Rezultate de la 1 la 9 din 9

Subiect: Castanele comestibile, aliment si medicament

  1. #1
    Ilia Avatar
    Ilia este offline Utilizator Copacel roditor
    Data inscrierii
    noiembrie 2007
    Locatie
    Pitesti
    Posturi
    609

    Implicit Castanele comestibile, aliment si medicament


    La hipermarket am gasit castane comestibile. Fiind in post si amintindu-mi ca am mancat odata la cineva, am cumparat si eu.>>
    Nu stiam cum se prepara, am cautat pe internet si-am gasit niste articole interesante.>>
    Pentru timpul meu liber, retele mi s-au parut stufoase, asa ca le-am fiert, le-am scurs de zeama, le-am pus intr-un bol la rece (frigider), in coaja fiind. Cand am chef , iau un pumn de castane le despic si le mananc. Sunt delicioase. O sa incerc si coapte.


    Surse importante de vitamine si minerale, castanele comestibile sunt de un real ajutor persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor.>>


    Castanul (Castanea sativa) este originar din SE Europei, dar creste spontan pana la 45-50˚ latitudine nordica.
    In scop terapeutic, de la castanul comestibil se recolteaza coaja, florile, frunzele si semintele.

    Fructele au o compozitie asemanatoare graului si sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C. Acestea contin de asemenea protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, valoarea lor calorica fiind de 200 calorii la 100 g.

    Culegerea castanelor comestibile se face de la sfarsitul lui septembrie si pana la inceputul lui noiembrie.
    Caseta: Piureul de castane este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat.
    Proprietatile fructelor de castan

    Pentru uzul intern, se folosesc fructele proaspete de castan, care se consuma coapte, fierte, sub forma de piure si in diverse combinatii (de preferinta cartofi, varza, ciuperci si morcovi). Acestea sunt excelente ca aliment, avand proprietati stomahice, bacteriostatice, antianemice si remineralizante. Castanele comestibile sunt recomandate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor datorita bogatiei lor de minerale si vitamine (putin degradabile in procesul prepararii).
    Indicatii terapeutice

    Amestecul de piure de castane si branza de vaci (in proportii egale), indulcit cu miere, este o hrana usor digerabila si foarte energizanta.Spre deosebire de alte produse prelucrate termic, piureul de castane pastreaza in mare masura vitaminele fructului proaspat.
    Pentru a intari inima, se consuma castane crude, curatate de coaja.
    In caz de scleroza cerebrala sau dureri de stomac, fructele se mananca fierte in apa, inainte si dupa mesele principale.
    Trateaza hemoroizii, varicele, tromboflebita: se face o cura de patru saptamani, consumandu-se cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere, inaintea meselor de dimineata si seara.
    Baile cu faina de castane dulci (comestibile) se folosesc in tratamentul reumatismului cardio-articular si endocarditei postreumatice. Ele se prepara astfel: faina, in cantitate de 1-1,5 kg se pune in apa rece, apoi se fierbe 30 de minute, se decanteaza si se adauga apei din cada de baie. Se poate folosi si extract gata preparat.Durata unei bai este de 15-20 minute. Se face cate o baie zilnic, timp de 21 de zile
    Frunzele castanului comestibil dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si de ceea sunt folosite pentru tratarea bronsitele (sub forma de infuzie). Infuzia din frunze de castan nobil are actiune antiinflamatorie; se prepara din 2-3 g frunze la 100 mg apa clocotita; se bea indulcita cu miere, pentru combaterea traheobronsitei acute. Se consuma 2-3 cani pe zi.
    Folosita tot ca infuzie, scoarta de castan are proprietatea de a scadea temperatura.

    Polenul castanului nobil contine substante antibiotice, este diuretic si usor laxativ.
    Mierea de castan comestibil –dulce (in boli ale venelor, in descongestionarea ficatului si prostatei)
    Castanele actioneaza ca tonic muscular, nervos si venos, si reduc permeabilitatea capilara. Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor si tromboflebitei, se consuma cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere inainte de micul dejun si de cina. Se face o cura de cateva saptamani.
    Uz extern

    Pentru utilizari externe, sunt foarte eficiente si castanele uscate (uscarea se face la fel ca la castanele salbatice).
    In cazul degeraturilor sau durerilor reumatice care se agraveaza la frig, se fierb cinci maini de castane cu trei litri de apa pana cand scad la jumatate. Se filtreaza decoctul rezultat, cu care se fac spalaturi cat mai calde posibil pe locurile afectate. Aplicarea dureaza 10-15 minute si se repeta zilnic, pana la completa vindecare.

    In cosmetica este folosita masca din castane si miere pentru toate tipurile de ten, datorita proprietatilor antiinflamatoare, de reducere a fragilitatii capilarelor, fotoprotectoare pentru radiatii UV. De asemenea, aceasta masca protejeaza acidul hialuronic din piele si normalizeaza secretia glandelor.


    Rezultatele sunt vizibile mai ales in intarzierea procesului general de imbatranire a pielii si in revitalizarea pielii uscate, careia ii reda supletea si catifelarea. Masca se tine pe fata timp de 30 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta.

    Contraindicatii: diabeticii si persoanele obeze nu se pot bucura de valoarea nutritionala a castanelor.
    Retetele saptamanii:
    Castane coapte:
    Luati castanele, le puteti sterge cu un servet si le crestati pe o parte folosind cutitul.
    Dupa ce ati crestat castanele, le puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Le puneti cu crestatura in sus, fara sa se suprapuna. Le lasati la copt apoximativ 20-25 minute, dupa care le scoate-ti si le serviti.
    Castane cu varza calita (cu efecte benefice mai ales in cazul persoanelor care depun mari eforturi fizice si pentru sportivii de performanta)
    Ingrediente: 300 gr castane mici (pentru ca sunt mai bune calitativ), o varza calita, 5 cepe, 5 ardei grasi, 50 ml ulei de masline.
    Preparare: Castanele se prajesc, la foc mic, intr-o tigaie. Cand sunt gata, se cojesc si le punem intr-o cratita in care am preparat, intre timp, o varza calita, amestecata cu ardei gras. Vom pune un strat de ceapa pe fundul cratitei, apoi varza calita cu ardei si deasupra castanele.

    Cratita va sta in cuptor timp de 25 de minute, la foc mic. Mancarea se poate asezona cu ardei iute sau iaurt.
    mancare de castane

    Castane comestibile se fierb un pic in apa, se scot, se arunca in apa rece, se cojesc si se trage pielita maro de pe miez.
    Se prajesc un pic in ulei masline.
    Se taie zarzavat in bucatele: ceapa, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel si se pune peste castane, impreuna cu ciuperci.
    Cand e zarzavatul calit, se stinge cu (mult) vin rosu si se lasa la foc mic sa scada.
    La sfarsit se adauga cuburi de rosie si se mai lasa un pic.
    Ca mirodenii se pun vreo 2 cuisoare, rosmarin, cimbru si 2 foi de dafin.

    Se serveste cu mamaliga.
    Pentru craciun:
    Ruladă de curcan umplută cu castane

    Timp de preparare: 40 de minute

    Calorii: 420/porția

    Ingrediente: o felie de pâine, 4 linguri de lapte, 200 g piure de castane, un ardei roșu, cimbru, 900 g piept de curcan, 4 linguri de ulei, un ou, făină

    Preparare: Pâinea înmuiată în lapte se scurge și se amestecă în piureul de castane. Se adaugă ardeiul tăiat mărunt, oul bătut și cimbrul. Pieptul de curcan s e taie, se acoperă cu piureul de castane, se rulează și se prinde cu scobitori. Rulada se pune la cuptor într-o tavă unsă cu ulei și presărată cu făină.
    Curcan umplut (forestier)
    Timp de preparare:
    30 min (complexitate redusa)
    Ingrediente:
    Ingrediente (pentru 7-8 persoane): 1 curcan,
    250 g ficatei de pasare,
    150 g jambon,
    200 g castane comestibile crude,
    3 cepe de arpagic,
    2 linguri pesmet,
    30 g ciuperci uscate date pe razatoarea mica,
    1 ou,
    2 linguri patrunjel verde taiat cu foarfeca,
    2 linguri coniac,
    1 lingura seminte de pin,
    50 g unt,
    sare,
    piper.
    Pentru garnitura: 1 kg sampinioane,
    500 g malai,
    1/2 l lapte,
    100 g unt,
    2 linguri patrunjel verde taiat cu foarfeca,
    ulei,
    sare,
    piper.
    Mod de preparare:
    Umplutura - curatati ceapa si tocati-o marunt. Spalati ficateii, stergeti-i si taiati-i bucatele de circa 1 cm. Taiati marunt jambonul. Puneti 20 g de unt sa se topeasca intr-o tigaie, prajiti ceapa circa 3 minute, adaugati bucatelele de ficat si lasati-le sa se caleasca inca doua minute, amestecand intruna, dupa care rasturnati-le intr-un castron. Stropiti-le cu coniac, amestecati, adaugati jambonul, patrunjelul, sarea, piperul, pesmetul, ciupercile rase, semintele de pin si castanele si amestecati din nou. Incorporati oul batut si amestecati. Umpleti curcanul cu amestecul astfel pregatit si coaseti taietura cu ata de bucatarie. Asezati-l pe o tava, presarati peste el bucatele de unt si dati-l la cuptor. Incingeti cuptorul la 180°C si lasati curcanul sa se patrunda aproximativ doua ore si jumatate, stropindu-l din cand in cand cu zeama din tava. Mamaliga - Puneti la fiert intr-o oala 1/2 l de apa, 1/2 l de lapte, 50 g unt, sare si cand incepe sa clocoteasca, turnati malaiul in ploaie, amestecand intruna, pana cand a absorbit tot lichidul. Rasturnati mamaliga pe o tava mai mare, nivelati-o la suprafata si lasati-o sa se raceasca. Taiati-o patrate sau dreptunghiuri, prajiti-le in ulei pana ce se rumenesc pe ambele parti si puneti-le deoparte. Ciupercile - Curatati ciupercile si prajiti-le circa 5 minute - la foc iute - in untul ramas, amestecand intruna. Sarati, piperati si incorporati patrunjelul taiat. Serviti curcanul pe un platou, cu bucatile de mamaliga de jur imprejur, iar peste mamaliga presarati ciupercile prajite. >>
    Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi. T.Arghezi

  2. #2
    Camelia Avatar
    Camelia este offline I.E. De'al casei
    Data inscrierii
    noiembrie 2006
    Locatie
    Ploiesti
    Posturi
    2.432

    Implicit Re: Castanele comestibile, aliment si medicament

    Cafeaua: cu sau fara? Autor: Mario Sorin Vasilesc

    Cine-mi face si mie o cafeluta buna ?

    Prietenul meu din adolescenta Lal Sin Dong Le, odinioara kampoghelung
    ( staret ) al unei manastiri in Kashmir, apoi al alteia pierduta in
    jungla laotiana, membru in Consiliul Modial al Pacii si care a renuntat
    la toate pozitiile lumesti devenind calugar ratacitor, bea si acum o
    cafeluta pe zi, dar numai cu cardamon...asa cum la invatat un mare
    maestru Sufi, discipol al lui Pir Zade Innayat Khan, seful miscarii
    mondiale Sufiste...

    Unora le face bine, altora le face rau. Pe unii ii perturba in viata
    spirituala, pe altii nu...

    Uneori ideea preconceputa e mai nociva decat cafeaua in sine.
    Problema este nu sa o bei sau nu, ci daca esti sau nu ( in realitatea
    fizica sau in cea imaginara ) dependent de ea. Nu (ne)bautul cafelei
    conteaza, ci relatia ta cu ea, dupa asta te poti ghida cel mai bine.
    Pana cand ajungi sa poti trai bine mersi fara ea, pentru a o putea bea
    de placere, de pofta si nu de nevoie.

    Vreti alte solutii ? Bine :

    - cicoarea, dar creste tensiunea.
    - ghinda uscata, prajita si macinata - minunat depurativ si laxativ.
    - samburi de struguri uscati, prajiti si macinati. Excelenta in multe
    afectiuni, indeosebi respiratorii. (Ultimele doua retete, ca si alte
    variante le-a pus marele Vasile Voiculescu, scriitorul, medicul, yoghinul si
    rugatorul isihast in "1001 de leacuri populare" ).

    Dar, hai sa nu confundam substitutele terapeutice cu CAFEAUA reala,
    doar pentru a pacali constiinta si a masca dependenta.

    Fiti sinceri cu cafeaua, cu altele asemanatoare, cu voi, si efectele
    nedorite se vor micsora semnificativ.
    A propos, eu beau decafeinata...de vreo 5 ori pe an.
    O cafeluta ?...
    "Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede!" - proverb romanesc


    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.



    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  3. #3
    Camelia Avatar
    Camelia este offline I.E. De'al casei
    Data inscrierii
    noiembrie 2006
    Locatie
    Ploiesti
    Posturi
    2.432

    Implicit Re: Castanele comestibile, aliment si medicament

    am gresit subiectul (
    si nu ma mai lasa sa il editez pt a-l scoate de aiiiiiiiiiici(
    "Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede!" - proverb romanesc


    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.



    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  4. #4
    mihaella Avatar
    mihaella este offline Utilizator Samanta
    Data inscrierii
    decembrie 2008
    Locatie
    ploiesti
    Posturi
    42

    Implicit Re: Castanele comestibile, aliment si medicament

    Pretioase informatii.Ador castanele!

  5. #5
    energy este offline Utilizator Samanta
    Data inscrierii
    decembrie 2009
    Locatie
    http://www.humanrestore.com
    Posturi
    13

    Implicit Re: Castanele comestibile, aliment si medicament

    Citat Citat din mihaella Vezi post
    Pretioase informatii.Ador castanele!

    Nu am mancat nicioadata , cam cu ce aliment aduce la gust ?
    Urmaresc documentare Interesante pe
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.


  6. #6
    Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
    Data inscrierii
    august 2006
    Locatie
    Pitesti
    Posturi
    2.823

    Implicit Re: Castanele comestibile, aliment si medicament

    Citat Citat din energy Vezi post
    Nu am mancat nicioadata , cam cu ce aliment aduce la gust ?
    Incercati-le! Gustul lor este unic. Cel mai indicat: castane coapte, cat sunt calde.
    Puteti incerca si pasta de castane la borcan - se gaseste prin supermarket - dar gustul este alterat un pic de adaosul de alcool din compozitie.

    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  7. #7
    Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
    Data inscrierii
    august 2006
    Locatie
    Pitesti
    Posturi
    2.823

    Implicit Re: Castanele comestibile, aliment si medicament

    Azi am gasit la Carrefour castane la borcan. Se pare ca au fost fierte si curatate de coaja inainte de ambalare. Asta, undeva, prin Italia.

    Acum este sezonul lor - se culeg, sunt comercializate ca atare sau se industrializeaza.

    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  8. #8
    Constanta este offline Utilizator Samanta
    Data inscrierii
    martie 2011
    Locatie
    Constanta
    Posturi
    3

    Implicit Re: Castanele comestibile, aliment si medicament

    Mersi foarte mult pentru acest topic!
    Chiar este interesant!

  9. #9
    Ilia Avatar
    Ilia este offline Utilizator Copacel roditor
    Data inscrierii
    noiembrie 2007
    Locatie
    Pitesti
    Posturi
    609

    Implicit Raspuns Castanele comestibile, aliment si medicament

    mmmmm, e vremea castanelor. Delicioase
    Si pentru ca topicul general este "Alimentatia sanatoasa", ma zgandara sa va spun ca nu exista, asa cum mai orice poate fi sanatos.
    Pare contradictie!
    Poti manca numai mere si orez, sau castane si muri de cancer.
    Fructele si legumele consumate mai ales crude au o energie pura, procesul de digestie este usor, corpul isi poate orienta energiile proprii dinspre rezolvarea digestiei grea inspre diverse pb ale lui, insa daca mintea ta emana energie grosiera non-stop, consumul de alimentatie sanatoasa duce la prelungirea suferintei (mai mult timp sa gandesti cu ura ca vecinul are 3 capre si tu numai una; ca Gheorghe o iubeste pe Leana desi este imorala, in loc sa te iubeasca pe tine etc), se mai numeste si ragaz, doar, doar, te trezesti, si se mai intampla, insa nu castana face asta.
    Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi. T.Arghezi

Reguli postare

  • Nu puteti crea subiecte noi
  • Nu puteti posta replici
  • Nu puteti posta atasamente
  • Nu puteti sa va editati postarile
  •