Pagina 1 din 4 1234 UltimulUltimul
Rezultate de la 1 la 15 din 48

Subiect: Exista sau nu exista Dumnezeu

 1. #1
  lovelife este offline Moderator De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  2.040

  Implicit Exista sau nu exista Dumnezeu

  Există Dumnezeu?

  Există dovezi ale existenței lui Dumnezeu? Vei găsi mai jos câteva motive clare și sincere care ne fac să credem că există Dumnezeu...
  De Marilyn Adamson

  articeol preluat de pe site http://everystudent.ro/

  Nu-i așa că ți-ar plăcea ca măcar o dată să vină cineva la tine și să îți arate clar dovezi ale existenței lui Dumnezeu? Fără nici o forțare din partea nimănui. Fără afirmații de genul: „Trebuie să crezi și gata.” Ei bine, iată, încerc aici să îți ofer câteva motive care sugerează existența lui Dumnezeu.

  Dar mai înainte aș vrea să te gândești puțin... Dacă cineva respinge până și posibilitatea existenței lui Dumnezeu, atunci orice dovadă s-ar aduce, el o poate demonta, respingând-o printr-o explicație sau alta. Este ca atunci când cineva refuză din principiu să creadă că oamenii au ajuns pe Luna și, oricâte informații ar primi, nu se va răzgândi. Fotografii ale astronauților în timp ce merg pe Lună, interviuri cu astronauții, roci selenare... toate dovezile n-ar avea nici o valoare dacă persoana respectivă a ajuns deja la concluzia că oamenii nu pot ajunge pe Lună.

  Când vine vorba de posibilitatea existenței lui Dumnezeu, Biblia spune că unii oameni au văzut suficiente dovezi, dar că aleg să înăbușe adevărul despre Dumnezeu.1 Pe de altă parte, acelora care vor să știe dacă există Dumnezeu, Dumnezeu Însuși le spune: „Mă veți căuta și Mă veți găsi; dacă Mă veți căuta cu tot dinadinsul, Mă voi lăsa găsit.”2

  Înainte de a analiza datele referitoare la existența lui Dumnezeu, răspunde-ți la întrebarea: „Dacă Dumnezeu chiar există, aș vrea să-L cunosc?” Iată apoi câteva motive care ne pun pe gânduri...

  1. Există Dumnezeu? Complexitatea planetei noastre ne indică existența unui Creator care nu doar a creat universul în care trăim, ci îl și menține în viață astăzi.

  Ar putea fi date multe, poate nenumărate, exemple care reflectă „mâna” creatoare a lui Dumnezeu. Dar iată aici doar câteva:

  Planeta noastră... mărimea sa e perfectă. La suprafața Pământului există un strat subțire de gaze, în cea mai mare parte azot și oxigen, strat care se înalță doar cam 80 km deasupra suprafeței planetei. Dacă Terra ar fi fost mai mică, ar fi fost imposibil să aibă atmosferă, cum este cazul planetei Mercur. Dacă ar fi fost mai mare, atmosfera sa ar conține hidrogen liber, cum este pe Jupiter3]. Din câte se știe, Terra este singura planetă a cărei atmosferă este alcătuită dintr-un amestec de gaze perfect pentru a susține viața vegetală, animală și umană.

  Terra se afla la distanța perfectă de Soare. Gândește-te puțin la diferențele de temperatură pe care le întâlnim aici; să zicem, în mare, de la -20 grade la +40 grade. Dacă Terra s-ar afla puțin mai departe de Soare, am îngheța cu toții. Dacă s-ar afla mai aproape de Soare, cât de puțin, am arde. Chiar și o modificare neînsemnată a poziției Terrei față de Soare ar face imposibilă viața pe planeta noastră. Ei bine, Terra rămâne însă la această distanță perfectă de Soare în timp ce se învârtește în jurul Soarelui cu o viteză de aproape 100.000 de km/h. Totodată se rotește și în jurul propriei axe, făcând ca întreaga suprafață a planetei noastre să fie încălzită și răcită cât este nevoie în fiecare zi.

  Și Luna, satelitul nostru, are mărimea perfectă... și se află la o distanță perfectă față de Terra, cu atracția sa gravitațională. Luna creează fluxul și alte mișcări importante ale oceanelor - astfel încat apele oceanice să nu stagneze - și în același timp împiedică vastele oceane să inunde uscatul4.

  Apa... deși incoloră, inodoră și insipidă, totuși nici o vietate nu poate supraviețui fără ea. Plantele, animalele și oamenii sunt alcătuiți în cea mai mare parte din apă (cam două treimi din trupul uman este apă). Vei vedea imediat de ce caracteristicile apei o fac să fie atât de propice vieții:

  Are un punct de fierbere și un punct de îngheț neobișnuit de ridicate. Apa ne îngăduie să trăim într-un mediu cu schimbări de temperatură, menținându-ne în același timp organismul la o temperatură constantă de 36,5 grade.

  Apa este un solvent universal. Aceasta proprietate a sa face ca mii de substanțe chimice, minerale și nutritive să poată fi transportate în tot trupul nostru și în cele mai mici vase de sânge5.

  În plus, apa este neutră din punct de vedere chimic. Fără să influențeze componența substanțelor pe care le transportă, apa îngăduie ca medicamentele, alimentele și mineralele să fie absorbite și folosite de către organism.

  Apa are o tensiune superficială deosebită. Așa se face că apa din plante poate să curgă în sus, învingând forța gravitației, transportând apa și substanțele hrănitoare până în vârful celor mai înalți copaci.

  Datorită faptului că apa îngheață de sus în jos și plutește, peștii pot trăi chiar și iarna.

  Cam 96% din apa Terrei se află în oceane. Dar aici pe Terra există un sistem care îndepărtează sarea din apa oceanică și apoi o distribuie pe toată suprafața planetei. Prin procesul de evaporare, se înlătură sarea din apa oceanică și se formează norii; aceștia sunt mișcați cu ușurință de către vânt, împrăștiind astfel apa pe deasupra Pământului, pentru hidratarea vegetației, a animalelor și a oamenilor. Acest sistem de furnizare a apei și de purificare a ei, de reciclare și refolosire, ajută la menținerea vieții pe planeta noastră6.

  2. Există Dumnezeu? Complexitatea creierului uman indică existența unei inteligențe superioare la originea sa.

  Creierul omenesc... procesează simultan un volum impresionant de informații. Creierul tău primește informații referitoare la toate culorile și obiectele pe care le vezi, la temperatura din jurul tău, la presiunea cu care apasă picioarele pe podea, la sunetele din jurul tău, la cât de uscată îți e gura, chiar și cum apare acest articol pe ecran. Creierul înregistrează și procesează toate emoțiile, gândurile și amintirile. Totodată el urmărește continuu funcțiile trupului, cum ar fi ritmul în care respiri, mișcarea pleoapelor, senzația de foame și mișcările mușchilor mâinilor.

  Creierul uman procesează peste un milion de mesaje pe secundă7. Creierul analizează importanța tuturor acestor informații, sortându-le pe cele relativ lipsite de însemnătate. Această funcție de filtrare îți îngăduie să te concentrezi și să acționezi cu eficiență. Și crezi tu că acest creier care se ocupă de peste un milion de informații în fiecare secundă, evaluându-le în același timp importanța și îngăduindu-ți apoi să acționezi în funcție de cele mai pertinente informații... crezi tu că acest creier a apărut, pur și simplu, la întâmplare? Au apărut dintr-o dată acele cauze biologice care au dus la formarea în mod desăvârșit a țesutului, a fluxului sanguin, a neuronilor, a întregii structuri cerebrale? Creierul funcționează altfel decât celelalte organe. Se caracterizează prin inteligență, prin capacitatea de a raționa, de a provoca sentimente, de a visa și de a planifica, de a acționa și de a comunica cu ceilalți oameni. Cum putem explica existența la întâmplare a creierului uman?

  3. Există Dumnezeu? „Întâmplarea” sau „cauzele naturale” nu pot explica în mod credibil toate aceste lucruri extraordinare.

  Dacă nu credem că există Dumnezeu, atunci nu ne rămâne decât să credem alternativa: că tot ceea ce există în jurul nostru a apărut la întâmplare, din cauze naturale. Dacă cineva ar juca zaruri, ce șanse ar avea să dea doi de șase? Destul de mare, nu-i așa?! Dar care ar fi probabilitatea ca pe niște zaruri albe-albe să apară acele puncte negre? Ceea ce a încercat să dovedească Pasteur cu secole în urmă este confirmat acum de știință: viața nu poate apărea din ne-viață. Atunci de unde a apărut viața umană, animală și vegetală?

  Și încă ceva: „cauzele naturale” nu pot explica de ce există un volum atât de mare de informații foarte exacte în ADN-ul uman. Celui care respinge ipoteza existenței lui Dumnezeu nu-i mai rămâne să creadă decât că tot ceea ce există a apărut la întâmplare - fără nici o cauză, fără nici un plan, pur și simplu, la noroc. Dar este o ofensă pentru rațiune să vezi un plan foarte complex și să consideri că a apărut la noroc.
  Un site
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  si un
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 2. #2
  lovelife este offline Moderator De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  2.040

  Implicit

  4. Exista Dumnezeu? Pentru a putea afirma cu siguranță că nu există Dumnezeu, trebuie să ignori complet pasiunea unui număr enorm de mare de persoane care sunt convinse că există Dumnezeu.

  Nu vreau să spun că un lucru este neapărat adevărat dacă un număr suficient de mare de oameni îl crede. În știință, de pildă, s-au descoperit despre univers adevăruri noi care au desființat concluziile anterioare. Dar pe măsură ce știința a progresat, nici o nouă descoperire științifică nu a infirmat probabilitatea ca o minte inteligentă să fi conceput toate aceste lucruri. Ba chiar, cu cât se fac mai multe descoperiri despre viața umană și despre univers, cu atât descoperim că acestea sunt mai complexe și mai exact concepute. Noile dovezi nu numai că nu ne îndepărtează de Dumnezeu, ci indică cu și mai mare precizie spre o sursă inteligentă care a creat totul. Oricum, dovezile obiective nu sunt totul.

  Mai este o chestiune mult mai vastă. De-a lungul istoriei miliarde de oameni de pe tot globul și-au confirmat convingerile ferme despre existența lui Dumnezeu - concluzii la care au ajuns în urma unei relații personale, subiective, cu Dumnezeu. Și în zilele noastre milioane de oameni pot relata amănunțit despre viața lor cu Dumnezeu. Ei ne-ar arăta răspunsurile primite la rugăciunile lor, modul clar și minunat prin care Dumnezeu le-a împlinit nevoile și i-a călăuzit în luarea unor decizii personale importante. Ne-ar putea descrie în detaliu nu numai propriile convingeri, ci și cum a acționat Dumnezeu în viața lor. Mulți oameni sunt siguri că există Dumnezeu, că este iubitor și că li s-a dovedit credincios. Dacă încă ești sceptic, poți spune totuși cu certitudine: „Eu am dreptate absolută, iar ei se înșală în ce-L privește pe Dumnezeu”?

  5. Există Dumnezeu? Știm că există fiindcă în mod constant caută să ne atragă la El.

  Pe vremuri nu credeam în existența lui Dumnezeu. Și nu știu cum se face că, precum toți ceilalți atei, eram foarte deranjată de faptul că unii credeau totuși în El. Ce se întâmplă cu ateii... de folosesc atât de mult timp, atenție și energie, căutând să combată ceva ce ei nici nu cred că există?! Ce ne determină să facem asta? Când eram atee, îmi închipuiam că o fac fiindcă îmi pasă de acei sărmani oameni naivi... că o fac pentru a-i ajuta să-și dea seama că își pun nădejdea în ce nu trebuie. Ca să fiu sinceră, mai aveam încă un motiv. Când îi provocam la întrebări pe cei ce credeau în Dumnezeu, eram în adâncul meu curioasă să văd dacă mă pot convinge că au dreptate. Căutam să fac acest lucru în parte și deoarece doream să mă eliberez de „enigma Dumnezeu”. Dacă le puteam dovedi în mod convingător că greșesc, atunci îmi puteam lua gândul de la subiectul acesta și-mi puteam vedea de viața mea.

  Nu mi-am dat seama însă care era adevaratul motiv pentru care eram atât de măcinată de subiectul „Dumnezeu”... fiindcă Dumnezeu Insuși îl aducea la lumină. Am ajuns să înțeleg însă că Dumnezeu vrea să fie cunoscut. Ne-a creat pentru ca să-L cunoaștem. Ne-a înconjurat cu dovezi ale existenței Sale și ne pune chiar sub ochi această chestiune a existenței Sale. Parcă nu puteam să nu mă gândesc la posibilitatea existenței lui Dumnezeu. De fapt, chiar în ziua când m-am hotărât să recunosc că Dumnezeu există, mi-am început rugăciunea astfel: „OK, ai câștigat!” Poate că motivul subtil pentru care ateii sunt deranjați de cei care cred în Dumnezeu este că Dumnezeu este Cel care nu îi lasă în pace.

  Nu sunt singura care a trecut prin așa ceva. Filosoful Malcolm Muggeridge scria: „Aveam impresia că într-un fel sau altul, în îndelungile mele căutări, eu eram cel urmărit.” C. S. Lewis își amintea: „...noapte de noapte, ori de câte ori îmi luam gândul de la munca mea, chiar și pentru o clipă, simțeam apropierea constantă, neostoită, a Aceluia pe care, îți spun sincer, nu-mi doream să-L cunosc. În cele din urmă, am avut parte tocmai de acel lucru de care mă temusem îngrozitor. Am cedat și am recunoscut că Dumnezeu este Dumnezeu, am îngenuncheat și m-am rugat; cred că în clipa aceea nu exista în toată Anglia un păcătos întors la credință, care să fie mai nefericit și mai reticent ca mine.”

  Dupa aceea Lewis a scris o carte intitulată „Surprised by Joy”, ca urmare a faptului că L-a cunoscut pe Dumnezeu. Nici eu nu aveam nici un fel de așteptări... în afară de aceea de a fi cinstită și de a recunoaște pe drept existența lui Dumnezeu. Cu toate acestea, de-a lungul lunilor care au urmat momentului recunoașterii lui Dumnezeu, am devenit tot mai uimită de dragostea Sa pentru mine.
  Un site
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  si un
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 3. #3
  lovelife este offline Moderator De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  2.040

  Implicit

  6. Există Dumnezeu? Spre deosebire de celelalte revelații ale lui Dumnezeu, Isus Hristos este imaginea cea mai evidentă și mai directă a lui Dumnezeu.

  De ce Isus? Analizează puțin toate religiile majore ale lumii și vei vedea că Buddha, Mahomed, Confucius și Moise s-au considerat toți învățători sau profeți. Niciunul dintre ei nu a pretins vreodată ca ar fi egal cu Dumnezeu. Dar, în mod surprinzător, Iisus Hristos a susținut că este egal cu Dumnezeu. Aceasta Îl deosebește pe Iisus de toți ceilalți. El a spus că Dumnezeu există și chiar acum vă uitați la El. Când vorbea despre Tatăl Său din ceruri, nu vorbea despre cineva separat de El, ci despre cineva cu care era într-o unitate extrem de strânsă, necunoscută oamenilor. Iisus a spus că cine L-a văzut pe El L-a văzut pe Tatăl și că cine crede în El crede în Tatăl.

  El a spus: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții.”8 El a susținut că are calități pe care le are doar Dumnezeu: de a le ierta păcatele oamenilor, de a-i elibera de obiceiurile păcătoase, de a le da o viață bogată și viață veșnică în ceruri. Spre deosebire de alți învățători, care îi determinau pe oameni să se concentreze asupra cuvintelor lor, Iisus îi conduce pe oameni spre Sine. El n-a spus: „Urmați cuvintele Mele și veți găsi adevărul.” Ci: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”9

  Ce probe a adus Iisus Hristos pentru a dovedi că este Dumnezeu? A făcut ceea ce oamenii nu pot face. A făcut minuni. A vindecat pe bolnavi... orbi, șchiopi, surzi; chiar a înviat și doi oameni din morți. A dovedit că are putere asupra lucrurilor... a înmulțit mâncarea într-atât încât au putut mânca pe săturate câteva mii de oameni. A făcut minuni și în ce privește natura... a mers pe lac, a poruncit unei furtuni puternice să înceteze. Oamenii de pretutindeni mergeau după El fiindcă le îndeplinea nevoile și făcea minuni. El a spus oamenilor că dacă nu vor să creadă ceea ce le spune, ar trebui să creadă în El măcar fiindcă văd minunile pe care le face.10

  Iisus Hristos ne-a arătat că Dumnezeu este blând, plin de dragoste, conștient de egoismul și de defectele noastre și că totuși... Își dorește din suflet o relație cu noi. Hristos ne-a revelat că, deși Dumnezeu consideră că suntem păcătoși și că merităm să fim pedepsiți, totuși dragostea Sa pentru noi a biruit, făcându-L să Se gândească la un alt plan pentru scăparea noastră. Dumnezeu însuși a luat chip de om și a primit în locul nostru pedeapsa pentru păcatele noastre. Ți se pare ridicol sau absurd? Poate... dar cunosc mulți tați care, dacă ar fi posibil, ar face bucuroși schimb de locuri cu copilul lor aflat pe patul de spital, din cauza cancerului. Biblia spune că motivul pentru care îl putem iubi pe Dumnezeu este că... El ne-a iubit mai întâi.

  Iisus a murit în locul nostru, pentru ca noi să putem fi iertați. Dintre toate religiile din lume, veți vedea ca numai prin Iisus Dumnezeu le întinde o mână oamenilor, deschizându-le astfel calea unei relații personale cu El. Iisus ne arată dragostea lui Dumnezeu, care caută să ne împlinească nevoile și să ne atragă la Sine. Datorită morții și învierii lui Iisus, astăzi ni se oferă o viață nouă. Putem primi iertarea de păcate, putem fi total acceptați și iubiți de către Dumnezeu. El spune: „Te iubesc cu o iubire veșnică; de aceea îți păstrez bunătatea Mea!”11 Iată-L, așadar, pe Dumnezeu în acțiune!

  Există Dumnezeu? De vrei să știi răspunsul, caută să afli cât mai multe despre Iisus Hristos. Biblia ne spune: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.”12

  Deși Ii stă în putere să ne oblige să credem în El, totuși Dumnezeu nu o face. Dimpotrivă, El ne pune la dispoziție suficiente dovezi ale existenței Sale, pentru ca noi să alegem singuri să Ii răspundem. Distanța perfectă a Terrei față de Soare, proprietățile chimice deosebite ale apei, creierul uman, ADN-ul, numărul mare de oameni care confirmă faptul că Il cunosc pe Dumnezeu, dorința - care ne macină inima și mintea - de a afla dacă există Dumnezeu, dorința lui Dumnezeu de a Se lăsa găsit prin Iisus Hristos. Dacă vrei să știi mai multe despre Iisus și despre motivele care te îndeamnă să crezi în El, te rog să citești „Dincolo de credința oarbă”.

  Dacă vrei să începi o relație cu Dumnezeu chiar acum, o poți face.
  Trebuie să iei singur această hotărâre; nimeni nu te obligă s-o faci. Însă dacă vrei să fii iertat de către Dumnezeu, dacă vrei să ai o relație personală cu El, poți începe chiar acum, rugându-L mai întâi să îți ierte păcatele și să vină în viața ta. Domnul Iisus a spus: „Iată, Eu stau la ușă și bat. Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra la el, voi cina cu el, și el cu Mine.”13 Dacă vrei să faci acest pas, dar nu ești sigur ce anume să-I spui, iată aici o rugăciune după care te-ai putea lua: „Doamne Iisuse, Îți mulțumesc că ai murit pentru păcatele mele. Tu-mi cunoști viața și știi că am nevoie să fiu iertat de păcatele mele. Te rog chiar acum să mă ierți și să vii în viața mea. Vreau să Te cunosc cu adevărat. Vino, Te rog, în viața mea acum. Si Îți mulțumesc că dorești să ai o relație personală cu mine. Amin.”

  De acum Dumnezeu consideră relația Sa cu tine permanentă. Iisus a spus despre toți aceia care cred în El: „Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc și ele vin după Mine. Eu le dau viața veșnică, în veac nu vor pieri și nimeni nu le va smulge din mâna Mea.”14

  Având în vedere toate cele de mai sus, putem trage concluzia că există Dumnezeu, că este plin de dragoste și că poate fi cunoscut în mod personal, de aproape.
  Un site
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  si un
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 4. #4
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Am citit de doua ori postarile acestea si mi s-a confirmat un paradox pe care-l cunosteam:
  "Nici cei care cred, nici cei care nu cred in existenta Lui Dumnezeu nu au argumente de necontestat in ceea ce priveste ideea sustinuta"
  De fapt autoarea celor scrise mai sus din start spune:
  îți ofer câteva motive care sugerează existența lui Dumnezeu
  Si toata tirada merge mai mult pe a denigra pe cei care neaga existenta Lui Dumnezeu si introduce sugestii, decat de a da dovezi incontestabile. Aducerea in prim plan a unor intrebari care framanta pe toata lumea si "tragerea spuzei pe turta ei" sunt principalele "dovezi". Principalul argument este existenta efectelor placebo si nocebo, in varianta spirituala.

  Privind la mine si cei din jurul meu nu am putut sa nu constat ca "exista sau nu exista, credinta in existenta Lui Dumnezeu". PUNCT!!!! Faptul ca unii se considera mai credinciosi decat altii, sau ca sunt "fooooarte credinciosi", dupa mine, sunt probleme de orgoliu personal.
  Jeannine Fontaine intr-una din cartile sale (cea care descrie calatoria in Brazilia) spune ca undeva in imensitatea Braziliei, intr-un cabinet mizer a descoperit o pancarta pe care era scris " Pentru cel care crede nu este nevoie de nici o dovada,/ Pentru cel care nu crede, nici o dovada nu este de ajuns". Am retinut asta pentru ca exprima sintetic, subiectul demonstrarii, aducerii dovezilor privind EXISTENTA LUI DUMNEZEU.

  Din postarile de pana acum, doi useri au venit chiar cu ideea ca nici macar ateii nu sunt 100% atei. Postarile de mai sus sunt intradevar un argument in favoarea acestei idei.

  Am avut curiozitatea sa merg pe link-ul sursa si sa ma uit si la alte postari, incercand sa gasesc lucruri interesante (si am gasit ) dar sa vad si cine se afla in spatele acestui site. Desi, nu sunt sigur 100%, probabil ca o organizatie (pro)americana de evanghelizare.

  Si cugetand, asa, de unul singur, am gasit un raspuns (nici de asta nu sunt sigur 100% ) la problema unificarii religiilor sau mai aproape a (re)unificarii crestinilor (ecumenismului, cum este la moda azi). Se poate ajunge la asta, prin cuvant si intelegere reciproca, cu singura conditie ca sa dispara sentimentul apartenentei la o "gasca spirituala, singura detinatoare si aparatoare a adevaratei credinte". Cam grea conditia asta.

 5. #5
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Dl Furtuna,ce idee frumos si clar exprimata.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 6. #6
  Mihaitza Avatar
  Mihaitza este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Locatie
  in PLOIESTI
  Posturi
  356

  Implicit

  Pe mine ma sacaie dumnezeul acela din titlu, nu se poate corecta, sa fie scris Dumnezeu?

  Cred ca cei care nu cred in Dumnezeu au o mare incercare in viata lor. Mereu ma gandeam ca oamenii astia au o problema cu propria imagine despre sine. Ei nu isi pot intelege nici potentele, nici darurile.

 7. #7
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Mihaita,imi pare rau,dar...Dar!Dar ce importanta are daca scrie d-zeu sau D-zeu?Nu ridica nu coboara cu nimic valoarea.

  Cei care nu cred in d-zeu nu au nici o incercare deosebita.Iata de ce:fiecare percepe divinitatea in felul sau:uneori doar prin natura.
  Cine vede pe d-zeu ca un batrin cu barba sau barbat se afla mai departe de d-zeu decit un ateu,ateul vede creatia si nu o neaga,dar adesea unul care crede ,neaga creatia,neaga divinitatea insasi.Ateul uneori e un copil ales,caci,de fapt,nu e ateu,are doar perceptia lui despre lume(creatie).Uneori un credincios fanatic devine dracul insusi.Notiunile si etichetele sint ale oamenilor.Uneori unul numit ateu este sfint.Extremismele simtite sint periculoase,cele presupuse,nu.
  Eu sint ateu.Eu nu cred in d-zeul crestin.Eu cred in divinitatea,nu conteaza numele,care ma iubeste,care ingaduie,care binecuvinteaza,care nu se razbuna,care nu e misogin,care iarta,care ma intovaraseste Mama si Tata la un loc pe drumul meu.Cred in divinitatea care se bucura in fiecare fiinta creata,uneori numita eretica,atee,etc.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 8. #8
  Tixti este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Braila
  Posturi
  450

  Implicit

  oricine isi pune problema de genul: "eu nu cred in Dumnezeu", de fapt crede mai mult decat declara. De fapt acestia sunt oamenii care asteapta un semn. Daca acel semn asteptat nu vine, raman cu afirmatia asta pana la capat. Daca apare semnul, ingenunchiaza si zice "Doamne, esti mare"
  Mai exista o categorie care are o urma de credinta, dar pusi in fata unui pericol sau a unor fapte, asteapta o minune. Daca minunea nu vine, imediat se bat cu pumnul in piept: "Dumnezeu nu exista". Acei oameni sunt si ei mai credinciosi decat afirma. Cu toate ca pacatuiesc cu vorba. mai sunt cei care afirma sus si tare ca ei cred in Dumnezeu, ca Dumnezeu o sa ii ierte la nesfarsit, si pe motivul asta isi permit sa faca tot ce le trece prin cap. Acestia sunt mai jos decat ateii si decat cei care spun in gura mare ca nu exista Dumnezeu.
  E adevarat, Dumnezeu nu e numai creator, ci ci proniator. Daca El ne-a cereat, tot El are mare grij ade noi, si ne iubeste asa cum suntem, cu bune cu rele. Eu sunt sigur ca Dumnezeu nu va lasa omenirea sa piara, si toate aceste pronosticuri despre sfarsitul lumii sunt de fapt subiecte de literatura ieftina si motive de barfa. Orice ar fi acel ceva care s-ar putea intampla, Dumnezeu ne va purta grija, macar a unora dintre noi, daca nu a tuturor. Ne-a aratat tuturor ca El poate face sacrificii. De la noi va cere doar credintza si atat.
  Dumnezeu ne iubeste pe toti

 9. #9
  Camelia Avatar
  Camelia este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  noiembrie 2006
  Locatie
  Ploiesti
  Posturi
  2.432

  Implicit

  www.godsplan-today.com/Romanian/ROM_Ch_2_God.htm


  titleChart12RRed.gif (3392 bytes)

  CHDPAChapt12.jpg (40885 bytes)  Clic dublu pe linia urmatoare de text ca sa vezi harta virstelor

  Clic pe literele de sus de pe Harta pentru a localiza explicatia in textul de mai jos.


  Explicarea schitei reprezentand Planul Varstelor

  --Varstele
  --Secerisul
  --Planul starii reale si socotite
  --Calea Domnului nostru
  --Calea urmasilor Sai
  --Trei clase in biserica nominala
  --Separarea din seceris
  --Clasa unsa glorificata
  --Clasa marii stramtorari
  --Neghina arsa
  --Lumea binecuvantata
  --Rezultatul glorios  A - Lumea Veche
  "Si ca tot prin apa lumea veche a fost distrusa."
  2 Petru 3:6

  B - Lumea Rea Prezenta
  "Pentru ca dumnezeul acestei lumi a orbit mintile celor necredinciosi, ca sa nu vada adevarul Evangheliei cu privire la gloria lui Cristos, care este imaginea lui Dumnezeu."
  2 Corinteni 4:4

  C - A Treia Dispensatie
  "Atunci când se va împlini timpul, si anume sa le aduca pe toate împreuna, în Cristos: cele din cer si cele de pe pamânt."
  Efeseni 1:10
  La sfarsitul acestui volum este atasata o {schita reprezentand planul lui Dumnezeu} pentru mantuirea lumii. Cu aceasta schita am cautat, prin intermediul ochilor, sa ajutam mintea sa inteleaga ceva din caracterul progresiv al planului lui Dumnezeu, si din pasii progresivi care trebuie facuti de catre toti cei care ajung vreodata la "schimbarea" completa de la natura umana la cea divina.

  Intai avem o schita a celor trei mari dispensatii: A, B, C; prima dintre acestea, A, tinand de la crearea omului pana la potop; a doua, B, de la potop la inceputul domniei Milenare a lui Cristos, la a doua Lui venire; si a treia sau "Dispensatia plinatatii timpurilor", C, tinand de la inceputul domniei lui Cristos si continuand in "varstele viitoare" (Efeseni 1:10; 2:7).

  CH3WorldsAA.gif (6840 bytes)  La aceste trei dispensatii mari se face referire frecvent in Scripturi: A este numita "lumea de atunci"; B este numita de catre Domnul nostru Isus "aceasta lume", de catre Pavel "lumea rea prezenta", de catre Petru "lumea care este acum". C este numita "lumea viitoare in care va locui dreptatea", in contrast cu lumea rea prezenta. Acum raul stapaneste si cei drepti sufera, pe cand in lumea viitoare aceasta ordine va fi inversata: dreptatea va stapani si raufacatorii vor suferi, si in cele din urma tot raul va fi nimicit.

  In fiecare din aceste trei mari dispensatii, epoci sau "lumi", planul lui Dumnezeu cu privire la oameni are un contur distinct si separat; totusi, fiecare nu este decat o parte a acelui mare plan, care, atunci cand va fi complet, va arata intelepciunea divina-chiar daca aceste parti, considerate separat, nu reusesc sa arate scopul lor adanc.
  Flood1.jpg (4145 bytes)

  "Lumea Care a Fost" s-a sfirsit la Potop.  NoahArk.jpg (3138 bytes)
  Deoarece "lumea" dintai ("cerurile si pamantul" sau ordinea aceea de lucruri) a trecut la potop, rezulta ca trebuie sa fi fost o ordine diferita de cea a "acestei lumi prezente", despre care Domnul nostru a spus ca printul ei este Satan; deci, printul acestei lumi rele din prezent n-a fost printul lumii de dinainte de potop, desi el n-a fost atunci lipsit de influenta.

  Cateva Scripturi arunca lumina asupra felului de a proceda al lui Dumnezeu in acel timp, si astfel dau o patrundere clara in planul Lui ca intreg. Gandul pe care acestea il sugereaza este ca "lumea" dintai, sau dispensatia dinainte de potop, a fost sub supravegherea si administrarea speciala a ingerilor, carora li s-a permis sa incerce sa faca ce puteau pentru a recupera rasa cazuta si degenerata.

  Fara indoiala, cu permisiunea lui Dumnezeu, ei au fost nerabdatori sa incerce, deoarece interesul lor s-a manifestat in cantarile si strigatele de veselie pentru lucrarile creatiei (Iov 38:7).

  Faptul ca ingerii au fost conducatorii permisi ai primei epoci, chiar daca fara succes, nu numai ca este indicat in toate referintele la acea perioada, dar se si poate in mod rational deduce din remarca apostolului care, comparand dispensatia prezenta cu cea trecuta si cu cea viitoare, spune (Evrei 2:5):

  "Nu unor ingeri a supus El lumea viitoare".

  Nu; lumea aceea va fi sub controlul Domnului Isus si al comostenitorilor Lui; si, prin urmare, nu numai ca va fi o administrare mai dreapta decat aceea a "lumii rele prezente", dar si va avea mai mult succes decat prima lume sau dispensatie de sub "administrarea ingerilor", a caror incapacitate de a recupera rasa este vadita din faptul ca rautatea omului a devenit atat de mare, incat, in mania si indignarea Lui dreapta, Dumnezeu a nimicit cu un potop pe toti din rasa care traiau atunci, cu exceptia a opt persoane. Genesa 7:13.
  wpe62F.jpg (2520 bytes) In timpul "lumii prezente", omului ii este permis sa se guverneze singur; insa datorita caderii el este sub controlul lui Satan, "printul acestei lumi", impotriva masinatiunilor si intrigilor caruia s-a straduit zadarnic in eforturile lui de autoguvernare, in toata lunga perioada de la potop pana in prezent.

  Aceasta domnie a omului incercata sub Satan se va sfarsi in cel mai mare timp de stramtorare pe care l-a cunoscut lumea vreodata. Astfel se va fi dovedit inutilitatea nu numai a puterii ingeresti in a salva rasa, dar si a eforturilor omenesti de a ajunge la conditii satisfacatoare.  D -
  Virsta Patriarhala
  Lucrarea lui Dumnezeu cu Avraam, Isaac,
  si Iacov.

  Abraham5StarsA.jpg (9670 bytes)
  A doua din aceste mari dispensatii, B, este formata din trei varste distincte, fiecare din ele, ca un pas progresiv, conduce in sus si inainte in planul lui Dumnezeu.

  CHDispensationsA.gif (9253 bytes)


  Varsta D este cea in care Dumnezeu a avut legaturi speciale cu patriarhi ca Avraam, Isaac si Iacov.

  E - Virsta Iudee
  "Numai pe tine te-am cunoscut dintre toate familiile pamintului." Amos 3:2

  TABPriestsSacrificing.jpg (3312 bytes)

  TabPriestBull.jpg (4327 bytes)
  Varsta E este varsta Iudaica sau perioada urmatoare mortii lui Iacov, in timpul careia toti urmasii lui au fost tratati de Dumnezeu ca fiind in grija Sa speciala-"poporul Sau". Acestora le-a aratat favoruri speciale si le-a declarat:

  "Eu v-am ales (recunoscut in favoare) numai pe voi dintre toate familiile pamantului". {# Am 3:2}

  Acestia, ca natiune, au fost tipici pentru Biserica crestina, "neam sfant, popor deosebit". Fagaduintele facute lor au fost tipice pentru "fagaduintele mai bune" facute noua. Calatoria lor prin pustie spre tara fagaduita a fost tipica pentru calatoria noastra prin pustia pacatului spre Canaanul ceresc. Jertfele i-au justificat tipic, nu real; deoarece sangele taurilor si tapilor niciodata nu poate ridica pacatul (Evrei 10:4).

  Dar in varsta Evanghelica, F, avem "jertfe mai bune", care fac ispasire pentru pacatele intregii lumi. Avem "preotimea regala", compusa din toti cei care se ofera pe sine lui Dumnezeu ca "jertfe vii", sfinte si placute, prin Isus Cristos, care este Capetenia sau "marele Preot al marturisirii noastre" (Evrei 3:1).

  In varsta Evanghelica gasim realitatile pentru care varsta Iudaica, serviciile si ritualurile ei au fost umbre. Evrei 10:1.

  F - Virsta Evanchelica
  "De aceea, frati sfinti, care aveti parte de chemarea cereasca, gânditi-va cu mare atentie la Isus, Apostolul si Marele Preot al credintei pe care o marturisim." Evrei 3:1
  Jesus12Praying.jpg (2325 bytes)
  Varsta Evanghelica, F, este perioada in care corpul lui Cristos este chemat din lume, si prin credinta li se arata coroana vietii si fagaduintele nespus de mari si scumpe prin care (prin ascultare de chemare si de cerintele ei) pot deveni partasi ai naturii divine (2 Petru 1:4).

  Raului ii este totusi permis sa domneasca sau sa stapaneasca peste lume, pentru ca in contact cu el acestia sa poata fi incercati spre a se vedea daca sunt gata sa renunte la natura umana cu privilegiile si binecuvantarile ei, fiind facuti asemenea mortii lui Isus, o jertfa vie, ca sa poata fi socotiti vrednici de a fi in asemanarea Lui la inviere. # Ps 17:15.

  G -
  Virsta Mesianica
  "În conformitate cu promisiunea Lui, asteptam ceruri noi si un pamânt nou, în care va locui dreptatea."
  II Petru 3:13

  TIChild1.jpg (15520 bytes)  Bride2.jpg (2425 bytes)
  A treia mare dispensatie, C, va fi formata din mai multe varste-"varstele viitoare".

  Prima dintre acestea, varsta Milenara, G, este singura despre care avem vreo informatie definita. Este mia de ani in care Cristos va domni si prin care va binecuvanta toate familiile pamantului, implinind "restabilirea tuturor lucrurilor despre care s-a vorbit prin gura tuturor sfintilor proroci" (Fapte 3:19-21).

  In timpul acestei varste, pacatul si moartea se vor sterge pe vecie; pentru ca

  "Cristos trebuie sa imparateasca pana va pune pe toti vrajmasii sub picioarele Sale... Vrajmasul cel din urma care va fi nimicit va fi moartea" -moartea adamica (1 Corinteni 15:25, 26).

  Aceasta va fi marea perioada de reconstructie. Asociata cu Isus Cristos in aceasta domnie va fi Biserica, mireasa Lui, corpul Lui, intocmai cum a fagaduit, spunand:

  "Celui care va birui ii voi da sa stea cu Mine pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si M-am asezat cu Tatal Meu pe scaunul Sau de domnie". Apocalips 3:21.  H - "Virstele Viitoare"
  "In veacurile care vin sa-Si arate maretia fara margini a harului Sau, exprimat prin bunatatea Sa fata de noi în Cristos Isus." Efeseni 2:7
  "Varstele viitoare", H, urmand marii perioade de reconstructie, vor fi varste de perfectiune, binecuvantare si fericire, despre a caror lucrare Scripturile nu spun nimic.

  La aceasta distanta in timp, este destul sa se stie ca vor fi varste de glorie si binecuvantare sub favoarea divina.  Secerisul Virstei Iudee
  "Ridicati-va ochii si priviti ogoarele: sunt coapte, pregatite pentru seceris!" Ioan 4:35, Matei 3:11,12
  Wheat4A.jpg (3096 bytes)
  Fiecare din aceste dispensatii are perioade distincte de incepere si dezvoltare a lucrarii ei, si fiecare se sfarseste cu un seceris care-i arata roadele.

  Secerisul de la sfarsitul varstei Iudaice a fost o perioada de patruzeci de ani, tinand de la inceputul misiunii lui Isus, cand a fost uns de Dumnezeu cu Spirit (Fapte 10:37, 3, anul 29 d. Hr., pana la nimicirea Ierusalimului, anul 70 d. Hr.

  Cu acest seceris s-a sfarsit varsta Iudaica si a inceput varsta Evanghelica. A fost o suprapunere a acestor dispensatii, asa cum este reprezentata in diagrama.
  Jesus14Cross.jpg (4570 bytes) Varsta Iudaica s-a sfarsit intr-o masura cand, la sfarsitul celor trei ani si jumatate ai misiunii Sale, Domnul a respins aceasta natiune, zicand: "Vi se lasa casa pustie" (Matei 23:3.

  Totusi, li s-a mai aratat favoare trei ani si jumatate dupa aceea, prin limitarea la ei a chemarii Evanghelice, in armonie cu declaratia profetului {# Da 9:24-27} referitoare la saptezeci de saptamani (de ani) de favoare fata de ei, cand, in mijlocul ultimei saptamani, Mesia trebuia sa fie nimicit (sa moara), dar nu pentru Sine.

  "Cristos a murit (nu pentru Sine, ci) pentru pacatele noastre"; si astfel a facut ca jertfa si prinosul sa inceteze in mijlocul saptamanii, cu trei ani si jumatate inainte de expirarea celor saptezeci de saptamani ale legamantului de favoare evreiasca. Cand s-a facut adevarata jertfa, desigur ca cele tipice nu mai puteau fi recunoscute de Iehova.
  Paul3.jpg (3801 bytes)
  Evanghelia la Neamuri Intr-un sens mai larg deci, varsta Iudaica s-a incheiat cu sfarsitul saptamanii a saptezecea, sau la trei ani si jumatate dupa cruce-dupa care Evanghelia a fost propovaduita si la neamuri, incepand cu Corneliu (Fapte 10:45). Aceasta a incheiat varsta lor in ceea ce priveste favoarea lui Dumnezeu si recunoasterea bisericii evreiesti; existenta lor nationala s-a sfarsit in marele timp de stramtorare care a urmat.

  In acea perioada a secerisului Iudaic si-a avut inceputul varsta Evanghelica. Scopul acestei varste este chemarea, dezvoltarea si incercarea "Cristosului lui Dumnezeu" -Cap si corp. Aceasta este dispensatia Spiritului; deci este potrivit sa se spuna ca varsta Evanghelica a inceput cu ungerea lui Isus "cu Spiritul Sfant si cu putere" (Fapte 10:38; Luca 3:22; 4:1, 1 la botezul Sau. In privinta bisericii, corpul Sau, ea a inceput cu trei ani si jumatate mai tarziu.

  Secerisul Virstei Evanghelice
  "Iar când va veni timpul secerisului, le voi spune seceratorilor: "Smulgeti mai întâi buruienile si legati-le pentru a fi arse, iar grâul adunati-l în hambarul meu!."
  Matei 13:30

  "Secerisul este sfirsitul veacului."
  Matei 13:39
  Perioada de incheiere a varstei Evanghelice constituie de asemenea un "seceris", timp in care exista iarasi o suprapunere a doua varste-varsta Evanghelica sfarsindu-se si varsta Restabilirii sau Milenara incepand.

  Varsta Evanghelica se incheie in etape, asa cum a fost si cu modelul sau cu "umbra" ei, varsta Iudaica.

  Dupa cum acolo primii sapte ani de seceris au fost dedicati intr-un sens special unei lucrari in si pentru Israel dupa trup, si au fost ani de favoare, tot asa gasim aici sapte ani similari, care se indica a avea aceeasi semnificatie pentru Biserica Evanghelica, urmati de o perioada de stramtorare ("foc") peste lume, ca pedeapsa pentru rautate si ca pregatire pentru domnia dreptatii-despre care se va mai vorbi.

  N - Planul Perfectiunii Umane � Actual sau Recunoscut

  "Ce este omul ca sa-Ti amintesti de el?...care a fost facut putin mai prejos decât îngerii."
  Evrei 2:6-9

  P - Planul Perfectiunii Tipice
  "Legea are doar o umbra a lucrurilor bune care acum au venit, nu realitatile însesi. De aceea, ea nu poate niciodata, prin aceleasi jertfe, care sunt aduse an de an, sa-i desavârseasca pe cei care se apropie."
  Evrei 10:1

  R - Planul de Pacat si Depravare
  "De aceea, la fel cum pacatul a intrat în lume printr-un om, prin pacat a intrat moartea, si astfel moartea a ajuns la toti oamenii, pentru ca toti au pacatuit." Romani 5:12


  Cararea Spre Glorie

  K, L, M, N, P, R, fiecare reprezinta un plan diferit.

  N este planul naturii umane perfecte. Adam a fost pe acest plan inainte de a pacatui; dar din momentul neascultarii a cazut pe planul degradarii sau pacatului, R, pe care sunt nascuti toti urmasii lui. Acesta corespunde "Caii late" care duce la nimicire.

  P reprezinta planul indreptatirii tipice, socotita ca efectuata prin sacrificiile Legii. N-a fost o perfectiune reala, fiindca "legea n-a facut nimic desavarsit". Evrei 7:19.

  N reprezinta nu numai planul perfectiunii umane, asa cum a fost ocupat odata de omul perfect, Adam, ci si starea tuturor persoanelor indreptatite.

  "Cristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi", si, in consecinta, toti care cred in Cristos-toti care accepta lucrarea Lui perfecta si terminata, de indreptatitor al lor-prin credinta sunt socotiti de Dumnezeu ca indreptatiti, ca si cand ar fi oameni perfecti, ca si cand niciodata n-ar fi fost pacatosi.

  In ochii lui Dumnezeu deci, toti cei care accepta pe Cristos ca Rascumparatorul lor sunt socotiti pe planul perfectiunii umane, N. Acesta este singurul punct de vedere din care omul se poate apropia de Dumnezeu, sau poate avea comuniune cu El.

  Pe toti de pe acest plan Dumnezeu ii numeste fii-fii umani. In acest fel a fost Adam fiu (Luca 3:3 si a avut comuniune cu Dumnezeu inainte de a deveni neascultator.

  Toti cei care accepta lucrarea de rascumparare terminata a Domnului nostru Isus sunt numarati sau socotiti ca restabiliti la puritatea originara; si, in consecinta, au partasie sau comuniune cu Dumnezeu.

  In timpul Varstei Evanghelice Dumnezeu a facut fiintelor umane indreptatite o oferta speciala, spunandu-le ca pe anumite conditii pot face o schimbare de natura, ca pot inceta de a mai fi fiinte umane pamantesti, si pot deveni ceresti, spirituale, asemenea lui Cristos, Rascumparatorul lor.

  Baptism1.jpg (2649 bytes)
  Botezul -
  Un simbol al consacrarii.

  "...sa va dati pe voi însiva lui Dumnezeu, ca jertfa vie, sfânta si placuta Lui."
  Romani 12:1
  Unele persoane credincioase-indreptatite-sunt multumite cu pacea si bucuria pe care o au prin faptul ca cred in iertarea pacatelor lor, si nu dau atentie vocii care-i cheama sa se ridice mai sus.

  Altii, miscati de iubirea lui Dumnezeu asa cum este aratata prin rascumpararea lor din pacat, si simtind ca nu sunt ai lor, fiind cumparati cu un pret, spun: "Doamne, ce-ai vrea sa fac?" Acestia au raspunsul Domnului prin Pavel, care spune:

  "Va indemn, dar, fratilor, pentru indurarile lui Dumnezeu, sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu; aceasta este slujirea voastra inteleapta" (Romani 12:1).

  Ce vrea sa spuna apostolul printr-un astfel de indemn, de a ne aduce pe noi ca jertfe vii? Vrea sa spuna sa consacram pentru serviciul lui Dumnezeu orice putere si orice talent posedam, ca mai departe sa nu traim pentru noi insine, nici pentru prieteni, nici pentru familie, nici pentru lume, nici pentru nimic altceva, decat pentru Cel care ne-a cumparat cu propriul Sau sange pretios, si in serviciu supus Lui.

  Jesus6A.jpg (5209 bytes)
  Dar, deoarece Dumnezeu n-a vrut sa accepte jertfe tipice cu defect sau imperfecte, si deoarece noi cu totii am devenit pacatosi prin Adam, putem noi fi jertfe acceptabile? Pavel arata ca suntem jertfe acceptabile numai fiindca suntem sfinti.

  Noi nu suntem sfinti ca Isus, care n-a cunoscut deloc pacatul, fiindca suntem din rasa condamnata; nici n-am reusit cu totul sa ajungem la perfectiunea conduitei, deoarece nu socotim ca am ajuns la perfectiunea la care suntem chemati; ci avem aceasta comoara in vase de lut (fragile si crapate), pentru ca sa se poata vedea ca gloria perfectiunii noastre finale este prin favoarea lui Dumnezeu, si nu prin propria noastra capacitate. Dar sfintenia si acceptabilitatea noastra ca jertfe pentru Dumnezeu vin din faptul ca Dumnezeu ne-a indreptatit in mod gratuit de orice pacat, prin credinta noastra in jertfa lui Cristos pentru noi.

  CrossCrown2.jpg (8427 bytes)

  K - Planul Gloriei
  "Celor care, prin perseverenta de a face bine, urmaresc glorie, onoare si nemurire, le va da viata vesnica." Romani 2:7

  L - Planul Fiintelor Spirituale Perfecte
  "Isus i-a zis: "Nu Ma tine, pentru ca înca nu M-am suit la Tatal!"
  Ioan 20:17

  M - Planul Conceperii de Spirit
  "si Duhul Sfânt a coborât peste El sub forma unui porumbel si din cer s-a auzit o voce: "Tu esti Fiul Meu pe care-L iubesc..." Luca 3:22,
  Fapte 10:38

  Jesus35BaptismA.jpg (9196 bytes)
  Toti cei care apreciaza si se supun acestei chemari se bucura sa fie socotiti vrednici de a suferi ocara pentru numele lui Cristos, si privesc nu la lucrurile care se vad, ci la lucrurile care nu se vad-la "coroana vietii" -"premiul inaltei noastre chemari in Cristos Isus" si la "gloria care va fi descoperita in noi."

  Din momentul consacrarii fata de Dumnezeu, acestia nu mai sunt socotiti ca oameni, ci ca fiind conceputi de Dumnezeu prin cuvantul adevarului-nu mai sunt copii umani, ci de atunci incolo copii spirituali. Ei sunt acum cu un pas mai aproape de premiu decat cand au crezut intai. Dar fiinta lor spirituala este inca imperfecta: ei sunt numai conceputi, nu sunt inca nascuti din Spirit.

  Ei sunt copii spirituali in embrion, pe planul M-planul conceperii de spirit. Pentru ca sunt conceputi de Spirit, ei nu mai sunt socotiti umani, ci spirituali; deoarece ei au renuntat la natura lor umana, care odata a fost a lor, care a fost indreptatita, au socotit-o moarta-o jertfa vie, sfanta, placuta si acceptata de Dumnezeu.

  Ei sunt acum creatii noi in Cristos Isus: cele vechi (sperantele, vointa si ambitiile umane) au trecut, si toate au devenit noi; pentru ca "voi nu sunteti in firea pacatoasa, ci in Duhul, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi" (2 Corinteni 5:17; Romani 8:9). Daca ati fost conceputi de Spirit, "voi (ca fiinte umane) sunteti morti si viata voastra este ascunsa cu Cristos in Dumnezeu".

  Planul L reprezinta starea fiintei spirituale perfecte; dar inainte de a se putea ajunge pe planul L, trebuie sa se realizeze conditiile legamantului nostru. Un lucru este sa facem legamant cu Dumnezeu ca vom fi morti pentru toate lucrurile umane, si un lucru suplimentar este sa implinim acest legamant pe tot parcursul caii noastre pamantesti-tinandu-ne "corpul aspru" (mort), tinandu-ne vointa ascunsa si facand numai voia Domnului.

  Intrarea pe planul L se numeste nastere sau intrare deplina in viata ca fiinta spirituala. Intreaga Biserica va intra pe acest plan cand va fi adunata (aleasa) din lume in "secerisul" sau sfarsitul varstei Evanghelice. "Intai vor invia mortii in Cristos". Apoi noi, care suntem vii si am ramas, vom fi schimbati intr-un moment-facuti fiinte spirituale perfecte cu corpuri asemenea corpului glorios al lui Cristos (deoarece "acest muritor trebuie sa se imbrace in nemurire"). Atunci, fiind venit ceea ce este perfect, ceea ce este in parte (starea conceputa cu diferitele piedici ale carnii la care suntem acum supusi) se va sfarsi.

  Dar dincolo de perfectiunea fiintei spirituale mai exista un pas de facut, si anume, spre "gloria care va urma" -planul K. Nu ne referim aici la o glorie de persoana, ci la o glorie de putere sau functie. Atingerea planului L aduce glorie personala deplina, adica de fiinta glorioasa asemenea lui Cristos. Dar dupa ce suntem astfel desavarsiti, si facuti in intregime asemenea Domnului si Capului nostru, vom fi asociati cu El in "gloria" puterii si functiei-pentru a sta cu El pe tronul Lui, intocmai cum El, dupa ce a fost desavarsit in inviere, a fost inaltat la dreapta Maririi in locurile preainalte. Asa vom intra in gloria vesnica, planul K.

  a - Adam
  in Perfectiune
  "And God said, Let us make man in our image, after our likeness..."
  "And God saw every thing that he had made, and behold, it was very good..."
  Genesa 1:27,31

  b - Adam Cazut
  si Posteritatea Sa inainte de Potop
  "And God saw that the wickedness of man was great..."
  Genesa 6:5

  c - Vrednicii din Vechime
  ""...Avraam L-a crezut pe Dumnezeu si pentru aceasta a fost considerat drept."
  Romani 4:3

  d - Omenirea de la Potop la Virsta Mesianica
  "De aceea, la fel cum pacatul a intrat în lume printr-un om, prin pacat a intrat moartea, si astfel moartea a ajuns la toti oamenii, pentru ca toti au pacatuit."
  Romani 5:12

  e - Israelul Carnal Indreptatit in mod Tipic ca Natiune

  "Fiecare preot sta în fiecare zi si-si face slujba, aducând din nou si din nou aceleasi jertfe, care nu pot niciodata sa îndeparteze pacatele."
  Evrei 10:1

  f - Timpul de Strimtorare in Virsta Iudee
  "El va curati grâul de pleava si-l va aduna în hambarul Lui, iar pleava o va arde într-un foc ce nu se stinge niciodata."
  Luca 3:17

  g - Isus, la Virsta de 30 de ani, un Om Perfect
  "...Cristos Isus: ci S-a golit pe Sine,
  luând natura unui sclav si devenind asemanator oamenilor.
  La înfatisare era ca un om."
  Filipeni 2:5,7
  Sa studiem acum cu grija schita si sa remarcam pe ea ilustratiile diferitelor trasaturi ale planului lui Dumnezeu. In aceste ilustratii folosim figura piramidei pentru a reprezenta perfectiunea, datorita caracterului ei potrivit si datorita evidentei referiri la ea in Scripturi.

  Adam a fost o fiinta perfecta, piramida a. Remarcati pozitia ei-pe planul N, care reprezinta perfectiunea umana.

  Pe planul R, planul pacatului si imperfectiunii sau planul degradarii, piramida fara varf, b, o figura imperfecta, reprezinta pe Adam cazut si pe urmasii lui degradati-pacatosi si condamnati.

  Avraam si altii din ziua aceea, indreptatiti la prietenie cu Dumnezeu datorita credintei, sunt reprezentati printr-o piramida (c) pe planul N.

  Avraam a fost un membru al familiei umane degradate si prin natura a apartinut impreuna cu restul oamenilor pe planul R; dar Pavel ne spune ca Avraam a fost indreptatit prin credinta, adica a fost socotit de Dumnezeu ca om fara pacat si perfect, datorita credintei lui.

  Aceasta l-a ridicat in aprecierea lui Dumnezeu pe planul N, deasupra oamenilor degradati, pacatosi; si, desi in realitate era tot imperfect, el a fost primit in favoarea pe care Adam o pierduse, adica la comuniune cu Dumnezeu, ca "prieten" (Iacov 2:23).

  Toti cei de pe planul perfectiunii N (fara pacat) sunt prietenii lui Dumnezeu, si El este prietenul lor; dar pacatosii (pe planul R) sunt in dusmanie cu Dumnezeu-"vrajmasi prin fapte rele".

  Omenirea dupa potop, reprezentata prin piramida d, a fost tot pe planul R-tot in dusmanie, unde ramane pana cand se alege Biserica Evanghelica si incepe varsta Milenara.

  "Israel dupa trup", in timpul varstei Iudaice, cand jertfele tipice ale taurilor si tapilor ii curatau (nu real, ci tipic, "fiindca Legea n-a facut nimic desavarsit" -Evrei 7:19), erau indreptatiti tipic, deci ei sunt (e) pe planul P, planul indreptatirii tipice, care a tinut de la darea Legii pe muntele Sinai, pana cand Isus a pus capat Legii pironind-o pe cruce.

  Acolo s-a sfarsit indreptatirea tipica prin instituirea "jertfelor mai bune" decat tipurile evreiesti, prin instituirea acelora care in realitate

  "ridica pacatul lumii" si care "fac desavarsiti (in realitate) pe cei care se apropie.". Evrei 10:1.

  Focul incercarii si stramtorarii prin care a trecut Israel dupa trup, cand Isus a fost prezent, cernand si scotand din biserica lor nominala graul, pe "Israelitii adevarati", si in special cand, dupa separarea graului, a

  "ars pleava (partea respinsa a acelui sistem) in foc nestins",

  este ilustrat prin figura f. A fost un timp de stramtorare pe care n-au avut putere sa-l evite. Vezi Luca 3:17, 21, 22; 1 Tesaloniceni 2:16.

  Isus, la varsta de treizeci de ani, a fost om perfect, matur (g), lasand gloria conditiei spirituale si devenind om, pentru ca (prin harul lui Dumnezeu) sa guste moartea pentru fiecare om.

  Dreptatea legii lui Dumnezeu este absoluta: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte si viata pentru viata. Pentru omenire era necesar sa moara un om desavarsit, deoarece in nici un alt mod nu putea fi satisfacuta pretentia dreptatii.

  Moartea unui inger nu putea plati pedeapsa mai mult decat putea s-o plateasca moartea "taurilor si tapilor, care niciodata nu pot sa ridice pacatul."

  De aceea, Cel care este numit "Inceputul zidirii lui Dumnezeu" a devenit om, S-a "facut trup", pentru a putea da acel pret de rascumparare (pret corespunzator) care sa rascumpere omenirea.

  El trebuia sa fie om perfect pentru a plati pretul, altfel nu putea face mai mult decat oricare alt membru al rasei cazute. El a fost "sfant, nevinovat, nepatat si despartit de pacatosi". El a luat aceeasi forma sau asemanare cu a pacatosilor-"asemanarea firii pacatoase" -asemanarea umana.

  Dar El a luat acea asemanare in perfectiunea ei: El n-a participat la pacatul ei si nici nu i-a impartasit imperfectiunea, afara doar de faptul ca in timpul misiunii Sale a impartasit voluntar necazurile si durerile unora, luandu-le durerile si neputintele prin impartirea vitalitatii, sanatatii si puterii Sale. Este scris ca


  Jesus41Crosssign.gif (17499 bytes) "El suferintele noastre le-a purtat si durerile noastre le-a luat", {# Isa 53:4} si "Din El iesea o putere (viata, vitalitate, vigoare) care-i vindeca pe toti". Marcu 5:30; Luca 6:19; Matei 8:16, 17.

  Gasindu-se la infatisare ca om (perfect), El S-a umilit si a devenit ascultator pana la moarte. El S-a prezentat inaintea lui Dumnezeu, spunand:

  "Iata-Ma, (in sulul cartii este scris despre Mine) vin sa fac voia Ta, o, Dumnezeule" -si Si-a simbolizat aceasta consacrare prin botezul in apa. Cand S-a prezentat astfel pe Sine, cand Si-a consacrat fiinta, jertfa Lui a fost sfanta (pura) si placuta lui Dumnezeu, care I-a aratat acceptarea umplandu-L cu Spiritul si puterea Sa-cand Spiritul sfant a venit peste El, in acest fel ungandu-L.

  h - Isus, Conceput de Spirit la Iordan
  "Când Isus a iesit din apa, dupa ce a fost botezat, cerurile I s-au deschis si L-a vazut pe Duhul lui Dumnezeu coborând ca un porumbel si venind peste El."
  Matei 3:16

  i - Isus, Inviat ca Fiinta Divina
  "El este Capul trupului, al Bisericii.
  El este începutul,
  primul nascut dintre cei morti,
  pentru ca El sa aiba primul loc în toate lucrurile"
  Coloseni 1:18
  Aceasta umplere cu Spirit a fost conceperea la o natura noua-natura divina-care trebuia sa fie deplin dezvoltata sau nascuta atunci cand Si-a implinit oferirea-sacrificarea naturii umane.

  Aceasta concepere a fost cu un pas mai sus de starile umane, si este aratata prin piramida h, pe planul M, planul conceperii de spirit.

  Pe acest plan Si-a petrecut Isus trei ani si jumatate din viata, pana cand Si-a sfarsit existenta umana pe cruce.

  Apoi, dupa ce a fost mort trei zile, a fost inviat la viata-la perfectiunea fiintei spirituale (i, planul L), nascut din Spirit-"intaiul nascut dintre morti". "Ceea ce se naste din Spirit este spirit".

  Prin urmare, la invierea si dupa invierea Sa, Isus a fost spirit-o fiinta spirituala; si in nici un sens n-a mai fost o fiinta umana.

  Este adevarat, dupa invierea Sa a avut puterea sa apara, si a aparut, ca om, pentru a-Si putea invata ucenicii si a le dovedi faptul ca nu mai era mort; dar El nu era om si nu era controlat de conditiile umane, ci putea merge si veni ca vantul (chiar cand usile erau inchise), si nimeni nu putea spune de unde venea si incotro mergea.

  "Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul." Ioan 3:8. Compara 20:19, 26.  k - Isus,
  40 de zile dupa Invierea Sa, in Glorie Divina
  "Pe care a folosit-o atunci când L-a înviat pe Cristos din morti si L-a asezat la dreapta Lui în locurile ceresti, deasupra tuturor conducatorilor, autoritatilor, puterilor, domniilor si a oricarui nume dat, nu doar în acest veac, ci si în cel viitor."
  Efeseni 1:20,21

  l - Isus,
  in Virsta Evanghelica, asezat pe Tron cu Tatal Sau
  "Celui victorios îi voi da un loc împreuna cu Mine pe tronul Meu, la fel cum Eu am fost victorios si am stat împreuna cu Tatal Meu pe tronul Lui."

  "ApocalipsCelui victorios îi voi da un loc împreuna cu Mine pe tronul Meu, la fel cum Eu am fost victorios si am stat împreuna cu Tatal Meu pe tronul Lui."
  Apocalips 3:21
  Din momentul consacrarii Sale spre jertfa, la botezul Sau, umanul a fost socotit mort-si atunci s-a socotit inceputa noua natura, care a fost completata la inviere, cand a ajuns pe planul spiritual perfect, L-fiind inviat corp spiritual.

  La patruzeci de zile de la inviere, Isus S-a inaltat la marirea din locurile preainalte-planul gloriei divine, K (piramida k). In timpul varstei Evanghelice El a fost in glorie (l), "a sezut cu Tatal pe tronul Lui", Cap peste Biserica Sa de pe pamant-conducatorul si indrumatorul ei.

  In toata aceasta varsta Evanghelica, Biserica a fost in proces de dezvoltare, disciplinare si incercare, cu scopul ca la sfarsitul sau in secerisul varstei sa poata deveni Mireasa Lui si impreuna mostenitoare.

  Deci ea participa la suferintele Lui, ca sa poata fi si glorificata impreuna cu El (planul K), cand va veni timpul potrivit.

  Pasii Bisericii spre glorie sunt la fel cu cei ai Conducatorului si Domnului ei, care

  "ne-a dat un exemplu ca sa putem umbla in urmele Lui"

  -cu exceptia ca Biserica porneste de pe un plan mai jos.

  Domnul nostru, dupa cum am vazut, a venit in lume pe planul perfectiunii umane, N, in timp ce noi toti din rasa adamica suntem pe un plan mai jos, R-planul pacatului, imperfectiunii si vrajmasiei cu Dumnezeu.

  Primul lucru necesar pentru noi este deci sa fim indreptatiti, si astfel sa ajungem pe planul N.

  Cum se realizeaza aceasta? Prin fapte bune? Nu; pacatosii nu pot face deloc fapte bune. Noi nu ne-am putut recomanda pe noi insine lui Dumnezeu, asa ca

  "Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Cristos a murit pentru noi" (Romani 5:.

  PilgrimCross.jpg (3788 bytes)
  Asadar, conditia pe baza careia ajungem pe planul indreptatirii sau perfectiunii umane este ca Cristos a murit pentru pacatele noastre, ne-a rascumparat si ne-a ridicat "prin credinta in sangele Lui" pe planul perfect de pe care am cazut prin Adam".

  Suntem indreptatiti (ridicati pe planul N) prin credinta. Si "fiind indreptatiti prin credinta, avem pace cu Dumnezeu" (Romani 5:1) si nu mai suntem socotiti de Dumnezeu ca vrajmasi, ci ca fii umani indreptatiti, pe acelasi plan cu Adam si cu Domnul nostru Isus, cu deosebirea ca ei au fost in realitate perfecti, in timp ce noi suntem numai socotiti de Dumnezeu astfel.

  Aceasta indreptatire socotita o realizam prin credinta in Cuvantul lui Dumnezeu care spune: Voi sunteti "cumparati", "rascumparati", "indreptatiti fara plata de toate lucrurile".

  Noi stam in fata lui Dumnezeu fara vina, fara pata si sfinti, in hainele dreptatii lui Cristos acordate noua prin credinta. Ca sa poata purta pentru noi pedeapsa noastra, El a consimtit sa I Se impute Lui pacatele noastre; si a murit pentru noi, ca si cand El ar fi fost pacatosul.

  Prin urmare, dreptatea Lui este acordata tuturor celor care accepta rascumpararea Lui, si aduce cu ea toate drepturile si binecuvantarile posedate la inceput, inainte de a intra pacatul. Ea ne restabileste la viata si la legatura cu Dumnezeu. Prin exercitarea credintei putem avea imediat aceasta legatura, iar viata si o mai deplina legatura si bucurie sunt asigurate-la "timpul cuvenit" al lui Dumnezeu.

  PilgrimPray.jpg (4673 bytes)
  Dar sa nu se uite ca desi indreptatirea este un lucru binecuvantat, ea nu ne schimba natura:* noi suntem tot fiinte umane. Suntem salvati din starea nefericita de pacat si instrainare de Dumnezeu, si in loc sa fim oameni pacatosi, suntem fii umani; si acum, pentru ca suntem fii, Dumnezeu vorbeste cu noi ca atare.

  In timpul varstei Evanghelice El a chemat "turma mica" de "impreuna mostenitori", zicand: "Fiule, da-Mi inima ta" -adica, preda-te pe tine, toate puterile tale pamantesti, vointa, talentele tale, tot ce-i al tau preda-Mi Mie, intocmai cum Isus ti-a lasat exemplu; si Eu te voi face fiu pe un plan mai inalt decat cel uman.

  Te voi face fiu spiritual, cu un corp spiritual asemenea lui Isus cel inviat-"reprezentarea exacta a Fiintei Tatalui". Daca vei renunta la toate sperantele, ambitiile, scopurile pamantesti etc., daca iti vei consacra in intregime natura umana si o vei folosi cu totul in serviciul Meu, iti voi da o natura mai inalta decat a restului rasei tale; te voi face "partas al naturii divine" -"mostenitor al lui Dumnezeu si mostenitor impreuna cu Isus Cristos, daca suferi cu adevarat impreuna cu El, ca sa fii si slavit impreuna cu El".  * Cand se spune despre un om ca are natura rea, cuvantul natura este folosit in sens acomodat. Strict vorbind, nici un om nu este rau prin natura.

  Natura umana este "foarte buna", un chip pamantesc al naturii divine. Deci fiecare om este de natura buna, dificultatea fiind in faptul ca aceasta natura buna a decazut.

  Nu este natural deci ca omul sa fie rau, brutal etc., ci este natural ca el sa fie asemenea lui Dumnezeu.

  In acest sens primar folosim noi in cele de mai sus cuvantul natura.

  Noi suntem justificati de Cristos la o intoarcere deplina in toate privilegiile si binecuvantarile naturii noastre umane-chipul pamantesc al lui Dumnezeu.

  Cei care apreciaza corect valoarea acestui premiu pus in fata lor in Evanghelie, pun la o parte cu bucurie orice greutate si alearga cu rabdare alergarea stabilita, ca s-o poata castiga. Nu ni s-au cerut fapte pentru a ne asigura indreptatirea: toata lucrarea care se putea face in acest scop a facut-o Domnul nostru Isus; si cand noi am acceptat prin credinta lucrarea Lui terminata, am fost indreptatiti, ridicati pe planul N.

  Dar acum, daca noi vrem sa mergem mai departe, nu putem merge fara fapte. Este adevarat, noi nu trebuie sa ne pierdem credinta, altfel ne vom pierde indreptatirea; ci, fiind indreptatiti, si continuand in credinta, suntem in stare (prin harul dat noua prin conceperea noastra de Spirit) sa facem fapte, sa producem roada acceptabila pentru Dumnezeu. Si Dumnezeu cere aceasta; deoarece acesta este sacrificiul pentru care am incheiat legamant ca-l vom face.

  Dumnezeu cere ca noi sa ne aratam aprecierea pentru marele premiu, dand pentru el tot ce avem si suntem; nu oamenilor, ci lui Dumnezeu-un sacrificiu sfant si, prin Cristos, placut Lui-serviciul nostru intelept.

  Jesus10WidowsMiteA.jpg (3638 bytes)

  The Widow's Mite - pictures the Christian giving his/her all in consecration.

  CrossCrown3.jpg (1999 bytes)
  Cand prezentam toate aceste lucruri spunem: Doamne, cum ai vrea sa-Ti dau aceasta, jertfa mea, timpul meu, talentul meu, influenta mea etc? Apoi, examinand Cuvantul lui Dumnezeu pentru raspuns, auzim vocea Lui instruindu-ne sa-I predam tot ce-i al nostru, asa cum a facut Domnul nostru Isus, facand bine tuturor oamenilor dupa cum avem posibilitatea, si in special casei credintei-servindu-i cu hrana spirituala sau naturala, imbracandu-i cu dreptatea lui Cristos sau cu vesminte pamantesti, dupa cum avem capacitatea sau dupa cum ei au nevoie.

  Dupa ce am consacrat tot, suntem conceputi de Spirit, am ajuns pe planul M; si acum, prin puterea data noua, daca o folosim, vom fi in stare sa ne indeplinim legamantul si sa iesim invingatori, si mai mult decat invingatori, prin (puterea sau Spiritul Lui) Cel care ne-a iubit si ne-a cumparat cu propriul Sau sange pretios. Dar, astfel mergand pe urmele lui Isus,

  "Nu gandi c-ai biruinta
  Si nu-ti inceta silinta.
  Lucrarea terminata nu-ti va fi
  Pana cand coroana ti-o vei dobandi".

  Coroana va fi castigata cand noi, asemenea credinciosului nostru frate Pavel, vom fi luptat lupta buna si ne vom fi sfarsit calea, dar nu mai devreme. Pana atunci, flacara si tamaia sacrificiului stradaniei si serviciului trebuie sa se inalte zilnic-un sacrificiu cu mireasma dulce pentru Dumnezeu, acceptabil prin Isus Cristos, Domnul nostru.
  Cei din aceasta clasa invingatoare care "dorm" vor fi inviati ca fiinte spirituale, pe planul L, iar cei din aceeasi clasa care sunt vii si raman pana la venirea Domnului vor fi "schimbati" pe acelasi plan de fiinta spirituala, si nu vor "dormi" nici o clipa, desi "schimbarea" va necesita dizolvarea vasului pamantesc. Nemaifiind fiinte pamantesti, slabe, muritoare, supuse putrezirii, acestia vor fi atunci nascuti pe deplin din Spirit-fiinte ceresti, spirituale, nesupuse putrezirii, nemuritoare. 1 Corinteni 15:44, 52.

  Bride10.jpg (2712 bytes)
  Nu stim cat timp va trece dupa "schimbarea" sau desavarsirea lor ca fiinte spirituale (planul L), pana cand, ca o companie deplina si completa, ei vor fi glorificati (planul K) impreuna cu Domnul, uniti cu El in putere si glorie mare.

  Aceasta unificare si glorificare deplina a intregului corp al lui Cristos cu Capul, intelegem ca este "casatoria Mielului" cu Mireasa Sa, cand ea va intra pe deplin in bucuriile Domnului ei.

  m - Clasa Conceputa de Spirit care Devine Turma Mare
  "...o mare multime - pe care nimeni n-o putea numara... Stateau în fata tronului si în fata Mielului, erau îmbracati în robe albe si aveau ramuri de palmier în mâini."
  Apocalips 7:9  n - Clasa Conceputa de Spirit care devine Mireasa lui Christos
  "Nu te teme, turma mica, pentru ca Tatalui vostru Îi face placere sa va daruiasca Împaratia." Luca 12:32
  Priviti din nou pe schita-n, m, p, q sunt patru clase distincte care unite reprezinta Biserica Evanghelica nominala ca intreg, pretinzand a fi corpul lui Cristos. Ambele clase, n si m, sunt pe planul conceperii de spirit, M.

  Aceste doua clase au existat impreuna de-a lungul varstei Evanghelice; ambele au facut legamant cu Dumnezeu sa devina jerfe vii; ambele au fost "acceptate in Cel preaiubit" si au fost concepute de Spirit ca "noi creatii." Diferenta intre ele este aceasta: n reprezinta pe aceia care-si indeplinesc legamantul si sunt morti cu Cristos fata de vointa, scopurile si ambitiile pamantesti, in timp ce m reprezinta grupa mai mare a copiilor conceputi de spirit care au facut legamant, dar care, vai! se trag inapoi de la indeplinirea legamantului lor. Clasa n este compusa din invingatorii care vor fi Mireasa lui Cristos, care vor sta cu Domnul pe tronul Sau in glorie-planul K.

  Aceasta este "mica turma" careia Tatal ii da cu placere Imparatia (Luca 12:32).

  Cei din clasa m se retrag de la moartea vointei umane, dar Dumnezeu totusi ii iubeste, si de aceea ii va aduce prin adversitate si stramtorare pe planul L, planul spiritual perfect. Dar ei isi vor fi pierdut dreptul la planul K, tronul gloriei, deoarece n-au fost invingatori.

  Daca pretuim iubirea Tatalui, daca dorim aprobarea Domnului nostru, daca aspiram sa fim membri ai corpului Sau, Mireasa Sa, si sa stam pe tronul Sau, trebuie sa ne indeplinim credinciosi si cu placere legamantul de sacrificiu.

  p - Credinciosi,
  dar nu deplin consacrati
  "Multi sunt chemati, dar putini sunt alesi."
  Matei 22:14  q - Cei ce merg la Biserica, dar nu cred; Ipocriti
  "Feriti-va de profetii falsi! Acestia vin la voi aratând pe dinafara ca niste oi, dar de fapt ei sunt ca niste lupi care vin sa distruga."
  Matei 7:15

  Wheat5.jpg (5526 bytes)

  "Lasati-le pe amândoua sa creasca împreuna pâna la seceris, iar când va veni timpul secerisului, le voi spune seceratorilor:

  "Smulgeti mai întâi buruienile si legati-le pentru a fi arse, iar grâul adunati-l în hambarul meu."
  Matei 13:30

  Wheat7.jpg (4312 bytes)
  Majoritatea Bisericii nominale este reprezentata prin sectiunea p. Sa se remarce ca ei nu sunt pe planul M, ci pe planul N. Ei sunt indreptatiti, dar nu sfintiti. Ei nu sunt deplin consacrati lui Dumnezeu si de aceea nu sunt conceputi ca fiinte spirituale. Totusi, ei sunt mai sus decat lumea, pentru ca accepta pe Isus ca rascumpararea lor din pacat; dar ei n-au acceptat inalta chemare a acestei varste ca sa devina parte din familia spirituala a lui Dumnezeu.

  Daca vor continua in credinta si se vor supune cu totul legilor drepte ale Imparatiei lui Cristos, in Timpurile Restabilirii vor ajunge in final la asemanarea omului pamantesc perfect, Adam. Ei vor recastiga complet tot ceea ce a fost pierdut prin el. Vor ajunge la aceeasi perfectiune umana-mintal, moral si fizic, si iarasi vor fi in chipul lui Dumnezeu, asa cum a fost Adam; fiindca pentru aceasta au fost rascumparati. Iar pozitia lor de indreptatire, planul N, ca unii care au auzit si au crezut in mantuirea prin Cristos, este o binecuvantare speciala de care ei se bucura prin credinta mai devreme decat lumea in general (pentru ca in varsta Milenara toti vor fi adusi la o cunostinta corecta a Adevarului).

  In orice caz, acestia vor avea avantajul unui inceput mai timpuriu si un anumit progres in directia buna. Dar clasa p nu profita de beneficiul real al acestei indreptatiri prin credinta in timpul prezent. Indreptatirea este acordata acum cu scopul de a permite unora sa faca un sacrificiu placut si sa ajunga in clasa n ca membri ai "corpului lui Cristos".

  Cei din clasa p primesc favoarea lui Dumnezeu (indreptatirea) "in zadar" (2 Corinteni 6:1): ei n-o folosesc pentru a merge mai departe ca sa se aduca pe sine sacrificii placute, in acest timp in care sacrificiile sunt placute lui Dumnezeu. Cei din aceasta clasa sunt numiti de catre apostol "frati", desi nu sunt "sfinti", desi nu sunt membri ai "corpului" consacrat (Romani 12:1). In acest sens toti oamenii, cand vor fi restabiliti, vor fi vesnic frati ai Cristosului si copii ai lui Dumnezeu, desi de natura diferita. Dumnezeu este Tatal tuturor care sunt in armonie cu El, de pe orice plan si de orice natura.

  O alta clasa legata de Biserica nominala, care niciodata n-a crezut in Isus ca jertfa pentru pacatele ei, si care, in consecinta, nu este indreptatita-nu este pe planul N-este reprezentata sub planul N, prin sectiunea q. Acestia sunt "lupii in piei de oaie"; chiar daca se numesc pe ei insisi crestini si sunt recunoscuti ca membri ai Bisericii nominale.

  Ei nu sunt cu adevarat credinciosi in Cristos ca Rascumparatorul lor; ei apartin planului R, fac parte din lume, sunt nepotriviti in Biserica si sunt o mare dauna pentru ea. In aceasta stare combinata, cu aceste clase diferite, n, m, p si q, amestecandu-se impreuna si toti numindu-se crestini, a existat Biserica toata varsta Evanghelica.

  Dupa cum a prezis Domnul nostru, imparatia nominala a cerurilor (Biserica nominala) este ca un camp semanat cu grau si neghina. Si El a spus ca le va "lasa sa creasca impreuna pana la seceris", pana la sfarsitul varstei. La vremea secerisului El va zice seceratorilor ("ingerilor" -mesagerilor): Adunati neghina si legati-o in snopi ca sa fie arsa, iar graul adunati-l in granarul Meu. Matei 13:38, 41, 49.

  Aceste cuvinte ale Domnului nostru ne arata ca in timp ce El a hotarat sa le lase pe amandoua sa creasca impreuna in timpul varstei si sa fie recunoscuti ca membri ai Bisericii nominale, El de asemenea a hotarat sa vina un timp de separare intre aceste elemente diferite, cand sa fie descoperiti cei care sunt cu adevarat Biserica, sfintii Sai (n) aprobati si in posesia lui Dumnezeu. Matei 13:39.

  Wheat.jpg (3601 bytes)
  In timpul varstei Evanghelice a crescut atat samanta cea buna cat si cea falsa sau neghina. "Samanta cea buna sunt fiii imparatiei", fiii spirituali, clasele n si m, in timp ce "neghina sunt fiii celui rau".

  Toata clasa q si multi din clasa p sunt, prin urmare, "neghina", deoarece "nimeni nu poate servi la doi stapani", si "sunteti robii aceluia de care ascultati". Deoarece clasa p nu-si consacra serviciul si talentele pentru Domnul care i-a cumparat-un serviciu intelept-fara indoiala ca ei isi dau mult din timp si talent de fapt in opozitie cu Dumnezeu, si deci in serviciul vrajmasului.

  Wheat6.jpg (4192 bytes)

  Secerisul este un timp de separare al Griului de Neghine.
  Acum remarcati pe schita secerisul sau sfarsitul varstei Evanghelice; remarcati cele doua parti in care este impartit-sapte ani si treizeci si trei de ani, paralela exacta a secerisului varstei Iudaice.

  Acest seceris, ca si cel Iudaic, va fi intai un timp de incercare si cernere pentru Biserica, si dupa aceea un timp de manie sau de varsare a "ultimelor sapte plagi" peste lume, inclusiv peste Biserica nominala. Biserica Iudaica a fost "umbra" sau modelul pe plan natural a tot ce poseda Biserica Evanghelica pe plan spiritual. Ceea ce a incercat pe Israelul natural in secerisul varstei lor a fost ADEVARUL prezentat lor atunci.

  Adevarul cuvenit atunci a fost secera, si el a separat pe "Israelitii adevarati" de Biserica nominala iudaica; si graul adevarat, in comparatie cu cei pretinsi, n-a fost decat o parte. Tot asa este si secerisul acestei varste. Secerisul varstei Evanghelice, ca si acela al varstei Iudaice, este sub supravegherea seceratorului-sef, Domnul nostru Isus, care atunci trebuie sa fie prezent (Apocalips 14:14).

  Prima lucrare a Domnului nostru in secerisul acestei varste va fi sa separe ce este adevarat de ce este fals. Biserica nominala, datorita starii ei amestecate, este numita de Domnul "Babilon" -confuzie; si secerisul este timpul de separare a diferitelor clase din Biserica nominala, si de coacere si desavarsire a clasei n.

  Va fi separat graul de neghina, graul copt de cel necopt etc. Cei din clasa n sunt "primele roade" ale graului, si dupa ce sunt separati, la timpul cuvenit, vor deveni mireasa lui Cristos, si vor fi vesnic cu Domnul lor si asemenea Lui.

  r - Isus, la a 2-a Venire
  "Iar dupa ce ma voi duce si va voi pregati un loc, ma voi întoarce si va voi lua cu Mine, ca sa fiti si voi acolo unde sunt Eu."
  Ioan 14:3

  s - Turma Mica, separata de Biserica Nominala
  "Am auzit o alta voce din cer, spunând:
  "Iesi afara din ea, poporul Meu,
  ca sa nu fii partas pacatelor ei
  si sa nu primesti din urgiile ei."
  Apocalips 18:4

  S - Timpul de Stramtorare al Omenirii in Virsta Evanchelica. Separarea Griului de Neghine.


  Separarea de Babilon a acestei turme mici este aratata prin figura s. Ea este pe cale sa devina una cu Domnul, sa-I poarte numele si sa-I impartaseasca gloria. Cristosul glorificat, Cap si corp, este aratat prin figura w.

  Figurile t, u si v reprezinta Babilonul-Biserica nominala-cazand, facandu-se bucati in "timpul de stramtorare", in "ziua Domnului nostru".

  Desi acesta poate parea un lucru ingrozitor, totusi, de fapt va fi de mare folos pentru tot graul adevarat.

  Babilonul cade pentru ca nu este ceea ce pretinde a fi. Biserica nominala contine multi ipocriti, care s-au asociat cu ea datorita pozitiei ei onorabile in ochii lumii, si care, prin conduita lor fac Babilonul un miros neplacut in narile lumii.

  Domnul intotdeauna le-a cunoscut adevaratul caracter, dar conform scopului Sau, El ii lasa in pace pana la seceris, cand va

  "scoate din imparatia Lui (din Biserica adevarata, si va lega in snopi) toate lucrurile care sunt pricina de pacatuire, si pe cei ce savarsesc faradelegea, si-i va arunca in cuptorul aprins (stramtorare, distructiva pentru sistemul lor nominal si pentru pretentia lor falsa)... Atunci cei neprihaniti (clasa n) vor straluci ca soarele in imparatia Tatalui lor" (Matei 13:41-43).

  Stramtorarea care vine asupra Bisericii va fi in mare masura pricinuita de cresterea necredintei si spiritismului de diferite feluri, care vor fi incercari severe, pentru ca Babilonul detine asa de multe doctrine contrare Cuvantului lui Dumnezeu.

  Dupa cum in secerisul varstei Iudaice crucea lui Cristos a fost o piatra de poticnire pentru evreul care astepta glorie si putere, iar pentru grecul intelept in felul lumii o nebunie, tot asa, in secerisul varstei Evanghelice ea va fi iarasi piatra de poticnire si stanca de cadere.

  t - Turma Mare
  "Însa, daca cineva construieste pe temelie - aur, argint, pietre pretioase, lemn, fân, paie - 13 lucrarea fiecaruia se va putea vedea, pentru ca Ziua o va face cunoscuta... Focul va dovedi calitatea lucrarii fiecaruia..."
  I Corinteni 3:12,13

  u - Caderea Babilonului
  "Marea cetate s-a rupt în trei parti, iar cetatile natiunilor au cazut. Dumnezeu Si-a amintit de marele Babilon si i-a dat potirul plin cu vinul mâniei Lui aprinse."
  Apocalips 16:19

  v - Babilonul, Elementul Ipocrit
  "El a strigat cu o voce puternica:"A cazut, a cazut marele Babilon, a devenit locuinta demonilor,
  închisoarea oricarui duh necurat, a oricarei pasari necurate si a oricarei fiare necurate si detestate."
  Apocalips 18:2

  w - Christos Glorificat, cap si corp
  "Am vazut cetatea sfânta, noul Ierusalim, coborând din cer... ca o mireasa împodobita pentru sotul ei."
  Apocalips 21:2
  Toti cei care au cladit pe Cristos altceva decat aur, argint si pietre pretioase de adevar, si un caracter corespunzator cu acestea, se vor pomeni serios asaltati in timpul maniei ("focului"); deoarece tot lemnul, fanul si trestia doctrinei si practicii vor fi arse.

  Cei care au zidit corespunzator, si care, prin urmare, au caracterul aprobat, sunt reprezentati prin figura s, in timp ce t reprezinta pe "turma mare", conceputa de Spirit, dar care a zidit cu lemn, fan si trestie-grau, dar nu copt deplin la timpul adunarii primelor roade (s).

  Ei (t) pierd premiul tronului si natura divina, dar in final vor ajunge sa se nasca fiinte spirituale de un ordin mai jos decat natura divina.

  Desi acestia sunt cu adevarat consacrati, ei sunt biruiti de spiritul lumesc in asa masura, incat nu-si aduc viata ca jertfa. Chiar in "seceris", in timp ce membrii in viata ai Miresei sunt separati de ceilalti prin adevar, urechile lor, inclusiv ale clasei t, vor fi slabe la auzit.

  Ei vor fi greoi la crezut si greoi in actiune in timpul acela de separare. Fara indoiala, ei vor fi foarte deprimati cand isi vor da seama dupa aceea ca Mireasa s-a completat si s-a unit cu Domnul, si ca ei, fiind atat de nepasatori si supraincarcati, au pierdut marele premiu; dar frumusetea planului lui Dumnezeu, pe care ei atunci vor incepe sa-l discearna ca un plan de iubire, atat pentru ei, cat si pentru toata omenirea, le va birui tristetea si vor striga:

  "Aleluia! Domnul Dumnezeul nostru Cel atotputernic a inceput sa imparateasca.

  Sa ne bucuram si sa ne veselim si sa-I dam slava, fiindca nunta Mielului a venit si sotia Lui s-a pregatit" (Apocalips 19:6, 7).

  Remarcam de asemenea pregatirea abundenta a Domnului: li se trimite mesajul-Desi nu sunteti Mireasa Mielului, puteti fi prezenti la ospatul de nunta-

  "Ferice de cei chemati la ospatul nuntii Mielului" (versetul 9).

  La timpul cuvenit, aceasta companie va ajunge, prin disciplinarile Domnului, pe deplin in armonie cu El si cu planul Lui, si-si vor spala hainele ca sa poata ajunge in cele din urma la o pozitie langa Mireasa-y, pe planul spiritual, L. Apocalips 7:14, 15.

  Timpul de stramtorare va afecta lumea dupa ce Babilonul va incepe sa cada si sa se dezintegreze. Va fi o rasturnare a intregii societati si a guvernelor omenesti, pregatind lumea pentru domnia dreptatii.

  In timpul de stramtorare, Israelul natural (e), care a fost respins pana cand va fi intrat numarul deplin dintre neamuri, va fi restabilit in favoarea lui Dumnezeu, iar Biserica Evanghelica, sau Israelul spiritual, va fi completat si glorificat.

  x - Clasa lui Christos glorificata, domnind
  "...vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Cristos si vor domni cu El timp de o mie de ani."
  Apocalips 20:6

  y - Turma Mare
  "...Dupa aceea am vazut o mare multime ...din toate natiunile, semintiile, popoarele si limbile. Stateau în fata tronului si în fata Mielului, erau îmbracati în robe albe si aveau ramuri de palmier în mâini."
  Apocalips 7:9

  z - Israelul Pamintesc Restaurat
  "Si dupa cum este scris, tot Israelul va fi salvat, astfelin Sion va veni Eliberatorul,
  va îndeparta de la Iacov lipsa evlaviei."
  Romani 11:26
  In timpul varstei Milenare, Israel va fi natiunea de frunte de pe pamant, in fruntea tuturor de pe planul pamantesc de existenta, si toti cei ascultatori vor fi adusi treptat in unitate si armonie cu el.

  Atat restabilirea lor, cat si aceea a lumii in general, la natura umana perfecta, va fi o lucrare treptata, pentru realizarea ei deplina cerandu-se toata varsta Milenara. In timpul domniei de o mie de ani a lui Cristos, urmarile mortii adamice vor fi inghitite sau nimicite.

  Diferitele ei etape: boala, durerea si slabiciunea, ca si mormantul, se vor supune puterii Marelui Restaurator, pana cand, la sfarsitul acelei varste, marea piramida de pe schita noastra va fi completa. Cristosul (x) va fi capul tuturor lucrurilor-al turmei mari, al ingerilor si al oamenilor-alaturi de Tatal; urmatoarea in rand sau rang va fi turma mare, fiinte spirituale (y), iar urmatorii, ingerii; apoi Israelul dupa trup (z), cuprinzand numai pe israelitii adevarati, in fruntea neamurilor pamantului; apoi lumea (W), restabilita la perfectiunea fiintei, asemenea capului rasei umane, Adam, inainte de a pacatui.

  Aceasta restabilire va fi indeplinita treptat in cursul varstei Milenare-"timpurile restabilirii" (Fapte 3:21).

  Cu toate acestea, unii vor fi nimiciti dintre oameni: intai, toti cei care sub lumina si posibilitate deplina, timp de o suta de ani, vor refuza sa faca progres spre dreptate si perfectiune; {# Isa 65:20} si apoi, cei care, dupa ce au progresat spre perfectiune, intr-o incercare finala la sfarsitul Mileniului se vor dovedi necredinciosi (Apocalips 20:9).

  Acestia vor muri in moartea a doua, din care nu este promisa nici o inviere sau restabilire. Numai o incercare individuala deplina se da. Numai o rascumparare se da vreodata. Cristos nu mai moare.

  Cand privim marele plan al Tatalui nostru pentru inaltarea Bisericii, si prin ea pentru binecuvantarea lui Israel si a tuturor familiilor pamantului printr-o restabilire a tuturor lucrurilor, ne vine in minte cantarea ingerilor:

  W - Omenirea restaurata la perfectiune si armonie cu Dumnezeu

  "... Am auzit din cer o voce puternica, spunând: "Iata cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va veni sa locuiasca împreuna cu ei - ei sunt poporul Lui si Dumnezeu Însusi va fi cu ei, Dumnezeul lor."
  Apocalips 21:3


  PyramidEstelleB.gif (33871 bytes)

  "Slava lui Dumnezeu in locurile preainalte si pace pe pamant intre oameni".

  Aceasta va fi incheierea planului lui Dumnezeu-"unirea impreuna a tuturor lucrurilor in Cristos". Cine va spune atunci ca planul lui Dumnezeu a fost un esec? Cine va spune atunci ca El n-a tinut sub control raul pentru bine si n-a facut ca atat mania oamenilor cat si a diavolilor sa-L laude?

  Figura unei piramide nu numai ca serveste bine scopului de a ilustra fiintele perfecte, dar si continua sa corespunda scopului de a ilustra reprezentarea unitatii intregii creatii, asa cum in implinirea planului lui Dumnezeu ea va fi una atunci cand se va ajunge la armonia si perfectiunea tuturor lucrurilor sub conducerea lui Cristos, Capul nu numai al Bisericii, care este corpul Sau, dar si al tuturor lucrurilor din cer si de pe pamant. Efeseni 1:10.

  Pyramid.jpg (22346 bytes)
  Isus Cristos a fost "inceputul", "capul", "piatra din varf", "piatra (superioara) din capul unghiului" acestei structuri marete, care este numai inceputa inca; si in armonie cu liniile si unghiurile pietrei din varf trebuie sa fie zidita dedesubt fiecare piatra. Nu are importanta cate feluri de pietre pot fi in aceasta structura, nu are importanta cate naturi distincte pot fi printre fiii lui Dumnezeu, pamantesti si ceresti; pentru a fi vesnic placuti Lui, toti trebuie sa fie conformati chipului Fiului Sau.

  Toti cei care vor fi din aceasta cladire trebuie sa se impartaseasca din spiritul ascultarii de Dumnezeu, si al iubirii fata de El si fata de toate creaturile Sale (spirit atat de amplu ilustrat in Isus), implinirea legii-Sa iubesti pe Domnul cu toata inima ta, cu toata mintea, sufletul si puterea ta, si pe aproapele tau ca pe tine insuti.
  In acest proces (asa cum Cuvantul lui Dumnezeu prezinta aceasta unire intr-unul a toate lucrurile, atat ceresti, cat si pamantesti, sub un cap), a fost ales intai Capul, Isus Cristos; in al doilea rand corpul Sau, Biserica. Apoi vin la rand ingerii si alte clase spirituale, apoi vrednicii lui Israel si lumea. Aranjarea in ordine se va desfasura incepand cu cel mai inalt, pana cand toti care vor vrea, vor fi adusi in armonie si unitate.
  O particularitate este ca aceasta piatra din capul unghiului, incercata, principala, este pusa intai si este numita piatra de temelie. In acest fel este ilustrat faptul ca temelia intregii sperante in Dumnezeu si in dreptate este pusa, nu pe pamant, ci in ceruri. Iar cei ziditi sub ea si uniti la aceasta temelie cereasca sunt tinuti prin atractii si legi ceresti.

  Si desi aceasta ordine este tocmai opusul unei constructii pamantesti, cat de potrivit este a se pune intai piatra in a carei asemanare va trebui sa se gaseasca toata structura. Si, de asemenea, cat de potrivit este sa aflam ca temelia noastra este pusa in sus, nu in jos; si ca noi, ca pietre vii, suntem "ziditi in El in toate".

  Astfel lucrarea va progresa in timpul varstei Milenare, pana cand orice creatura, de orice natura, in cer si pe pamant, va lauda si va servi pe Dumnezeu in conformitate cu liniile ascultarii perfecte.

  Atunci universul va fi curat; fiindca in ziua aceea "Oricine nu va asculta de Prorocul acela, va fi nimicit din mijlocul poporului" -in moartea a doua. Fapte 3:22, 23.

  TabWaterC.jpg (20842 bytes)
  TabAltar.jpg (7866 bytes)
  u - Altarul de Arama  TabLaver.jpg (12450 bytes)
  v-Ligheanul  TabCandlestickS.jpg (20610 bytes)
  x-Sfesnicul  TabPurpCourtA.jpg (19598 bytes)
  Cortul Intalnirii in Pustie

  Aceeasi lectie, aratata in schita planului varstelor, este prezentata si aici in acest tip aranjat divin, a carui lectie va fi examinata ulterior mai deplin. Il plasam alaturi pentru a se putea remarca sau aprecia in mod corect ca diferitele planuri sau pasi spre Sfanta Sfintelor dau invatatura despre aceiasi pasi deja examinati in detaliu.

  Toata lumea zace in pacat, pe planul degradarii, R, in afara curtii Cortului intalnirii. Intrand prin "poarta" in "curte", devenim persoane credincioase sau indrepatite, pe planul N.
  Cei care merg mai departe in consacrare, continua spre usa Cortului intalnirii si, intrand inauntru (planul M), devin preoti. Ei sunt intariti de "painea pentru punere inainte", luminati de "sfesnic" si li se permite sa ofere pe "Altarul de Aur" tamaie placuta lui Dumnezeu prin Isus Cristos.

  In final, la intaia inviere, ei intra in starea spirituala perfecta, sau in "Sfanta Sfintelor" (planul L), si atunci sunt asociati cu Isus in gloria imparatiei, planul K.  TabShewbreadS.jpg (10909 bytes)

  y - Masa cu Piinea Punerii Inainte


  TabIncenseAltarS.jpg (6520 bytes)
  z - Altarul de Tamaie


  titleBlessedHopeRom.gif (1744 bytes)

  Inca putin, si luptele pamantului se vor sfarsi;
  Inca putin, si lacrimile sterse-i vor fi;
  Inca putin, si-a lui Iehova putere va preface
  Aceasta noapte-ntunecata-n Milenara Zi.

  Inca putin, si raul care pe oameni a-mpovarat
  Va fi doar amintire din trecut;
  Inca putin, si iubirea care i-a rascumparat
  Va schimba plansul in recunoscator cant.

  Inca putin! Cu cat e mai aproape,
  Cu-atata straluce mai tare aurora de marita zi.
  Lauda lui Dumnezeu, lumina
  Cu fiecare ceas mai clara se face,
  Luminand tot mai mult pana la deplina zi.
  "Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede!" - proverb romanesc


  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 10. #10
  oxyygen este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  ianuarie 2009
  Posturi
  186

  Implicit Re: Exista sau nu exista Dumnezeu

  Citat Citat din lovelife Vezi post
  Există Dumnezeu?

  Există dovezi ale existenței lui Dumnezeu? Vei găsi mai jos câteva motive clare și sincere care ne fac să credem că există Dumnezeu...
  De Marilyn Adamson

  articeol preluat de pe site http://everystudent.ro/

  Nu-i așa că ți-ar plăcea ca măcar o dată să vină cineva la tine și să îți arate clar dovezi ale existenței lui Dumnezeu? Fără nici o forțare din partea nimănui. Fără afirmații de genul: „Trebuie să crezi și gata.” Ei bine, iată, încerc aici să îți ofer câteva motive care sugerează existența lui Dumnezeu.

  Dar mai înainte aș vrea să te gândești puțin... Dacă cineva respinge până și posibilitatea existenței lui Dumnezeu, atunci orice dovadă s-ar aduce, el o poate demonta, respingând-o printr-o explicație sau alta. Este ca atunci când cineva refuză din principiu să creadă că oamenii au ajuns pe Luna și, oricâte informații ar primi, nu se va răzgândi. Fotografii ale astronauților în timp ce merg pe Lună, interviuri cu astronauții, roci selenare... toate dovezile n-ar avea nici o valoare dacă persoana respectivă a ajuns deja la concluzia că oamenii nu pot ajunge pe Lună.

  Când vine vorba de posibilitatea existenței lui Dumnezeu, Biblia spune că unii oameni au văzut suficiente dovezi, dar că aleg să înăbușe adevărul despre Dumnezeu.1 Pe de altă parte, acelora care vor să știe dacă există Dumnezeu, Dumnezeu Însuși le spune: „Mă veți căuta și Mă veți găsi; dacă Mă veți căuta cu tot dinadinsul, Mă voi lăsa găsit.”2

  Înainte de a analiza datele referitoare la existența lui Dumnezeu, răspunde-ți la întrebarea: „Dacă Dumnezeu chiar există, aș vrea să-L cunosc?” Iată apoi câteva motive care ne pun pe gânduri...

  1. Există Dumnezeu? Complexitatea planetei noastre ne indică existența unui Creator care nu doar a creat universul în care trăim, ci îl și menține în viață astăzi.

  Ar putea fi date multe, poate nenumărate, exemple care reflectă „mâna” creatoare a lui Dumnezeu. Dar iată aici doar câteva:

  Planeta noastră... mărimea sa e perfectă. La suprafața Pământului există un strat subțire de gaze, în cea mai mare parte azot și oxigen, strat care se înalță doar cam 80 km deasupra suprafeței planetei. Dacă Terra ar fi fost mai mică, ar fi fost imposibil să aibă atmosferă, cum este cazul planetei Mercur. Dacă ar fi fost mai mare, atmosfera sa ar conține hidrogen liber, cum este pe Jupiter3]. Din câte se știe, Terra este singura planetă a cărei atmosferă este alcătuită dintr-un amestec de gaze perfect pentru a susține viața vegetală, animală și umană.

  Terra se afla la distanța perfectă de Soare. Gândește-te puțin la diferențele de temperatură pe care le întâlnim aici; să zicem, în mare, de la -20 grade la +40 grade. Dacă Terra s-ar afla puțin mai departe de Soare, am îngheța cu toții. Dacă s-ar afla mai aproape de Soare, cât de puțin, am arde. Chiar și o modificare neînsemnată a poziției Terrei față de Soare ar face imposibilă viața pe planeta noastră. Ei bine, Terra rămâne însă la această distanță perfectă de Soare în timp ce se învârtește în jurul Soarelui cu o viteză de aproape 100.000 de km/h. Totodată se rotește și în jurul propriei axe, făcând ca întreaga suprafață a planetei noastre să fie încălzită și răcită cât este nevoie în fiecare zi.

  Și Luna, satelitul nostru, are mărimea perfectă... și se află la o distanță perfectă față de Terra, cu atracția sa gravitațională. Luna creează fluxul și alte mișcări importante ale oceanelor - astfel încat apele oceanice să nu stagneze - și în același timp împiedică vastele oceane să inunde uscatul4.

  Apa... deși incoloră, inodoră și insipidă, totuși nici o vietate nu poate supraviețui fără ea. Plantele, animalele și oamenii sunt alcătuiți în cea mai mare parte din apă (cam două treimi din trupul uman este apă). Vei vedea imediat de ce caracteristicile apei o fac să fie atât de propice vieții:

  Are un punct de fierbere și un punct de îngheț neobișnuit de ridicate. Apa ne îngăduie să trăim într-un mediu cu schimbări de temperatură, menținându-ne în același timp organismul la o temperatură constantă de 36,5 grade.

  Apa este un solvent universal. Aceasta proprietate a sa face ca mii de substanțe chimice, minerale și nutritive să poată fi transportate în tot trupul nostru și în cele mai mici vase de sânge5.

  În plus, apa este neutră din punct de vedere chimic. Fără să influențeze componența substanțelor pe care le transportă, apa îngăduie ca medicamentele, alimentele și mineralele să fie absorbite și folosite de către organism.

  Apa are o tensiune superficială deosebită. Așa se face că apa din plante poate să curgă în sus, învingând forța gravitației, transportând apa și substanțele hrănitoare până în vârful celor mai înalți copaci.

  Datorită faptului că apa îngheață de sus în jos și plutește, peștii pot trăi chiar și iarna.

  Cam 96% din apa Terrei se află în oceane. Dar aici pe Terra există un sistem care îndepărtează sarea din apa oceanică și apoi o distribuie pe toată suprafața planetei. Prin procesul de evaporare, se înlătură sarea din apa oceanică și se formează norii; aceștia sunt mișcați cu ușurință de către vânt, împrăștiind astfel apa pe deasupra Pământului, pentru hidratarea vegetației, a animalelor și a oamenilor. Acest sistem de furnizare a apei și de purificare a ei, de reciclare și refolosire, ajută la menținerea vieții pe planeta noastră6.

  2. Există Dumnezeu? Complexitatea creierului uman indică existența unei inteligențe superioare la originea sa.

  Creierul omenesc... procesează simultan un volum impresionant de informații. Creierul tău primește informații referitoare la toate culorile și obiectele pe care le vezi, la temperatura din jurul tău, la presiunea cu care apasă picioarele pe podea, la sunetele din jurul tău, la cât de uscată îți e gura, chiar și cum apare acest articol pe ecran. Creierul înregistrează și procesează toate emoțiile, gândurile și amintirile. Totodată el urmărește continuu funcțiile trupului, cum ar fi ritmul în care respiri, mișcarea pleoapelor, senzația de foame și mișcările mușchilor mâinilor.

  Creierul uman procesează peste un milion de mesaje pe secundă7. Creierul analizează importanța tuturor acestor informații, sortându-le pe cele relativ lipsite de însemnătate. Această funcție de filtrare îți îngăduie să te concentrezi și să acționezi cu eficiență. Și crezi tu că acest creier care se ocupă de peste un milion de informații în fiecare secundă, evaluându-le în același timp importanța și îngăduindu-ți apoi să acționezi în funcție de cele mai pertinente informații... crezi tu că acest creier a apărut, pur și simplu, la întâmplare? Au apărut dintr-o dată acele cauze biologice care au dus la formarea în mod desăvârșit a țesutului, a fluxului sanguin, a neuronilor, a întregii structuri cerebrale? Creierul funcționează altfel decât celelalte organe. Se caracterizează prin inteligență, prin capacitatea de a raționa, de a provoca sentimente, de a visa și de a planifica, de a acționa și de a comunica cu ceilalți oameni. Cum putem explica existența la întâmplare a creierului uman?

  3. Există Dumnezeu? „Întâmplarea” sau „cauzele naturale” nu pot explica în mod credibil toate aceste lucruri extraordinare.

  Dacă nu credem că există Dumnezeu, atunci nu ne rămâne decât să credem alternativa: că tot ceea ce există în jurul nostru a apărut la întâmplare, din cauze naturale. Dacă cineva ar juca zaruri, ce șanse ar avea să dea doi de șase? Destul de mare, nu-i așa?! Dar care ar fi probabilitatea ca pe niște zaruri albe-albe să apară acele puncte negre? Ceea ce a încercat să dovedească Pasteur cu secole în urmă este confirmat acum de știință: viața nu poate apărea din ne-viață. Atunci de unde a apărut viața umană, animală și vegetală?

  Și încă ceva: „cauzele naturale” nu pot explica de ce există un volum atât de mare de informații foarte exacte în ADN-ul uman. Celui care respinge ipoteza existenței lui Dumnezeu nu-i mai rămâne să creadă decât că tot ceea ce există a apărut la întâmplare - fără nici o cauză, fără nici un plan, pur și simplu, la noroc. Dar este o ofensă pentru rațiune să vezi un plan foarte complex și să consideri că a apărut la noroc.
  1.-as dori sa stiu pt.dv cine este d-zeu? cel care a creat omul,Soarele,Luna?Sau iisus cristos?Acest lucru am intrebat ca urmare a rugaciunilor mai frecvente catre iisus decat direct la D-zeu.(observatie personala)
  2.-daca d-zeu a creat precum scrie in biblie in 6 zile toate cele insiruite mai sus de dv.(desi ma indoiesc de acest lucru) atunci omul creat dupa infatisarea lui d-zeu de ce este atat de vulnerabil la orice schimbare a mediului?Nu aveti impresia ca oamenii mai degreaba sau adaptat conditiilor de pe Pamant facandu-si schelet osos si muschi ca sa faca fata gravitatiei?
  3.- de ce omul nu a inventat macar focul dupa crearea sa,de ce nu a stiut totul de la bun inceput ca si Adam care a avut cunostinte iesite din comun dand nume tuturor animaleler existente dupa categorii genetice?
  4.-biblia omite sa ne spuna de ce tocmai oxigenul trebuie respirat si nu alte gaze.Nu era mai simplu daca nu respiram de loc?
  5.-Acuma cel mai important lucru: Purtam genele lui d-zeu? asta explica totul...

 11. #11
  Alchimiel este offline USER Bobocel
  Data inscrierii
  ianuarie 2008
  Posturi
  455

  Implicit Re: Exista sau nu exista Dumnezeu

  Citat Citat din oxyygen Vezi post
  1.-as dori sa stiu pt.dv cine este d-zeu? cel care a creat omul,Soarele,Luna?Sau iisus cristos?Acest lucru am intrebat ca urmare a rugaciunilor mai frecvente catre iisus decat direct la D-zeu.(observatie personala)
  2.-daca d-zeu a creat precum scrie in biblie in 6 zile toate cele insiruite mai sus de dv.(desi ma indoiesc de acest lucru) atunci omul creat dupa infatisarea lui d-zeu de ce este atat de vulnerabil la orice schimbare a mediului?Nu aveti impresia ca oamenii mai degreaba sau adaptat conditiilor de pe Pamant facandu-si schelet osos si muschi ca sa faca fata gravitatiei?
  3.- de ce omul nu a inventat macar focul dupa crearea sa,de ce nu a stiut totul de la bun inceput ca si Adam care a avut cunostinte iesite din comun dand nume tuturor animaleler existente dupa categorii genetice?
  4.-biblia omite sa ne spuna de ce tocmai oxigenul trebuie respirat si nu alte gaze.Nu era mai simplu daca nu respiram de loc?
  5.-Acuma cel mai important lucru: Purtam genele lui d-zeu? asta explica totul...
  1. Dumnezeu este Totul... tu, eu, ce este in jur...si de asemenea Iisus, ingerii si alte entitati... precum si "cel rau"... Dumnezeu contine tot in interiorul sau... si el este constiinta universala... care hotaraste ce fel este mai bine pentru noi ptr a ne impinge spre elevare... el este Primul Mister(mister care nici Iisus nu-l cunoaste in amanunt)
  Iisus este un mijlocitor al nostru intre Dumnezeu si noi...
  2. Uitate la ce ti-am explicat mai sus... Doamne, Doamne e ceva macro subtil si fizic deasemenea... omul este un sistem micro avand si el parti fizice si subtile.
  3. La un anumit subiect pe care ai facut tot tu observatii parca... am spus fiecare corp, substanta e creata din Spirit, Suflet, Materie(fizica)... in funtie de gradul de purificare al acestor 3 elemente si de raportul dintre ele... avem acces informational la Constiinta Universala... cand corpul = suflet = spirit (la purificare maxima) se formeaza sinele superior care este in armonie totala cu Dumnezeul din care se trage...si astfel are toata cunoasterea universului... cand "Adam" a pacatuit si-a pierdut puritatea...
  4.a) Daca nu ai respira, nu ai avea anumite substante chimice in corp (O, N, si alte gaze)...b) energia vitala(care este o forma de Spirit) numita in anumite stiinte orientale "prana" ce iti hraneste corpul...cu energie...(Einstein a incercat sa demonstreze in fizica aceasta energie... care el o numea cea mai pura dintre toate...Energia Spirit - Mercurul filosofal- nu are legatura cu planeta sau metalul....)
  5. Da, purtam aceste gene... de fapt nu doar gene... ci materia lui, capacitatea de a atinge perfectiunea, liberul arbitru... iubirea Lui...

  Iti recomand alchimia ptr ca doresti sa lucrezi pe dovezi... aici daca accepti ceea ce este acolo si faci intocmai si constientizezi corect... ti se vor arata minunile lumii... chiar si creatia...
  Asta e tot ce pot sa spun acum... de am fost de ajutor... bucuria tuturor...de nu spune unde am gresit... si o sa incerc sa explic mai bine
  Mai aduceti si restul completari...

 12. #12
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Exista sau nu exista Dumnezeu

  Citat Citat din oxyygen Vezi post
  1.-as dori sa stiu pt.dv cine este d-zeu? cel care a creat omul,Soarele,Luna?Sau iisus cristos?Acest lucru am intrebat ca urmare a rugaciunilor mai frecvente catre iisus decat direct la D-zeu.(observatie personala)
  2.-daca d-zeu a creat precum scrie in biblie in 6 zile toate cele insiruite mai sus de dv.(desi ma indoiesc de acest lucru) atunci omul creat dupa infatisarea lui d-zeu de ce este atat de vulnerabil la orice schimbare a mediului?Nu aveti impresia ca oamenii mai degreaba sau adaptat conditiilor de pe Pamant facandu-si schelet osos si muschi ca sa faca fata gravitatiei?
  3.- de ce omul nu a inventat macar focul dupa crearea sa,de ce nu a stiut totul de la bun inceput ca si Adam care a avut cunostinte iesite din comun dand nume tuturor animaleler existente dupa categorii genetice?
  4.-biblia omite sa ne spuna de ce tocmai oxigenul trebuie respirat si nu alte gaze.Nu era mai simplu daca nu respiram de loc?
  5.-Acuma cel mai important lucru: Purtam genele lui d-zeu? asta explica totul...
  1.Oamenii se roaga la Isus ,ptr ca el este mijlocitor.
  El este mijlocitor,dar este un principiu interior ,un ideal de manifestare -constiinta+ iubire care transfigureaza omul .Partea initiala a fost reformulata.
  2. ceea ce s-a creat -universul si pamantul- sunt fortele divine Elohim in manifestare sau demiurgii VT.Dintre Elohim Yahweh este zeul poporului Israel care in acest popor a pus maxima sa manifestare creativa a corpului fizic.
  3 .Privind adam care a dat nume fiintelor ,este putin mai complicat ,este vorba de adamul(omenirea spirituala) fara corp.A dat nume unor fiinte care aveau doar suflet la inceput.
  4 Biblia nu omite neaparat oxigenul.Oxigenul de respirat este larg dezbatut privind Calea - de catre Buddha. Nici un mare profet/intelept nu o ia de la inceput ,ci de acolo unde ramasese predecesorul Sau.
  Ar fi hilar si aiurea ca Isus sa revina azi tot in Palestina,tot pe Golgota,nu?
  Omenirea are memorie.Nimeni n-ar lua in considerare acest fapt in mod serios,ptr ca a AVUT LOC DEJA.Cand exista precedent ,se reia de unde s-a ramas.Nici un om normal (nici divinitatea) nu reia constructia zilnic de la fundatie,altfel ar fi doar fundatii si atat.
  Nu stiu daca ti-am raspuns in vreun fel.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 13. #13
  padme este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iunie 2008
  Posturi
  491

  Implicit Re: Exista sau nu exista Dumnezeu

  ca are o zi 24h asta stii tu azi, oxyygen ! daca ai fi la poli unde o zi dureaza 6 luni, daca nu ai avea un instrumet care sa-ti arate timpul ai crede ca o zi dureaza 6 luni ! timpul in care a fost creat pamantul nu este = cu timpul terestru, o zi galactica nu = cu o zi terestra ! de altfel notiunea de timp este si specificata in biblie ca nu este aceeasi cu timpul terestru, este mentionat ca "mai multe saptamani de ani"- eu s-ar putea sa gresec, cine vede/intelege altfel n-are decat sa corecteze/completeze !

  la faza cu respiratul oxigenului poate fi o explicatie ca tot ce a fost creat trebuia sa se completeze. omul/animalul inspira oxigen si elimina dioxid de carbon, plantele se hranesc cu dioxid de carbon si elimina oxigen, putea sa fie si invers, dar uite ca a asa a fost, probabil creatorii au luat in consideratie faptul ca dioxidul de carbon nu face tocmai bine organismului creat. daca nu respiram ce faceam ??? toate functiile organismului sunt complementare, daca nu ai o respiratie buna asta afecteaza anumite organe printre care si creierul- vezi oxigenarea necorespunzatoare in cazul interventiilor chirurgicale sub anestezie generala ! nu este nimic intamplator, in plus sau in minus ! omul are incorporat in el inclusiv manualul de utilizare. cineva zicea ca tot ceea ce tine de fiinta numita om este explicat in zohar, asta ar fi manualul tehnic. eu n-am citit.

  pai nu a inventat focul sau altceva pt ca a avut totul din natura ! doar a invatat sa foloseasca ceea ce era ! tot ceea ce este inventat astazi de fapt este o copie a ceva ce exista deja in natura. inclusiv culorile ! sunt putin cam obosita, posibil sa fi dat in sf-uri.

 14. #14
  anima Avatar
  anima este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  august 2006
  Posturi
  404

  Implicit Re: Exista sau nu exista Dumnezeu

  pai nu a inventat focul sau altceva pt ca a avut totul din natura ! doar a invatat sa foloseasca ceea ce era ! tot ceea ce este inventat astazi de fapt este o copie a ceva ce exista deja in natura. inclusiv culorile ! sunt putin cam obosita, posibil sa fi dat in sf-uri. [/QUOTE]

 15. #15
  oxyygen este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  ianuarie 2009
  Posturi
  186

  Implicit Re: Exista sau nu exista Dumnezeu

  Citat Citat din Andu-Marian Vezi post
  1. Dumnezeu este Totul... tu, eu, ce este in jur...si de asemenea Iisus, ingerii si alte entitati... precum si "cel rau"... Dumnezeu contine tot in interiorul sau... si el este constiinta universala... care hotaraste ce fel este mai bine pentru noi ptr a ne impinge spre elevare... el este Primul Mister(mister care nici Iisus nu-l cunoaste in amanunt)
  Iisus este un mijlocitor al nostru intre Dumnezeu si noi...
  2. Uitate la ce ti-am explicat mai sus... Doamne, Doamne e ceva macro subtil si fizic deasemenea... omul este un sistem micro avand si el parti fizice si subtile.
  3. La un anumit subiect pe care ai facut tot tu observatii parca... am spus fiecare corp, substanta e creata din Spirit, Suflet, Materie(fizica)... in funtie de gradul de purificare al acestor 3 elemente si de raportul dintre ele... avem acces informational la Constiinta Universala... cand corpul = suflet = spirit (la purificare maxima) se formeaza sinele superior care este in armonie totala cu Dumnezeul din care se trage...si astfel are toata cunoasterea universului... cand "Adam" a pacatuit si-a pierdut puritatea...
  4.a) Daca nu ai respira, nu ai avea anumite substante chimice in corp (O, N, si alte gaze)...b) energia vitala(care este o forma de Spirit) numita in anumite stiinte orientale "prana" ce iti hraneste corpul...cu energie...(Einstein a incercat sa demonstreze in fizica aceasta energie... care el o numea cea mai pura dintre toate...Energia Spirit - Mercurul filosofal- nu are legatura cu planeta sau metalul....)
  5. Da, purtam aceste gene... de fapt nu doar gene... ci materia lui, capacitatea de a atinge perfectiunea, liberul arbitru... iubirea Lui...

  Iti recomand alchimia ptr ca doresti sa lucrezi pe dovezi... aici daca accepti ceea ce este acolo si faci intocmai si constientizezi corect... ti se vor arata minunile lumii... chiar si creatia...
  Asta e tot ce pot sa spun acum... de am fost de ajutor... bucuria tuturor...de nu spune unde am gresit... si o sa incerc sa explic mai bine
  Mai aduceti si restul completari...

  Nu vreau si nu doresc sa intru in contadictoriu cu crezul dv.dar cred ca cel mai potrivit ar fi sa-mi argumentati existenta biblica a lui d-zeu din testamentul vechi,sau orice ,si eu sa afirm sau sa contraargumentez citatele dv biblice.Dv credeti ca le stiti pe toate,foarte frumoase povestiri s.f.,dar inca(din pacate pt. dv.) suteti pe pamant si rameneti tot acolo,cu stima oxyygen

Pagina 1 din 4 1234 UltimulUltimul

Subiecte Similare

 1. Exista Dumnezeu?
  De Catalin in forum Crestinismul
  Replici: 244
  Ultimul post: 23 sep 2011, 23:02
 2. Replici: 52
  Ultimul post: 14 aug 2011, 02:46
 3. Mai exista limba romana?
  De Catalin in forum Istoria Dacilor si Romanilor
  Replici: 41
  Ultimul post: 03 apr 2011, 15:18
 4. Exista sau nu exista demoni?
  De gabryna in forum Alte stiinte spirituale
  Replici: 274
  Ultimul post: 18 oct 2010, 21:08
 5. Presopunctor electronic-exista in Ro.?
  De Micaela in forum Sfaturi si sugesii. Ajutor terapeutic
  Replici: 3
  Ultimul post: 19 mai 2008, 12:11

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •