Rezultate de la 1 la 13 din 13

Subiect: Bananele

  1. #1
    lovelife este offline Moderator De'al casei
    Data inscrierii
    iulie 2006
    Locatie
    Galati
    Posturi
    2.040

    Implicit Bananele

    Este fructul palmierului Musa sapientia ori a lui Musa paradisiaca, ambii denumiti si bananieri. Ea se consuma fie ca atare, cruda, fie pregatita (dupa maturare). Banana este cu atat mai bogata in zaharuri cu cat este mai coapta (cand are o coloare vinetie). Banana este un fruct cu valoare nutritiva foarte mare si anume, fiecarui gram de fruct ii corespunde o calorie (1kg de banane reprezinta 1000 de calorii) deci ele vor fi consumate cu masura de catre cei care sunt mai grasi. In acelasi timp,cu 2-3 banane se acopera necesarul zilnic de calorii, cu mentiunea ca acesta poate fi portionat in doze. In afara de zaharuri banana mai contine substante azotoase si grasimi, deci sunt prezenti toti factorii nutritivi alimentari.

    Tot in banana se mai gasesc substante cu structuri filamentoase (de fibra),care asigura un tranzit intestinal normal, banana fiind indicata in fenomene1e de constipatie.

    Dintre vitamine sunt de remarcat cele din grupul B, apoi vitaminele A si E, iar ca saruri minerale le mentionez pe cele de sodiu, potasiu, fier, magneziu si zinc.

    Continutul bogat al bananei in substante chimice folositoare fac din aceasta un remediu fitoterapic; in afara valorii nutritive, ca1itati cum sunt: formarea si vindecarea calusurilor dupa fracturi, in formarea si definitivarea oaselor Ia organismele tinere, in crestere si la remineralizarea oaselor celor de varsta a 3-a. Sarurile de magneziu ii confera un efect pozitiv in rahitism, cele de zinc actioneaza pozitiv asupra celor care sufera de sindrom adiposogenital, iar, prin activarea procelor enzimatice, consumarea bananelor confera a senzatie de confort.

    La randul lor, sarurile de fosfor sustin efortul intelectual, la toate varstele, la cei care depun eforturi mari de atentie, si de a invata, care lucreaza in condtii de stres. Asocierea vitaminelor C cu sarurile de fier favorizeaza combaterea anemiei la organele in crestere, la gravide sau la con- valesceti dupa boli grele sau tuberculoza.
    Un site
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
    si un
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
    pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  2. #2
    Etienne Avatar
    Etienne este offline I.E. Copacel roditor
    Data inscrierii
    septembrie 2006
    Posturi
    682

    Implicit

    Este sanatos sa consumi o cantitate mai mare de banane?(2-4 pt.adulti si 2 pt.copil in 24 de ore?)Ma gandesc ca fiind un fruct cat se poate de natural, poate fi consumat in orice cantitate...Si daca nu avem probleme cu greutatea, cu atat mai bine !

  3. #3
    Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
    Data inscrierii
    august 2006
    Locatie
    Pitesti
    Posturi
    2.823

    Implicit

    Citat Citat din Etienne
    Este sanatos sa consumi o cantitate mai mare de banane?(2-4 pt.adulti si 2 pt.copil in 24 de ore?)Ma gandesc ca fiind un fruct cat se poate de natural, poate fi consumat in orice cantitate...
    Conform celor postate de dumneavoastra la "Hrana "vie"" bananele intra in categoria alimentelor "biostatice". Aceasta deoarece cele care ajung la noi sunt culese verzi, sunt transportate la rece si sunt apoi "coapte" in cuptoare speciale.

  4. #4
    Larisa este offline I.E. Bobocel
    Data inscrierii
    august 2006
    Locatie
    Galati
    Posturi
    230

    Implicit

    Conform celor postate de dumneavoastra la "Hrana "vie"" bananele intra in categoria alimentelor "biostatice". Aceasta deoarece cele care ajung la noi sunt culese verzi, sunt transportate la rece si sunt apoi "coapte" in cuptoare speciale.
    nu stiam de procesul asta, dar oricum mie imi plac bananele foarte mult cu toate ca am auzit ca mancate in cantitati mari poate duce la constipatie....

    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  5. #5
    lovelife este offline Moderator De'al casei
    Data inscrierii
    iulie 2006
    Locatie
    Galati
    Posturi
    2.040

    Implicit

    Mutati-va intr-o tara bananiere daca doriti banane proaspete si coapte natural.
    eu prefer Romania si bananele coapte artificial
    Un site
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
    si un
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
    pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  6. #6
    Etienne Avatar
    Etienne este offline I.E. Copacel roditor
    Data inscrierii
    septembrie 2006
    Posturi
    682

    Implicit

    Citat Citat din Ion Furtuna
    Conform celor postate de dumneavoastra la "Hrana "vie"" bananele intra in categoria alimentelor "biostatice". Aceasta deoarece cele care ajung la noi sunt culese verzi, sunt transportate la rece si sunt apoi "coapte" in cuptoare speciale.
    Acum...daca e sa despicam firul in 4, orice fructe/leguma importata nu este compatibila cu noi, romanii,din cauza faptului ca noua ni s-au lasat anumite alimente care ne sunt mai de folos decat cele la are nu avem acces in mod natural (ex:citrice, banane, kiwi, etc).


    Dar..."biostatice" sau nu...important este sa consumam cat mai multe alimente "vii" daca viata de zi cu zi ne-o permite.Daca nu, atunci putem folosi si o parte din cele biostatice.Mai trist este ca alimentele biocidice constituie 99.9% din alimentatia multor oameni.

  7. #7
    cris este offline Utilizator De'al casei
    Data inscrierii
    septembrie 2006
    Posturi
    2.533

    Implicit

    In general,Cayce recomanda fiecare sa manince legumele si fructele specifice locului unde traieste.
    Bananele au carbohidrati,satura repede si uneori si constipa.
    Sint recomandate ptr sanatate cele coapte bine,cu pete maro pe coaja,culese cit mai pirguite.
    La tropice se gasesc mai multe soiuri de banane,inclusiv unele mari si verzi care se gatesc.
    Cit despre cit de sanatoase sint cele ajunse la noi...daca sint asa tratate ....si verzi ....
    Mai nou am citit ca fructele de import sint iradiate ca sa nu se stice cu lunile.
    Unde sint fructele din copilaria mea care erau tinute in fin,in pod?

  8. #8
    Catalin este offline I.E. De'al casei
    Data inscrierii
    iulie 2006
    Locatie
    Galati
    Posturi
    1.108

    Implicit

    E adevarat, ca atunci cand ai ceva probleme de sanatate este recomandat sa te intorci in locul unde te-ai nascut, si sa mananci din fructele pamantului de pe acelel locuri, sa bei apa din fantana de acasa, etc.

    Sa imi sap fantana

    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
    -
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  9. #9
    Tixti este offline Utilizator Bobocel
    Data inscrierii
    august 2006
    Locatie
    Braila
    Posturi
    450

    Implicit

    Citat Citat din Catalin
    E adevarat, ca atunci cand ai ceva probleme de sanatate este recomandat sa te intorci in locul unde te-ai nascut, si sa mananci din fructele pamantului de pe acelel locuri, sa bei apa din fantana de acasa, etc.

    Sa imi sap fantana
    Iti dai seama ce greu le-ar veni celor care s-au nascut in avion, si intre timp avionul s-a casat sau s-a prbusit undeva, sau cei care s-au nascut in transee pe front. Tre sa declare intai razboi cuiva, ca sa se intoarca inapoi in front, si sa bea apa din gamela. Cu atat mai greu le-ar veni celor pe care i-a adus barza, ca daca s-a facut omu mare, cum mai incape in cuibul cel de barzaune???
    Revenind la banane, si eu cred ca e greu sa gasesti banane de celea de la mama lor, asa ca nu avem incotro si le papam pe astea de la noi de la piatza. Si va pot confirma ca tin de foame, ca pana si un mancau k mine se satura cu cateva banane. Si mai ales au printre cele mai mari concentratii de proteine, asa ca sunt indicate si pentru sportivi. Am gasit undeva praf de banane, cica ar fi o chestie precum laptele praf, se face cu apa, si contine tot ce contine o banana. Nu am incercat inca, nici nu mai stiu pe unde am vazut, probabil ca o fi bun si ala la ceva. Intr-adevar, mi-a zis si mie cineva ca se aduc din tarile bananiere aproape crude, mai mult parguite, si se tin in depozite speciale, si se coc in niste incubatoare pe masura ce se vand, pt ca este o marfa perisabila. Despre tratament cu radiatii nu cunosc, dar orice este posibil. Dar nu cred ca o banana, pana la urma si coapta artificial, sa fie mai daunatoare decat alte produse, preparate din carne, etc. Acelasi lucru l-am citit si despre masline. Ca de fapt maslina cand se culege din pom nu e buna de nimic. Abia dupa un tratament, se tine in sosuri, saramura, uleiuri, etc, va fi comestibila. Sunt multe secrete ale tehnologiei alimentelor, pe care nu le stim, dar le luam asa cum sunt. Din pacate, apropos de fructele noastre, autohtone, cu intrarea noastra in UE nu vom mai fi nici noi autohtoni. Daca pana acuma au avut grija jupanii sa ni-l fure pe Decebal, pe stramosii nostri, sa vedeti acuma, cum nu o sa mai stim nici cum ne chema, d-apoi ce mancam. Vom papa euro-produse. Adio cu botul de iepure, ionatanuri romanesti, varza a la Cluj, etc. Ne-am lins pe bot. Cine are de unde papa autohton, sa tina cu dintii de sursa, cine nu, va doresc europepenizare usoara. Salutare.
    Dumnezeu ne iubeste pe toti

  10. #10
    Etienne Avatar
    Etienne este offline I.E. Copacel roditor
    Data inscrierii
    septembrie 2006
    Posturi
    682

    Implicit

    Citat Citat din Tixti
    [
    Iti dai seama ce greu le-ar veni celor care s-au nascut in avion, si intre timp avionul s-a casat sau s-a prbusit undeva, sau cei care s-au nascut in transee pe front. Tre sa declare intai razboi cuiva, ca sa se intoarca inapoi in front, si sa bea apa din gamela. Cu atat mai greu le-ar veni celor pe care i-a adus barza, ca daca s-a facut omu mare, cum mai incape in cuibul cel de barzaune???


    ...astea da intrebari !Te-oi fi afland in vreuna din situatiile de mai sus?Hai, recunoaste ca te-a adus barza si te doboara ideea de a nu mai incapea in cuib !

    Oricum, la capitolul imaginatie esti tare !

  11. #11
    Etienne Avatar
    Etienne este offline I.E. Copacel roditor
    Data inscrierii
    septembrie 2006
    Posturi
    682

    Implicit

    Citat Citat din Catalin
    E adevarat, ca atunci cand ai ceva probleme de sanatate este recomandat sa te intorci in locul unde te-ai nascut, si sa mananci din fructele pamantului de pe acelel locuri, sa bei apa din fantana de acasa, etc.
    Poti detalia te rog subiectul?Intr-un topic nou...sau aici...


  12. #12
    Ilia Avatar
    Ilia este offline Utilizator Copacel roditor
    Data inscrierii
    noiembrie 2007
    Locatie
    Pitesti
    Posturi
    609

    Implicit Re: Bananele

    Bananele mâncate de români sunt coapte în „camere de gazare" la marginea marilor orașe.
    Se pierde aroma specifică și gustul nu va fi niciodată același..


    Bananele se coc în niște încăperi întunecate și etanșe unde sunt gazate cu etilenă, un hormon vegetal de maturare a fructelor
    Una din patru banane mâncate de români se coace la Buftea. Nu în bananier, ci în niște încăperi întunecate și etanșe unde bananele verzi sunt gazate cu etilenă, un hormon vegetal de maturare a fructelor. În instalațiile artificiale de „copt bananele", temperatura, umiditatea relativă a aerului și etilena care e pompată din butelii prin conducte sunt dozate de computer în fiecare moment, pe parcursul celor 3-7 zile cât durează procesul de maturare. În funcție de programul de „coacere" ales, bananele ies din camerele de gazare mai galbene sau mai verzi, explică importatorul turc Deniz Deletioglu: „Există șapte grade de maturare a bananelor, notate cu numere de la unu la șapte.
    În primul stadiu bananele au o culoare verde închis, în al doilea bananele capătă o nuanță verde deschis, în al treilea stadiu coaja fructului e mai mult verde decât galbenă, în al patrulea fructul e mai mult galben decât verde, în al cincilea doar vârful și codița bananei mai sunt verzi, în al șaselea banana e complet galbenă iar în al șaptelea, pe fructul galben încep să apară mici pete maronii". Numerotarea cu cifre a gradului de coacere a bananelor ușurează comunicarea cu hypermarketurile, care dau telefon și cer: „Vineri vrem să ne trimiteți 800 de cutii cu banane numărul patru". De obicei, bananele cu indicativele 2 și 3 se comandă atunci când retailerul trebuie să le transporte pe distanțe lungi, în timp ce bananele coapte, de tipurile 5 sau 6, se comandă îndeosebi în preajma sărbătorilor de iarnă, când vânzările cresc masiv și fructele n-apucă să zăbovească în depozit mai mult de o zi.
    Omul imită natura
    Etilena este un hormon natural omniprezent în lumea vegetală care determină coacerea fructelor. Dacă în natură fructele își produc singure etilena, în „camerele artificiale de maturare", bananele amorțite de temperaturile scăzute din frigidere au nevoie să fie gazate cu etilenă timp de o zi ca să-și vină în fire. Bananele inspiră hormonul, care le gâdilă la metabolism, stimulând-le să-și „fabrice" singure restul de gaz. Instalațiile care în prima zi pompau etilenă din butelii în „camera de maturare", în următoarele 4-5 zile sunt folosite la evacuarea excesului de gaz produs de banane, ca să țină coacerea fructelor sub control.. Chimia bananei ne-o explică prof.universitar Chira Adrian, specialist în procesarea fructelor la Universitatatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: „Banana, ca orice fruct, după recoltare e în continuare un organism viu care respiră, transpiră și în care au loc o serie de procese biochimice și fiziologice.
    La un moment dat în decursul coacerii lor, bananele încep să producă etilena, un hormon al maturării. Aceasta grăbește procesele metabolice, precum îndulcirea bananei, pentru că atunci când e verde, banana conține amidon și are gust asemănător cu al cartofului. Însă ca urmare a unor reacții enzimatice, declanșate de etilenă, amidonul se transformă în zaharuri solubile care dau gustul dulce

    Compromisul necesar
    Cu toate că cel puțin teoretic procesul de maturare artificială a bananelor imită coacerea naturală, în realitate: „Faptul că bananele sunt culese înainte de vreme și grăbirea proceselor biologice și biochimice din timpul maturării artificiale, pe undeva denaturează caracteristicile fructului. Se pierde aroma specifică și gustul nu va fi niciodată același ca la o banană culeasă din pom atunci când e coaptă. Inclusiv ca aspect estetic, bananele maturate în mod natural au un luciu caracteristic datorat stratului de ceară secretat de fruct, pe când la coacerea forțată, bananele nu capătă luciu, ci au o tentă mată".
    Deși fiecare român mănâncă în medie în jur de 3 kilograme de banane pe an: „Noi, românii, nu știm care este gustul unei banane coapte cu adevărat, cu excepția acelora dintre noi care s-au deplasat în țările sursă ca Ecuador, India sau statele africane și au gustat banane culese cu mâna lor din pom". Coacerea bananelor verzi în „camerele de gazare" e însă un compromis care merită, e convins profesorul Chira, deoarece altfel nu le-am mai avea pe masă deloc, deoarece un fruct recoltat de pe planta de origine la maturitate și-ar pierde valoarea comercială în numai patru zile, față de câteva săptămâni, cât îi ia unui lot de banane din Ecuador să străbată oceanul și să acosteze la Constanța, în port.
    Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi. T.Arghezi

  13. #13
    padme este offline Utilizator Bobocel
    Data inscrierii
    iunie 2008
    Posturi
    491

    Implicit Re: Bananele

    eu am vazut intr-un documentar ca bananele sunt recoltate crude, mai ales cele destinate exportului, intrucat se coc in mod natural si datorita faptului ca transportul lor dureaza foarte mult sa nu ajunga la destinatie foarte coapte sau deteriorate ! acum.. ce se mai intampla nu stiu ! stiam ca portocalele "se gazeaza" ! eu am gasit si prin romania banane crude, nu prea se inghesuia nimeni sa le cumpere. si prin alte parti la fel, le gasesc imparguite.prefer sa le cumpar mai crude si sa le tin in casa pana ajung exact in starea aia descrisa de Cris, eu le numesc "pistruiate", asa imi place sa le mananc !

Reguli postare

  • Nu puteti crea subiecte noi
  • Nu puteti posta replici
  • Nu puteti posta atasamente
  • Nu puteti sa va editati postarile
  •