Rezultate de la 1 la 3 din 3

Subiect: SANCTUARELE DACILOR - Calendarul dacic

 1. #1
  Catalin este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  1.108

  Implicit SANCTUARELE DACILOR - Calendarul dacic

  SANCTUARELE DACILOR - CALENDARELE
  În cele ce urmează, voi face o prezentare a sanctuarelor de la Sarmizegetusa după ce am citit cartea "Calendarul de la Sarmizegetusa Regia" scrisă de Stefan Bobancu, Cornel Samoilă si Emil Poenaru. Desi majoritatea conceptiilor mele se bazează pe această carte se va vedea că nu sunt de acord decât cu câteva din cele spuse în acest studiu. Oricare opinie ar fi adevarată, oricine face câteva calcule pe baza sanctuarelor va vedea cât de exacte si originale sunt aceste calendare. Pe lângă faptul că dacii au realizat unul din cele mai exacte calendare ale antichitătii, acesta are o proprietate unică: anul începe cu prima zi a primei săptămâni din an si se termină în ultima zi a ultimei săptămâni din an.
  În continuare se vor folosi următorii termeni: zi (24h), săptămână (o grupare de 6,7,8 zile), an (un ciclu variabil de aproximativ 360 de zile), sensul de parcurgere al calendarelor este ales cel trigonometric (antiorar), lespede (paralelipiped), stâlp (paralelipiped cu latura bazei tangentă la cerc mai mică decât a lespedei sau un cilindru acoperit cu teracotă), calendar solar (calendarul urmăreste evolutia soarelui pe cer), anul tropic (365.24219.

  SANCTUARUL MIC ROTUND - Micul sanctuar rotund este alcătuit din 114 piese dintre care 13 sunt lespezi, iar 101 sunt stâlpi. Cei 101 stâlpi sunt împărtiti de cele 13 lespezi în 13 grupări în următoarea ordine: 8 grupe de 8 stâlpi, 1 de 7 stâlpi, 3 de 8 stâlpi si una de 6 stâlpi. Micul sanctur rotund întruchipează un calendar solar:
  -1 stâlp = 1 zi;
  -1 lespede = 1 marcaj pentru o săptămână si pentru un an;
  -numărătoarea poate începe de lângă oricare lespede;
  -un an se atinge prin 3 rotatii complete + 8 săptămâni;
  -se marchează anul scurs pe lespedea la care s-a ajuns;
  -se începe noul an de la stâlpul următor;
  -se efectuează un ciclu de 13 ani (până se marchează toate lespezile);
  -în acest interval anul dacic rămâne în urmă cu 1 zi fată de anul tropic si se aplică corectia de o zi;
  -din cauza celor 2 săptămâni de 6 si 7 zile durata anilor fluctuează dând următoarea succesiune: 364-366-365-366-365-364-366-365-364-367;
  -singurul deficit al acestui sanctuar este nevoia de a tine minte săptămânile impediment ce poate fi usor înlăturat prin calcularea punctului unde se termină anul nou si marcarea lui;
  -structura simplă a calendarului îl indică ca fiind unul civil.

  SANCTUARUL MARE ROTUND - Marele sanctuar rotund este structurat pe 3 cercuri concentrice plus o absidă în interiorul lor.
  Cercul exterior (A) este alcătuit din 104 lespezi (de 45 de cm înăltime) lipite una de alta si care formează un cerc perfect închis. Lipit de primul, al doilea cerc (B) este format din 210 piese: 180 de stâlpi (cu înăltimi între 120-135 cm) despărtiti în 30 de grupuri de câte 6 de 30 de lespezi (cu înăltimi între 55-65 cm). Al treilea cerc (C) la o distantă considerabilă de primele două este format din 68 de stâlpi (cu înăltimea de 3m, acoperiti cu teracotă si dotati cu piroane ce aveau în capăt inele) aranjati în 4 grupuri despărtiti de lespezi în urmatoarea ordine: 17 stâlpi - 4 lespezi - 18 stâlpi - 3 lespezi - 16 stâlpi - 4 lespezi - 17 stâlpi - 4 lespezi. Absida contine 72 de blocuri: 68 de stâlpi (de diferite înăltimi a căror umbră proiectată pe sol se pare că ar forma o figură geometrică cu o anumită semnificatie, conceptie care depinde de corectitudinea aprecierii înăltimii stâlpilor de către arheologi) împărtiti în 2 grupe despărtiti de câte 2 lespezi astfel: 13 stâlpi - 2 lespezi - 21 stâlpi - 2 lespezi. Lespezile din cercul C si din absidă formează 2 axe perpendiculare. Pe directia celei orizontale în afara sanctuarului se afla pragul de acces un dreptunghi de 4x5 lepezi. Sanctuarul mare întruchipează de asemenea un calendar solar:
  -1 stâlp din B si C reprezintă o zi;
  -numărătoarea poate începe de oriunde la B si C dar putin probabil (posibil să înceapă de la pragul-intrare);
  -un an se atinge prin două rotatii ale cercului B;
  -concomitent se parcurge si cercul C la a cărui fiecare parcurgere se adaugă o zi la cercul B (se mută marcajul pe stâlpul dinainte) rezultând ani fluctuanti de 365-366 de zile;
  -corectia este foarte bună pentru un ciclu de 13 ani;
  -1 stâlp din absidă reprezintă un an, parcurgerea ei (21+13+13=47 ani) implicând corectia de 7 zile esalonat sau deodată;
  -1 stâlp din cercul A = 1 an, parcurgerea lui (104 ani) implicând corectia de 2 zile deodată;
  Functionarea de mai sus e născocirea mea, în continuare voi încerca să combat câteva ipoteze ale autorilor mentionati:
  -1 stâlp de pe absidă = 1 săptămână din calendarul mic;
  -calendarul mare se corecta anual;
  Aceste ipoteze implică o folosire mult prea complicată prin corectii în grup de 5-6 zile pe an, o parcurgere ciudată pe sectoare a cercului C, se impune legătura dintre sanctuare care este improbabilă.
  -împărtirea calendarului în 3 segmente: vara (21 de săptămâni), toamna (13 săptămâni), iarna (13 săptămâni)
  Să fi ignorat dacii anotimpul reînvierii naturii si a unui nou început pentru agricultură? Zero sanse!
  Constructie mai complexă cu o destinatie mai complexă probabil. Aceasta ar putea însemna că era un calendar religios. Folosirea ceva mai complicată decât cel mic are avantajul unei corectii mai bune pe termen mai lung, poate era folosit la anticiparea mai usoară a anumitor evenimente probabil a sărbătorilor religioase (care după părerea mea erau însemnate pe cercul C) oricum destinatia era cert diferită datorită săptămânilor.
  Diferenta de opinii dintre istorici, dintre mine si istorici se referă doar la modul de folosire a sanctuarelor căci algebric calculele ies minunat pe hârtie, arătându-ne originalitatea absolută a calendarului dacic si exactitatea surprinzătoare a lui.

  SANCTUARELE DREPTUNGHIULARE - Unul pe terasa mai înaltă de 6x10 tamburi, pe terasa de jos unul de 5x3, unul de 5x3 si unul de 4x13+7.
  Ipoteza că si acestea erau folosite la măsurarea timpului nu stă în picioare în fata mea, desi ultimul ar oferi calendarului dacic la un interval de 2275 de ani dacici o diferentă practic nulă fată de anul tropic.
  În combaterea teoriei de mai sus mă bazez pe mai multe lucruri:
  -sanctuarul mare dreptunghiular s-ar baza pe corectarea ciclurilor de 13 ani lucru de care sanctuarul mare rotund ar fi în corelatie nu are nevoie;
  -parcurgerea lui nu e naturală;
  -cât depre "reforma calendarului dacic" (cei 7 tamburi adăugati sanctuarului) nu cred că era modalitatea dacilor de a face un calendar mai bun;
  -sanctuarul dreptunghic în discutie a fost construit înaintea celui rotund deci nu avea cum să-l completeze;
  Acestea erau probabil sălase religioase sau educationale sau amândouă, despre care nu avem nici o informatie deci speculatiile nu-si au rostul.
  Recomadarea mea este să luati un creion si o foaie de hârtie, planurile sanctuarelor, eventual cartea amintită, puneti-vă neuronii pe bigudiuri si vă garantez că veti afla multe.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  -
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 2. #2
  HareKrishna este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  februarie 2010
  Posturi
  49

  Implicit Re: SANCTUARELE DACILOR - Calendarul dacic

  in cartea istoricului ion olteanu ,religia dacilor-se arata ca templele aveau structura superioara de lemn ,iar columna lui traian arata cu dacii isi ard propriiile temple.(

 3. #3
  Florin Croitoru este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  ianuarie 2011
  Locatie
  Stechlin
  Posturi
  27

  Implicit Re: SANCTUARELE DACILOR - Calendarul dacic

  cred că un calendar normal dacic este acesta. Are jur-împrejur 36 de buline. Asta înseamnă 10 luni a 36 de zile plus 5 zile suplimentare.
  Anul babilonian era la fel. De aceea și cercul are 360 de grade.
  O lună de 36 de zile se împarte la 6. Deci nu e săptămînă ci șesămînă.
  Unele sisteme vechi de numărat erau în bază 6.
  Există și acum obiceiul de a repartiza în seturi ( evident un SET are 6 componente) sau în DUZINĂ adică DOUĂ SETURI.
  DUZ în franceză asta înseamnă de fapt : două.....evident două seturi.

  Ultima editare de Florin Croitoru : 23 ian 2011 la 18:59 Motiv: nu afisaza poza

Subiecte Similare

 1. O enigmă nedezlegată: tezaurul dacic
  De Santamia in forum Istoria Dacilor si Romanilor
  Replici: 12
  Ultimul post: 08 iul 2011, 20:33
 2. Scrierea Dacilor
  De Camelia in forum Istoria Dacilor si Romanilor
  Replici: 23
  Ultimul post: 20 ian 2011, 17:23
 3. Spiritualitate si religia Dacilor
  De Catalin in forum Istoria Dacilor si Romanilor
  Replici: 1
  Ultimul post: 27 feb 2009, 04:48
 4. Traditia martisorului - obicei dacic
  De Santamia in forum Istoria Dacilor si Romanilor
  Replici: 4
  Ultimul post: 08 feb 2007, 00:51
 5. Stindardul si drapelul DACIC
  De lovelife in forum Istoria Dacilor si Romanilor
  Replici: 4
  Ultimul post: 02 oct 2006, 17:55

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •