Pagina 7 din 13 PrimulPrimul 12345678910111213 UltimulUltimul
Rezultate de la 91 la 105 din 181

Subiect: NOSCE TE IPSUM

 1. #91
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Jocurile
  O alta posibilitate de cunoastere de sine o reprezinta jocurile. Subiestul mi-a fost sugerat de un e-mail primit astazi:
  Acest joc va va captiva...
  Scopul este deplasarea patratului rosu fara ca blocurile albastre sa il atinga si fara sa atingeti peretii negri.

  Daca rezistati mai mult de 18 secunde sunteti exceptional.

  U.S. Air Force utilizeaza acest test pentru piloti. Acestia rezista in medie mai putin de 2 minute.

  Incercati-l!!!

  Air Force Test … http://members.iinet.net.au/~pontipak/redsquare.html
  Merita incercat jocul! Si asa veti afla cata stapanire de sine aveti, cata rabdare, cat de bine va merge incheietura mainii, cum stati cu memoria, cu gandirea logica, cu reflexele, etc.

  Daca va simtiti ca va avantajeaza faptul ca va comparati cu pilotii cei mai cei , incercati, daca va lasa rece asa ceva, incercati. Puteti si sa cumulati scorurile obtinute.

  Mai tineti minte jocurile copilariei care v-au ajutat, si ele, sa deveniti cei de acum?
  Ele au fost primele modalitati prin care v-ati testat potentele, la solicitari uneori chiar aiuriste. Dar cui ii pasa?
  Jocurile, fara miza materiala, se pot juca toata viata si au marele avantaj ca ne ajuta fara sa ne faca rau. Iar daca sunt jucate ca in copilarie ne ajuta sa intram cu usurinta in Imparatia Cerurilor.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 2. #92
  pheonix nemo este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  mai 2007
  Locatie
  Bucuresti
  Posturi
  150

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  am facut 18,206 secunde .Chiar e interesant jocul.

 3. #93
  DLD Avatar
  DLD
  DLD este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  ianuarie 2007
  Locatie
  Galati (Tulcea)
  Posturi
  21

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Eu am reusit 19,86 sec, sincer nu din prima , asta inseamna ca sunt exceptional?!............glumeam
  Intradevar e un joc interesant .

 4. #94
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Test: cei de pe site-ul respectiv spun ca este de inteligenta, mie mi se pare mai degraba de atentie. Oricum, cele 12 intrebari sunt interesante si stimulative. Incercati!

  http://in-cult.info/testin.html
  Ultima editare de Ion Furtuna : 14 feb 2008 la 14:50

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 5. #95
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Identitatea persoanei


  Persoanele pot fi identificate în același fel în care sunt identificate corpurile fizice, adică printr-o listă de caracteristici, proprietăți sau atribute care pot fi statice sau dinamice. Proprietățile sau atributele cu caracteristici statice sunt cele legate de momentul nașterii (data, loc, părinți) și apartenența la specia umană. Restul proprietăților sunt generate de apartenența la specia umană și sunt potențial dinamice. Această potențialitate dinamică a proprietăților sau atributelor conferă un aspect dinamic complex identității, descrierea ei în totalitate fiind extrem de dificilă dacă nu imposibilă. O aproximare mai bună mi se pare utilizarea termenului matematic de matrice multidimensională. Diferența dintre listă și matricea multidimensională este aceea că matricea permite o ordonare a elementelor din listă după diverse criterii (dimensionalitatea) și poate evidenția corelațiile dintre elementele matricii. Deasemenea, se pot defini cu ușurință submatrici care pot fi mai ușor de utilizat. Această ultimă proprietate a matricilor este cea care apare în mod frecvent atunci când un subiect își afirmă identitatea, într-un anumit context:

  Eu = submatricea contextuală = submatrice a matricei identității
  unde “=” este verbul “sunt”

  Aceași relație apare și la recunoașterea identității unei persoane de către observatori externi

  Subiect = submatrice contextuală = submatrice a matricei identității subiectului

  unde “Subiect” = tu, el, ea, elemente cvasiconstante din matricea identității subiectului.
  “=” – verbul a fi la persoanele 2 sau 3 singular.

  Această abordare permite utilizarea mai comodă a ideilor enunțate de Mircea Lăzărescu privind “unu-multiplu”, “extinderile eu-lui”, cercurile concentrice ale trăirilor și judecării conștiinței morale.

  Matricea identității cuprinde submatrici care se referă la:
  - caracteristici fizice ale trupului (vârsta, caracteristici biometrice, starea de sănătate, integralitate și funcționalitate ale trupului, extinderile corporalității, etc.);
  - caracteristici sociale (cod numeric personal, nume, domiciliu, apartenență la diverse grupuri sociale (familie, prieteni, natiune, socioprofesinale, religie, cultură,etc), etc.);
  - caracteristici psihice (emoționale, cognitive, relaționale, ale personalității, etc.)
  - caracteristici asumate interior de subiect;
  - caracteristici exprimate despre subiect de către membrii din nișa socială;
  - caracteristici cognoscibile;
  - caracteristici incognoscibile;
  - caracteristici intime;
  - caracteristici publice cu diverse grade de libertate acordate de către posesorul identității.

  O problemă care se pune în cazul abordării matriciale a identității este aceea privind dimensiunile matricii care, din punct de vedere matematic. trebuie să fie finită. Putem utiliza pentru aceasta abordarea obișnuită de a alege un criteriu definitoriu. Cel mai potrivit mi se pare a fi criteriul cognoscibilității. Matricea identității este compusă din două submatrici: caracteristici cognoscibile și caracteristici incognoscibile. Submatricea caracteristicilor incognoscibile putem să o considerăm, pentru simplitatea expunerii, că are un singur element. Submatricea caracteristicilor cognoscibile poate fi considerată ca având atâtea dimensiuni independente câte sunt cunoscute la nivel de umanitate.
  Utilizarea acestui criteriu are avantajul că permite sistematizarea și simplificarea matricii identității la nivelul cel mai înalt posibil fără a pierde din vedere aspectul extrem de punctual al unicității persoanei, la care se referă identitatea.
  Elementul incognoscibil este răspunzător de “accidentele” existențiale care apar, se manifestă și care fac ca fiecare om să fie un unicat. În același timp el este legat de percepția inconștientului care deși nu poate fi descris se manifestă.
  Submatricea caracteristicilor cognoscibile poate la rândul ei să fie împărțită în două: caracteristici cunoscute și caracteristici necunoscute încă de către posesorul matricii. Un exemplu clar este cel legat de comportamentul copiilor de vârstă mică (1-2 ani) care puși în fața oglinzii astfel încât să se vadă, nu spun ca acolo se vede el ci altul, în general, Bebe. Ei nu au ajuns la nivelul de cunoștințe și conștiință care să le permită să identifice imaginea din oglindă ca aparținându-le.

  Dictonul lui Socrate “CUNOAȘTE-TE PE TINE ÎNSUȚI ȘI ASTFEL VEI CUNOAȘTE ÎNTREG UNIVERSUL CU TOATE FORȚELE SALE ASCUNSE” deși milenar, este la fel de actual, personal și permanent. Aplicarea lui permite completarea și actualizarea continuă a elementelor submatricii caracteristicilor cognoscibile, cel puțin pe porțiunea caracteristicilor asumate interior de subiect.

  Caracterul dinamic al elementelor matriciale este dat de evoluția temporală. Asumarea identității înseamnă actualizarea matricii. Ea implică și istoria personală. Termenul de istorie personală implică inclusiv pierderea unor informații sau modificarea lor. Modificările care pot să apară la nivelul istoriei personale se datorează caracterului de poveste al reactualizărilor. Aici se poate discuta și despre o submatrice a lui “a avea” (caracteristici fizice, sociale sau psihice) și una a lui “a face” (utilizarea “posesiunilor” cu un scop). Elementele submatricii “a face” sunt la timpul prezent sau viitor și conduc la modificarea elementelor din submatricea lui “a avea”.

  Un aspect important al abordării matriciale a identității este cel legat de afecțiunile la nivel de creier care pot fi privite ca ștergeri ale elementelor de matrice care aparțin subiectului. Modul în care aceste elemente pot fi recuperate poate fi găsit și realizat în măsura în care există suficientă concordanță și acuratețe, relativ la aceste elemente, în elementele submatricii caracteristicilor exprimate despre subiect de către membrii din nișa socială. Concordanța și acuratețea depind proporțional de raportul dintre submatricea caracteristicilor publice și cea a caracteristicilor intime. Ele mai depind de frecvența utilizării “măștilor” și de ponderile relative dintre “a face” și “a avea”, precum și de amploarea “poveștii personale” în cadrul istoriei personale.

  Utilizarea frecventă a “măștilor” poate conduce apariția de stări conflictuale care apar datorită discrepanței majore dintre elemente ale submatricii caracteristicilor asumate interior și elemente ale submatricei caracteristicilor exprimate despre subiect de către membrii din nișa socială. Zona măștilor cuprinde și zona “normalului” considerat, prin consens social, ca definitoriu pentru un grup social și asumat și la individual, cu ponderi diferite de la un individ la altul și, mai ales, în funcție de context. Determinarea “normalului” și asumarea lui, reduce amploarea apariției stărilor conflictuale, deși, el este din start opus ideii de unicitate a persoanei, și prin aceasta, opus identității acesteia.
  Chiar dacă matricea identității pare imensă și eterogenă, coeziunea ei este dată de existența submatricei caracteristicilor intime. Zona secretului din această submatrice este esențială pentru asumarea matricei identității, iar aici elementul cheie îl reprezintă tocmai elementele submatricei caracteristicilor incognoscibile și modalitatea în care acestea sunt accesate, conștientizate și acceptate de subiect. Senzația de pierdere a identității, a suportului subiectiv ultim, poate dispare dacă zona secretului este cuprinsă exclusiv în submatricea caracteristicilor incognoscibile. Senzația este deplină atunci când subiectul nu cuprinde în zona secretului nici măcar un element din submatricea caracteristicilor incognoscibile.

  Utilizarea descrierii sub formă matricială a identității persoanei poate fi considerată ca un demers util dacă se are în vedere caracteristica de știință a psihologiei. Acest demers a fost generat de o aserțiune a lui Paul Popescu-Neveanu exprimată la cursul de psihologie ținut la Facultatea de Fizică din București în 1977-1978: “când fizica va termina de studiat partea fizică a Universului, singura știință care va mai fi, va fi psihologia, deoarece capacitățile psihicului uman sunt infinite”.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 6. #96
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  "Matricea identității cuprinde submatrici care se referă la:
  - caracteristici fizice ale trupului (vârsta, caracteristici biometrice, starea de sănătate, integralitate și funcționalitate ale trupului, extinderile corporalității, etc.);
  - caracteristici sociale (cod numeric personal, nume, domiciliu, apartenență la diverse grupuri sociale (familie, prieteni, natiune, socioprofesinale, religie, cultură,etc), etc.);
  - caracteristici psihice (emoționale, cognitive, relaționale, ale personalității, etc.)
  - caracteristici asumate interior de subiect;
  - caracteristici exprimate despre subiect de către membrii din nișa socială;
  - caracteristici cognoscibile;
  - caracteristici incognoscibile;
  - caracteristici intime;
  - caracteristici publice cu diverse grade de libertate acordate de către posesorul identității."

  Matricea aceasta a identitatii de sine este filozofica dar defapt ce reprezinta ea? Un sablon ?

  "Cunoste-te pe tine insuti " este azi nu actuala, ci evitata.Cine spune asta azi? Cum adica sa te cunosti cind altii te cunosc mai bine?Intii parintii ,apoi profesorii,apoi seful si colegii,precum si familia si popa...
  Citi au auzit aprecieri despre ei insisi dar in final au ajuns sa se identifice cu acestea?
  Cind 2 iti spun ca esti beat,te duci ...acasa,nu mai conteaza daca stii cine esti,caci altii stiu: esti beat,prost,nebun,esti orice numai tu insuti nu esti si sa nici nu fii.
  Eu nu vorbesc acum despre mine,dar intr-un fel asta fac.
  Cine face balante ?De ce?
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 7. #97
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Citat Citat din cris Vezi post
  Matricea aceasta a identitatii de sine este filozofica dar defapt ce reprezinta ea? Un sablon ?
  Un instrument de lucru necesar pentru a ne intelege si a-i intelege si pe cei din jur. E drept ca textul face parte dintr-un referat la o disciplina numita Filozofia mintii, dar intentia a fost de a descurca un pic lucrurile: atat filozofii cat si psihologii au descoperit cate ceva din aceasta componenta importanta dpdv psihologic care este identitatea. Cand este vorba sa studiezi problema risti sa pierzi firul prin desisul de pareri.

  "Cunoste-te pe tine insuti " este azi nu actuala, ci evitata. Cine spune asta azi?
  Rezolvarea problemelor personale nu se poate face in mod trainic fara asa ceva. Cine ajunge sa perceapa ca se transforma odata cu trecerea timpului si mai ales cand este martor/partas la evenimente, ajunge intr-un fel sau altul la reevaluarea identitatii personale, adica la cunoastere de sine.
  Cum adica sa te cunosti cind altii te cunosc mai bine?Intii parintii ,apoi profesorii,apoi seful si colegii,precum si familia si popa...
  Si din pricina asta, toti cei enumerati + restul lumii are parte de surprize.
  Citi au auzit aprecieri despre ei insisi dar in final au ajuns sa se identifice cu acestea?
  Este si asta o parte a matricii identitatii, numai ca posesorul identitatii valideaza aceasta componenta sau nu.
  Cind 2 iti spun ca esti beat,te duci ...acasa,nu mai conteaza daca stii cine esti,caci altii stiu: esti beat,prost,nebun,esti orice numai tu insuti nu esti si sa nici nu fii.
  Nu ati observat ca nu prea exista concordante intre parerile oamenilor. Iar atunci cand exista deja asta configureaza elemente din matricea identitatii lor, cele referitoare la un statut social: fac parte dintre cei care au parerea Y despre subiectul X. Adica apartin unui grup. Uneori se cheama si gasca.
  Partea frumoasa si interesanta (pentru mine) este caracterul dinamic al identitatii. Iar dinamica asta este diferita pentru fiecare element de matrice. Aceasta comportare conduce la ideea ca identitatea este departe de a fi o eticheta sau un numar sau un cod de bare.
  Eu nu vorbesc acum despre mine,dar intr-un fel asta fac.
  Cine face balante ?De ce?
  Balante, din cate stiu eu fac economistii.

  Dar daca este vorba de iubire, inclusiv de iubirea de sine, atunci e necesar sa ma accept asa cum sunt. Folosind instrumentul acesta pot identifica mai usor de unde mi se trag neplacerile. Iar cand stiu, e mai usor sa accept.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 8. #98
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Ei,frumos comentariu Dl Furtuna.Fain.
  Dar si filozofii si psihologii ar trebui sa se mai cerceteze pe ei insisi.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 9. #99
  pariluis este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  octombrie 2008
  Locatie
  bucuresti
  Posturi
  2

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Buna. Imi era dor de voi. Multumesc. Ma bucur ca sunt aici, iubesc si multumesc pentru fiecare secunda pe care o traiesc. Imi doresc ca azi sa fiu de folos mai mult decat ieri.

 10. #100
  Fat_Frumos Avatar
  Fat_Frumos este offline I.E. Bobocel
  Data inscrierii
  decembrie 2008
  Locatie
  Bucuresti
  Posturi
  298

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Citat Citat din pariluis Vezi post
  Buna. Imi era dor de voi. Multumesc. Ma bucur ca sunt aici, iubesc si multumesc pentru fiecare secunda pe care o traiesc. Imi doresc ca azi sa fiu de folos mai mult decat ieri.
  Sa-ti ajute Dumnezeu gandului tau bun!
  Fii binecuvantat!
  Romanul la care scriu (neterminat):

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.  Lupul de Nea: "iubeste si fii iubit/a"

 11. #101
  christhiana este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  ianuarie 2009
  Posturi
  4

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Bine v-am gasit si va urez un an plin de .. ce doriti voi, numai bine sa fie ... Oare nu cunoasterea de sine ar reprezenta esenta prezentei noastre pe aici? Si oare nu vom reveni pana cand ne vom cunoaste intr-atat de mult incat sa nu mai fie nevoie sa repetam iar si iar aceleasi greseli? Metodele cunoasterii de sine, cred eu, sunt multiple si difera de la o cultura la alta si in cadrul aceleiasi culturi de la o persoana la alta...

 12. #102
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Citat Citat din christhiana Vezi post
  Bine v-am gasit si va urez un an plin de .. ce doriti voi,
  Bun venit! Multumesc pentru urare!
  numai bine sa fie ...
  Binele este, numai sa avem ochi ca sa-l vedem si putinta si dorinta de a-l face.
  Oare nu cunoasterea de sine ar reprezenta esenta prezentei noastre pe aici?
  Mie mi se pare cam putin: geaba cunoastere daca nu o folosesti.
  Si oare nu vom reveni pana cand ne vom cunoaste intr-atat de mult incat sa nu mai fie nevoie sa repetam iar si iar aceleasi greseli?
  Da, daca va referiti la scanteia divina. Nu daca va referiti la afumatura care o tine sub obroc.
  Metodele cunoasterii de sine, cred eu, sunt multiple si difera de la o cultura la alta si in cadrul aceleiasi culturi de la o persoana la alta...
  Sunt multiple si fiecare foloseste, atunci cand poate si cand ii vine randul una sau mai multe.
  Sunt multiple fiindca nu suntem atat de simplu alcatuiti pe cat pare la un moment dat si fiecare aspect are nevoie de altceva pentru a fi perceput.
  Diferentele culturale nu sunt foarte mari in acest caz: exista nenumarate proverbe care sunt esenta metodelor cunoasterii de sine si care in fapt se refera la fiinta umana. Exprimarile difera de la o cultura la alta, dar esenta ramane.

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 13. #103
  christhiana este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  ianuarie 2009
  Posturi
  4

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Cunoasterea celorlalti insemna ca esti inteligent iar cunoasterea ta insemna ca esti iluminat. Or, din moment ce te-ai cunoscut asa cum esti cu adevarart si ai atins stadiul de iluminare, esti in situatia de a face/gandi numai bine, excluzand partea cealalta, intunecata,.. raul..,......... negandindu-l, acesta dispare, se dezintegreaza, se intoarce la sursa care l-a creeat prima data ( Dumnezeu) .Acest lucru cred eu pan' la varsta cea de-acum din ce-am acumulat/practicat...Sanatate pentru voi...

 14. #104
  cris este offline Utilizator De'al casei
  Data inscrierii
  septembrie 2006
  Posturi
  2.533

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Buna ,te intreb sincer : tu crezi ca D-zeu a creat ...raul? si omul trebuie sa " trimita" raul inapoi la sursa raului ,adica D-zeu?
  Te intreb doar,nu-ti sar in cap.Dar eu n-am mai auzit asta,eu stiu ca omul a creat raul.
  Sper sa n-o iei personal.
  Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
  Duceti-ne direct la izvor!

 15. #105
  savanah Avatar
  savanah este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  mai 2008
  Locatie
  Iasi
  Posturi
  338

  Implicit Re: NOSCE TE IPSUM

  Citat Citat din cris Vezi post
  Buna ,te intreb sincer : tu crezi ca D-zeu a creat ...raul? si omul trebuie sa " trimita" raul inapoi la sursa raului ,adica D-zeu?
  Te intreb doar,nu-ti sar in cap.Dar eu n-am mai auzit asta,eu stiu ca omul a creat raul.
  Sper sa n-o iei personal.

  Perfect de acord!
  Raul nu pleaca de la Dumnezeu, raul a devenit rau atunci cind a incercat sa fie egalul lui Dumnezeu si a fost izgonit, cu alte cuvinte a testat putin gustul trufiei! Si uite ce a patit.....
  De asemeni, raul nu poate fi creator si nu poate avea putere asupra ta decit atunci cind il chemi/primesti/accepti.

Etichete pentru acest subiect

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •