ferereastra imunologica", prin diviziune mitotica se va forma tumora cu exprimare clinica. De mentionat ca in organismul uman se initiaza zilnic cateva zeci de procese neoplazice, dar, acestea trec neobservate deoarece sistemul imunitar isi face treaba (celulele NK - Natural Killer, patruleaza prin organismul nostru si omoara tot ce este nonself, adica, inclusiv celulele canceroase).
    "Imbatranirea este, prin urmare, nu un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai curand un proces biologic determinat de viteza cu care radicalii liberi sunt asimilati in organism, distrugand celulele, atacand tesuturile si afectand functiile vitale."
    Ce putem face deci pentru a ne apara impotriva acestui atac deosebit de virulent?
    Primul pas consta in eliminarea pe cat posibil a tuturor surselor de radicali liberi.
    Al doilea pas este fortificarea organismului pentru ca acesta sa poata lupta in mod natural cu armele pe care le detine: enzimele Superoxiddismutaza (SOD) si Glutathionperoxidaza. Aceste enzime antioxidante sunt principalii distrugatori de radicali liberi. Pana la 25-30 ani, aceste enzime sunt produse in cantitate suficienta pentru a distruge cea mai mare parte a radicalilor liberi. Dupa aceasta varsta, organismul produce o cantitate tot mai mica de enzime antioxidante, dar cantitatea de radicali liberi nu scade niciodata; astfel, pe masura inaintarii in varsta, radicalii liberi pot sa omoare celulele mai repede decat pot ele sa se reproduca. Rezultatul este ca fiecare organ se micsoreaza si capacitatile sale functionale scad. Pentru a putea produce pe cont propriu cele doua enzime, organismul are nevoie de aporturi importante de minerale si oligo-elemente ca Seleniu si Zinc. Fara Zinc si Seleniu in cantitati suficiente, sinteza acestor doua enzime vitale devine imposibila. Seleniul a disparut aproape complet din alimentatia omului actual, si aceasta din cauza proceselor artificiale de cultivare si de prelucrare. In plus, cea mai mare parte a populatiei inregistreaza un deficit cronic de zinc, iar zincul, dupa cum se stie, este solicitat de un numar de peste 300 de enzime care au nevoie de el pentru a functiona. Adaosurile zilnice de zinc si seleniu sunt de aceea esentiale pentru a asigura cantitatile adecvate de enzime antioxidante.
    Alaturi de productia interna de antioxidanti a organismului, exista si agenti externi care manifesta activitate antioxidanta atunci cand ajung in organismul uman. Printre aceste surse externe de antioxidanti se numara vitaminele A, C, E, Beta-Carotenul (precursorul vitaminei A) si aminoacizii Cisteina, Metionina si Glutation. Exista si antioxidanti care merg pe organe tinta: Licopina (care realizeaza profilaxia cancerului de prostata si care se gaseste in cantitatea cea mai crescuta in rosii, dar si in grapefruit rosu, pepene verde etc.,) si Luteina (care realizeaza profilaxia cataractei). Alte substante cu caracter antioxidant sunt Coenzima Q10, Gingko Biloba (ca fapt divers, acesti arbori au fost singurii care au ramas verzi in zona Hiroshima si Nagasaki in preajma bombardamentelor din cel de-al II-lea razboi mondial), Acidul Alfa Lipoic (ALA), care este singurul agent extern antioxidant ce strabate toate mediile (ceilalti sunt fie hidrosolubili - ex: vitamina C - , fie liposolubili - ex: vitamina E).
    Specialistii americani au descris insa, in ultimii ani si asa-numitii SUPERANTIOXIDANTI, care sunt 3 la numar:
    1. Extract de ceai verde - CATECHINE (polifenoli)
    2. ANTHOCIANINE (cunoscute in SUA sub denumirea de OPC=Oligomeric Proanthocianidins). Anthocianinele sunt: extract din scoarta de pin, extract din struguri rosii si Quercitina.
    3. Extract de coacaze, mure, capsuni, zmeura - ACIDUL ELAGIC (cel mai puternic antioxidant descoperit pana in momentul de fata).
    Acestia sunt antioxidanti mult mai puternici in sensul ca au pe suprafata lor o cantitate de situsuri de legatura pentru radicali liberi mult mai mare decat antioxidantii obisnuiti (de ex. Catechinele au potential de epurare a radicalilor liberi de peste 20 ori mai mare ca vitamina E).
    Departamentul pentru agricultura al SUA (USDA), a dezvoltat un nou test de laborator, cunoscut sub numele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). In functie de acest scor ORAC, alimentele pot fi ordonate pe o scala a puterii antioxidante. Cu cat scorul ORAC este mai mare, cu atat alimentul respectiv este mai benefic pentru organismul uman. In tabelul de mai jos, prezint cateva alimente cu scorul ORAC cel mai ridicat:

    Fructe cu scor ORAC inalt

    Coacaze 2,400
    Mure 2,036
    Capsuni / fragi 1,540
    Zmeura 1,220
    Prune 949
    Portocale 750
    Struguri rosii 739
    Cirese 670
    Kiwi 610

    Legume cu scor ORAC inalt

    Varza 1,770
    Spanac 1,260
    Fasole 980
    Varza de Bruxelles 980
    Lucerna 930
    Broccoli 890
    Sfecla 840
    Gogosar 710

    Totusi, cea mai puternica planta cu efect antiaging (antiimbatranire) este Rhodiola Rosea, cunoscuta si ca "radacina arctica" sau "radacina aurie" o planta originara din Siberia care creste la peste 3000 m altitudine. Deja cu 2500-3000 ani in urma, imparatii chinezi comandau aceasta planta pentru ca ei spuneau ca "cine consuma regulat ceai din aceasta planta, traieste peste 100 ani...". In zilele noastre, specialistii americani au redescoperit planta, pe care au introdus-o in o serie de suplimente alimentare, singura, sau combinata cu vitamine, minerale si alte plante. In Rhodiola Rosea s-au identificat 29 de substante active, cum ar fi: acizi organici, flavonoide (catechine si proantocianidine), taninuri, p-tirosol, fenil-propanoide, precum si salidrosidul izolat din glucozide (rhodiolosid sau rhodosin), rhodioniside, rhodiolin si rosiridin. Principalele efecte asupra organismului uman:
    -managementul stressului de orice fel
    -asigura imunotoleranta, recunoaste diferenta intre self si non-self, supravegheaza activitatea sistemului imunitar fata de procesele maligne
    -mentine homeostazia organismului
    -reduce influentele nocive ale stressului asupra inimii, protejeaza inima, normalizeaza bataile neregulate (aritmia), asigura o irigare locala optima, reduce durerile
    -poate avea efecte benefice in anumite tulburari sexuale la ambele sexe
    -in cazul diabeticilor, accelereaza producerea insulinei, respective creste sensibilitatea la insulina si astfel reduce nivelul glicemiei
    -substantele biologic active rosavin si salidrosid cresc nivelul serotoninei, la nivelul creierului si amelioreaza starile depresive
    -protejeaza ficatul fata de substantele toxice
    -are o foarte puternica activitate antioxidanta
    -poate fi benefica nu numai impotriva efactelor nocive ale radicalilor liberi si a agentilor mutageni, dar si in regenerarea leziunilor aparute la nivelul ADN-ului, prin stimularea endonucleazelor (enzime ce realizeaza repararea ADN)
    -imbunatateste performanata sportivilor si creste rezistenta fizica a acestora
    -amelioreaza starea generala, asigura prospetine spirituala
    -imbunatateste memoria si, in general, munca intelectuala.

    Concluzii:

    Imbatranirea patologica poate fi incetinita si transformata in imbatranire fiziologica (se stie ca "ceasul biologic" uman este setat pentru 120 ani) prin consumul regulat de antioxidanti si superantioxidanti. Acestia fac in acelasi timp si o profilaxie a multor boli cu determinism genetic (dintre care cancerul se distinge pe primul loc)prin epurarea organismului de radicalii liberi de oxigen. Pentru toate acestea, antioxidantii pot fi considerati pe buna dreptate INGERII NOSTRI PAZITORI..

    Buna, de unde ai pescuit minunatia asta de articol?

Subiecte Similare

  1. Sunt utile capacitatile paranormale?
    De Ion Furtuna in forum Paranormal
    Replici: 270
    Ultimul post: 06 dec 2013, 22:38
  2. Retete pentru slabit
    De pheonix nemo in forum Alimentatia sanatoasa
    Replici: 49
    Ultimul post: 03 ian 2013, 14:28
  3. Retete diverse
    De Larisa in forum Alimentatia sanatoasa
    Replici: 5
    Ultimul post: 06 mar 2012, 18:14
  4. Link-uri utile
    De Catalin in forum BURSA: Vanzari, cumparari, promotii, reclame
    Replici: 13
    Ultimul post: 08 mar 2010, 15:18
  5. Tehnici utile
    De Ilia in forum Sfaturi si sugesii. Ajutor terapeutic
    Replici: 27
    Ultimul post: 19 ian 2009, 16:47

Reguli postare

  • Nu puteti crea subiecte noi
  • Nu puteti posta replici
  • Nu puteti posta atasamente
  • Nu puteti sa va editati postarile
  •