Polul Nord nu va mai avea nici un petic de gheata in verile de dupa 2040.

Oceanul Arctic risca sa se dezghete complet in vara lui 2040 din cauza incalzirii globale. Oamenii de stiinta de la Asociatia Americana de Geofizica citati de BBC sustin ca s-a observat o micsorare a paturii de gheata de la Polul Nord, iar datele culese prin satelit arata ca suprafata inghetata a scazut cu doua milioane de kilometri patrati fata de media istorica.

Cu alte cuvinte, Polul Nord a pierdut din suprafata o portiune echivalenta cu marimea Alaskai, arata pentru BBC geograful Mark Serreze, de la Universitatea din Colorado.

Surprize de septembrie

Toamna aceasta, la 14 septembrie a fost inregistrata cea mai ingusta suprafata inghetata din ultimii 29 de ani, de cind satelitii monitorizeaza Oceanul Arctic. Mark Serreze spune ca in acest anotimp „masa de gheata nu se mai reface in intregime, ea diminuindu-se intr-un ritm altert din cauza efectului de sera“. Conform programului informatic ce simuleaza evolutia calotei de la Polul Nord, in vara lui 2040 nu va mai exista patura de gheata in Oceanul Arctic. „O data ce gheata se retrage, oceanul aduce curenti calzi, iar apa absoarbe mai multa caldura solara, accelerind astfel incalzirea oceanului si pierderea suprafetei de gheata“, explica Marika Holland, de la Centrul National pentru Cercetarea Atmosferei. Ea mai anticipeaza ca, in urmatorii zece ani, toamna, patura de gheata de la Polul Nord va scadea de la 5,9 la 1,9 milioane de kilometri patrati. „O asemenea schimbare dramatica a sistemului climateric nu s-a mai intimplat de sute si mii de ani“, completeaza Holland.

Marea Neagra tot creste

Schimbarile globale ale climei afecteaza si apele Romaniei. Chiar daca „modificarile actuale de la Polul Nord nu afecteaza direct Marea Neagra, dezghetul calotelor polare ar putea fi una dintre cauzele cresterii nivelului Marii Negre cu 1,5 milimetri pe an in perioada ultimilor 70 de ani“, sustine Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina din Constanta.

Referindu-se la inghetarea Marii Negre din ultimii trei ani, specialistul aminteste ca „iarna au aparut diferente de peste 7 grade intre estul Marii Negre, mai cald, si partea de vest, care a inghetat, asa incit pestii migratori, ca hamsia sau stavridul, ajung in est si sint in buna parte pescuiti“.

sursa: www.cotidianul.ro