Pagina 1 din 4 1234 UltimulUltimul
Rezultate de la 1 la 15 din 51

Subiect: Fenomene normale mai putin cunoscute. Ipoteze.

 1. #1
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din Gabriel
  da interesant site-ul dar pentru cine se pricepe la asa ceva eu spre exemplu nu prea am inteles mare lucru din acele grafice.
  dar oricum ori fi folositoare la ceva, pentru cunoscatori.
  Cine cunoaste engleza si navigheaza un pic pe site mai afla cate ceva.
  Graficele arata fluxul de raze X, electroni si protoni care vin de la soare si care influenteaza ionosfera si prin aceasta in principal telecomunicatiile (in special prin sateliti) dar cu influente si asupra vietii de pe Pamant. Razele X si protonii pot ajunge direct la suprafata pamantului sau indirect prin fenomene de ionizare in cascada ale atmosferei. Fluxul de electroni este influentat puternic de campul magnetic si conduce la formarea aurorelor (boreale sau australe) precum si a centurilor de radiatii van Allen.
  Campul magnetic are o periodicitate de 24 h, dar importante pentru telecomunicatii sunt variatiile bruste care apar uneori. Conform unor studii privind fenomenelor paranormale se pare ca astfel de variatii ale campului magnetic ar sta la baza unor astfel de fenomene (acces informational, viziuni). Studiile de laborator sunt studii de laborator. Realitatea insa este cu mult mai complexa. Asa ca o corelare intre ce ni se intampla la nivel de individ cu ceea ce se intampla la nivel planetar poate sa fie utila, tocmai pentru a putea decela din multitudinea de modele care ni se ofera pentru a intelege un aspect sau altul al existentei noastre.

 2. #2
  lovelife este offline Moderator De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  2.040

  Implicit

  Se pot face multe studii si experiente folosindu-ne de acele informatii date de acele grafice
  Un site
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  si un
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 3. #3
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din Ion Furtuna
  Pentru cei care vor sa fie la curent cu ceea ce se intampla dpdv fizic in lume un link util:

  http://www.n3kl.org/sun/noaa.html

  Pe o singura pagina de web sunt postate grafice privind date culese de sateliti si de statii de la sol privind magnetismul terestru, fluxurile de raze X, electroni si protoni precum si alerte pentru furtuni electromagnetice.
  Ma intrebam astazi de ce nu am prea mare "tragere de inima" si ce-i cu somnolenta asta pe capul meu.
  Si m-am dus pe link-ul citat si am vazut ca suntem intr-un flux de radiatie X de la soare de aproape 100 de ori mai mare decat in mod obisnuit.
  Daca faceti click pe "Current Solar Data" (full page) aveti posibilitatea sa observati imagini ale soarelui si sa observati ca exista o pata neagra si cateva mai stralucitoare. Zona stralucitoare din partea vestica este extrem de spectaculoasa si arata o jerba de materie solara aruncata in spatiu.
  Mai jos este una din imagini.

 4. #4
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit furtuna geomagnetica

  Desi mi-am spus sa nu mai vin aici cu date tehnice, tocmai pentru a nu "strica" topicul, n-am incotro pentru ca astazi s-a inregistrat o furtuna geomagnetica de gradul 6. Cine poate accesa site-ul respectiv in urmatoarele 2 zile va avea posibilitatea sa observe cum se manifesta ea in functie de parametrii inregistrati si eventual sa faca niste corelatii, daca isi mai aduce aminte, cu starea proprie.
  In ce ma priveste pot sa spun ca a fost o dorinta deosebita dea impartasi din "istoria mea personala" dincolo de ceea ce se intampla in mod obisnuit. Ramane de vazut daca a fost o coincidenta (neintamplatoare ) sau nu.

 5. #5
  Etienne Avatar
  Etienne este offline I.E. Copacel roditor
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  682

  Implicit

  Citat Citat din Ion Furtuna
  Ma intrebam astazi de ce nu am prea mare "tragere de inima" si ce-i cu somnolenta asta pe capul meu.
  Puteti detalia mai in profunzime legatura dintre somnolenta si aceste fenomene naturale?

 6. #6
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din Etienne
  Puteti detalia mai in profunzime legatura dintre somnolenta si aceste fenomene naturale?
  Multumesc pentru idee!
  Ma gandesc sa deschid un topic undeva (cred ca la fenomene paranormale) legat de influentele lumii in care traim asupra noastra si in special cele care nu sunt foarte evidente si cunoscute. Va rog sa asteptati un pic.

 7. #7
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Somnolenta

  OK! S-a rezolvat si mutarea.
  Multumesc, Santamia!

  Revenind la somnolenta provocata de factorii naturali.

  Prima cauza ar fi aceea de oboseala fizica.

  A doua cauza este burta plina, obtinerea satietatii provoaca satisfactie si o stare de confort deosebit. Americanii care au adoptat tehnica "dejunurilor de afaceri" stiu cum sa foloseasca acest lucru, satisfacand toate gusturile omului din fata si incercand sa-l indoape cat mai mult, astfel incat, cel care plateste are mari sanse sa castige mai mult decat daca negocierea afacerii s-ar fi facut in alte conditii. Cu un partener satisfacut culinar si in prag de siesta, lucrurile merg mai usor.

  Alta cauza ar fi plictiseala. care este ca un raspuns al creierului la starea de inactivitate. O emisiune TV neinteresanta ne duce la starea de plictiseala, si daca telecomanda este stricata, la somnolenta, asteptarea unui mijloc de transport care vine la ore fixe la fel.
  Interesant este ce se intampla si in cazul procesului de invatare, adica la audierea cursurilor cand creierul ar trebui sa fie solicitat la maxim. Monotonia expunerii, lipsa de atractivitate a celor expuse sau depasirea capacitatii de intelegere, de procesare a celui care audiaza conduce la aparitia somnolentei.
  Referitor la acest ultim aspect, cunosc un domn pe care-l respect si-l stimez foarte mult si care tine niste prelegeri minunate. Numai ca uneori, e drept ca destul de rar, creste in mod voit nivelul informatiei expuse, urmarind in acelasi timp reactia celor din sala, cand majoritatea incep sa se frece la ochi, sa puna capul pe banci sau sa nu se mai opreasca din cascat, trece la subiecte suportabile si apoi le spune si ce a facut cu ei. Un dascal bun sau un orator stie (cel mai adesea din instinct) sa "citeasca" pe cei pe care-i are in fata si isi adapteaza discursul din mers. La sesiuni de comunicari stiintifice, unde se spun numai lucruri interesante, autorii lucrarilor (chiar daca nu sunt oratori innascuti si nu au o dictie perfecta) reusesc sa tina treji pe majoritatea celor din sala. Cand lucrarile sunt citite de altii, lucrurile se schimba, chiar daca continutul este incitant.

  Somnolenta poate fi indusa de miscari ritmice cu frecventa mica: leganatul copilului este exemplul cel mai des intalnit, dar il fac si adultii sau batranii atunci cand se leagana in balansoare.

  Somnolenta poate fi indusa de o muzica lenta, de intensitate nu prea mare si exemplul cel mai obisnuit este cantecul de leagan.

  Sunetul valurilor marii linistite sau al ploii fara vant pot conduce si ele la somnolenta.

  Somnolenta poate sa apara in cazul atingerii usoare si lente a unor parti din corp. Copiii mangaiati pe frunte, incep sa caste repede si li se inchid ochii. Masajul de relaxare efectuat lent poate conduce si el la somnolenta.

  Persoanele meteo-sensibile simt deplasarea ciclonilor si anticiclonilor de la departare, sute sau mii de kilometri tot prin starea de somnolenta. Daca au constientizat fenomenul, atunci pot sa spuna cu doua sau trei zile inainte daca va ploua sau va ninge, chiar daca nu sunt semne si serviciile meteo nu au anuntat inca (desi in ultima vreme prognozele meteo au inceput sa fie mai exacte ).

  Studiul oscilatiilor acustice de joasa frecventa, denumite infrasunete, a aratat ca unele frecvente pot conduce la asemenea efect. Ele pot sa apara datorita motoarelor de tot felul si cavitatilor din cladiri. Atunci cand intr-o cladire exista motoare cu functionare continua sau cvasicontinua si in acelasi timp camere, holuri sau tubulatura de ventilatie care au aceeasi frecventa de rezonanta in domeniul infrasonor, atunci oamenii care lucreaza sau locuiesc acolo pot simti aceste efecte, uneori si cu efect de somnolenta. Arhitectii si constructorii cunosc subiectul, si daca sunt profesionisti iau masuri ca acest lucru sa nu se intample. Mai greu este cu modificarile din apartamente facute dupa ureche.

  Somnolenta poate sa apara si la stimuli luminosi care se succed cu o anumita frecventa. Obiectele folosite de unii hipnotizatori au acest rol. Soferii care conduc noaptea stiu si ei despre somnolenta care poate sa-i cuprinda datorita benzii intrerupte din mijlocul soselei sau a stalpilor si copacilor de pe margine.

  Toate acestea arata de fapt un singur lucru: exista factori exteriori care ne influenteaza si care produc somnolenta. Numitorul lor comun este faptul ca toti conduc la inducerea in creier a undelor de tip alfa, gamma si theta, corespunzatoare starilor de ne-veghe ale creierului. Interesant este faptul ca majoritatea factorilor amintiti actioneaza asupra creierului prin organele noastre de simt principale:vaz, auz, simt tactil. Culmea este ca ele ne-au fost date nu pentru a ne induce somnolenta ci pentru a fi treji si a prelua informatii din mediu. Precum se vede, aceasta nu este valabil intotdeauna. Din multitudinea de informatii exista si un anumit spectru care conduce la inducerea starii de somn.

  Legat de radiatiile X care vin de la soare, acestea sunt oprite de atmosfera in marea lor majoritate. Zona in care sunt oprite se numeste ionosfera si ea se intinde intre 90 si 100 km de la suprafata pamantului. Acolo radiatia X de la soare produce, in functie de intensitatea ei, o ionizare mai mica sau mai mare a moleculelor de aer.
  O ipoteza de lucru ar fi aceea ca aceasta ionizare poate produce efecte asupra fiintelor vii. Intr-un sens mai larg se poate spune ca in timpul unei astfel de furtuni solare, soarele "canta" mai tare decat in rest, iar fiintele vii simt acest cantec de natura electrica.
  Pentru a studia si a verifica o asemenea ipoteza este nevoie de multa aparatura, de subiecti, de conditii de cer senin si evident, de "cantecul" soarelui. Numai ca ultimele trei conditii sau doua daca am incepe cu plantele, trebuie "vanate" pentru ca, impreuna, formeaza un fenomen din categoria fenomenelor rare.

 8. #8
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Cristale

  Cristalele

  Elementul chimic cel mai abundent în scoarța terestră este siliciul. Cel mai abundent dintre compușii siliciului este dioxidul de siliciu SiO2. Chiar daca sunt o mulțime de alte minerale imensa majoritate au in compoziție dioxidul de siliciu legat sau nu de alte molecule.
  Când sunt întrunite condiții foarte speciale de temperatură, presiune și mediu există posibilitatea ca dioxidul de siliciu să formeze cristale. Denumirea comună a cristalelor de siliciu este aceea de cuarț. In funcție de modul cum cuarțurile interacționează cu lumina se pot împărți în cuarț transparent, roz, fumuriu, ametist, opal, etc.

  In principiu, orice monocristal reprezintă o structură fizică în care toți atomii sunt aranjați într-un mod specific, denumit sistem de cristalizare, astfel încât caracteristicile aranjării la nivel microscopic a atomilor se observă la nivel macroscopic (cu ochiul liber). Ordinea observabilă în caracteristicile geometrice ale unui cristal impresionează și dă senzația de frumos.

  Mai puțin se știe ce se întâmplă în cristal. De pildă culoarea: culorile se datorează unor impurități care reprezintă atomi diferiți de cei ai Si sau O care sunt distribuiți mai mult sau mai puțin uniform în structura cristalină a dioxidului de siliciu. Acești atomi distorsionează câmpurile electromagnetice existente în cristal și formează așa-numitele “centre de culoare”. Schimbarea culorii unui cristal datorită centrelor de culoare se datorează faptului că perturbațiile induse, aplică “tratamente” preferențiale anumitor radiații electromagnetice din spectrul luminii albe (roșu-violet).

  Pe lângă atomii străini, în cristale mai pot exista și defecte de împachetare a atomilor care se pot împărți în defecte punctuale (lipsa unui atom), lineare (dizlocații), planare (limite de grăunte), de volum (pori). Cel puțin primele două pot produce în cadrul unui monocristal centre de culoare (ametist și opal). Amestistele provin din locuri unde există radiații ionizante care au condus la apariția unor defecte punctuale. Cine merge la Muzeul de științe naturale – Grigore Antipa poate să vadă niște exponate de mari dimensiuni, dar care nu prea mai au culoare violetă caracteristică. Explicația este simplă: iluminatul fluorescent permanent, care presupune și iradierea cu lumină UV . Ea a furnizat suficientă energie defectelor pentru recombinare astfel încât după niște ani sau zeci de ani, culoarea lor a slabit în intensitate.

  Intensitatea culorii unui cristal este proporțională cu numărul de centre de culoare, iar pragul de decelare al unei culori poate porni de la nivelul de ppm (părți per milion=1/1milion). Cu alte cuvinte lipsa unui atom de Si sau schimbarea poziției lui este simțită de alți 1 milion de atomi. Lipsa poate să însemne efectiv lipsa sau înlocuirea lui cu alt atom.

  Se vorbește mult despre efectul piezoelectric al cristalului de cuarț. Dar mai puțin se știe că acesta apare numai după niște direcții foarte speciale care n-au nici o legătura cu geometria unui cristal de cuarț obișnuit. Se poate chinui mult și bine un cristal obișnuit ca să apară efectul piezoelectric și nu se va întâmpla nimic sesizabil. Asta în cazul în care nu se caută informații despre subiect și se află cum trebuie tăiat un cristal de cuarț pentru acest scop.
  Există evident și alte tipuri de cristale, și mai există și o întreagă știință are se ocupă de ele: mineralogia. Dar în principiu lucrurile stau cam la fel cu toate. Atunci când concentrația atomilor străini depășește câteva procente, deja se poate vorbi despre un alt mineral. Combinațiile care se obțin sunt nenumărate și mineralogia le-a descris și clasificat.

  Interesant este că, înainte ca știința să poată să facă analize de finețe foarte ridicată (începând cu deceniul II sec.XX), omenirea a reușit să utilizeze marea majoritate a mineralelor utile folosind capacitatea (încadrată astăzi în categoria paranormal) unor oameni de a decela un anumit mineral folosind sau nu ustensile. Ustensilele folosite erau simple (bețe de lemn) sau mai complicate (pendul cu probă sau rigla Turrene).
  Astăzi, s-au elaborat diverse teorii care să explice ce și cum. Deocamdată, nici una dintre teoriile emise privind acest tip de acces informațional nu este pe deplin satisfăcătoare, ceea ce ca face misterul, privind această capacitate umană, să persiste.

 9. #9
  Klaus este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  octombrie 2006
  Posturi
  8

  Implicit Da, domnule Furtuna

  Sa sti ca ai dreptate. 100%. Uite, acu` de Craciun , am intalnit fro 3 grasane .... de Cotnari care m-au iradiat si mi-au indus o somnolentza gama-theta supernovica. Am trecut la decontaminare cu zaibar ot Craiova , erste klasse , si m-am refacut pentru noul flux de radiatzii ce va sa vina maine.
  La multzi ani !

 10. #10
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Da, domnule Furtuna

  Citat Citat din Klaus
  Sa sti ca ai dreptate. 100%. Uite, acu` de Craciun , am intalnit fro 3 grasane .... de Cotnari care m-au iradiat si mi-au indus o somnolentza gama-theta supernovica. Am trecut la decontaminare cu zaibar ot Craiova , erste klasse , si m-am refacut pentru noul flux de radiatzii ce va sa vina maine.
  La multzi ani !
  Sa aveti ficat plin si flexibil si conversie totala, sa aveti capilare cerebrale de otel, sa fiti ferit de tentatia galbena a Ochilor lui Dobrin si sa gustati din Lacrimile lui Ovidiu.
  La multzi ani cu sanatate si belsug la toate!

 11. #11
  Klaus este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  octombrie 2006
  Posturi
  8

  Implicit Hai noroc , nea Furtuna !

  Trecute vremi, nea Furtuna....Pitesti, Trivale, Cornul Vanatorului,lautari, bere, vin , bani putzini dar viatza frumoasa, baie intre Cracii Doamnei, la strand la Textila,... examen de admitere la IS (dat de Dobrin) , noi "gura casca " sa-l vedem la proba practica, batai cu rosii pe stadion, incendiu la Petrochimie, cam asta e Pitestiul meu.
  Nu vreau sa va ranesc mandria de argesean ( si eu sunt unul ) dar tzuica e slaba rau. Cat am locuit in Ardeal am avut parte de palinca si de Jidvei. "Lucruri serioase " ! Hai sa zic ceva interesant: cand eram student lucram vara la IFET C.De Arges sa mai fac un leu. Scriam niste hartzoage si luam leul. Ei bine , la Hala gatere era unul care cara rumegus. Tipul era neinstruit ,avea doar 7 clase dar daca il intrebai cat fac 8255 x 23673 sau alte asemenea socoteli aveai raspunsul in mai putzin de 20 de secunde. L-am chemat la birou sa-l intrebam cum face si ne-a zis ca .. " e f simplu " . El " vede " raspunsul in fatza ochilor ,dupa ce se gandeste 5-6 secunde, si-l citeste. Treaba e strict autentica si ras-ras verificata. Noi invarteam la masina de calcul cu manivela 2-3 minute sa aflam raspunsul si el il zicea imediat.
  Multzam de urare !

 12. #12
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Sisteme de referinta

  Sisteme de referinta

  Definitia din DEX este :
  Sistem de referință – a) (geom.) sistem de coordonate la care se raportează pozițiile figurilor geometrice; b) (fiz.) grup format de de sistemele de coordonate imobile unul față de altul, la care se raportează pozițiile corpurilor sau pozițiile în câmpurile de forță.

  La un mod general un sistem de referinta este un instrument de lucru prin care putem descrie lumea inconjuratoare si pe noi insine.

  Prima data cand am aflat ceva clar si limpede despre acest subiect a fost in anul I de facultate la cursul de analiza matematica. Acolo ni s-a explicat de ce directiile x, y z sunt alese asa dupa cum le stie toata lumea inca din clasele primare. Pentru ca alegerea directiiilor cu valori pozitive se poate face, pentru un sistem ortogonal (axe perpendiculare), in 8 moduri diferite. Ei bine, a fost ales acest mod pentru ca daca in el se descriu fenomenele electromagnetice, se obtin ecuatii care se pot rezolva. Cu alte cuvinte, in toate celelalte 7 sisteme de referinta, se pot descrie fenomenele electromagnetice dar se obtin ecuatii pe care nu stim sa le rezolvam.

  Apoi peste multi ani cand m-am ocupat de descrierea lumii microscopice prin metoda Monte-Carlo m-a interesat cum se comporta numerele intamplatoare in diferite sisteme de coordonate si pentru ca simularea era in 2D am utilizat sistemele cartezian (x,y) si polar (R,teta).
  Ce am obtinut se vede mai jos:

  Imaginile reprezinta densitatea de probabilitate ca la coordonatele (x,y) sa se inregistreze un eveniment, sa se intample ceva. Imaginile de sus in jos sunt la multipli de 1.000 de simulari de evenimente (perechi de numere aleatoare). Zonele albe au cea mai mare probabilitate de obtinere, cele gri sunt probabilitati mai mici iar cele negre -probabilitate zero. Distributia este in final intampaltoare, chiar daca intr-o anumita zona, dupa un numar de evenimente pare sa fie mai multe.

  Daca generarea a fost facuta dupa R si theta (distanta fata de origine si unghi) aceeasi densitate de probabilitate arata ca mai sus. Adica, chiar daca este vorba de haos (numere generate aleator, fara nici o legatura, corespondenta intre ele), acesta este pana la urma ordonat, iar ordonarea este cu atat mai evidenta cu cat numarul de evenimente este mai mare.

  Ei bine, acestea m-au ajutat sa accesez mai usor partea de spiritualitate atunci cand am ajuns la ea prin cursurile de inforenergetica.
  Similitudinea pe care am facut-o a fost urmatoarea: sistemul de referinta cartezian era similar cu ceea ce invatasem in scoala si in societate - materialism dialectic - ateism. Si lucrurile sunt sub stapanirea hazardului, norocul este la el acasa, in principiu pot sa fac tot ce vor muschii si neuronii mei, pot sa deplasez fara grija originea axelor oriunde (preferabil pe mine ), etc.
  Sistemul de referinta polar este similar cu sistemul filozofic crestin in care Dumnezeu este totdeauna in centru, el este originea, iar lucrurile sunt descrise prin departarea de origine si prin locul (unghiul) pe care-l ocupa in jurul originii.
  Ca om, viziunea asupra lucrurilor se schimba prin faptul ca stiu intotdeauna la ce sa ma raportez atat eu cat si tot de se afla imprejur si singura mea grija este sa fiu cu fata mereu catre Dumnezeu si sa ma indrept in acea directie. Asa cum arata simularea, cu cat ma apropii mai tare, cu atat se intampla mai multe lucruri bune, densitatea de probabilitate crescand proportioanl cu apropierea de centru. Proportinalitatea nu este liniara ci una patratica dar cu atat mai interesant devine totul.

  Si acum stau si ma intreb cum de mi-a ramas in minte o informatie din imensa cantitate de informatii pe care am accesat-o in in cinci ani de facutate si dupa aceea. .

  -----------------------------------------------------
  1. Sistemul de referinta daca este ales corespunzator ne poate face sa rezolvam toate problemele.
  2. Adoptarea unui sistem de referinta corespunzator poate schimba densitatea de evenimente favorabile.
  3. Alegerea sistemului de referinta este o optiune personala

 13. #13
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Sisteme de referinta

  "Pana nu vad cu ochii mei, nu cred!"

  Este o fraza pe care am auzit-o de multe ori si care si in NT apare ca fiind spusa, in alta forma, de Apostolul Toma.
  Organele de simt sunt cele prin care avem contact cu realitatea si le consideram ca esentiale.
  Dezvoltarea stiintei bazate pe rationalitate a condus la aparitia instrumentelor de masura care nu sunt decat niste extensii ale organelor noastre de simt.
  Numai ca daca instrumentele de masura exista prevederi legale care ii obliga pe cei care le detin sa le faca o verificare metrologica periodica, atunci cand este vorba de organele noastre de simt lucrurile sunt mai delicate.
  Instrumentele de masura trebuie verificate pentru ca s-a constatat ca se pot defecta sau uza si atunci incep sa "minta", dand indicatii eronate.
  Pentru ca peste 90% din informatiile care ajung la creier ne vin prin intermediul ochilor va propun un mic test ca sa vedeti ca nu-i suficient sa avem ochi si sa vedem cu ei.


  Priviti va rog imaginea de mai sus 15-30 s, concentrandu-va asupra zonei sale centrale, dupa care ridicati privirea si priviti "in gol" la peretele gol (daca este de culoare deschisa) sau la o coala de hartie alba. Dupa cateva secunde se va intampla ceva.

  Nu este chiar o iluzie optica ci efectul post-retinian. El se traduce simplu prin aceea ca celulele din retina sunt lente in a reveni la o stare capabila sa perceapa un alt semnal luminos. Adica, au capacitatea de a stoca (cateva zeci de secunde - suficiente pentru a sesiza efectul) o imagine statica.

  Ted Andrews intr-o carte tradusa si in ramaneste "Cum sa vezi aura" recomanda astfel de exercitii in care efectul post-retinian este utilizat din plin.

  Pentru cei care vor sa afle mai multe despre iluziile optice sau mai bine zis, cum ne pacalesc ochii un site japonez.

  http://www.ritsumei.ac.jp/~akitaoka/index-e.html

  Printre altele, puteti vedea acolo si un lucru interesant: utilizarea desenelor de acest tip pentru vindecarea unor afectiuni, in special de natura nervoasa.

 14. #14
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Mingi de lumina

  Fulgere globulare raman inca o enigma nedescifrata.

  Un articol interesant referitor la subiect:
  http://www.newscientist.com/article/dn9293

  Sunt relatate cercetarile efectuate in lume privind descarcari electrice realizate in condii mai deosebite.  De la linkul de mai jos puteti descarca un filmulet dragut (.AVI).

  http://www.newscientist.com/data/ima.../av/dn9293.avi

 15. #15
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Sisteme de referinta

  Citat Citat din Ion Furtuna
  "Pana nu vad cu ochii mei, nu cred!"
  Ca o continuare va invit sa vedeti cat de mult ne inseala ochii, sau mai bine zis, modul in care privim.
  Se pare ca este si o noua ramura de psihologie: Quirkology.  Vizionare placuta!

Pagina 1 din 4 1234 UltimulUltimul

Subiecte Similare

 1. Fenomene astronomice
  De Ion Furtuna in forum Astrologie
  Replici: 69
  Ultimul post: 27 mar 2011, 13:22
 2. Telefoane mobile nocive sau mai putin nocive
  De cristicarstea in forum Discutii libere
  Replici: 34
  Ultimul post: 26 iul 2010, 10:31
 3. Mai mult Paranormal, mai putin extraterestri!!!
  De Stratov in forum Paranormal
  Replici: 17
  Ultimul post: 24 nov 2008, 11:14
 4. Fenomene OZN intense in India
  De Santamia in forum Paranormal
  Replici: 0
  Ultimul post: 30 ian 2007, 09:35
 5. Originea unor nume cunoscute
  De Nicoleta in forum Crestinismul
  Replici: 5
  Ultimul post: 24 nov 2006, 11:39

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •