Gena ochilor albaștri vine de la Marea Neagrăsursa Nadia Olaru din Evenimentul Zilei
Potrivit unui studiu de genetică, mutația s-a produs acum 10.000 de ani.

Frank Sinatra, Cameron Diaz sau Bratt Pitt au un strămoș comun care a trăit undeva la nord-vest de Marea Neagră și care le-a transmis tuturor persoanelor cu ochi albaștri gena responsabilă pentru culoarea deschisă a irisului, potrivit unui cercetător danez care a descoperit că toți oamenii cu ochi albaștri sunt într-un fel „rude“.

Profesorul Hans Eiberg, de la Universitatea din Copenhaga, a condus timp de 12 ani un studiu de genetică pentru a afla ce determină culoarea albastră a ochilor. După ce a analizat peste 800 de subiecți din Danemarca, Turcia, India și Iordania, Eiberg și-a publicat joi concluziile într-un studiu apărut în revista „Human Genetics“.

„La început, aveam toți ochii căprui,“ a spus profesorul danez, precizând că, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, o mutație genetică a determinat nașterea primului om cu ochi albaștri. Mutația a afectat gena numită OCA2, descoperită de Eiberg în 1996 și implicată în producerea melaninei (pigmentul care dă culoarea părului, a ochilor și a pielii), limitându-i acțiunea, adică „diluând“ practic culoarea irisului. Dacă gena OCA2 ar fi fost dezactivată complet, cei care ar fi moștenit respectiva mutație ar fi suferit de albinism. Oamenii care au ochii verzi sunt moștenitorii unei alte mutații în genomul uman, precizează studiul.

Este scris în iris


Eiberg și-a început cercetarea în Danemarca, analizând mai întâi o bancă de date cu informații genetice a peste 6.000 de danezi. El a descoperit o familie cu trei generații de moștenitori cu ochi albaștri. Analizând ADN-ul acestora, el a observat aceeași mutație în codul lor genetic. Ulterior, Eiberg a studiat alte sute de subiecți, de la turci bruneți, cu pielea deshisă, până la iordanieni cu părul negru și pielea închisă, toți având în comun ochii albaștri.

„Am analizat 800 de mostre. La 799 dintre ele am descoperit aceeași mutație ca în cazul danezilor“, a spus profesorul Eiberg, citat de „Spiegel“. Mutația s-ar fi produs pentru prima dată în zona bazinului Mării Negre, în apropierea coastelor Ucrainei de astăzi sau în Anatolia turcească, potrivit cercetărilor bazate pe migrațiile populațiilor preistorice. Culoarea ochilor „ne arată că natura modifică constant genomul uman, creând un cocktail cromozomial și încercând diferite schimbări în timp,“ consideră Hans Eiberg.