Pagina 1 din 13 123456711 ... UltimulUltimul
Rezultate de la 1 la 15 din 181

Subiect: NOSCE TE IPSUM

 1. #1
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit NOSCE TE IPSUM

  Ideea topicului mare "Sa ne cunoastem mai bine" permite pe langa ideea de autoprezentare expusa de moderator si pe aceea de posibilitate de a o face fiecare in ceea ce-l priveste folosind tehnici sau procedee.

  Subiectul este vechi si am utilizat varianta sa cea mai cunoscuta, adica o parte din ceea ce era scris pe frontispiciul Templului lui Apollon din Delphi, cunoscut si datorita preotesei Pitia care facea acolo previziuni.

  Cunoasterea de sine este esentiala pentru toti cei interesati de spiritualitate pentru ca ii ajuta sa se inteleaga, sa se iubeasca si le indica directii de lucru cu propria persoana.

  Propun tuturor celor interesati de subiect discutii pe marginea modalitatilor, tehnicilor de dobandire a cunoasterii de sine.

 2. #2
  lovelife este offline Moderator De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2006
  Locatie
  Galati
  Posturi
  2.040

  Implicit

  Intradevar un subiect interesat care merita dezbatut si analizat, pentru ca cunoasterea de sine este o cale de evolutie.
  Si este absolut necesara pentru a putea depasi anumite obstacole din viata
  Parerea mea.
  Un site
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  si un
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
  pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 3. #3
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  EFECTUL DE OGLINDA

  Un fenomen care apare in viata oricui este cel legat de interactia cu oamenii pe care-i intalnim. Cele mai multe interactii sunt neutre din punct de vedere afectiv. Cele care prezinta interes sunt cele in care ne suparam, sau mai bine zis cele in care ceilalti ne supara. Daca folosim ca modalitatea crestina de descriere a fiintei umane, vom constata ca suntem facuti "dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu" si deci suntem in acest chip frati si surori. Si atunci de ce ne supara, fratele sau sora? O explicatie ar fi ca cel care ne supara este, de fapt, oglinda in care ne vedem. Si ce vedem acolo nu ne place. Intelepciunea populara zice despre o atare situatie ca "vede paiul din ochiul celuilalt si nu vede barna din ochiul sau".
  Oglinda seamana cu oglinda obisnuita dar este putin mai speciala, adica nu prezinta identitatea ci similitudinea. Se poate spune ca este vorba despre o oglinda care deformeaza. Si in "Alba ca zapada" era o oglinda care era utilizata pe baza de cod: "Oglinda, oglinjoara, cine-i cea mai frumoasa-n tara?" Iar raspunsul era si el pe masura: "Tu esti, dar..." Ei bine, cam tot asa se petrec lucrurile si cu cei care ne supara, sunt dar...

  O astfel de situatie in care ne supara cineva, este un ajutor deosebit pe care ni-l da persoana respectiva, ca sa devenim conformi cu imaginea pe care o avem noi insine despre noi. Dupa ce trece supararea , putem incerca sa vedem, sa analizam, ce anume ne-a suparat, care este cauza, care este motivul. Apoi sa ne analizam singuri si sa vedem daca nu cumva acea cauza, acel motiv este tocmai barna noastra. Si daca am facut acest exercitiu de constientizare atunci nu mai ramane decat sa lucram ca barna sa se transforme in bat, apoi in pai si apoi sa dispara. Procedand astfel, supararile legate de acel motiv vor disparea. Mai avem si alte suparari pe care ni le aduc oamenii? Procedam cu fiecare la fel.

  Alte suparari sunt cele cand ne suparam pe noi insine. De ce? Pentru ca avem impresia ca nu suntem asa cum am dori, ca nu suntem perfecti. Numai ca daca acceptam ideea ca suntem dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu ar trebui sa fim perfecti. Unde este problema? Problema este tot una de constientizare, aceea ca habar nu avem ce a pus Dumnezeu in noi, care ne sunt talantii. Si atunci efectul de oglinda iar ne poate ajuta.

  Pe langa oamenii care ne supara sunt si oameni care ne plac. De ce ne plac? Pentru ca ne dau bombonele? Ba, dar mai mult da.

  Oamenii care ne plac, ne plac pentru ca ne arata calitatile pe care le avem, dar nu le constientizam. Aceasi analiza pe care am facut-o cand ne-am suparat putem sa o facem si atunci cand ne bucuram de prezenta sau gestul cuiva. Si daca am constientizat despre ce este vorba, putem sa si sporim talantul.
  Ultima editare de Ion Furtuna : 06 mar 2011 la 16:29 Motiv: corecturi greseli de scriere

 4. #4
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  SEMNALELE

  O alta cale de a ne cunoaste pe noi insine o reprezinta semnalele pe care le primim. Acestea pot fi intuitii proprii, lucruri care "ne sar in ochi", conjuncturi (mai mult sau mai putin "ciudate") si cel mai adesea, semnale verbale ("vocalize" ) de la cei din jurul nostru.

  E drept ca traim intr-un ocean informational (si energetic - cum este mai corect) si ca suntem literalmente bombardati cu informatii zi si noapte. Si atunci pe care o luam in considerare?
  O vorba din batrani spune: "Cand doi iti spun ca esti beat, te duci sa te culci!" . Adica, iei masuri, fiindca ai intrecut masura!

  Dintr-un anumit punct de vedere, lucrurile stau cam asa: un semnal inseamna o intamplare, doua semnale - o coincidenta, trei semnale - stare de fapt. Este vorba despre semnalele care au acelasi continut si care ajung la noi intr-un interval de timp relativ scurt: cu cat este mai scurt, cu atat urgenta este mai mare. Evident ca nu ma refer la reclamele de la televizor sau de pe unde mai sunt lansate, desi s-ar putea ca si o reclama sa aiba o anumita relevanta.

  Desi intamplarile nu sunt deloc intamplatoare, este greu de decelat din ele ceva care sa ne ajute. Oricum, daca rezonanta interioara este puternica sau foarte puternica, intamplarea se inscrie intr-un lant de semnale pe care, cel mai adesea, nu le-am dat importanta anterior.

  Cat de ridicat trebuie sa fie nivelul de atentie? Atat, cat e nevoie ca sa sesizam coincidentele. Adesea, coincidentele sunt semnul ca este vremea sa luam masuri pana nu este prea tarziu si se pot referi la carente (in special spirituale) sau la lucrurile pe care este trebuie sau nu sa le facem. Sunt semnalul limpede, clar si imperios ca Dumnezeu ne iubeste. Sau in termenii lui Coelho, ca tot Universul conspira ca sa ne atingem scopul.

  Cand semnalul se repeta a treia sau a n-a oara, deja acolo este ceva fixat, este o stare de fapt. Cand nu ne place, se cheama ca este defect, cand ne place, se cheama calitate. Uneori, al treilea semnal poate sa fie un semnal foarte neplacut, ca de pilda o durere. De ce durere? Pentru ca nu am auzit, vazut, simtit celelalte semnale si mai ales nu le-am dat importanta, iar "Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, ci indreptarea lui".
  Preotii cu har considera ca un vis are valoare si trebuie luat in considerare, daca se repeta de trei ori, iar a doua si a treia oara in urma rugaciunii adresate Sfintei Treimi ca sa avem visul numai daca este Voia Ei.

  Cum se deceleaza aceste semnale? Simplu, fiind putin atenti la ceea ce se intampla in jurul nostru.
  Cata vreme stam inchisi in buncarul mintii noastre si rumegam ganduri si programe va fi greu sa stabilim contactele necesare, si mai ales corecte, cu lumea din care facem parte. Nu ma refer la momentele de intimitate, de cele cand meditam, cand stam de vorba cu noi insine, cand ne facem socotelile, ci la momentele cand suntem langa ceilalti oameni, cand suntem in multime sau cu cei dragi, la evenimente sociale unde se vorbesc discutii, unde se mai si barfeste si etc. Si unde singuratatea este la ea acasa, unde primeaza aspectele exterioare, ambalajele. Cum sa fie percepute semnalele daca toate caile de comunicare sunt oprite.

  Uneori, semnalele chiar daca sunt percepute, nu sunt luate in considerare datorita sursei uitandu-se faptul ca "gura pacatosului, adevar graieste" . Cand este vorba despre cei dragi, pe care-i iubim si/sau a caror iubire o acceptam, la fel se intampla: "e copil, ce stie el?", "ma cicaleste!", " ma bate la cap!", "s-a sclerozat, nu mai stie ce spune!". Poate ca uneori semnalele de la cei dragi sunt exagerate si sunt distorsionate, dar sunt facute din iubire, si din acest motiv aceste semnalele ar trebui sa fie cele pe care sa le procesam primele.

 5. #5
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  ECHILIBRUL DINTRE A FI SI A AVEA

  Imensa majoritate a limbilor vorbite pe pamant au doua verbe de baza: a fi si a avea. In limba romana si legat de topic si de subiect este vorba despre "sunt" si "am".

  Care este legatura si de ce este nevoie de echilibru?
  Legatura este simpla? Ca sa ma cunosc, trebuie sa-mi pun intrebarea: "cine sunt?". Daca va uitati putin peste prezentarile pe care si le-au facut cei care au postat la acest subiect, veti vedea ca o buna parte din ei au raspuns cu verbul a avea: am sot, sotie, copil, diploma, etc. De ce se prezinta oamenii astfel? Pentru ca aceasta arata ca au facut ceva pana acum si ca activitatea a avut succes. Iar succesul este masurat, in lumea noastra prin a avea, adica prin "avere".
  In cer, averile se masoara in fapte bune si asta nu este valabil in toate religiile.
  Asta ar insemna ca masura lui a fi este a face, iar a face cuprinde de fapt cam toate celelalte verbe dintr-o limba. Sensul existentei este legat strans de participarea la schimbarea permanenta a lumii.

  De ce este nevoie de echilibru? Pentru a face, adica pentru a fi este nevoie de resurse. Datorita schimbarii permanente a lumii, resursele sunt raspandite. Si atunci este nevoie ca ele sa fie adunate si stranse pentru a fi folosite ulterior . Asta s-ar traduce pe scurt: ca sa fiu trebuie sa am. Prea adesea se uita ca resursele adunate, trebuie utilizate. Si atunci se cade in extrema periculoasa a avaritiei, a acumularilor nelimitate dar care nu sunt folosite sau sunt folosite strict pentru satisfacerea vanitatilor si a orgoliului ("nu ma simt om daca nu conduc o masina de peste 50000 $ sau >5000cmc"). Si pentru ca traim intr-o lume materiala, dezechilibrul inspre a avea in planul material duce la distorsiuni importante ale fiintei umane. Si se ajunge la situatia din Noul Testament referitoare la tanarul bogat (care nu avea numai bogatie materiala ci si bogatie rationala). Indiferent daca este vorba despre camila-animal sau despre camila-odgon care sa treaca prin urechile acului, distorsionarea echilibrului fiintei umane datorita dezechilibrului dintre a fi si a avea este foarte importanta.
  Paleta lui a avea insatiabil se intinde aproape in toata gama posibila ajungand foarte adesea la aspecte grotesti: trebuie sa ma hranesc bine ca sa pot lucra, dar ajunge ca nu se mai poate misca; trebuie sa acoperis deasupra capului - si face o vila, daca se poate mai inalta ca a vecinilor, dar toata familia locuieste in bucatarie; trebuie sa am masina - si isi cumpara una si o tine in garaj sau ia una de 300.000 $ cu pretentii si care-i ia foc datorita drumurilor pe care merge; ca sa elevez spiritual trebuie sa fac cursuri de spiritualitate si de terapii "ciudate" - si nu iarta nici un curs si strange diplome cu nemiluita iar cand are probleme tot ca unul fara cunoastere se comporta; etc.

  Pana la urma n-ar fi nimic, nici macar cu exemplele extreme de mai sus. Fiecare vrea sa o duca bine si nu este nimic rau in asta, e un lucru normal si firesc. Ce are asta cu cunoasterea de sine?

  Are, pentru ca orice acumulare nefolosita se transforma intr-o povara, pe care omul, privit in toata complexitatea sa, o poarta in spate inutil. Ca si cum ar merge in excursie pe munte cu un rucsac in care poarta pietroaie si nu cele necesare pentru excursie. Ba mai mult, aduna pietroaie de peste tot, fara macar sa fie geolog. Si apoi se supara pe tovarasii de excursie, pe munte, pe carari, pe bocanci, pana si pe Dumnezeu, ca a ramas in urma si ca oboseste foarte tare, ca excursia care trebuia sa fie una placuta, se transforma in calvar.
  Situatia se intalneste adesea si se manifesta prin golul sufletesc pe care il manifesta cei care, cel putin dpdv material, recunosc ca nu prea au de sa se planga: au de toate si totusi nu se simt impliniti, simt ca le lipseste ceva. Este o manifestare a dezechilibrului dintre a fi si a avea.

 6. #6
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Dl Furtuna,foarte frumoasa tirada.
  Eu zic ca este buna ideea de a ne prezenta astfel.
  Pe de alta parte,si ideea de a ne prezenta cu virsta,pregatire,etc este buna,ca sa avem idee cit de cit cu cine vorbim.
  Dar omul exista pe mai multe nivele: karmic,genetic si auto-creat.
  Multi vor sa fie frumosi,altii vor averi,altii respect si avere etc.
  Eu,de exemplu,vreau echilibru.Dar asta inseamna ca am trecut deja prin faze intermediare de frumusete,avere,iubire,cunoastere.Nu este nimic de condamnat,sint doar etape spirituale.Cind aveam 20 de ani si n-aveam casa,mi se parea ca cei care au casa au ajuns la un liman.Apoi am vazut ca nu e mare lucru sa ai casa.Nu esti mai fericit,mai iubit sau mai respectat,practic nu se schimba mare lucru,tu ca om esti la fel.Caci nimic nu vine din afara,ci dinauntru.

 7. #7
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din cris
  Dl Furtuna,foarte frumoasa tirada.
  Multumesc de compliment!

  Eu zic ca este buna ideea de a ne prezenta astfel.
  Adica, cum? Sper ca la acest subiect putem avea si pareri diferite!

  Pe de alta parte,si ideea de a ne prezenta cu virsta,pregatire,etc este buna,ca sa avem idee cit de cit cu cine vorbim.
  Este o optiune personala. Eu sunt contra si mi-am expus si motivele. E drept ca niste postari au disparut de acolo (poate mai pot sa faca ceva administratorii si moderatorii ). Tendinta generala pe forumuri este aceea de pastrare a anonimatului ca din aceasta cauza exista nume-user, parola si logon . In felul acesta userul se simt mai in largul lor si este perfect, isi pot permite sa spuna mai multe.
  Dupa cum vedeti eu sunt una din exceptiile de la regula cu userul si logonul.
  Varsta si pregatirea chiar ca nu au nici o importanta, mai ales la un forum de spiritualitate, si asta se stie de multa vreme: "... la valeur n'attend point le nombre des annes!", Le Cid, Corneille.
  Stiu ca asemenea "amanunte" de multe ori inhiba oamenii care au fost educati sa-si foloseasca mintea in rula diverse programe si mai putin sufletul. Undeva, pe acest forum ati postat ceva care spune ca acceptati ipoteza reintruparii. Pai, atunci ce mai conteaza varsta pe care o avem acum? Asisderea si pregatirea de acum?

  Dar omul exista pe mai multe nivele: karmic,genetic si auto-creat.
  Numai atatea?

  Multi vor sa fie frumosi,altii vor averi,altii respect si avere etc.
  Eu,de exemplu,vreau echilibru.Dar asta inseamna ca am trecut deja prin faze intermediare de frumusete,avere,iubire,cunoastere.
  Frumusete interioara, avere in cer, iubire christica, cunoastere spirituala - alternative la cele utilizate in mod obisnuit si care-l fac pe om sa se simta implinit.

  Nu este nimic de condamnat,sint doar etape spirituale.
  Cine a condamnat? Era o trecere in revista a posibilitatilor manifestate in realitatea perceptibila in mod obisnuit.
  De acord, etape spirituale dar numai daca se descopera alternativele spirituale. Asa-i cu oamenii, daca nu au si experienta personala, cunoasterea care vine de la cei din jur nu valoreaza doi bani pentru ca nu are semnificatie.

  Cind aveam 20 de ani si n-aveam casa,mi se parea ca cei care au casa au ajuns la un liman.Apoi am vazut ca nu e mare lucru sa ai casa.Nu esti mai fericit,mai iubit sau mai respectat,practic nu se schimba mare lucru,tu ca om esti la fel.
  La dumneavoastra s-a intamplat un lucru minunat: v-ati indeplinit un vis si o nevoie. Asta v-a dat putere sa mergeti mai departe. Ca ati descoperit ca "limanul" este mai departe, asta este alt subiect.

  nimic nu vine din afara,ci dinauntru.
  Dar asta ati aflat-o cand ati inceput sa va ocupati de spiritualitate, si dupa ce ati inceput sa va cunoasteti, fiindca altfel ati fi fost very happy si nici nu ati fi ajuns la acest forum.

 8. #8
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Cred ca as putea sa va raspund prin si da,si nu.
  Sigur ca putem avea pareri diferite.
  Ptr mine virsta si ,sa zic pregatirea(in ale vietii,nu hirtii neaparat ) conteaza oarecumEu cred ca omul parcurge niste etape spirituale ,cred ca odata la 7 ani omul mai adauga ceva.Pe linga aceasta,as vrea sa stiu daca cel cu care vorbesc este preot,de ex,sau daca a citit biblia,de ex.Ca sa nu scriu aiurea,si sa ma trezesc vorbind singura.
  Este drept ca oamenii au fost nitel dresati sa ruleze programe.Eu am fost mai norocoasa,am fost cicalita dar degeaba,si am crescut mai mult la voia mea,ca educatie in sensul cuvintului nu prea.Sa zic ca m-am educat singura daca nu e prea mult.
  Din acest punct de vedere am vorbit despre virsta si pregatire de viata.
  Da,cred in metempsihoza,chiar daca acest termen a fost " dres "din biblie.Din experienta mea,a altora si din ce am citit,cred ca omul este rezultul faptelor sale.Cred ca acest lucru,legea cauzei si efectului este cea pe care Isus a venit s-o-mplineasca.In acest sens,El a spus :vi s-a spus ochi ptr ochi si dinte ptr dinte,dar eu va spun ca cine ridica sabia,de sabie piere.Cred ca prin calea deschisa de El ,prin iubire ,se poate opri roata .Cred ca de aceea a fost Zaharia ucis,datorita acestui adevar.In acest sens nu conteaza virsta sau scoala.Depinde de subiectul discutiei.
  Omul nu exista doar pe cele 3 nivele pomenite,m-am bagat si eu in seama cu niste exemple.
  Si sa stiti ca defapt eu n-am inceput sa ma ocup de spiritualitate ,practic ea s-a ocupat de mine.Nu stiu daca as fi fost mai happy,dar recunosc ca m-am gindit de multe ori ca eu n-am vrut sa fiu decit un om oarecare,sa-mi dea statul casa si sa-mi iau masina,sa am familie si-atit.
  Casa mi-am dorit caci eram pe drumuri,din chirie-n chirie.N-am avut niciodata un loc al meu,o camera,un dulap,si,pe masura ce-am crescut,mi-am dorit acest lucru.
  Ca sa revin ,nu virsta sau scoala ne face ceea ce sintem,departe de mine acest gind.

 9. #9
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  TREI CERCURI VICIOASE

  Adesea se intampla sa utilizam, pentru noi sau pentru altii, caracterizari, "etichete", algoritmi sau programe care se autoalimenteaza si care conduc la blocaje in dezvoltarea fireasca a fiintei. Ele se constituie in cercuri vicioase din care fara a le constientiza, nu se poate iesi prea usor.
  Trei dintre cele mai des intalnit sunt:
  - generalizarile;
  - anticiparea dezamagirilor;
  - profetiile autoimplinite.

  Generalizarile sunt cel mai adesea intalnite in relatiile cu cei apropiati si iau formele "tu, niciodata..." sau "tu, intodeauna.." urmate de un repros. Aceste generalizari ale unor situatii, nu vor indrepta situatiile respective, pentru ca o astfel de formulare "toarna plumb in bocanci", nu lasa nici o sansa de indreptare, de invatare, de schimbare. Situatia se intampla si cand se foloseste pronumele "eu". Iar cel mai trist este atunci cand se emit sentinte la timpul viitor "niciodata nu voi..." sau "intotdeauna voi...". Toate aceste formulari actioneaza si la nivel constient, iar cand nu mai sunt utilizate, dupa un timp, ajung la nivel subconstient, unde sunt mai greu de constientizat si eliminat.

  Anticiparea dezamagirilor apare atunci cand se proiecteaza o actiune si consta in evaluarea riscurilor afective. Constientizarea riscurilor afective, adica a unor dezamagiri viitoare care pot apare, va crea o sensibilitate afectiva ridicata la ele, adica se creaza rezonatorii care vor functiona prompt la aparitia oricarui semn oricat de mic. Rezonantele acestea conduc apoi la actiuni efectuate inconstient tocmai in sensul amplificarii dezamagirii. Un exemplu, des intalnit este cel al facerii faptelor bune. Nu cred ca este cineva, cel putin din cei care acceseaza acest forum care sa nu vrea sa faca fapte bune. Si totusi, am intalnit oameni care se abtin de la aceasta datorita anticiparii dezamagirilor, atunci cand fapta buna are ca beneficiar o anumita persoana, uitand de vorba din batrani "bine faci, bine gasesti". Binele se intoarce, dar aproape niciodata de la cel caruia i l-ai facut. Fiindca vorba aceasta, (bazata pe o mare experienta de viata) spune ca gasesti, iar nu ca primesti. O alta forma de manifestare este: "Acum este totul este OK dar pana la urma tot faci tu ceva si ma dezamagesti". Odata cu exprimarea unei astfel de formule cel care o spune se transforma intr-un vanator de dezamagiri, iar cel asupra caruia a fost aplicata, un cautator de perfectiune. Si vanatorul va avea castig de cauza, pentru ca in cautarea perfectiunii apare foarte repede oboseala, iar oboseala duce la aparitia greselii generatoare a dezamagirii vanate.

  Profetiile autoimplinite apar si ele cand se porneste o anumita actiune, dar de data aceasta este vorba despre finalitate actiunii. Am intalnit destui oameni care spun: "Eu, ca sa fac ceva, sa-mi reuseasca ceva, abia la a treia incercare imi reuseste". Si asta chiar se intampla. Plecand intr-o actiune cu asemenea profetii de care omul chiar ca este convins, de fapt el nu isi mobilizeaza resursele decat atunci cand trebuie sa se indeplineasca profetia. De fapt, face tot ce poate pentru a-si autoindeplini profetia. Adica, iroseste resurse si timp.

  Dupa parerea mea, acestea se datoreaza, nelevarii spirituale a celor care le utilizeaza care nu acorda nici o importanta Scanteii Divine din ceilalti si/sau au fata intoarsa de la Dumnezeu si nu-I cer ajutorul in tot ceea ce fac.

 10. #10
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  In biblie apar mai multe notiuni ptr cunoastere(traduse in romana prin cunoastere)
  De ex,pasajul " cunoasterea ingimfa pe cind dragostea zideste ".
  Aici ,cuvintul ginesko=cunoastere prin experienta exterioara,prin traditie,invataturi straine sinelui.
  Mai exista si oida=cunoastere launtrica,prin experienta launtrica,prin vedere launtrica.Oida ca in pasajul " multumesc ptr ca mi-ai dat cunoastere " .
  Deci,Dl Furtuna,depinde de " cunoastere " ,care depinde de dorinta si vointa.

 11. #11
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din cris
  ...
  Deci,Dl Furtuna,depinde de " cunoastere " ,care depinde de dorinta si vointa.
  Va rog sa-mi iertati incapacitatea de intelege semnalul (mesajul). Puteti aduce mai multe precizari?

 12. #12
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Cunoasterea depinde foarte multi factori si poate fi de multe feluri.
  Cunoasterea fenomenelor sociale ,a fenomenelor inter-umane,a propriei fiinte,a fenomenelor religioase etc
  Eu ma refeream la cercul vicios in care se poate invirti cineva.Acesta poate fi o cunoastere falsa sau orgolioasa.Asa si cu cunoasterea faptelor care pot duce la un cerc vicios,depinde mult de ce anume vrea acea persoana.
  In geneza este un termen ptr aceasta: timshel,tu poti alege.
  Putem alege sa rupem cercul vicios.

 13. #13
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din cris
  Cunoasterea depinde foarte multi factori si poate fi de multe feluri.
  De acord.
  Eu ma refeream la cercul vicios in care se poate invirti cineva. Acesta poate fi o cunoastere falsa sau orgolioasa.
  Se poate si asa ceva.
  Asa si cu cunoasterea faptelor care pot duce la un cerc vicios, depinde mult de ce anume vrea acea persoana.
  Dupa mine, lucrurile sunt simple: totul este bine si frumos pana cand ceva incepe sa scartaie in om si apoi incepe sa-l doara. Cauza tuturor suferintelor (se stie de multa vreme - a se vedea postarile privind stramosii) este de natura spirituala. Iar cel mai adesea pleaca de la necunoasterea de sine, sau mai bine zis din nerecunoasterea de sine. Si scopul acestui topic este tocmai acela de a readuce aminte lucrurile simple care sa ne ajute sa ne recunoastem.
  Pana acum, multumesc Lui Dumnezeu, n-am intalnit masochisti. Oamenii pe care i-am intalnit voiau in primul rand sa le fie bine, iar daca, temporar, nu se intampla asa, era pentru ca nu stiau cat de minunati sunt.
  Putem alege sa rupem cercul vicios.
  Evident, dar este cu mult mai usor daca stim cum se manifesta, sau mai bine zis, in ce "stil" ne invartim in jurul "cozii".
  Daca ati vazut si alte "stiluri" sau nu va plac cele descrise, sunteti invitata mea sa faceti comentarii.

 14. #14
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit

  Dvs sinteti un om echilibrat si tolerant,si "in cunostinta "de cauza.
  Eu am intilnit si masochisti si persoane care fac rau cu orice pret si se hranesc din rau si minciuna.

 15. #15
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit

  Citat Citat din cris
  Dvs sinteti un om echilibrat si tolerant,si "in cunostinta "de cauza.
  Eu am intilnit si masochisti si persoane care fac rau cu orice pret si se hranesc din rau si minciuna.
  Multumesc pentru complimente! Sunt si eu cum sunt, iar parerile pe forum in privinta asta sunt destul de impartite.
  Experientele vietii sunt multiple si uneori nu prea placute. Am constatat ca sunt semeni care se comporta asa cum spuneti, din cauza unei lipse acute de iubire. Si am mai constatat ca oamenii se pot schimba, uneori de nerecunoscut, atunci cand afla ca mai exista si altceva decat stiau ei.

Pagina 1 din 13 123456711 ... UltimulUltimul

Etichete pentru acest subiect

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •