Pagina 5 din 7 PrimulPrimul 1234567 UltimulUltimul
Rezultate de la 61 la 75 din 93

Subiect: Despre Coran

 1. #61
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Privind acest strigat al lui Isus "Tata,de ce m-ai parasit?" am citit ieri ceva interesant:

  " Mi se pare ca acest cuvint (parasit) exprima in modul cel mai profund cu putinta conditia umana a parasirii ,a amaraciunii,a abandonarii totale care se afla inaintea adevaratei morti si a adevaratei invieri.Moartea nu este un joc.Este un act fundamental,temeinic,constitutiv ptr intreaga noastra existenta....
  Ginditi-va la toate victimele nedreptatii de-a lungul istoriei...
  Astfel,Cristos se uneste prin aceasta cu conditia umana in radicalitatea ei.Daca nu incercam aceasta abandonare,aceasta parasire,nu am trait pina la capat ceea ce traditia crestina sau abrahamica numeste conditia creaturii.
  Acest strigat iesit din tacere reprezinta cea mai mare revelatie la intrebarea :ce este omul,ce este natura umana?"

  Din cartea " Īntre D-zeu si Cosmos " ,Raimon Panikkar.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 2. #62
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din Saira
  Atat ca rasa, dar si din punct de vedere al limbii, arabii si evreii au origine comuna, daca mergem inapoi la Tatal lor Avraam, acestia fiind frati: Ismail si Isaac. Geneza 16:12;”…si va locui in fata tuturor fratilor lui.” 25:18.”Fiii lui au locuit de la Havila pina la Sur, care este in fata Egiptului, cum mergi spre Asiria. El S’a asezat in fata tuturor fratilor lui.”
  Notati asemanarea dintre limbi; adesea, aceleasi cuvinte cu aceeasi pronuntie au aceeasi semnificatie.


  HEBREW ARABIC ENGLISH-ROMANA
  Elah Ilah God- Dumnezeu
  Ikhud Ahud One- Unul
  Yaum Yaum Day- Zi
  Shaloam Salaam Peace- Pace
  Yahuwa Ya Huwa Oh he- O El


  YHWH sau Yehova sau Yahuwa, toate inseamna acelasi lucru. “Ya” este un vocativ si o particula de exclamatie, atat in Araba, cat si in Ebraica, insemnanad OH! Iar “Huwa” sau “hu” inseamna El, de asemenea atat in araba, cat si in ebraica, impreuna inseamna Oh El! Deci, in loc de YHWH ELOHIM, avem acum: Oh El! ELOHIM.
  Deosebit de interesant si util! Multumesc frumos!

  Din cele ce relatati, la prima vedere pare ca aceeasi formulare din ebraica veche transpusa in araba, amandoua limbi semitice, este vaduvita de elementul de exclamatie, uimire, venerare si de cel de reverenta. Numai ca in realitate este vorba despre o evolutie paralela in conditii diferite, pana la urma a limbilor in care se exprimau cei vechi. Nevoia de utilizare curenta si cat mai personala a dus in final la forma prescurtata exprimata prin Allah. Sper ca nu ma insel prea tare.

  Amintiti-va ca, atat in Araba, cat si in Ebraica sunt doua tipuri de plural. Unul numeral si unul de onoare, ca si in proclamatiile Regale. De vreme ce pluralul de onoare nu este ceva comun pentru Europeni, au fost confundate aceste pluraluri si folosite pentru a defini capetele de dumnezeire de unde si justificarea doctrinei Sfintei Treimi(trinitati); Tatal, Fiul, Duhul Sfant.
  Europenii au si ei forma de respect si la plural si pentru respect deosebit, persoana a doua plural (chiar daca in engleza este aceeasi forma-si alte limbi au subtilitati ) si scrierea cu majuscula la inceputul cuvantului. In ce priveste Sfanta Treime recomand parcurgerea a ce spune Mircea Eliade in "Istoria credintelor si ideilor religioase", volumul doi, capitolul cu privire la Imperiul Roman, unde practic s-a nascut si dezvoltat crestinismul pana la faza de recunoastere ca religie de stat (si evident si apoi).


  Mai mult decat de 6000 ori formula “YAHUWA ELAH” sau ya”HUWA ALAH” sau “HUWALAH”(el este Allah!) apare in manuscrisele Bibliei evreiesti, numite “Vechiul Testament” de catre crestini.

  ”ALLAH” IN ORICE BIBLIE SI IN ORICE LIMBA
  Traducerile isi au si ele rostul lor pentru ca oamenii sa inteleaga. Cat mai multi oameni. Si intamplator sau nu, formele de scriere si pronuntie despre care vorbiti nu sunt chiar aceleasi in toate limbile. Cu precizarile importante pe care le-ati adus mie mi-e simplu sa pricep ca e tot una daca eu spun Dumnezeu si dumneavoastra Allah. Afirmatia de mai sus insa este restrictiva.
  Nu este nici o dificultate in a accepta faptul ca, in limbile lumii, fiecare natiune a dat un nume distinctiv pentru Dumnezeu. Multe dinte ele sunt nume atributive, descriind unele calitati ale Lui Dumnezeu. Dar numele propriu-zis al lui Dumnezeu Atotputernicul in limba semitilor (popoare din sud-vestul Asiei si nordul Africii din care: arabii, evreii, sirienii etc) de exemplu, in limba lui Moise, Isus si Muhammad (pacea asupra lor), este ALLAH!
  Adica ce spuneam mai sus.

  ALLELUYA! ...
  Pentru mine aleluia nu este decat o expresie, o onomatopee care apare in textele biblice si nu a avut pana acum nici o relevanta. Acum, pentru ca ne-ati adus niste precizari s-a mai schimbat putin punctul de vedere.

  Pentru ca ati vorbit intr-una din postari despre subtilitatile limbii arabe si pentru ca apoi ati vorbit si despre subtilitatile textelor dumneavoastra sfinte, mi-a venit in minte o intrebare: de ce utilizati culoarea verde? Este si aici o subtilitate?
  Multumesc frumos!

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 3. #63
  Saira este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  august 2007
  Posturi
  14

  Implicit

  Stai un pic!Yahwe apare in relatie de legamint cu nephesh-creatura .Elohim apar in relatie divinitate -intregul univers.
  Elohim este pluralul de la Eloah ,cu prescurtarea El (El -Elyon,Immanu-EL etc) care apare ca influenta divina .Elohim spune despre sine NOI ,dupa traditia ebraica Elohim sint 7,unul este Yahwe.

  Cred ca am ramas in urma cu teoria asta Poti sa-mi dai un citat ceva din Biblie (sau ma rog,din vechiul Testament-Tora) care sa intregeasca aceasta idee? Ma intereseaza...teoria cu Elohim 7 mi-a cam scapat...

  Elohim nu inseamna D-zeu.D-zeu este de influenta elenistica de la Zeus.De fapt D-zeu nu apare in biblie intr-o forma asemanatoare cu termenul european de azi.Termenul D-zeu este o conventie ptr toate formele de divinitate iudaice.Divinitatea se poate adresa si prin ingeri,si prin profeti si prin Elohimi...dar nu sint mai multe divinitati,ci una.Bine-nteles ca termenul Alah apare in scrierile ebraice(ex: Alah Olah).

  Desigur,era si normal ca numele lui Dumnezeu sa nu apara intr-o forma din cele europene.Prin filiera greceasca l-am luat ca Theos si latinescul Zeus.Limbile semitice sunt cu totul diferite celor europene.

 4. #64
  Saira este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  august 2007
  Posturi
  14

  Implicit

  Citat Citat din cris
  Saira,eu sint pentru toleranta si intelegere interreligioasa.Mai mult...sint absolut convinsa ca D-zeu este UNul ,indiferent cum este numit.Si toti sintem copiii lui,indiferent de culoare si sex.Faptul ca unii isi cauta scuze ptr ura ,ptr asuprire,este altceva.
  Mai zii din Coran.
  Mi se pare absurd ca cineva sa creada ca D-zeu nu este unul bazat doar pe o lipsa de cunoastere sau bazat doar pe ingimfare.
  Divinitatea este pretutindeni,indiferent ca este numita Tatal,Alah,Ahura Mazda,Marele Spirit,Brahman...

  Total de acordumnezeu este Unul Singur! Pentru noi toti...


  Ce anume vrei sa zic din Coran,Cris? N-as stii ce sa aleg..mie imi plac enorm multe parti :P

 5. #65
  Saira este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  august 2007
  Posturi
  14

  Implicit

  Citat Citat din Catalin
  Dumnezeu Tatal este unul singur urmat de alte ierarhii cerestidintre care primii in ierarhie de dupa Tatal sunt Fii sai in numar de 33 dupa care fiicele si alte entitati de natura Divina.
  Dumnezeu este unic, iar fiecare religia a reusit sa surprinda una din caractersiticile sale, pe care apoi le-a denumit conform culturii si limbi proprii
  "Eli, Eli, lama sabachthani" si "Eli, Eli - Elah, Elah, Allah, Allah!"
  Poate au sensuri asemanatoare dar in mod cert pronuntia este foarte diferita, nu e bine sa exageram pentru a demonstra anumite teorii

  "Allahu Akbar! Allahu Akbar!" si “ALLELUYA.”
  nici astea doua nu seamana la pronuntie si nu suntem surzi cum sugereaza textul tau ca daca nu vedem aceasta asemanare, ca daca o luam asa de exagerat si cuvintele ACID si ALIN ar fi la fel dar au sensuri foarte diferite.

  Poate in timp voi afla cine este Mohamed si ci ne este Allah in ierarhiile Tatalui ceresc, despre alte persoaneje importante in istoria civilizatie si spiritualitatii planetara am mai aflat unde sunt aproximativ in ierarhiile Tatalui Ceresc (Moise, Solomon, Brahma, Budha, Sai-baba, Sf. Ap. Ioan, si altii)


  Catalin,poate tie ti se pare ca Eli/Elah/Allah nu seamana intre ele dar te asigur ca da.Allah se scrie,in limba araba,cu alif simplu la inceput,ceea ce in limba araba nu este un "a" pur,este mai degraba un "a" spre "e",nu stiu cum as putea explica mai bine fonetic.Deci nu il pronunti nici "a",nici "e".Ca sa fie pronuntat "a" clar,ca in romana,ar fi trebuit sa mai aiba un hamzah deasupra,adica un semn care modifica litera.Iar "h"-ul de la sfarsitul cuvantului este cel mai "moale" "h" din limba araba,care se pronunta cel mai fin,nu este "h"-ul pur arab,pronuntat puternic.Daca e nevoie,spune-mi si caut un fisier audio si vad daca pot sa-l pun ca sa auzi cum se pronunta.Sau inearca chiar tu...si vei vedea ca seamana...si inca mult!


  Despre Allahu akbar nu am afirmat ca seamana ca pronuntie cu Allelluya! Numai ca acestea sunt doua expresii folosite de musulmani,respectiv crestin,in diferite momente.Deci comparatia ACID cu ALIN nu-si are,cel putin momentan,sensul


  Nu stiu,poate nu inteleg eu bine inceputul ultimei tale fraze,dar tu spui ca "Poate in timp voi afla cine este Mohamed si ci ne este Allah in ierarhiile Tatalui ceresc." Din aceasta fraza inteleg ca este de aflat cine este Muhammad in relatie cu Tatal ceresc,insa Allah? Allah este acelasi lucru cu Dumnezeu,God etc! Nu vad cum ai spus tu fraza asta,dar mie asta imi exprima. Stiai ca chiar crestinii arabi il numesc pe Dumnezeu Allah? Si asta pentru ca asa se spune in limba araba la Dumnezeu...

 6. #66
  Saira este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  august 2007
  Posturi
  14

  Implicit

  Pentru ca ati vorbit intr-una din postari despre subtilitatile limbii arabe si pentru ca apoi ati vorbit si despre subtilitatile textelor dumneavoastra sfinte, mi-a venit in minte o intrebare: de ce utilizati culoarea verde? Este si aici o subtilitate?
  Multumesc frumos!

  Nu,nu este nicio subtilitate...imi place verdele si in general im place sa postez colorat...am sa trec de etapa verde,cand ma plictisesc

 7. #67
  Catalin este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  1.108

  Implicit

  Ar fi interesant un fisier audio, ca ai dreptate de multe ori in multe limbi difera mult pronuntia de varianta scrisa unui cuvant
  Citat Citat din Saira
  Nu stiu,poate nu inteleg eu bine inceputul ultimei tale fraze,dar tu spui ca "Poate in timp voi afla cine este Mohamed si ci ne este Allah in ierarhiile Tatalui ceresc." Din aceasta fraza inteleg ca este de aflat cine este Muhammad in relatie cu Tatal ceresc,insa Allah? Allah este acelasi lucru cu Dumnezeu,God etc! Nu vad cum ai spus tu fraza asta,dar mie asta imi exprima. Stiai ca chiar crestinii arabi il numesc pe Dumnezeu Allah? Si asta pentru ca asa se spune in limba araba la Dumnezeu...[/i][/color][/size]
  De exemplu Tatal Ceresc nu este unul si acelasi cu Iisus Hristos, Iisus Hristos este unul din fii Tatalui la fel cum sunt Fii Tatalui Ceresc si alti profeti (Moise) sau personaje din istoria din Vechiul si Noul Testament precum si din liderii unor religii sau miscari spirituale din anumite momente din istoria omenirii (unul din marii preoti numiti Zalmolxe la poporul Dac, Krishna de la Hindusi si altii). Si zeitatile romane , grecesti in mare parte denumeau altfel tot entitati importante din ierarhiile superioare ale Tatalui Ceresc, o parte dintre corespondente le-am identificat (asa cred eu) la altele nu am nici mai vaga idee.
  si Buddha este o entitate importanta pe care nu am reusit foarte bine sa o identific, daca este unul din Fii Tatalui Ceresc sau o alta ierahie foarte importanta (Arhanghel, Intelept, Serafim, etc.)

  De Allah si Mohamed cunosc foarte putine, ce am citit au fost traduceri si de care nu sunt sigur ca exprima suficient de bine originalul, dar dupa ce am citit pana acum Mohamd nu imi inspira o parere buna (ma refer la viata lui si modul de a rectiona in diverse sitiatii), in aceste scrieri nu am recunoscut inca manifestari divine autentice.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  -
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 8. #68
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din Saira
  HEBREW ARABIC ENGLISH-ROMANA
  Elah Ilah God- Dumnezeu
  Ikhud Ahud One- Unul
  Yaum Yaum Day- Zi
  Shaloam Salaam Peace- Pace
  Yahuwa Ya Huwa Oh he- O El
  Din dictionarul multilingvistic pe care l-ati postat sa inteleg ca crestinii arabi contemporani il numesc pe Dumnezeu, Ilah?

  Daca da, atunci pentru arabii musulmani acest cuvant, aceasta pronuntie, ce semnificatie are?

  Multumesc frumos!

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 9. #69
  Saira este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  august 2007
  Posturi
  14

  Implicit

  De exemplu Tatal Ceresc nu este unul si acelasi cu Iisus Hristos, Iisus Hristos este unul din fii Tatalui la fel cum sunt Fii Tatalui Ceresc si alti profeti (Moise) sau personaje din istoria din Vechiul si Noul Testament precum si din liderii unor religii sau miscari spirituale din anumite momente din istoria omenirii (unul din marii preoti numiti Zalmolxe la poporul Dac, Krishna de la Hindusi si altii). Si zeitatile romane , grecesti in mare parte denumeau altfel tot entitati importante din ierarhiile superioare ale Tatalui Ceresc, o parte dintre corespondente le-am identificat (asa cred eu) la altele nu am nici mai vaga idee.
  si Buddha este o entitate importanta pe care nu am reusit foarte bine sa o identific, daca este unul din Fii Tatalui Ceresc sau o alta ierahie foarte importanta (Arhanghel, Intelept, Serafim, etc.)

  De Allah si Mohamed cunosc foarte putine, ce am citit au fost traduceri si de care nu sunt sigur ca exprima suficient de bine originalul, dar dupa ce am citit pana acum Mohamd nu imi inspira o parere buna (ma refer la viata lui si modul de a rectiona in diverse sitiatii), in aceste scrieri nu am recunoscut inca manifestari divine autentice.

  Catalin,tu esti crestin?Intreb pentru ca nu stiu ca cei de religie crestina sa accepte nume de genul Zalmolxe sau Krishna...Eu stiam ca cei de religie crestina accepta profetii mentionati in Vechiul Testament,sirul lor culminand cu Isus,vazut ca Dumnezeu-Om.Adica unde ii incadreaza crestinii pe cei enumerati de tine? Zalmolxe era un zeu in mitologia dacica...


  Cat despre Allah si Muhammad,cel mai bine zic eu ca pot fi cunoscuti prin intermediul scrierilor autentice,poti incerca sa citesti Coranul tradus de Liga islamica din Romania (aici),iar ca biografie a profetului Muhammad poti incerca "Nectarul pecetluit" (aici).

 10. #70
  Saira este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  august 2007
  Posturi
  14

  Implicit

  Din dictionarul multilingvistic pe care l-ati postat sa inteleg ca crestinii arabi contemporani il numesc pe Dumnezeu, Ilah?

  Daca da, atunci pentru arabii musulmani acest cuvant, aceasta pronuntie, ce semnificatie are?

  Multumesc frumos!


  Intr-adevar,cuvantul arabic "ilah" ii este foarte apropriat lui "Allah",existand,insa,o sensibila nuantare intre cele doua.Amandoua desemneaza conceptul de Dumnezeu,fiinta superioara ce se afla dincolo de acest Univers,insemnand ca El este cel care a creat toate "cele vazute si nevazute".Dar "ilah" are intelesul precis de "zeu",putand fi si de genul feminin,"laha"-zeita.Insa,spre deosebire de acesta,"Allah" are sensul clar de Dumnezeu.


  Atat crestinii arabi,cat si musulmanii,il numesc pe Dumnezeu Allah.Pentru cerstinii arabi presupun ca ei inteleg aceasta exact ac si ceilalti crestini din lume,conform dogmelor cerstine.Pentru musulmani,Allah are 99 de nume si atribute,de genul ArRahman (Cel Milostiv),ArRahim (Cel Indurator),acestea fiind cele mai cunoscute,cu care incep capitolele din Coran.


  Cea mai importanta fraza pentru un musulman ramane,fara indoiala,La ilaha lla Allah-Nu exista alta divinitate in afara de Dumnezeu.

 11. #71
  Catalin este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  1.108

  Implicit

  Citat Citat din Saira

  [color=green][size=17][i]Catalin,tu esti crestin?Intreb pentru ca nu stiu ca cei de religie crestina sa accepte nume de genul Zalmolxe sau Krishna...Eu stiam ca cei de religie crestina accepta profetii mentionati in Vechiul Testament,sirul lor culminand cu Isus,vazut ca Dumnezeu-Om.Adica unde ii incadreaza crestinii pe cei enumerati de tine? Zalmolxe era un zeu in mitologia dacica...
  Sunt Crestin-Ortodox 100% :P
  Pe mine nu ma intereseaza daca cutare religie este sau nu de acord cu un concept sau altul, pe mine ma intereseaza ADEVARUL si doar ADEVARUL, indiferent cine il spune si incerc sa decelez neadevarurile pentru a nu fi pacalit, chiar daca acestea sunt promovate de crestini, un neadevar este un neadevar indiferent de religia de care apartine. Personal cred ca nici o religie nu detine ADEVARUL COMPLET ci doar un fragment mai mare sau mai mic din adevar, iar restul este o poveste mai mult sau mai putin fantastica care imbraca acel adevar.
  Din ce cunosc pana acum cred ca Crestinismul-ortodox contine una din partile cele mai mari din adevar (din religiile actuale cu numar mare de adepti), si cea mai potrivita petnru poporul roman in acest moment.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  -
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 12. #72
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Saira a scris:
  Catalin,tu esti crestin?Intreb pentru ca nu stiu ca cei de religie crestina sa accepte nume de genul Zalmolxe sau Krishna...Eu stiam ca cei de religie crestina accepta profetii mentionati in Vechiul Testament,sirul lor culminand cu Isus,vazut ca Dumnezeu-Om.Adica unde ii incadreaza crestinii pe cei enumerati de tine? Zalmolxe era un zeu in mitologia dacica...
  Saira,lucrurile spirituale n-am legatura cu orbirea care se practica. Toate religiile sint ca un puzzle,se completeaza reciproc. Iar respectul ptr fiecare religie in parte ar trebui sa fie la baza dialogului interreligios.Restul este fundamentalism.

  Si mai spune din Coran,ce vrei tu.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 13. #73
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Saira,privind cei 7 Elohim,precum si alte traditii,cunosti faptul ca toate religiile au la baza transmisiunea orala.In cazul acestei transmisii orale,intervin si explicatii sau interpretari etc(cum ar fi textul masoretic de ex)Si acestea fac parte tot din traditiile religioase.
  Nici Buddha n-a scris Dhammapada,aceasta a fost memorata si scrisa mult mai tirziu.Ca si Isus,ca si Zoroastru...
  Deci cei 7 Elohim apar in traditia ebraica ca " creati de Tatal si nascuti de Mama in lume" Prin acesti Elohimi divinitatea a creat universul.Elohimii au creat ,apoi s-au unit.Termenul Elohim apare de 2700 de ori in biblie,intotdeauna in relatie cu universul.Yahweh este creatorul pamintului sa zic,de aceea el apare intotdeauna in relatie cu omul,in relatie de legamint,promisiuni,binecuvintari,pretentii...
  Cind au terminat de creat,Elohimii s-au unit,de la acest moment apar sub forma Yahweh-Elohim.
  Ceea ce Cristos numeste ABBa,Tata,nu este Elohim sau Yahweh.
  Bine-nteles,in biblia in lb romana ,prin conventie,toti sint numiti D-zeu,deoarece in Europa s-a dorit ca acest curent religios sa fie un iudaism reformat.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 14. #74
  Saira este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  august 2007
  Posturi
  14

  Implicit

  Saira,lucrurile spirituale n-am legatura cu orbirea care se practica.Toate religiile sint ca un puzzle,se completeaza reciproc.Iar respectul ptr fiecare religie in parte ar trebui sa fie la baza dialogului interreligios.Restul este fundamentalism.


  Am inteles asta,ma gandeam numai ca fiind crestin,accepti numai ce accepta religia ta. E interesant...


  Din Coran am sa scriu intai prima sura (capitol),pe care musulmanii o recita in fiecare rugaciune.Am sa mai revin cu alte pasaje,cele care mie imi plac cel mai mult,dar putin mai tarziu,caci am ceva treaba :P

  Al Fatiha,denumirea primei sure,inseamna "Deschizatoarea","Cea care deschide" (Coranul),fiind numita,de asemenea,Umm al Kitab sau Umm al Qoran (adica Mama Cartii,Mama Coranului).

  Bismillahir Rahmanir Rahim
  Alhamdul lil-lahi rab-bil 'alameen
  Ar rahma nir-raheem
  Maliki yawmid-deen
  Iyyaka na'budu wa iyyaka nasta'een
  Ihdinas siratal mustaqeem
  Siratal Lazeena an'amta 'alayhim
  Ghai-ril maghdubi 'alayhim
  Walad dal-leen. Ameen


  In numele lui Allah,Cel Milostiv,Indurator
  Lauda lui Allah,al lumilor Stapanitor
  Cel Milostiv,Indurator
  In Ziua de Apoi Stapanul Carmuitor
  Numai pe Tine Te adoram,numai la tine cerem ajutor
  Pe drumul drept Tu fii-ne Calauzitor
  Drumul celor cu care fost-ai Tu daruitor,nu al celor pe care Tu Te-ai maniat,nici al ratacitilor


  O recitare a acestei sure in araba puteti gasi .

 15. #75
  Catalin este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  1.108

  Implicit

  foarte utila si partea sonora a textului

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  -
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

Subiecte Similare

 1. Coran-Biblie
  De cris in forum Crestinismul
  Replici: 1
  Ultimul post: 29 apr 2009, 21:24

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •