Coaja salciei, culeasa primavara, inainte sa-i dea frunza, este foarte bogata in salicilati, fiind initial materia prima pentru aspirina, inainte sa fie descoperit procedeul de prelucrare chimica a huilei. Insasi denumirea de acid salicilic a aspirinei este imprumutata de la numele stiintific al zecilor si sutelor de specii de salcie raspandite pe intreg globul. Coaja de salcie are proprietati anti-inflamatorii, motiv pentru care este cunoscuta si sub denumirea de „aspirina vegetala". Din acest motiv exista diverse preparate cum ar fi White Willow ce contin, coaja de salcie alba ce sunt utilizate frecvent in tratamentul bolilor reumatice. Datorită calitatilor hemostatice si cicatrizante este utilizata si in caz de afecțiuni ale pielii (rani, ulceratii, hemoroizi).
Un supliment alimentar apreciat, ce se bazeaza pe calitatile salciei albe este produsul White Willow produs de Calivita, o aspirina vegetala veritabila.
Exista o serie de plante bogate in salicilati, din care se prepara aspirina vegetala: Coaja de salcia alba, plopul, taula, cretusca, iasomia si portocalele. Principalul avantaj al aspirinei vegetale este ca nu are efectele secundare specifice aspirinei de sinteza.