Pagina 5 din 15 PrimulPrimul 1234567891011 ... UltimulUltimul
Rezultate de la 61 la 75 din 224

Subiect: Ce sunt sfintele taine?

 1. #61
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  E...,ma deranjeaza pozitia ta crestin-ortodoxa,hai sa nu exageram.
  Ideea era urmatoarea : ca de obicei incep multe si le termin cand apuc ,asa si cu topicul asta pe care cu l-am deschis cu intentii seriose,desigur.
  In greaca asa zise-le taine sunt musterion-misterii ,un cuvant des intalnit in biblie care mi-a atras atentia.
  Despre aceste misterii doresc sa scriu aici ,dar uite ca n-am apucat.Nu despre tainele universului,desi ..n-ar fi prea exagerat termenul.
  Eu nu stiu daca " maslu" exista in biblie sau " cuminecatura" ,care sunt termenii in greaca? Pocainta-metanoia -am dezbatut-o aici pe forum dar subiectul este inca deschis ,m-as bucura sa discut pasii personali ai " metanoia " prin care a trecut cineva...
  Sunt de-a casei ptr ca ma suporta lumea pe-aici

  Ei,vasta cultura ,razi de mine? Ce vasta cultura?
  Sper sa ne reauzim,ultima data ai disparut in concediu...acum 1 an ,parca?!?
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 2. #62
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Dragă Lovelife (îmi place ideea, adică să te identifici nu iubirea de viață) dacă recitești în întregime comentariul tău la faptul că preotul preia păcatele celor ce se spovedesc sau care se pocăiesc prin nevoință la sf. Maslu, vei vedea că în final ajungi cam la aceeași concluzie, desigur cu rezerva prezenței unui preot cu foarte mult har. Acum cam ce ar însemnă chestia asta? După cum spunea un călugăr, nu există nici o diferență în realizarea practică a intermedierii în fața lui Dumnezeu a iertării păcatelor celui de sub patrafir; ele sunt atunci pe loc iertate. Deci un preot cu har se deosebește de un oricare altul prin faptul că găsește cuvintele necesare ca cel ce se căiește de păcatele lui să nu mai repete păcatul respectiv (știut fiind faptul că cel mai mare păcat este cel de care nu ne putem lăsa). Și aici ajungem și la ce spuneai referitor la ce trebuie să facem după spovedanie și împărtășire (dacă cumva nu ni se interzice prin canon să ne împărtășim o anumită perioadă de timp) și anume la faptul că nu trebuie să mai repetăm acele păcate. Ce se întâmplă dacă repetăm acele păcate? Foarte simplu. Ne pocăim din nou, ne spovedim și ne împărtășim. Nu întâmplător te întreabă preotul ce păcate ai mai făcut de la ultima spovedanie, căci pe acelea trebuie să te rogi să ți se ierte, cele anterioare fiind deja iertate.
  Sfinte Dumnezeule, sfinte tare, sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi!
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 3. #63
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Imi pare rau,nu inteleg.In NT pacatul este a rata tinta din diverse motive ,inclusiv eroarea cauzata de religie.Ce treaba are altcineva cu propriile probleme /personale ale fiecaruia?Nimeni nu poate intermedia nimic ,decat Hristos care exista in fiecare om( tribul ubuntu i-a surclasat pe zoroastrieni la bunatate, se pare ca ei l-au nascut pe Hristos in sine mai bine decat restul omenirii).Daca ar fi asa simplu ,n-ar mai exista karma ,nu s-ar mai naste oameni care sa-si duca si sa-si plateasca propriile fapte,ar fi o feerie ...dar nu e.
  Pacatul este o mentalitate retrograda ,inclusiv faptul ca negrul e inferior si femeia e inferioara,iar chinezul e intre negru si femeie.
  Pacatul se constientizeaza prin urcarea spirituala proprie , se depaseste prin intelegere si a nu mai face.Din pacat se iese prin cunoastere,constientizare in acord cu armonia divina ,nu prin autojudecare de sine sau judecare de altii.
  Pacatul cuiva nu este treaba nimanui ,este personal cu D-zeu .D-zeu are cantarul si masura ,nu omul.
  De aici si " nu judeca" .
  A fi fara pacat inseamna a incerca sa devii inocent ,atat de bun ,inocent ca un copil.Imi pare rau ca rastalmacesti vorbele lui Isus.
  Si nu te poti " pocai " din nou,ptr ca pocainta are loc o singura data : o singura data iti schimbi mentalitatea gandurilor inimii si mintii in acord cu iubirea divina.Daca prin pocainta intelegi " regrete" ,sa stii ca acest cuvant nu apare in NT,apare doar" a regreta " privindu-l pe Iuda Iscariotul...cei ca Iuda au regrete ,omul oarecare isi schimba doar mentalitatea.

  Ps : pacatul in Nt este antonimul lui aletheia,eleusia ,Adevarul ...ca sa stii care iti e pacatul trebuie sa stii care este adevarul pe care il cauti.Acesta se reveleaza personal ,nu in grup,este o cautare proprie pe drumul propriei evolutii,stagnari sau involutii spirituale.
  Din ceea ce spui ar trebui sa nu mai existe sfinti,profeti ,oameni luminati .
  Asa ar fi bine?
  Biblia spune ca toti vom da socoteala de fiecare cuvant.Trebuie avut grija ce spunem ,constienta fiecarei spuse si adevarul ei.
  Ultima editare de cris : 27 dec 2008 la 17:01
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 4. #64
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Dragă Cris... Îmi pare rău dacă prin absența mea de pe forum ți-am creat un oarecare discomfort. Nu știu, poate că mai am și eu uneori nevoie de ... singurătate ... cine știe? Dacă ai urmări cu mai multă atenție, ai vedea că deși nu s-a precizat în mod explicit despre care „sfinte Taine” este vorba, oamenii au abordat Taina Cuminecăturii și deci, sigur că m-a dus gândul la sfintele Taine din credința creștin-ortodoxă unde se și regăsesc dealtfel, știut fiind că nu toate formele de creștinism au aceste șapte sfinte Taine. Și ar mai fi un motiv și anume faptul că cel puțin declarativ, mai mult de 80% din români sunt creștini-ortodoxi ceea ce spune ceva, nu? Eu nu sunt expert în greaca veche și nici nu mi-am propus să privesc cu ochi critic traducerile din greacă. Acum dacă tu tot te afunzi într-ale căutării, aș putea să-ți sugerez și altceva ca studiu și anume scrierile apocrife dar am complica mult prea mult înțelegerea fenomenului și nu ne-ar fi de nici un folos. Am pățit și eu exact același lucru ca și tine și anume pornind de la tehnici specifice altor religii (yoga de exemplu) am cerut un îndreptar similar „Aforismelor lui Patanjali” care, urmat pas cu pas să te ducă, pe calea ortodoxiei, la mântuirea sufletului. Desigur că am cerut acest lucru părintelui din parohia unde locuiesc și... surpriză! Mai există și alte taine în afara celor șapte sfinte Taine din ortodoxie, adică, pentru a fi mai explicit, și această cale spre mântuirea sufletului este tot o taină. O taină pe care suntem chemați fiecare să o descoperim pentru mântuirea sufletului nostru neexistând o „cale comună” ci una particulară, specifică fiecăruia dintre noi. Deci fiecare dintre noi, are o altă „temă de casă” pe lumea asta și dacă și-o rezolvă, e mântuit (parcă am auzit chestia asta și pe altundeva...). Cum aflăm care e tema noastră personală, asta e deja altceva. Spunea cineva că am putea identifica această temă personală analizând retrospectiv viața noastră și dacă identificăm ceva de care ne-am apucat de mai multe ori și niciodată nu am reușit să o ducem la bun sfârșit, din diferite motive, atunci acel „ceva” este tema noastră. Desigur e doar o părere... Poate că tema ta e să fi o căutătoare; poate că tema mea e să-ți arăt inutilitatea căutării în detrimentul practicii... Cine știe?
  Doamne, înderptează cărările mele!
  Cu drag, Dodo.
  Ultima editare de Tudor STEFAN : 27 dec 2008 la 17:25
  Doamne ajută!

 5. #65
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Cris... Mulțumesc pentru avertisment. Păcatul este chiar în biblie definit ca nerespectarea poruncii Divine (vezi păcatul de a gusta din fructul pomului cunoașterii binelui și a răului...). De aici mai departe e clar că trebuie să respectăm cel zece porunci sau, dacă știm ce înseamnă iubirea doar două porunci în care se rezumă totul.
  Doamne, ajută-ne a ne vedea păcatele!
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 6. #66
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Sa nu ne jucam cu vorbele .
  Ceea ce spui trebuie sa aiba fundament ,nu chestii ca " nu esti specialist in greaca veche" .Nici eu nu sunt ,dar NT este ,te-am intrebat care sunt termenii ptr ca sunt interesata.
  Ptr traducerea bibliei in ian anul viitor imi platesc site web pe net ,este cel mai corect ,biblia se traduce pe net in romana /engleza si maghiara la inceput ,daca gasesc traducator ptr maghiara.Restul mai vedem.
  Nu ,nu ti-am dus dorul ,era doar o afirmatie .
  Eu plec de la practica in aceata cercetare ,de la aceasta plec ,de la experienta.Nu ma poti invata ptr ca nu stii nici tu .

  Ps : ceea ce scrii suna a fundamentalism ,cele 10 porunci ,stii cate mii de ani au?Stii ca a venit Isus intre timp?
  Ce spui sunt clisee.Inclusiv cei 80 la suta.
  Sa revenim la biblie si sfintele misterii.(sa stii ca eu nu ma bag cu capul sub ...nimic care seamana cu o fusta,e cam pervers)

  Pps: yoga nu este " tehnica" specifica altor religii .Yoga inseamna " unire " ,si este semnificativa momentului omenirii -moment istoric - cand calea a fost dezvaluita de D-zeu( nu inteleg de ce multi au o problema cu yoga in romania,ca yoga nu face mai nimeni).
  Viata a intervenit la momentul Isus ,inainte au fost calea si adevarul.
  Tu propovadui cumva sclavia mentala ?
  Nu mi-ai raspuns privind cuminecatura si maslu in NT,sau n-am inteles eu?
  Ultima editare de cris : 27 dec 2008 la 17:40
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 7. #67
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Îmi pare rău că te-am supărat. Nu e deloc în intenția mea. Mai ales azi... cînd e sfântul Ștefan... un pic cam incomod pentru unii fiind ucis cu pietre. Era cândva o practică... nu-ți plăcea ce spune unul... pac! cu piatra la biluță... Doamne ajută că au trecut acele vremuri!
  Prima sfântă Cuminecătură a fost cea din timpul cinei celei de taină. De aceea spuneam că nu te poți rezuma doar la sfânta Biblie și că trebuie să cunoști și sfânta Tradiție.
  Despre vechimea celor zece sau, mă rog, două pounci care (am înțeles eu bine?!) s-au demodat, ce să mai vorbim? Ai impresia că în cei peste 2.000 de ani OMUL s-a schimbat? Nu, nu s-a schinbat ci doar s-a "tehnicizat" spre a avea un trai mai lesnicios. Nimic altceva.
  Slavă ție Doamne, slavă ție!
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 8. #68
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  " Ai impresia că în cei peste 2.000 de ani OMUL s-a schimbat? Nu, nu s-a schinbat ci doar s-a "tehnicizat" spre a avea un trai mai lesnicios. Nimic altceva."

  Asta-i esenta si baza adresarii tale ?Banii?
  Speranta ca omul nu s-a schimbat? Desarta speranta.
  Unii au " muncit" degeaba ,inclusiv Irineu .Absolut degeaba.Si-au captusit degeaba " demonii".
  Lasa oamenii in pace ,sa " creasca " spiritual prin sine.Mentalitatea tip sclavagism a murit.
  Fiecare om este pe cont propriu.
  Nu m-ai convins cu nimic din biblie.Sa revenim la misterii-musterion in NT.
  Musterion hagion.Despre asta este topicul.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 9. #69
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Da, e greu. Deci mă pui atâtea să-ți explic de parcă tu ai fi trăit pe altă planetă! Nici eu nu le știu pe toate și nici pe cele pe care le știu habar-nam cât de bine le știu și tu vrei să ți le explic? De ce nu întrebi un preot? Sigur, uită ceea ce am spus mai sus. Încerc și eu să fac ce pot. Dar să nu te superi pe mine dacă nu înțelegi nimic.
  Yoga este o formă de venerare a lui Krîșna. Că ea în ultimul timp a încercat să se dezbrace de haina ei hindusă... iexistă și aici o explicație... ca să spun așa, parafrazând pe nu știu cine... Hai să acceptăm o idee: Nu există evoluție spirituală în afara unei forme religioase. Știu că omul modern în marea-i infatuare refuză tot ce înseamnă religie. Chestia asta o știu și alții... Ca atare, dacă observi, tot mai des se umblă la "morală". Adică morala creștină ce are? De ce nu mai e bună? De ce vrem să răstălmăcim cuvintele Mântuitorului? De ce nu încercăm să înțelegem spiritul și nu litera spuselor Lui?
  Și să mai lămurim ceva: nu propăvăduiesc sclavia mentală! Fiecare are liberul arbitru! Și poți judeca și singur dacă un lucru e sau nu bun. Dar de aici până la a nega totul...
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 10. #70
  padme este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iunie 2008
  Posturi
  491

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  LA MULTI ANI STEFAN !
  sa stii ca practica aia a disparut de pe la noi din zona, prin altele se mai poarta inca !

 11. #71
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Dragă Padme.. Mulțumesc pentru urare. Îmi pare rău că nu a dispărut practica lapidării, mie unul nu-mi place.
  În rest? Îți doresc multă sănătate și bucurii în Noul An.
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 12. #72
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Yoga este calea de unire cu divinitatea unica care a creat oamenii.Toti oamenii ...." caci suntem frati"... ,este cale anterioara lui Isus ,este o deschidere de cale (dao sau tao)(atat era posibil la acel nivel de constiinta umana -scrie biblia ptr oamenii duali -henos anthropos)

  Nu,nu e greu,nu e greu deloc ,trebuie doar sa fii sincer.Nimic nu e greu la D-zeu ,iubirea este suficienta.Iubirea accepta totul ,ea nu neaga nimic .Iubirea construieste si ofera viata asa cum o catea alapteaza un prunc de om.
  Iubirea lui D-zeu da soarele si da ploaia ,da suflul si odihna ,da speranta si da constiinta,da in om " chipul si asemanarea sa " ca pe cea mai mare binecuvantare si iubire creativa.Iubirea ii numeste pe toti oamenii frati ,iubirea nu ii judeca ,ci ii apropie,iubirea nu ii sperie ,nu ii ameninta si nu se supara,ea nu are orgoliu si nu condamna ,ea este etern emitatoare de lumina ,ea este mama ,uter si indelung voitoare ,ea este inteleapta ,buna si sincera , ea este sinceritate si mila ,iubirea este Mama si Tata D-zeu care leagana cu nesfarsita tandrete copiii sai la sanul sau.Este calea nebatuta ,in adevar ,in viata ...in eterna dragostea sa binecuvantata.Si este pretutindeni ,de la firul de iarba plapand ,la omul si mai plapand.
  Iubirea nu vrea frica,nu vrea sclavie ,nu vrea diferente intre copiii sai ,iubirea este libertate de constiinta ,responsabilitate si un nemasurat dor de iubire divina ,iubirea iarta,uita si rasare iarasi cand deznadejdea face pui...iubirea este D-zeu ,in frumusetea sa,in armonia sa ,in iertarea sa ,este floarea campului ,floarea copacului,floarea pietrei ,iubirea este in fiecare atom de fiinta ,de organ ,de piatra ...de pamant ,de praf cosmic ,de aer interstelar.
  Iubirea este pretutinderi ,este chemata si Nenumitul ,Incognoscibilul sau DUMNEZEU.

  Iar oamenii sunt fiii Firii Luminii ,ei sunt manifestarea luminii ,lumina lumii...care nu sade sub obroc.Noi .Noi toti suntem Lumina Lumii ,asa a spus Crist si asa este.Voi toti sunteti lumina lumii .Luminati lumea.Luminati cosmosul ,luminati constiintele .Noi suntem lumina lumii.Iar lumina nu s-a nascut sa fie pusa sub obroc .Niciodata.Asa este lumina .Draga de ea.
  Ultima editare de cris : 27 dec 2008 la 18:47
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 13. #73
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Da, Dumnezeu este iubire infinită și iertare infinită. Nu trebuie decât să-L accepți în viața ta. Cum faci chestia asta? Spunea cineva că dacă faci un pas spre Dumnezeu El face zece pași spre tine.
  Să dea bunul și de viață făcătorul Dumnezeu ca cele scrise de noi prin marea și buna Lui îndurare, să fie de folos cât mai multor cititori/căutători într-ale celor sfinte.
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 14. #74
  lovelife este offline Moderator De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  2.040

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  Stefan, subiectul iertarii pacatelor este mult mai complex, si realitate este undeva la mijloc intre crestinism, hinduism, budhism, toate au bucati de adevar.

  Sunt mult mai multe porunci sau legi, dar oamenii de atunci doar atat puteau pricepe, dovada au fost primul rand de table care au fost sparse de Moise, cele 10 porunci sunt din cele simple, tot la categoria porunci divine sunt multe altele

  Cum era daca le explica lor ceva din fizica, cu legea atractiei, cu legea cauzei si efectului , a conservarii materiei si altele, poate ar fi priceput unl iar alte sute de mii ar fi spus ca erau nebuni
  Un site
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  si un
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 15. #75
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Ce sunt sfintele taine?

  " cum faci CHESTIA asta?"

  Eu nu fac " chestia" asta.Este suficienta sinceritatea .Este suficienta iubirea de fratele meu .Este suficienta iubirea ,atat.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

Subiecte Similare

 1. Sunt utile capacitatile paranormale?
  De Ion Furtuna in forum Paranormal
  Replici: 270
  Ultimul post: 06 dec 2013, 22:38
 2. Adevaratele taine ale Intelepciuni Cabala
  De bbadrian in forum Alte stiinte spirituale
  Replici: 19
  Ultimul post: 07 feb 2009, 21:04
 3. Sunt o cescuta!
  De Alchimiel in forum Literatura
  Replici: 0
  Ultimul post: 11 ian 2009, 21:15
 4. Ce sunt mudrele?
  De Santamia in forum Alte stiinte spirituale
  Replici: 16
  Ultimul post: 13 iun 2008, 22:39
 5. Ce sunt antioxidantii
  De Santamia in forum Alimentatia sanatoasa
  Replici: 3
  Ultimul post: 10 sep 2006, 12:59

Etichete pentru acest subiect

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •