Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate de la 1 la 15 din 20

Subiect: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

 1. #1
  lovelife este offline Moderator De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  2.040

  Implicit Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Tainele tăblițelor de la Sinaia


  Cele peste 100 de tăblițe de plumb, ce provin de la Sinaia, sunt cu siguranță geto-dacice întrucât cuprind:
  - un alfabet identic cu cel vechi romanesc, zis chirilic;
  - nume de zei, regi, cetăți, ape etc., ce fac parte din istoria cunoscută a Daciei;
  - imagini cu personaje îmbrăcate exact ca Dacii de pe Columna lui Traian, de pe monumentul de la Adamclisi și de pe alte monumente cunoscute ca aparținând culturii și civilizației geto-dacice.

  Un alt argument în favoarea atribuirii acestor tăblițe Dacilor este limba în care sunt scrise, asemănătoare cu limba română și cu cea albaneză, ultima fiind socotită de specialiști ca singura limba tracă vorbită în prezent.

  Deși s-a spus că ar fi false, nu există nici o dovadă în acest sens. În schimb, argumente în favoarea autenticității lor sunt foarte multe. Printre acestea se numără: relatarea unor fapte, a unor regi și altor personaje necunoscute până acum nici din izvoarele antice, nici din alte inscripții; informații foarte bogate despre religia zalmoxiană, cunoscută până acum doar după o scurtă relatare a lui Herodot, repetată după aceea, cu doar câteva mici modificări, de toți ceilalți autori greci și romani; savanții suspectați că le-ar fi falsificat, Hașdeu și Densușianu, nu menționează aceste tăblițe niciodată, fiind greu de crezut că le-ar fi falsificat fără să le exploateze în favoarea ideilor lor.

  Inscripțiile, în marea lor majoritate, sunt ușor de citit, grație acurateței literelor, iar limba în care sunt scrise prezintă o foarte mare asemănare cu latina și cu româna, fapt ce a dus și la o oarecare ușurință în traducerea lor. Din inscripții din afara Sinaiei aflăm că Geto-Dacii numeau această limbă ORO MANISA ori DRAGO MANISA, ambele sintagme însemnând Limba Curată; Grai Divin, de unde româna are neologismele român și romanță precum și arhaismul dragoman, care înseamnă traducător.

  Gramatica acestei limbi prezintă multe neregularități, ceea ce caracterizează limbile foarte vechi și conservatoare. Ca un argument de moștenire directă din Oro Manisa, limba româna are și ea o gramatică foarte neregulată. Vocabularul și gramatica textelor de la Sinaia arată o profundă înrudire cu limbile zise indo-europene sau indo-germanice, în realitate atlantice.

  Textele sugerează că Oro Manisa era graiul vorbit de Zeii Geți la sfârșitul veacului al VIII-lea î.e.n. Această sugestie, precum și neregularitățile gramaticale duc la concluzia că această limbă extrem de conservatoare este mult mai veche decât sanscrita și alte limbi europene, ceea ce o plasează pe primul loc ca importanță pentru studierea acestei familii lingvistice.

  Din două texte de la Sinaia se înțelege că strămoșii noștri cei mai vechi au fost Atlanții, model de înțelepciune și virtute, ale căror precepte le-au studiat Zalmoxis și Buerebuistas.

  După Atlanți, Dacia a fost și centrul Imperiului Cerbilor, cunoscut sub numele de Troia, cu capitala pe țărmul vestic al Marii Negre. Cerbii, cărora istoricii le spun Ionieni și Dorieni, i-au zdrobit pe Aheii iredentiști, dar, mai târziu, Grecii au născocit Iliada și Odiseea, atribuite lui Homer, ca să spele cumva rușinea înfrângerii lor de către Troieni. La Cerbi și Căprioare se referă și câteva orații de nuntă, în versuri, consemnate în tăblițele de la Sinaia, cu un conținut perfect asemănător cu cel al orațiilor de nunta românești, ceea ce demonstrează încă o dată ca mitofolclorul românesc este moștenit de la Geto-Daci.

  Cele mai multe inscripții de la Sinaia se referă la Gemenii Divini, născuți în ținutul Napailor, la Nord de râul sacru al Geților, Naparis Cerescul. Mama lor se numea Maria, cu atributele Leto, Oltea, Ledo, toate numele însemnând Cea Măreață; Magnifica.

  Din aceleași inscripții se înțelege că Apollon-Zalmoxis a fost săgetat de Scytii care stăpâneau atunci Țara Geților și că zeul ucis a înviat sau că a fost înviat de sora Lui. Regele Scytilor este numit în câteva inscripții Pythagoras, ceea ce explică oarecum legenda lansată de Herodot, cum că Zalmoxis ar fi fost sclavul acestuia. O altă inscripție spune că, mai târziu, Zeii S-au înălțat la ceruri.

  Cele mai multe texte de la Sinaia sunt scrise în versuri, cu o măiestrie deosebită. Cel mai impresionant astfel de text, pe care l-am numit Fiii Mariei, este o adevărată capodoperă poetică. Pe lângă ritm, măsură, rime și asonanțe, poemul se remarcă și prin aliterații, specifice descântecelor românești.

  Ca întindere, următoarele texte acoperă viața lui Buerebistas, numit în inscripțiile de la Sinaia Boerovisto sau Boeroviseto, cel mai important împărat geto-dac, poreclit și Visica (Pisica). Aflăm că părinții lui se numeau Remio și Coeza, soția se numea Genucla, cu care a avut șase copii.

  Despre acest mare rege se spune că a avut o mare iluminare mistică și că a vorbit cu zeii. Cea mai surprinzătoare informație, relatată în câteva inscripții, este aceea că marele preot Deceneu l-a trădat. Din pricina intrigilor lui Deceneu, fiul cel mic al lui Boerovisto și al Genuclei, Dapyx, s-a sinucis. Tot marele preot l-a dat pe Boerovisto pe mâna Romanilor, care l-au asasinat pe marele rege.

  Inscripțiile de la Sinaia afirmă că Sarmizegetusa a fost ctitoria lui Boerovisto. Aceleași inscripții confirmă că, în urma morții lui Boerovisto, Imperiul Getic a fost împărțit între cei cinci feciori ai săi rămași în viață.

  Urmează câteva texte referitoare la regele Cotiso, ale cărui fapte relatate de tăblițele de la Sinaia sugerează că a fost unul dintre cei mai mari eroi ai Daciei, ceea ce reieșea și din informațiile rămase de la autorii antici străini.

  Un mare număr de inscripții se referă la domnia lui Decebal, numit autocrator, adică împărat. Se confirmă unele fapte relatate de istoricii antici, de exemplu că romanii le-au plătit tribut Dacilor, și se aduc informații inedite despre familia lui Decebal.

  Astfel, aflăm că Diegio și Vezino erau copiii regelui, și că pe sora acestuia o chema Geopyr, Giuvaier; sora lui Decebal lupta în fruntea femeilor dace, alături de bărbați, împotriva romanilor lui Traian.

  Încă o informație foarte importantă: Decebal a fost împresurat și s-a sinucis în Valea Jiului.

  În textele de la Sinaia apare și cel mai important conducător dac de după Decebal, necunoscut de istoria noastră oficială, dar sugerat de celebrul poem germanic medieval Cântecul Nibelungilor sub numele de Ramunc și Sigeher, ca duce al Valahilor. Acesta este eliberatorul Daciei, cel ce a inițiat întoarcerea la vechile tradiții ale țării precum și culegerea de legende divine și mirene, fixate în tăblițele de la Sinaia. Variante pentru numele său sunt: Romanh, Romansie, Lomanh și, una foarte importantă, SO LOMONIUS Cel LUMINOS.

  Acest atribut este chiar dezlegarea enigmei textelor de la Sinaia, ce pot fi atribuite cu certitudine Solomonarilor, care, în mitofolclorul românesc fac parte dintr-un misterios și mistic ordin, cu sediul în cetatea Babariului, care se află în Munții Galareu sau Garaleu. Este limpede că numele românesc de Solomonari vine de la împăratul dac So Lomonius, care nu are nici o legătură cu regele biblic Solomon. În Țara Moților, Solomonarilor li se spune Zgriminteși.

  Strania cetate a Babariului poate fi lesne pusă în legătură cu la fel de straniile stânci din Munții Bucegi, numite Babele, mai ales că este atestată și o cetate tracică numită Babule. Dacă, într-adevăr, cetatea mitică a Babariului era în Munții Bucegi, atunci nu mai e de mirare că tăblițele dacice de plumb provin de la Sinaia, oraș aflat la poalele acestor munți. Nu numai atât: tot acolo se afla și KOG-A-ION, Capul lui Ion; Capul Magnificului, cunoscut sub numele de Sfinxul Românesc.

  Așadar, tăblițele de la Sinaia par a fi fost făurite de Solomonari, ucenici ai împăratului dac So Lomonius. În mitofolclorul nostru, Solomonarii învață după o Carte de Magie, ale cărei pagini ar fi putut fi chiar tăblițele de plumb. Ei trec și niște probe fizice extrem de dure, iar dintre ei se aleg numai zece.

  Conducătorul Solomonarilor se numește Omul Alb sau Uniila. Ei au puteri miraculoase, îndeosebi în chemarea sau alungarea ploilor cu grindină, slujiți de balauri.

  Din cercetări rezultă că Romanh sau So Lomonius este același cu Zenovius din celebra inscripție de pe relicvariul de la Biertan, EGO ZENOVIUS VOTUM POSUI, care poate fi tradusă astfel: Eu Dunărea pe dușmani i-am trecut. Pentru Zenovius cf. DANUBIUS, numele Dunării Superioare; pentru VOTUM dușmani cf. a vătăma; patimă; pentru POSUI a trece cf. a păsui; pas; a păși.

  Tăblițele de la Sinaia sunt de o importanță covârșitoare pentru istoria și cultura noastră, fiind prima oară când aflăm ce spun Dacii despre ei înșiși și despre dușmanii lor cei mai crunți, Romanii. Importanța lor constă nu numai în informațiile istorice deosebit de valoroase ci și în frumusețea artistică, de multe ori la treapta de capodopere, literare și plastice. De fapt, tăblițele de la Sinaia alcătuiesc epopeea poporului daco-roman, Miorița fiind doar un rezumat al acesteia.


  sursa http://www.dacii.ro
  Un site
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  si un
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 2. #2
  cristicarstea este offline I.E. Bobocel
  Data inscrierii
  decembrie 2006
  Locatie
  Bucuresti
  Posturi
  295

  Implicit

  A aprut un articol pe aceasta tema in Gardianul.
  Evident, lucrurile sunt privite dpdv al misterului..., tenebre...chestii...
  Stil gazetaresc.
  Insa, ca orice articol de ziar facut de la birou, a dat si copy/paste la niste documente scrise de altii....care au alta beneficitate, desi si pe acestea le-a impanat cu diverse adjective si adverbe relevante pentru meseria de gazetar de scandal.

  "Legende si informatii care sustin existenta tezaurului de aur
  Legenda originii acestor tablite plaseaza inceputul lor in 1875, o data cu deschiderea santierului de constructie al Castelul Peles, in Poiana Vacariei de la Sinaia. Potrivit unor marturii de epoca, atunci s-ar fi descoperit “un tezaur compus din multe tablete inscriptionate din aur, precum si alte obiecte de aur“. Se mai spune ca acest tezaur ar fi fost daruit de catre guvernul de atunci, condus de Lascar Catargiu regelui Carol I de Hohenzollern.
  Din acel moment, despre placile originale s-au mai pastrat informatii doar in traditia locala, subiectul fiind ocultat, incet-incet folclorizat si in cele din urma trecut in derizoriu. Au ramas in schimb cateva sute de placi de plumb, despre care se spune ca sunt copiile celor de aur, facute la cererea regelui Carol I. Cum au ajuns in subsolul institutului amintit, cine le-a facut, daca ele au sau nu vreo legatura cu ceea ce sustine traditia locala sau sunt niste falsuri ordinare, istoria lor pe parcursul deceniilor care s-au scurs sunt numai cateva probleme pe care jurnalistul le abordeaza in volumul amintit intr-un context mai larg, cel socio-politic al vremurilor. Surprizele se tin lant: apar date noi, marturii uluitoare, informatii explozive si, peste toate, ceea ce ziaristul nu-si dorea, o misterioasa incercare de ascundere a adevarului. Forte nevazute au ocultat de-a lungul vremii intregul subiect.

  Date, informatii, ipoteze inedite, controverse si dispute
  Controversata poveste a fost readusa in actualitate de catre inginerul Dan Romalo care, desi cunostea ansamblul de placi de plumb inca din anii ‘40 ai secolului trecut, reuseste abia in anul 2003 sa publice, intr-un tiraj de 70 de exemplare, lucrarea “Cronica apocrifa pe placi de plumb?”, unde abordeaza in mod relativ stiintific marea taina a placutelor.

  Dupa aproape 100 de ani, o parte din lumea buna a cercetatorilor intra in vrie si se grabeste sa catalogheze in fel si chip misteriosul tezaur. Majoritatea se raliaza parerilor exprimate de unii istoricii interbelici, care sustineau sus si tare ca tabletele sunt falsuri ordinare, dar foarte ingenios fabricate. Altii, putini la numar, printre care se distinge cercetatoarea Aurora Petan, sustin autenticitatea informatiilor cuprinse in aceste artefacte misterioase. Disputa pro si contra s-a intensificat, desfasurandu-se prin congresele dacologilor, pe forum-urile de pe Internet, in timp ce societatea academica continua cu obstinenta sa ignore subiectul sau sa declare fara nici un fel de probe ca placile sunt falsuri, desi rezolvarea dilemei se impune imperios. Confirmarea autenticitatii informatiilor ar putea rasturna toata istoriografia veche a spatiului dintre Carpati, Dunare si mare, iar dovedirea falsului ar incheia definitiv subiectul.
  Noutatea investigatiilor lui Dumitru Manolache consta, in primul rand, in faptul ca aduce in fata cititorului o serie de probe, informatii si ipoteze inedite, care ar putea confirma existenta unor originale din aur si lamuri originea si odiseea copiilor de plumb, volumul sau constituindu-se intr-un fel de baza de date de la care ar putea pleca orice studiu de specialitate.

  Pe parcursul celor peste 250 de pagini, descoperim personaje istorice implicate in aceasta adevarata aventura, ca Regele Carol I, Regina Maria, liberalul Emil Costiniu, patronul fabricii de cuie din Sinaia, ofiteri etc. apoi, institutii si personaje din perioada comunista, cuplul Ceausescu (va vine sa credeti sau nu, dar ei chiar au cautat placile originale de aur!), istorici, arheologi, lingvisti, amatori, pasionati de istorie, personaje care au avut intr-o forma sau alta legatura cu acest misterios corpus de artefacte.

  Dintre toate, se distinge figura inginerului Vasile Ionescu, cel care, prin cercetarile sale, prin informatiile pe care le detinea despre istoria acestui misterios tezaur, a pus pe jar, prin anii ’70, institutii ale statului comunist, cercetatori, cautatori de aur, Securitatea, iar in zilele noastre chiar mafioti, servicii secrete romanesti si straine etc., care vor sa patrunda misterul, sa afle adevarul despre comoara dacica descoperita la Sinaia, sau, poate, sa-l oculteze si mai mult.

  Ignoranta si jaf in siturile arheologice dacice
  Un capitol aparte al cartii se refera la jaful savarsit asupra patrimoniului national. Dupa 1989, siturile arheologice dacice din muntii nostri au fost luate cu asalt de asa-zisi specialisti care au jefuit fara scrupule comorile dacilor. Sute de piese de o importanta deosebita pentru istoria noastra au luat drumul retelelor hotilor de artefacte, ajungând pe piata neagra a traficantilor de obiecte de patrimoniu. Si totul legal, sub protectia unor inalti demnitari si oameni politici. Jefuirea patrimoniului national merge mâna in mâna cu discreditarea unor ipoteze si teorii legate de istoria geto-daca, desi realitatea este cu totul alta.
  Preocuparea insistenta din partea strainilor pentru istoria si mai ales pentru comorile noastre, care au fost si mai sunt ascunse in adâncurile pamântulului românesc, a fost si va ramâne mult timp o realitate. De la prazile de razboi romane la enigmaticul cardinal Martinuzzi, de la Habsburgi pâna la rusi si, mai nou, de la serviciile secrete rusesti pâna la diversele retele secrete ale comerciantilor straini de artefacte, toti s-au infruptat din dovezile pretioase ale istoriei acestor pamânturi. In zilele noastre, personaje controversate, considerate a fi agenti ai noilor servicii secrete rusesti, lanseaza in lumea initiatilor teorii si ipoteze senzationale legate de misterele Muntilor Carpati si de existenta sanctuarelor subterane, implicându-se direct sau prin interpusi in praduirea tezaurelor din zona Muntilor Orastie. In acelasi timp, repun pe tapet, aparent confirmând ipotezele cercetatoarei Aurora Petan, teoria autenticitatii inscriptiilor de pe placutele de la Sinaia. Mister sau intoxicare? Cine poate spune?

  Prima cercetare stiintifica a artefactelor de la Sinaia
  Un cuvant special trebuie spus despre postfata volumului, un substantial studiu de specialitate semnat de Aurora Petan, remarcabila cercetatoare in domeniu, care a studiat competent inscriptiile de pe misterioasele artefacte si a ajuns la concluzia ca acestea sunt autentice. Afirmatiile domniei sale sunt argumentate printre altele de faptul ca pe placile descoperite acum peste o suta de ani apar simboluri ale unor obiecte de cult, cum ar fi sarpele cu cap de mamifer, frecvent gravat pe tablite, care este aproape identic cu sarpele tomitan descoperit mult mai târziu la malul marii. Apoi este vorba de reprezentarea exacta a cetatii Sarmizegetusa Regia, ale carei ruine au fost descoperite mult mai târziu (1939) fata de data la care contestatarii teoriei autenticitatii sustin ca au fost realizate falsurile. Sustinatorii teoriei ca placile ar fi falsuri, si nu copii dupa originale, lanseaza, dupa parerea Aurorei Petan, ipoteze fanteziste care nu rezista nici unei critici argumentate. Dupa contestatari, autorii “falsurilor” ar fi Bogdan Petriceicu Hasdeu sau Nicolae Densusianu. In studiul sau, Aurora Petan desfiinteaza, argumentat, fara drept de apel, asemenea ipoteze. Nici unul dintre cei doi nu avea capacitatea si, cu atât mai putin, interesul, la acea perioada ca, printr-o farsa sau intoxicare stiintifica, sa acrediteze un adevar prefabricat. Mai mult, cine s-ar fi chinuit sa creeze o limba noua, sa graveze inscriptii, simboluri si imagini pe 200 de placi de plumb, doar de amorul artei?

  Autenticitatea inscriptiilor poate schimba istoria veche a României
  Toate aceste “aventuri” si cercetari in lumea senzationala si misterioasa a artefactelor de la Sinaia fac din cartea colegului nostru o lectura captivanta. Investigatia denota obiectivitate si onestitate jurnalistica, apropiindu-se de scrupulozitatea unui detectivism profesionist. Ocultarea sau ignorarea unor informatii istorice de asemenea importanta si anvergura, in masura in care ele se dovedesc riguros adevarate, care ar putea sa determine rastunarea teoriilor istorice privind originile poporului român, pot fi considerate delicte stiintifice majore, cu efecte imprevizibile pe termen lung in dezvoltarea unei natiuni. De aceea, cartea lui Dumitru Manolache poate fi considerata si un semnal de alarma.
  Descifrarea misterului placilor de la Sinaia, asupra caruia istoria oficiala tace deocamdata, ar putea duce la rescrierea unei pagini importante a istoriei noastre vechi. Totul este sa se doreasca acest lucru
  "

  Articolul intreg il gasiti (daca doriti) la http://www.gardianul.ro/2007/01/19/e...t_-s89067.html

  Autorul cartii despre care se vorbeste este Dumitru Manolache, iar cartea se numeste "Tezaurul dacic de la Sinaia: legenda sau adevar ocultat?"

  Morala: uite cum se face vanzare unui ziar de 3 lei (vechi!)

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  romani

 3. #3
  Maria Avatar
  Maria este offline I.E. Mugurel
  Data inscrierii
  februarie 2007
  Locatie
  in centrul inimii
  Posturi
  170

  Implicit

  Citeam un alt tracolog ca tablitele sunt falsuri si da o serie de argumente. Acum nu mai stiu ce sa cred. Aici citit-am http://soltdm.com/reviews/tabliteromalo.htm
  "Pluteste drept inainte si, daca pamantul pe care-l cauti nu exista, fii sigur ca Dumnezeu il va crea intr-adins pentru a-ti rasplati indrazneala".
  (Regina Izabela catre Cristofor Columb)

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 4. #4
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din Maria
  Citeam un alt tracolog ca tablitele sunt falsuri si da o serie de argumente. Acum nu mai stiu ce sa cred. Aici citit-am http://soltdm.com/reviews/tabliteromalo.htm
  Numai ca pana si cei care le considera ca fiind falsuri au dubii:

  - una este sa falsifici doua-trei piese, suficiente pentru a-si atinge scopul, si alta sa inventezi o adevarata biblioteca de plumb antica, pentru un scop care, deocamdata, ramane ascuns;

  - inventarea unui alfabet, a unui vocabular, a unei flexiuni, care este totusi unitara, la mijlocul secolului al XIX-lea, era mai mult decat o performanta, chiar si pentru o industrie a falsurilor;

  - falsificatorul sau falsificatorii ar fi fost geniali, ceea ce este foarte putin probabil;

  - nu e nimic patriotard care sa motiveze realizarea acestui fals;

  - imagistica este foarte amestecata. Nu se poate gasi totusi un mobil credibil care sa motiveze realizarea acestui "monstruos" fals.

  sursa: http://www.gardianul.ro/index.php?a=...2005053101.xml

 5. #5
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din Maria
  Citeam un alt tracolog ca tablitele sunt falsuri si da o serie de argumente. Acum nu mai stiu ce sa cred. Aici citit-am http://soltdm.com/reviews/tabliteromalo.htm
  Multumesc frumos, Maria!


  Imagini controversate:

  stil de scriere arab


  stil de scriere cu hieroglife egiptene


  stil de scriere chinezesc


  stil fantezist - dupa mine aduce a stilizare a scrierii maya care nu stiu daca era cunoscuta la vremea presupusa de autorul articolului

  Oricum, merita aplecat asupra imaginilor tablitelor.
  In ceea ce priveste discutiile, "apolitice", pe care puteti vedea mergand pe link-urile din text, acolo este o intreaga controversa in care orgoliile omenesti isi au locul lor important. Dar si ele sunt interesante pentru ca si acolo sunt informatii interesante pentru cei care vor sa stie.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 6. #6
  Dacicus este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  ianuarie 2008
  Posturi
  2

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  de acord cu maria...se spune ca au fost "create" pe vremea fostului regim...

 7. #7
  kesarion este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  aprilie 2009
  Posturi
  20

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  In mod cert,cel putin pt. mine,tablitele de la Sinaia,reprezinta un mod de initiere in folosirea unor obiecte magice dace.Tablita rtotunda,cunoscuta sub mumele de T 43,seamana foarte mult cu un set de 7 discuri metalice (legenda precizeaza 12 si chiar se pare ca au fost 12,doar ca 5,au fost descoperite de oamenii cardinalului Martinuzzi in 1550,la Salgo,linga Sibiu,iar 7 de niste elevi,in 1975,la Capilna,jud.Alba)
  Aceste discuri,sunt in legatura cu monedele de tip "koson" care n-au fost emise pt. a plati ceva,ci pentru a transmite cifrat,niste indicatii pretioase,legate si de o sabie(presupus de jertfa),cu lama din diamant.Pacat ca pe nimeni nu mai intereseaza azi,adevarata istorie a acestei tari,numita cindva,tara zeilor!

 8. #8
  Tixti este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Braila
  Posturi
  450

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Intrebare: unde sunt tablitele de la Sinaia acum? Ca in Sinaia nu sunt, cu siguranta.
  Dumnezeu ne iubeste pe toti

 9. #9
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Citat Citat din Tixti Vezi post
  Intrebare: unde sunt tablitele de la Sinaia acum? Ca in Sinaia nu sunt, cu siguranta.
  Din http://www.gardianul.ro/2007/01/19/e...t_-s89067.html :
  Fascinat de subiect, Dumitru Manolache a continuat cercetarea istoriei misterioaselor artefacte, care zac si astazi neinventariate in depozitul Institutului de Arheologie “Vasile Parvan” din Bucuresti. In prezent, aici mai sunt 35 de placi. Alte doua se afla in muzeul Manastirii Sinaia si alte cateva bucati prin colectii particulare. In realitate, ele au fost mult mai multe. Este vorba de un corpus de peste o suta de piese de plumb (dar acest numar nu este sigur, banuindu-se existenta a peste 200), despre a caror provenienta nimeni nu stie nimic.
  NB. Pentru a putea sa gasiti raspunsul in citat mai usor mi-am permis sa marchez cu caractere bold informatiile relevante.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 10. #10
  Tixti este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Braila
  Posturi
  450

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Deci sunt doua la Muzeul Manastirii. Luna asta, cand ma duc la Sinaia, le voi acorda mai multa atentie. Data trecuta, cand am vizitat muzeul, habar nu aveam de existenta lor. Asa e can d ntri undeva si nu iti zice nimeni ce si cum, nici nu stii unde sa te uiti. Ghizi nu sunt decat pentru grupurile mari. Asta se intampla la mai multe muzee, castele, etc.
  Dumnezeu ne iubeste pe toti

 11. #11
  kesarion este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  aprilie 2009
  Posturi
  20

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Ceea ce se mai gaseste acum prin muzee,sau colectii particulare,sunt niste copii ale copiilor(si daca copiile au fost falsificate?)Pot sa va spun sigur,ca in 1977,originalele(originalele din plumb,nu cele din aur)au fost adunate si studiate intens,la Muzeul Militar Central.Se pare ca echipa ce le studia,era si in posesia unui anumit numar din originalele din aur(despre care se crede gresit c-ar fi fost topite) Ceausescu le-a grupat pe toate intr-o anume locatie(ce se pare c-ar fi la Voineasa,in jud.Valcea),fiind ca avea un anume interes in descifrarea lor

 12. #12
  mircea80 este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  octombrie 2010
  Posturi
  2

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Cine a citit carte autorului Adrian Bucurescu Tainele tablitelor de la Sinaia: http://librarultau.ro/carte/tainele-...acilor--i27511
  Spuneti-mi daca intradevar in carte este tratat subiectul artefactelor arheologice de la Sinaia

 13. #13
  Guguam este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  februarie 2010
  Locatie
  Constanta
  Posturi
  98

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Multumim pentru link. Din ce stiu eu din sursa neoficiala se spune ca tablitele de la Sinaia au fost modificate de curtea regala. Ele au fost initial din aur ca mai apoi sa fiu transpuse in plumb. Astfel nu se justifica cu ce bani a fost ridicat castelu PELES.Pentru cei dornici de a afla adevaru ii sfatuiesc sa se bazeze pe intuitie si pe ale surse.
  Intuneric e acolo unde nu am calatorit cu MINTEA, GINDU sau SUFLETU.

 14. #14
  mircea80 este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  octombrie 2010
  Posturi
  2

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Crezi tu ca cei de la curtea regala nu aveau bani sa ridice orice constructie si-ar fi dorit fara sa transforme tablitele de la Sinaia ?
  Tot tezaurul romaniei era pe mana lor

 15. #15
  roxaline este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  noiembrie 2010
  Posturi
  10

  Implicit Re: Tainele tăblițelor de plumb de la Sinaia

  Cateva idei interesante despre tablitele de la Sinaia si nu numai, gasiti aici:

  http://reteaualiterara.ning.com/grou...ia-la-tamazgha

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Subiecte Similare

 1. Misteriile biblice-(tainele)
  De cris in forum Alte confesiuni
  Replici: 7
  Ultimul post: 08 ian 2009, 17:06

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •