Pagina 1 din 3 123 UltimulUltimul
Rezultate de la 1 la 15 din 41

Subiect: acatiste

 1. #1
  viki este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  decembrie 2006
  Locatie
  ploiesti
  Posturi
  5

  Implicit acatiste

  solicit ajutor pt a gasi acatistul sf. Nifon, al sf, David Batranu si al sf, Iacov

 2. #2
  oradeauravietii Avatar
  oradeauravietii este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  ianuarie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  148

  Implicit

  DOAMNE AJUTA!

  Sigur le vei gasi in cartile dedicate vietii acestor sfinti, traduse si in limba romana. Pt mine aceste carti mi-au produs o mare bucurie sufleteasca si impreuna cu altele din literatura ortodoxa greaca m-au ajutat sa inteleg mult mai profund ortodoxia.

  Personal am in biblioteca cartile despre Cuviosul David Batranul, copilul InainteMergatorului si Fericitul Iakov Tsalikis, staretul Manastirii cuviosului David Batranul- aparute ambele la editura Evanghelismos.
  La sfarsitul acestor carti vei gasi si paraclisele si eventual acatist inchinat acestora. Dupa cate stiu fericitul Iacov, adormit in 1991, nu e inca canonizat si nu cred ca are dedicat vreun paraclis, dar mai un acatist, desi a fost un smerit si staruitor rugator in fata lui Dumnezeu. Insa in cartea dedicata Cuviosului David, se gaseste paraclisul dedicat cuviosului.

  Intr-o vreme cartile se gaseau in format electronic. Rapid am gasit 2 link-uri:

  Viata si invataturile Sfântului Ierarh Nifon al Constantianei
  traducere de Arhim. Petroniu Tanase

  http://apologeticum.275mb.com/detalii.php?pag=0119

  Fericitul Iacov Tsalikis, staretul manastirii Cuviosul David
  de Stelian Papadopulos


  http://apologeticum.275mb.com/detalii.php?pag=0112


  Manastirea cuviosului David, se gaseste pe insula Eviia (fosta Eubeea) ,in Grecia si adaposteste capul cuviosului David. Pe aceeasi insula se gasesc si moastele intregi ale unui alt grabnic ajutator sfant - Sf Ioan Rusul, in localitatea Procopie.

  Cu bucurie, oradeauravietii :P

 3. #3
  viki este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  decembrie 2006
  Locatie
  ploiesti
  Posturi
  5

  Implicit acatiste

  Doamne ajuta! Multumesc pentru informatii, nu am reusit sa accesez adresele indicate, probabil din vina computerului meu??este un pentium 2 spre 3...e buine de stiut daca sunt uprinse acatistele in cartile biografice ale sfintilor respectivi, mai vorbim

 4. #4
  oradeauravietii Avatar
  oradeauravietii este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  ianuarie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  148

  Implicit

  Ai dreptate, desi am copiat linkurile, chiar din locul unde se descarca cartile, ele cu conduc in acelasi loc. Totusi, conduc la site-ul apologeticum, si in stanga apesi pe spiritualitate si apoi ai mai multe titluri. Alegi ceea ce te inteseaza si apoi download.

  Am cautat acasa in cele 2 titluri .Exista doar paraclisul Cuviosului David in cartea pubicata, iar in cartea dedicata Fericitului Iacov Tsalikis nu exista nici macar paraclis, explicabil dupa mine, pt ca nu a fostcanonizat, desi la mormantul sau au loc multe minuni.

  La mine in oras, am vazut recent cartea despre cuviosul David. adca nu reusesti sa ti-o procuri, pot sa te ajut, sau sa-ti trimit prin posta doar paraclisul.

  Am fost de 2 ori la manastirea cuv. David si de fiecare data am simtit ajutorul deosebit pe care l-am primit.

  Daca te pot ajuta cu ceva, nu ezita oradeauravietii

 5. #5
  viki este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  decembrie 2006
  Locatie
  ploiesti
  Posturi
  5

  Implicit acatiste

  Multumesc Oradea pt promptitudine si disponibilitate. Am o cunostinta o doamna trecuta de 60 de ani cu multa cunoastere si elevata spiritual. Sprijina pe toti cei care o solicita si la ultima vizita pe care i-am facut-o, m-a informat despre un proiect ce vizeaza construirea unei manastiri in zona Balta Brailei proiect sustinut de o calugarita de la Mrea Pasarea, ce are dosarul spre aprobare la Patriarhie. Cum ii duc materiale printate de pe internet, m-a rugat sa-i caut aceste acatiste , lucru ce mi se parea f. simplu...Cred ca este f. bun si Paraclisul Sf. David Batranul, pt orice eventualitate , in cazul ca nu gasim alta modalitate sa intru in posesia lui. iti dau adresa mea pt colet postal cu plata la ridicare.
  Tudor Marin
  bd. Petrolului nr.59D bloc 12E ap. 19 Ploiesti jud. Prahova cod 100521 Multumesc anticipat

 6. #6
  Ina Avatar
  Ina
  Ina este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  octombrie 2006
  Locatie
  Romania
  Posturi
  120

  Implicit

  http://www.sfaturiortodoxe.ro/nifon.html
  Rugaciunea Sfantului Nifon
  Primeste Parinte, pe mortul care si-a pierdut sufletul, primeste pe cel ce este groapa pacatelor; primeste pe hulitorul, vicleanul, nerusinatul, inrautatitul, pe cel intinat cu sufletul si cu trupul. Primeste pe cel robit de toate puterile dracesti. Miluieste-ma pe mine nelegiuitul, tilharul, lepadatul, uriciunea pacatului!
  Miluieste-ma, Izvorule al tamaduirii, al milostivirii si nu-ti intoarce de la mine fata Ta Preabuna.
  Nu spune Doamne "nu te cunosc!"
  Nu ma intreba "unde ai fost pina acum?"
  Nu ma trece cu vederea pe mine, tarina, fumul, stricaciunea, nelegiuirea, ocara, uriciunea, gunoiul, salasul dracilor si sminteala oamenilor!
  Nu ma lepada de la Tine, Stapine, ci indura-Te si ma miluieste!
  Pentru ca stiu, Iubitorule de oameni, ca nu voiesti moartea pacatosului, ci sa-l intorci si sa-l faci viu.
  Nu Te voi lasa pina nu ma miluiesti si pina nu ma ajuti. AMIN

 7. #7
  Nicoleta este offline I.E. Mugurel
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  154

  Implicit

  Tata din ceruri, aici se vede smerenia omului, in cum se roaga!
  Din cauza orgoliului meu nici nu ma pot concepe in imaginea creionata de sfantul Nifon. Unele se mai potrivesc, dar altele mi se par prea mult.

 8. #8
  viki este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  decembrie 2006
  Locatie
  ploiesti
  Posturi
  5

  Implicit sf. Nifon

  Multumesc mult pentru rugaciunea sfantului Nifon! Sunt convins ca o sa resimti iubirea celor ce vor citi aceasta rugaciune, -caci o voi multiplica si raspandi- in chip de recunostinta.

 9. #9
  Ina Avatar
  Ina
  Ina este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  octombrie 2006
  Locatie
  Romania
  Posturi
  120

  Implicit Re: acatiste

  Citat Citat din viki
  solicit ajutor pt a gasi acatistul Sf. Nifon, al Sf.David Batranu si al Sf. Iacov
  daca Acatistul Sf.Nifon nu am gasit, macar aceasta rugaciune a Sf.Nifon. Mie mi se pare ca ma regasesc in ea, vorba Nicoletei. Are altcineva alta parere ?

 10. #10
  oradeauravietii Avatar
  oradeauravietii este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  ianuarie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  148

  Implicit

  Multumesc si eu, Ina, pt aceasta frumoasa rugaciune a sf Ierarh Nifon -a carui pomenire este pe 23 decembrie

  Am sa-mi fac timp sa citesc si eu cartea tradusa -( in format electronic), pt ca prin exemplul vietii lor de zi cu zi, sfintii ne ajuta ca sa nu ni se para crucea noastra atat de grea , sa o acceptam si sa invatam, treptat, sa o purtam cu bucurie..Atunci ni se ingaduie sa le vedem cu "ochii spiritului", adica sa ne inaltam cu mintea deasupra trairilor cotidiene, a grijilor si sentimentelor, a dorintelor nefolositoare si nevoilor de tot felul si sa pricepem rostul incercarilor si suferintelor din viata , a oamenilor de langa noi asa cum sunt ei, acela de a curatii sufletul de pacate, de rani, de nedesavarsiri , de tipare si mosteniri rele si apoi. acela de " lucra muschii sufletului" prin dobandirea virtutiilor, a bunatatii, a blandetii, a rabdarii, a tolerantei, a curajului, a perseverentei, a harniciei, a intelepciunii .......... Si ca orice antrenament,este cu sudoare si necesita ore nenumarate, caderi, julituri, abandonuri temporare...

  Ei ne ajuta sa ne smerim, ne invata rabdarea cu noi insine si cu cei din jur care au manifestari si atitudini care de multe ori ne ranesc pt, nu corespund "asteptarilor si nevoilor" noastre de "lumina", curatenie si "dreptate", ne invata ca acelea pot fi depasite prin perseverenta in rugaciune, prin munca cu noi insine, cu gandurile noastre , prin actiune si nu reactiune si ne da curajul de a uri pacatul si nu pacatosul, caci prin judecarea acestuia din urma putem si noi ajunge oricand ,( daca ne lipseste trezvia si smerenia )- sa facem pacate de aceeasi natura poate mai subtile sau poate chiar mai mari , adica sa permitem intunericului sa ne cotropeasca.

  Ei ne invata ca sa avem rabdare si smerenie, sa nu pretindem, ci sa daruim cat mai putin conditionat, sa exersam cu staruinta , dar si intelepciune, ca doar prin acestea ajungem sa vedem partea buna a fiecaruia sau ce avem noi de invatat cu acea persoana care aparent nu ne este utila, ne facem sa pierdem, ne determina sa pacatuim si/sau ne displace. Doar asa, " lumina, va lumina in intuneric ".
  De fapt "DLD" a postat azi o minunata povestiora cu talc, care exprima mult mai bine, simplu, prin pilda si imagine acest lucru.

  Eu sincer, la inceput, m-am gandit la un alt sfant cu acelasi nume, Sf Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului si apoi Mitropolit al Tarii Romanesti pe vremea lui Radu-Voda, cel care a adus un suflu de viata crestin ortodoxa adevarata si puternica prin cuvant si atitudine si fapta (adormit in 1508 si a carui pomenire este la 11 august), si a carui canonizare, se pare ca ar fi prima despre care se stie ca s-a facut la noi in tara in 1517). Sf sale moaste (capul si mana) se afla la Craiova ?
  Informatii despre viata acestuia sunt expuse sub diferite forme , pt cei care au rabdare sa

  citeasca :

  http://saraca.1plan.net/biblioteca/v...patriarhul.htm

  http://www.crestinism-ortodox.ro/htm...tul_nifon.html

  si pe site-ul lui Cristian Carstea:

  http://www.sfant.ro/content/view/98/26/

  Cu multumire, ora-de-aur-a-vietii

 11. #11
  Ina Avatar
  Ina
  Ina este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  octombrie 2006
  Locatie
  Romania
  Posturi
  120

  Implicit Re: acatiste

  Citat Citat din viki
  solicit ajutor pt a gasi acatistul Sf. Nifon, al Sf. David Batranu si al Sf. Iacov
  Dle.Viki !
  v-am gasit primul acatist solicitat, cel al Sf.NIFON, este aici, uitati-va la a 5-a postare pornind de la inceputul topicului catre sfarsit:

  http://forum.schituldarvari.ro/viewt...?p=37577#37577

 12. #12
  pheonix nemo este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  mai 2007
  Locatie
  Bucuresti
  Posturi
  150

  Implicit

  am sa postez si eu niste acatise care imi plac

  • Acatistul de multumire Slava lui Dumnezeu pentru toate


  Dupa obisnuitul inceput se zic Condacele si Icoasele:


  Condacul 1

  Imparate al veacurilor, Cel ce nu suferi stricaciune, Tu tii in dreapta Ta toate cararile vietii omenesti cu puterea proniei Tale celei mantuitoare. Iti multumim pentru binefacerile Tale cele aratate si cele ascunse, pentru viata pamanteasca si pentru cerestile bucurii ale Imparatiei Tale. Arata-ne si de acum mila Ta, celor ce cantam: Slava Tie, Dumnezeule in veci!  Icosul 1  Venit-am pe lume prunc slab si neajutorat, dar Ingerul pazitor a intins aripi luminoase, ocrotind leaganul copilariei mele. Dragostea Ta straluceste de atunci peste toate cararile mele, in chip minunat calauzindu-ma catre lumina vesniciei. Cu slava s-a aratat, din prima zi si pana acum, darurile Proniei Tale cele imbelsugate. Iti multumesc si iti strig cu toti cei care te cunosc pe Tine:

  Slava Tie, Celui ce m-ai chemat la viata,

  Slava Tie, Celui ce mi-ai aratat frumusetea lumii,

  Slava Tie, Celui ce ai deschis inaintea mea cerul si pamantul ca pe o carte a vesnicei intelepciuni,

  Slava Tie, pentru vesnicia ce se arata in lumea cea vremelnica,

  Slava Tie, pentru milele Tale cele aratate si cele ascunse,

  Slava Tie, pentru fiecare suspinare in incercarile mele,

  Slava Tie, pentru fiecare pas al vietii, pentru fiecare clipa de bucurie.

  Slava Tie, Dumnezeule in veci!  Condacul al 2-lea  Doamne, ce bine e sa fii oaspetele zidirii Tale: vantul bine inmiresmat, muntii care tind spre cer, apele ca niste oglinzi nemarginite in care se rasfrang aurul razelor si curgerea lina a norilor. Intreaga fire sopteste tainic, toata e plina de mangaiere, pasarile si dobitoacele poarta pecetea iubirii Tale. Binecuvantat este pamantul cu frumusetea cea degrab trecatoare care desteapta dorul de vesnicul locas unde intru nestricacioasa frumusete se aude cantarea: Aliluia!  Icosul al 2-lea  M-ai adus in viata aceasta ca intr-un rai preasfant. Am vazut cerul ca un potir albastru si adanc, in azurul caruia canta pasarile, am ascultat fosnetul linistitor al padurii si susurul dulce - glasuitor al apelor, m-am infruptat din roadele bine inmiresmate si dulci, ca si din mierea cea parfumata. Ce bine e la Tine pe pamant si cata bucurie sa fii oaspetele Tau!

  Slava Tie, pentru praznicul vietii;

  Slava Tie, pentru buna mireasma a lacramioarelor si a trandafirilor;

  Slava Tie, pentru felurimea cea desfatata a roadelor si a seminelor;

  Slava Tie, pentru stralucirea de giuvaer din roua diminetii;

  Slava Tie, pentru surasul desteptarii scaldate in lumina;

  Slava Tie, pentru frumusetea zidirii mainilor Tale;

  Slava Tie, pentru viata veacului acesta, prevestitoare a celei ceresti;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 3-lea  Prin puterea Sfantului Duh imprastie mireasma orice floare, tainica adiere de parfum, gingasa alcatuire de culori, frumusetea Celui Mare intru cele smerite. Lauda si cinste Facatorului de viata Dumnezeu, Cel Care a incununat tarina cu aurul spicelor si cu azurul albastrelelor, iar sufletul cu bucuria vederii celor tainice. Veseliti-va si-I cantati Lui: Aliluia!  Icosul al 3-lea  Cat de minunat esti in sarbatoarea primaverii, cand se trezeste la viata toata faptura si noi strigam cu bucurie catre Tine: Tu esti Izvorul vietii, Tu esti Biruitorul mortii!

  Mangaiate de lumina lunii si de cantecele privighetorilor stau vaile si codrii in vesminte de nunta. Intreaga lume e mireasa Ta si ca pe Mirele ei vesnic te asteapta. Daca iarba campului astfel o imbraci, pre noi, oare cum ne vei preschimba in veacul Invierii ce va sa fie? Cum vor lumina trupurile noastre, iar sufletele cum vor straluci?

  Slava Tie, Celui ce ai scos dintru intunecimile pamantului felurite culori si gusturi si miresme;

  Slava Tie, pentru zidirea cea primitoare si bogata in mangaiere;

  Slava Tie, ca ne-ai inconjurat cu mii si mii de fapturi;

  Slava Tie, pentru adancul intelepciunii Tale, care si-a pus pecetea peste intreaga lume;

  Slava Tie, cu evlavie sarutam urmele pasilor Tai nevazuti;

  Slava Tie, Celui ce ai aprins inaintea noastra lumina cea stralucitoare a vietii vesnice;

  Slava Tie, pentru nadejdea vietii nestricacioase, nepieritoare, desavarsite;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 4-lea  Cu cata dulceata ii indestulezi pe cei ce se gandesc la Tine, ce Facator de viata este Cuvantul Tau cel Sfant! Mai placuta decat untdelemnul si mai dulce decat fagurii este impreuna - grairea cu Tine. Rugaciunea adusa Tie prinde viata si se inaripeaza: cu ce cutremur se umple sufletul si cat de marete si pline de talc par atunci viata si faptura toata! Unde nu esti Tu - acolo este pustiu. Unde esti Tu - acolo e bogatia sufletului, acolo se revarsa, ca un suvoi de apa vie, cantarea: Aliluia!  Icosul al 4-lea:  Cand se lasa inserarea pe pamant si se asterne linistea aducand vremea odihnei si a somnului obstesc, paletele stralucitoare inchipuite de norii poleiti cu aurul amurgului imi par a fi camara Ta. Foc si porfira, aur si azur graiesc proorocind despre frumusetea negraita a cerestilor Tale salasuri si cu glas de praznuire striga:

  Slava Tie, in ceasul tihnit al inserarii,

  Slava Tie, Celui ce ai revarsat asupra lumii adanca pace,

  Slava Tie, pentru raza de ramas bun a soarelui care apune,

  Slava Tie, pentru darul somnului odihnitor,

  Slava Tie, pentru bunatatea vadita in intuneric, prin lumina pe care o tesi in inimile noastre,

  Slava Tie, pentru rugaciunile smerite ale sufletului pazit de inger,  Slava Tie, pentru desteptarea fagaduita in bucuria vesnicei zile neinserate,

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 5-lea  Nu sunt cumplite viforele vietii pentru acela in al carui suflet straluceste faclia focului Tau. Imprejur-vreme rea si intuneric, groaza si urlet de vijelie; iar sufletul lui e PACE si LUMINA: acolo e HRISTOS! Si inima canta: Aliluia!  Icosul al 5-lea  Vad cerul Tau stralucitor de stele. O, cat esti de bogat si cate lumini ai! Prin razele indepartatilor luminatori ma priveste vesnicia; Sunt asa mic si neinsemnat, dar cu mine este Domnul si pretutindeni sunt pazit de dreapta Lui cea iubitoare.

  Slava Tie, pentru necontenita Ta purtare de grija;

  Slava Tie, pentru oamenii pe care pronia Ta mi i-a adus in cale;

  Slava Tie, pentru dragostea rudelor, pentru daruirea prietenilor;

  Slava Tie, pentru blandetea dobitoacelor care-mi slujesc;

  Slava Tie, pentru clipele luminoase ale vietii mele ;

  Slava Tie, pentru bucuriile limpezi ale inimii;

  Slava Tie, pentru fericirea de-a trai, de-a ma nevoi si de-a contempla;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!


  Condacul al 6-lea

  Cat esti de maret si de apropiat intru cumplita suflare a furtunii, cum se vadeste atotputernicia mainilor Tale in serpuirea fulgerelor orbitoare: minunata este maretia Ta. Glasul Domnului peste campii si in fosnetul codrilor, glasul Domnului in purcederea tunetelor si ploii, glasul Domnului peste ape multe. Laudat fii in vuietul muntilor care scuipa foc. Tu scuturi pamantul ca pe un vesmant; Tu inalti pana la cer valurile marii. Lauda Tie, Celui ce ai smerit trufia omeneasca, facand sa se inalte strigat de pocainta: Aliluia!

  Icosul al 6-lea  Ca fulgerul cand lumineaza camarile ospatului si dupa el par jalnice toate facliile, asa ai stralucit si tu in sufletul meu, fara de veste, la vremea celor mai mari bucurii ale mele; iar dupa lumina ta de fulger, ce palide, intunecate si firave pareau aceste bucurii... Sufletul meu nazuieste spre Tine!

  Slava Tie, culme a celor mai inalte visuri omenesti;

  Slava Tie, pentru setea noastra nepotolita dupa impartasirea cu Dumenezeu;

  Slava Tie, Celui ce ai aprins in noi un dor mai mare de cele ceresti decat de cele pamantesti;

  Slava Tie, Celui ce faci din noi fii ai luminii invesmantandu-ne cu cele mai gingase raze ale Tale;

  Slava Tie, Celui ce ai zdrobit puterea duhurilor intunericului si ai sortit tot raul nimicirii;

  Slava Tie, pentru descoperirile Tale;

  Slava Tie, pentru fericirea de a Te simti si a vietui cu Tine;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 7-lea  In sanul minunatei simfonii care ne infasoara cu bogatele ei armonii se face auzita chemarea Ta. Tu ne descoperi pridvorul Imparatiei ce va sa fie in dulceata cantarilor, in minunatele acorduri ale suntetelor, in simtirea inalta din glasuirea lor, in stralucirea lucrarii artistului. Orice adevarata frumusete ne poarta sufletul spre Tine, ca o puternica chemare, facandu-ne sa inaltam cu glas de sarbatoare cantarea: Aliluia!  Icosul al 7-lea  Cu pogorirea Sfantului Duh, Tu luminezi si faci sa rodeasca arta pictorilor, inspiratia poetilor, gandirea savantilor. Cu puterea cunoasterii de sus patrund ei legile Tale, luminandu-le adancul intelepciunii Tale de Ziditor. Lucrarile lor si fara de voie Te marturisesc: O, cat de mare esti in operele lor, cat esti de mare in omul pe care Tu l-ai facut!

  Slava Tie, Celui ce Ti-ai aratat puterea in legile ce carmuiesc zidirea;

  Slava tie, ca toata faptura e plina de legile pe care i le-ai randuit;

  Slava Tie, pentru tot ce ni s-a descoperit prin harul Tau;

  Slava Tie, pentru ceea ce cu intelepciune ne-ai ascuns;

  Slava Tie, pentru geniul mintii omenesti;

  Slava Tie, pentru puterea de-a lucra cele de folos;

  Slava Tie, pentru limbile de foc ale inspiratiei;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 8-lea  Cat de apropiat esti de noi in ziua bolii! Tu Insuti cercetezi pe cei bolnavi, Tu Insuti te apleci spre patul celui suferind. Si inima lui sta de vorba cu Tine. Tu luminezi sufletul cu pace in vremuri grele, de patimiri si scarbe, Tu trimiti ajutor neasteptat. Tu mangai, Tu cercetezi cu dragoste si mantui, Tie iti inaltam cantare: Aliluia!  Icosul al-8 lea  Cand, prunc fiind, Te-am chemat cu intelegere pentru prima oara, mi-ai implinit rugaciunea si mi-ai adumbrit sufletul cu pacea harului Tau. Atunci am inteles ca Tu esti bun si fericiti sunt cei care alearga la Tine. Am inceput a Te chema din ce in ce mai des, iar acum strig:

  Slava Tie, Celui ce plinesti cererea pentru cele bune,

  Slava Tie, Celui ce veghezi necontenit asupra mea,

  Slava Tie, Celui ce tamaduiesti neputintele si scarbele pentru trecerea vindecatoare a timpului,

  Slava Tie, Celui ce sigur stii sa ingadui sa fim prigoniti pe nedrept,

  Slava Tie, Celui prin Care nici o pierdere nu e de neinlocuit si tuturor le daruiesti viata de veci,

  Slava Tie, Celui ce faci nepieritor tot lucurul cel inalt si bun,

  Slava Tie, Celui ce ne-ai fagaduit reintalnirea cea dorita cu cei de aproape ai nostri adormiti intru nadejdea Invierii,

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 9-lea  De ce zambeste tainic toata faptura in zilele de praznic? De ce atunci se revarsa in inima o minunata usurare, fara asemanare cu cele si insusi vazduhul devine altar si biserica purtatoare de lumina? E adierea harului Tau, e stralucirea Taborului, cerul si pamantul canta atunci lauda: Aliluia!  Icosul al 9-lea  Cand m-ai insuflat spre a sluji aproapelui, luminandu-mi sufletul cu umilinta, atunci una din razele Tale nenumarate a cazut asupra inimii mele, si ea s-a facut purtatoare de lumina, fier in vapaie: am privit chipul Tau tainic si neapropiat.

  Slava Tie, Celui ce ai preschimbat viata noastra cu faptele bunatatii;

  Slava Tie, Celui ce ai pecetluit cu negraita dulceata fiecare din poruncile Tale;

  Slava Tie, Celui ce Te salasluiesti in chip nevazut acolo unde adie buna mireasma a milostivirii;

  Slava Tie, Celui ce ne-ai trimis nereusite si scarbe , ca sa ne intoarcem ochii spre suferinta celorlalti;

  Slava Tie, Celui ce ai pus mare rasplata in insasi fapta buna;

  Slava Tie, Celui ce primesti avantul spre cele inalte;

  Slava Tie, Celui ce invalui cu iubirea mai presus de toate;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 10-lea  Un lucru prefacut in pulbere nu se alcatuieste iara din aceasta, dar Tu invii pe cei a caror constiinta s-a stins si intorci la frumusetea cea dintai sufletele ce o pierdusera fara nadejdea de a o mai dobandi. Cu TINE nimic nu e cu neputinta de indreptat. Tu esti cu totul DRAGOSTE. Tu esti Cel ce pe toate le zidesti si Cel ce iarasi dai VIATA.

  Pe Tine te laudam cantand: Aliluia!  Icosul al 10-lea  Dumnezeul meu, Cel ce cunosti caderea ingerului trufas al zorilor, mantuieste-ma cu harul Tau, nu ma lasa sa ma indepartez si sa ma indoiesc de Tine. Ascute auzul meu, ca sa aud in toate clipele vietii mele glasul Tau tainic si sa-ti strig, iubitorule de oameni:

  Slava Tie, pentru minunatele potriviri de intamplari pe care le-a randuit pronia Ta;

  Slava Tie, pentru presimtirile daruite de har;

  Slava Tie, pentru povetele glasului tainic;

  Slava Tie, pentru descoperirile din vis si din trezie ale cuviosilor Tai;

  Slava Tie, Celui ce zadarnicesti planurile nefolositoare;

  Slava Tie, Celui ce ne trezesti prin suferinte din betia patimilor;

  Slava Tie, Celui ce smeresti spre mantuire trufia inimii;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 11-lea  Prin lantul de gheata al veacurilor simt suflul fierbinte al dumnezeirii Tale si dragostea Ta de oameni. Tu esti aproape, sorocul vremurilor se apropie. Vad Crucea Ta: ai indurat-o pentru mine. In pulbere se asterne duhul meu inaintea Sfintei Cruci: aici e biruinta iubirii si a mantuirii, aici nu inceteaza in veci lauda: Aliluia!  Icosul al 11-lea  Fericit cel care va cina in Imparatia ta, insa Tu m-ai impartasit inca de pe pamant cu aceasta fericire, de fiecare data cand mi-ai intins cu dreapta Ta dumnezeiasca Trupul si Sangele Tau, iar eu, mult pacatosul, am primit Sfintele Taine si am simtit iubirea Ta cea negraita si mai presus de fire.

  Slava Tie, pentru puterea harului Tau cel necuprins si de viata facator;

  Slava Tie, Celui ce ai inaltat Biserica Ta ca adapost lumii ostenite;

  Slava Tie, Celui ce ne-ai nascut a doua oara prin apele cele de viata facatoare ale Botezului;

  Slava Tie, caci Tu intorci celor ce se pocaiesc neprihanirea crinilor;

  Slava Tie, adanc nesecat al iertarii;

  Slava Tie, pentru paharul vietii si pentru painea bucuriei vesnice;

  Slava Tie, Celui ce ne-ai ridicat spre cer;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 12-lea  De multe ori am privit cum se rasfrangea Slava Ta pe chipurile celor raposati. Cum straluceau de nepamanteasca frumusete si bucurie, cat de nematerialnice pareau trasaturile lor: cu adevarat era praznicul fericirii si al odihnei in sfarsit atinse; tacerea lor striga spre Tine. In ceasul sfarsitului lumineaza si sufletul meu, cel care striga: Aliluia!  Icosul al 12-lea  Ce inseamna laudele mele inaintea Ta ! Eu nu am auzit cantarea heruvimilor - aceasta este partea sufletelor inalte - dar stiu cum te slaveste firea. Am privit iarna cum, sub tacerea lunii, intreg pamantul iti aduce tihnita rugaciune, invesmantat in haina alba, stralucind de nestematele zapezii. Am vazut cum se bucura de Tine soarele care rasare si-am auzit corurile pasarilor slavoslovind. Am auzit cum fosnesc codrii, canta vanturile si apele susura cu taina despre Tine, am auzit cum Te propovaduiesc cetele luminatorilor prin miscarea pe care le-ai randuit-o, cu intelepciune pe nesfarsitele intinderi.

  Ce e lauda mea ! Firea este ascultatoare, iar eu nu sunt. Atata cat traiesc si vad dragostea Ta, ravnesc sa-Ti multumesc, sa ma rog Tie si sa strig:

  Slava Tie, Celui ce ne-ai aratat lumina,

  Slava Tie, Celui ce ne-ai iubit cu dragoste adanca, nemasurata si dumnezeiasca,

  Slava Tie, Celui ce ne umbresti cu lumina, cu cetele sfintilor si ingerilor Tai,

  Slava Tie, Preasfantule Parinte, Care ne-ai chemat sa dobandim Imparatia Ta,

  Slava Tie, Duhule Sfinte, Soare De-Viata-Facator al veacului ce va sa vina;

  Slava Tie, Fiule al lui Dumnezeu, incepatura a mantuirii noastre;

  Slava Tie, pentru toate, Treime Dumnezeiasca si Preabuna;

  Slava Tie, Dumnezeule, in veci!  Condacul al 13-lea  O, Preabuna si De-Viata-Facatoare Treime, primeste multumire pentru toate milele Tale si ne arata vrednici de binefacerile Tale ca, inmultind talantii care ne-au fost incredintati, sa intram in vesnica bucurie a Domnului nostru cantand cantare de biruinta: Aliluia !


  Acest Condac se zice de trei ori.

  Apoi se zice Icosul 1: Venit-am pe lume... si Condacul 1: Imparate al veacurilor...

  Si se face otpustul.

 13. #13
  Mihaitza Avatar
  Mihaitza este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Locatie
  in PLOIESTI
  Posturi
  356

  Implicit

  Intrebarea mea ar fi daca are importanta asa de mare respectarea exacta a protocolului respectiv sau e mai importanta trairea??

  Daca totusi este important protocolul, as vrea sa stiu de ce.

 14. #14
  pheonix nemo este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  mai 2007
  Locatie
  Bucuresti
  Posturi
  150

  Implicit

  Nu inteleg la ce va referiti .
  Oare la faptul ca sunt toate icosurile si condacurile alea intr-o ordine?
  Daca la alea va referiti parerea mea este ca asa s-a hotarat...adica toate zic eu ar trebui sa aiba o oranduiala.

 15. #15
  Mihaitza Avatar
  Mihaitza este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Locatie
  in PLOIESTI
  Posturi
  356

  Implicit

  In cazul de fata, are o semnificatie? Ma refer la oranduiala.

Pagina 1 din 3 123 UltimulUltimul

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •