Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate de la 1 la 15 din 23

Subiect: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

 1. #1
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?
  Totdeauna este loc de mai bine!
  Va propun acest topic de discutii tocmai pentru a defini mai clar acel "mai bine".

 2. #2
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la fo

  Cf. DEX (ed. <1990):
  SPIRITUALITATE s.f. Calitatea, caracterul a ceea ce este spiritual.
  Ceea ce caracterizeaza o colectivitate umana din punctul de vedere al vietii sale spirituale, al specificului culturii sale.

  SPIRITUAL, A, spirituali, -e, adj. 1.Care apartine spiritului (I 1), privitor la spirit; ideal, imaterial; sufletesc; intelectual; prin extensie cultural. 2.Inteligent, destept, ager; dotat cu umor. - Care oglindeste, exprima, denota inteligenta, istetime, umor. 3. Care apartine religiei sau bisericii; bisericesc, religios; duhovnicesc.

  SPIRIT, spirite, s.n. I.1. Factor ideal al existentei (opus materiei); constiinta, gandire; p.ext. minte, ratiune,intelect. - Inteligenta, desteptaciune, istetime; capacitate de imaginatie, fantezie - (In filozofia idealista si in conceptiile mistico-religioase) Element considerat ca factor de baza al universului, opus materiei, identificat cu divinitatea sau cu spiritul (1). - (In conceptiile religioase) Fiinta imateriala, supranaturala, duh; (In superstitii) stafie, strigoi, fantoma. 2. Persoana considerata sub raportul capacitatii sale intelectuale sau din punctul de vedere al insusirilor morale, de caracter, etc. - Spirit universal (sau enciclopedic)=persoana care poseda cunostinte (si se manifesta) in foarte multe domenii. 3. (la pl.) Societatea in intregul ei, oamenii considerati ca puretatori ai unor idei, ai unor preocupari intelectuale; opinie publica. 4. Mod, fel de a fandi, de a se manifesta; parere, conceptie impartasita de un grup de oameni, de o colectivitate-Loc. prep. In spiritul..= in concordanta cu.. 5.Caracter specific, trasatura caracteristica a ceva - Sensul real a ceva (Spiritul legilor) 6.Inclinare, pornire, tendinta care determina felul de a fi, de a gandi, de a se manifesta al cuiva. 7. Gluma, anecdota, banc. II. Semn grafic in scrierea greaca, care, adaugat unui sunet, arata cum se pronunta sunetul respectiv din punctul de vedere al aspiratiei - din lat. spiritus.

 3. #3
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la fo

  Am gasit cateva idei importante privind termenii ale lui Stanislav Grof intr-o carte recent aparuta "Călătoria ultimă – Dincolo de frontierele morții", Ed. Elena Francis Publishing, 2007

  Pentru ca sunt mai multe locuri posibile unde as fi putut sa postez, pana la urma am ales locatia aceasta, pentru a minimiza posibilitatile de confuzie.

  Ca să evităm înțelegerile greșite și confuziile, e important să facem o distincție între spiritualitate și religie. Multe persoane din cultura noastră nu cunosc diferența fundamentală dintre cele două. Spiritualitatea se bazează pe experiențe directe cu dimensiuni și domenii în mod normal invizibile ale realității. Nu necesită un loc special sau o persoană recunoscută oficial care să medieze contactul cu divinitatea. Misticii nu au nevoie de biserici sau temple; trupul lor și natura sunt contextul în care trăiesc experiența dimensiunilor sacre ale realității și ale propriei lor divinități. Misticii nu au nevoie de preoți oficianți, ci de un grup de sprijin format din căutători care împărtășesc aceleași aspirații sau de îndrumarea unui maestru mai avansat ca ei în călătoria lăuntrică. Astfel spiritualitatea presupune o relație de un anumit fel între individ și cosmos și este, în esență, un demers personal și privat.

  Religia organizată, pe de altă parte, se bazează pe activitatea de grup intituționalizată, care se desfășoară într-un loc desemnat anume, un templu sau o biserică, și presupune un sistem de autorități recunoscute oficial, care poate că au avut experiențe personale cu realitățile spirituale sau poate că nu. După ce religia devine organizată, de multe ori se întâmplă să piardă complet legătura cu sursa ei spirituală și să de vină o instituție laică ce exploatează nevoile spirituale ale oamenilor, fără să le satisfacă. Religiile organizate au tendința să creeze sisteme ierarhice, concentrându-se pentru lupta pentru putere, control, politică, bani, posesiuni și alte preocupări lumești. În aceste condiții, ierarhia religioasă descurajează fără excepție experiențele spirituale directe la membrii săi, fiindcă ele stimulează independența și nu pot fi controlate eficient. În aceste cazuri, viața spirituală autentică continuă doar în ramurile mistice, ordinele monastice și sectele extatice ale religiilor respective.

  ... spiritualitatea nu implică o figură divină personificată, un panteon de sfinți intermediari și proceduri rituale formalizate. Accentul cade pe respectul profund și uimirea pe care le trăim când suntem martorul forțelor creatoare ale naturii și ale misterelor planului universal. Sentimentele spirituale sunt asociate cu dileme și frământări legate de natura timpului și spațiului, originea materiei, viața și conștiința, conplexitatea Universului și a existenței umane și scopul ultim ce stă la baza procesului creației.
  Citatele se gasesc in volumul amintit la pag. 354-355.

 4. #4
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Este frumos citatul.
  As avea mentiunea ca in religii o persoana recunoscuta oficial doar pretinde ca mediaza ceva cu divinitatea,dar asa ceva nu se poate ptr ca...raspunsul este tot in paragraf:"spiritualitatea presupune o relație de un anumit fel între individ și cosmos și este, în esență, un demers personal și privat." -asa ca nu poti vinde sau oferi ceva ce este atit de personal ,mai ales ca biblia este clara in privinta asta:sfintenia cuiva nu poate sfinti pe nimeni,fiecare trebuie sa-si asume rolul.Se vede cu ochiul liber ca nici un popa n-a sfintit si n-a mintuit pe nimeni.

  ," ierarhia religioasă descurajează fără excepție experiențele spirituale directe la membrii săi, fiindcă ele stimulează independența și nu pot fi controlate eficient. "
  Asta e clar ca asa e,doar unii sint inca orbi.Sau nu-i intereseasa,sau nu cauta unde trebuie.Ceea ce-i tot una.

  "În aceste cazuri, viața spirituală autentică continuă doar în ramurile mistice, ordinele monastice și sectele extatice ale religiilor respective."

  Cred ca este destul de corect.

  "spiritualitatea nu implică o figură divină personificată, un panteon de sfinți intermediari și proceduri rituale formalizate."

  Pai eu ce tot imi racesc gura pe-aici?Doar ca aceasta concluzie trebuie sa vina natural din sinele omului,nu sa-l convinga altii.
  E si acesta un proces.

  " Accentul cade pe respectul profund și uimirea pe care le trăim când suntem martorul forțelor creatoare ale naturii și ale misterelor planului universal. Sentimentele spirituale sunt asociate cu dileme și frământări legate de natura timpului și spațiului, originea materiei, viața și conștiința, conplexitatea Universului și a existenței umane și scopul ultim ce stă la baza procesului creației."

  As adauga si iubirea linga respect si uimire.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 5. #5
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Asaaaa...ca sa revin.Ce as vrea eu de la un forum de spiritualitate?
  Participantii sa faca un efort astfel incit cei care isi impartasesc viziunile,trairile ,senzatiile,sentimentele sa o faca fara a avea teama ca sint considerati nebuni,sariti etc.
  As vrea sa discutam teme,oameni(sfinti sau filozofi),idei,in limita timpului,evident,la care sa se contribuie de cit mai multi.
  As vrea sa avem discutii fara a implica un canon sau altul,acestea sa fie lasate la o parte.(de ex. nu discutam despre reincarnare ca nu e admisa intr-o biserica sau alta)
  As vrea capitolul paranormal sa fie reformulat ca spiritualitate,caci nu exista nimic paranormal,doar perceptii sau lipsa perceptiilor asupra a ceva.
  As vrea un pic de universalizare a capitolelor sfinti,religii,texte sacre,in scopul unei accesari mai usoare.(de ex,ii luam pe rind pe marii oameni interesanti ,indiferent de religia lor)
  Adica topicuri un pic mai putin stufoase,mai usor de citit.As vrea topicuri cu lucru in echipa neabandonate pina nu s-a spus tot.
  Chiar daca dureaza mult,fiecare cind are timp.Chiar daca e un subiect mai ...arid,mai necunoscut sau aparent neinteresant.Chiar daca subiectul contravine normelor in care crede cineva.
  Ma gindeam si eu...la un forum cu orizont deschis 360 grade.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 6. #6
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  La interval foarte scurt (cateva ore) am primit de la doi useri diferiti, doua pareri despre forum care au comuna ideea ca lucrurile in ceea ce priveste forumul pot fi si mai bune. Nu fac decat sa vi le aduc la cunostinta, in ordinea in care le-am primit.

  Primul:
  Am intrat pe acest "site" din o mare sete de cunoastere a fenomenelor paranormale ,dar am ajuns la o concluzie ca el este "monopolizat" de anumite persoane , care isi dau cu parerea la tot ce se intampla si nu accepta alte versiuni a unor evenimente de acest gen (( Atentie si la Dvs. !));
  Sunt un individ care a citit "vagoane" pline cu publicatii de tot felul de informatii ( de-ale noastre - paranormale) privind diversitatea lumii in care traim,.,nu a fost articol din care sa nu fi citit macar un rand si pe care sa nu-l interpretez in mintea mea raportat la ceva asemanator din experienta mea ""filozofica "" -------ACEASTA INTERPRETARE ramane numai a mea, mi-o expun, dar nu accept alte pareri))

  De cate ori citesc ceva nu ma intereseaza AUTORUL, ci numai ceeea ce a vrut sa transmita .Citesc cu placere din ce mi-a prezentat; selectez ce-mi trebuie si nu intervin cu nimic in informatia lui daca nu mi-o cere, ii respect punctul lui de vedere ---- e cea mai MARE MULTUMIRE pe care i-o aduc. (( Numele autorului este pomenit imediat de mine prin cuvintele : "" Tu , X Y, binecuvantat sa fii de Cel de Sus ca mi-ai dat aceste informatii )

  Am dorit ca pe acest "forum" sa intalnesc prezentate anumite fragmente (citate) din diversi autori de literatura "de-a noastra" (paranormal) la care noi sa ne dam cu parerea fara a ne ataca unii pe altii privind modul de abordare a ideii ce decurge din materialul expus. (M-am inselat ! Totul se reduce la a impune tuturora punctul nostru de vedere ).
  Al doilea:
  Vreau sa discut, sa invat, atita tot, nu sa am conversatii contradictorii. Adica nu in sens rau.
  Voi sinteti acolo predominant ortodocsi, din care unii sint total dogmatici, sau, cum am mai spus fundamentalisti. Foarte bine, nu e nimic rau in asta. Dar n-are nici o legatura cu mine.
  Fundamentalism e doar o notiune, nu o eticheta dispretuitoare, este atunci cind cineva tine doar la parerile sale si nu accepta ca uneori acestea pot fi diferite sau pot fi impresii false. Fundamentalism este cind iti impui cu orice pret ideile.(nu tu, ci, asa generalmente)

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 7. #7
  Ina Avatar
  Ina
  Ina este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  octombrie 2006
  Locatie
  Romania
  Posturi
  120

  Implicit

  Citat Citat din Ion Furtuna
  La interval foarte scurt (cateva ore) am primit de la doi useri diferiti, doua pareri despre forum care au comuna ideea ca lucrurile in ceea ce priveste forumul pot fi si mai bune. Nu fac decat sa vi le aduc la cunostinta, in ordinea in care le-am primit.
  Primul:
  Sunt un individ care a citit "vagoane" pline cu publicatii de tot felul de informatii, nu a fost articol din care sa nu fi citit macar un rand si pe care sa nu-l interpretez in mintea mea raportat la ceva asemanator din experienta mea ""filozofica ""
  Al doilea:
  Vreau sa discut, sa invat, atita tot, nu sa am conversatii contradictorii. Adica nu in sens rau.
  Voi sinteti acolo predominant ortodocsi, din care unii sint total dogmatici, sau, cum am mai spus fundamentalisti. Foarte bine, nu e nimic rau in asta. Dar n-are nici o legatura cu mine.
  Expertiza :: Legile lui Murphy
  Fa trei preziceri corecte, consecutiv, si vei fi considerat un expert.

  Valoarea expertizei variaza invers proportional cu numarul afirmatiilor intelese de publicul larg.

  Istoria nu se repeta, istoricii da.

  Un expert este cineva venit din alt oras.

  Orice este posibil daca nu stii despre ce vorbesti

  Nu strica sa-ti amintesti ca universul, cu o exceptie nesemnificativa, este alcatuit din altii.

  De obicei un drum fara obstacole nu duce nicaieri.

  Ceea ce numim pacat la altii, pentru noi este experiment.

  E ceva in neregula daca ai intotdeauna dreptate.

  Nu insulta niciodata un crocodil pana n-ai traversat raul.

  Indiferent ce se intampla, intotdeauna se gaseste cineva care stia ca asa se va intampla.

  Daca ceva functioneaza, nu-i bine sa-l repari.

  Regula de aur este inexistenta regulilor de aur.

  Traditiile sunt niste solutii pentru care am uitat problemele.

  Nimic nu este mai definitiv decat lucrurile pe care le facem provizoriu.

  Secretul succesului este sinceritatea. O data ce poti sa te prefaci ai reusit.

 8. #8
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  Carti de referinta, site-uri de referinta
  pag. 222 :
  “O glumă care circulă în grupurile de persoane în refacere spune: “Religia este pentru cei care nu vor să ajungă în iad. Spiritualitatea este pentru cei care au fost în iad și nu vor să se mai întoarcă acolo.””
  ----------------------------------------------------------------------------------

  Este vorba despre iadul dependențelor sau al atașamentelor de tot felul.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 9. #9
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  “Religia este pentru cei care nu vor să ajungă în iad. Spiritualitatea este pentru cei care au fost în iad și nu vor să se mai întoarcă acolo.””

  Religia este ptr cei care cred neconditionat in material,de la bani la genetica,la... orice stire din fotbal"
  Spiritualitatea este o re-gasire,din iadul interior la lumina.
  Si,da ,spiritualitatea este iad asumat,este cautare...
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 10. #10
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  Citat Citat din cris Vezi post
  Si,da ,spiritualitatea este iad asumat,este cautare...
  Numai cand cautarea Il exclude pe Dumnezeu, cand cautarea este axata pe diferente si nu pe asemanari, cand cautarea are ca scop divizarea si nu unitatea, altfel este o continua uimire!

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 11. #11
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  Cautarea are un D-zeu "ascuns",al ei,este o permisiune atit de " permisiva" ca poate omul sa aiba iluzia ca D-zeu este exclus.
  Nimeni nu-l poate exclude pe D-zeu,este o iluzie.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 12. #12
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  Citat Citat din cris Vezi post
  Cautarea are un D-zeu "ascuns",al ei,
  Dumnezeu este unic, manifestarile sunt infinite, iar priceperea noastra aia care e (dar in crestere).
  Nimeni nu-l poate exclude pe D-zeu,este o iluzie.
  De acord!

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 13. #13
  RaulPetrisor Avatar
  RaulPetrisor este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2008
  Locatie
  Seattle, WA
  Posturi
  14

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  Daca ar trebui sa sintetizez ce inteleg prin spiritualitate la momentul actual suna cam asa:

  I DO NOT DO THERAPY, but i can help you see thru your own heart in troubled times.
  I DO NOT WANT TO PREDICT THE FUTURE, but i can help you develop your ability to manifest it.
  I DO NOT SAVE SOULS, but i can kick your but if you still believe your soul can be damned.

  NU FAC TERAPIE, dar te pot ajuta sa te uiti in inima ta in momente grele
  NU VREAU SA PREZIC VIITORUL, dar te pot ajuta sa iti dezvolti abilitatile necesare pentru a-l manifesta
  NU SALVEZ SUFLETE, dar pot sa iti dau un sut in poponeata daca inca mai crezi ca sufletul iti va fi osandit
  Ultima editare de Ion Furtuna : 22 apr 2008 la 09:27

 14. #14
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  Ei, da! Nu pot sa nu remarc ineditul, savoarea si, mai ales, completitudinea exprimarii.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 15. #15
  Catalin este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  1.108

  Implicit Re: Ce intelegeti prin spiritualitate? Ce asteptati de la forum?

  Citat Citat din RaulPetrisor Vezi post
  Daca ar trebui sa sintetizez ce inteleg prin spiritualitate la momentul actual suna cam asa:


  NU FAC TERAPIE, dar te pot ajuta sa te uiti in inima ta in momente grele
  NU VREAU SA PREZIC VIITORUL, dar te pot ajuta sa iti dezvolti abilitatile necesare pentru a-l manifesta
  NU SALVEZ SUFLETE, dar pot sa iti dau un sut in poponeata daca inca mai crezi ca sufletul iti va fi osandit
  Frumos, dar de ce si varinata in engleza?

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  -
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Subiecte Similare

 1. Scopul si obiectivele acestui forum de spiritualitate
  De lovelife in forum Reguli de conduita pe forum
  Replici: 32
  Ultimul post: 14 iun 2011, 21:23
 2. Facilitati noi pe forum
  De lovelife in forum Anunturi importante privind forumul
  Replici: 0
  Ultimul post: 20 iun 2009, 19:21
 3. Spiritualitate si religia Dacilor
  De Catalin in forum Istoria Dacilor si Romanilor
  Replici: 1
  Ultimul post: 27 feb 2009, 04:48
 4. Cum sa pui o poza pe forum
  De lovelife in forum Anunturi importante privind forumul
  Replici: 5
  Ultimul post: 01 sep 2007, 18:17

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •