Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate de la 1 la 15 din 19

Subiect: Sodoma si Gomora

 1. #1
  shyamasundar este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2010
  Posturi
  86

  Implicit Sodoma si Gomora

  Povestea Sodomei si Gomorei:

  Sodoma si Gomora nu au fost distruse din cauza relatiilor sexuale:
  "Si Domnul a zis: Strigatul impotriva Sodomei si Gomorei s-a marit, si pacatul lor intr-adevar este nespus de greu. De aceea Ma voi pogori acum sa vad daca in adevar au lucrat in totul dupa zvonul venit pana la Mine; daca nu va fi asa, voi sti"
  - Si Dumnezeu trimite doi ingeri spre Sodoma si Gomora (interesant e ca ingerii ajung numai in Sodoma - unde e Lot, nu si in Gomora pentru a vedea ce se intampla acolo, or fi orase "surori" dar totusi...
  Avram mijloceste astfel:
  "Vei nimici Tu oare si pe cel bun impreuna cu cel rau?
  "Dumnul a zis: Nu voi nimici pentru cei zece oameni buni"

  Geneza capitolul 19: Cei doi ingeri la Sodoma
  (interesant e ca nu au mai ajuns si in Gomora --- Gomora a fost distrusa pe seama Sodomei.. )

  voi cita dintr`un articol, sursa lui este: http://ubi-dubium-ibi-libertas.blogs...-partea-i.html

  << Judecând doar textul biblic, par a fi patru concluzii pe care le putem trage despre distrugerea Sodomei: (1) locuitorii Sodomei au fost nimiciți din pricina răutatii lor; răutate care l-a determinat chiar pe Dumnezeu să trimita doi îngeri să investigheze; (2) Sodoma a fost distrusă pentru că locuitorii au încercat sa îi violeze pe cei doi îngeri; (3) orașul a fost distrus pentru că locuitorii au incercat să întrețină relații homosexuale cu îngerii (violul și homosexualitatea sunt doua delicte separate în legea evreiască); (4) orașul a fost culcat la pământ intrucât locuitorii nu au fost ospitalieri cu strainii trimiși de Dumnezeu.

  Numeroase argumente ofera o bază solidă acestei concluzii. D.S. Bailey (Derrick Sherwin Bailey - 1955, Homosexuality and the Western Christian Tradition) evididențiaza că verbul evereisc pentru “a cunoaște” este, în ciuda opiniei publice, extrem de rar folosit cu conotație sexuală in Biblie: in numai 10 din cele 943 de apariții în Vechiul Testament este folosit cu sensul de cunoaștere carnală (tradus uneori “împreunare”). Septuagintul (Versiunea alexandrina a Vechiului Testament tradus in limba greacă) nu are, de asemenea, nicio referire sexuală pentru acest fragment, expresia grecească folosită însemnând “a deveni cunoștinta cu”, “a deveni familiar cu” (συγγεωμεθ αντοις) in contrast cu verbele folosite când se face referire la fiicele lui Lot; verbe ce au un sens sexual. Mai mult, povestirea Sodomei și Gomorei este singura bucată din Vechiul Testament în care se crede că verbul “a cunoaște” ar face referire la actul homosexual.

  Isus însuși pare să creadă că Sodoma a fost distrusă datorită pacatului inospitalitații:

  “Cine nu vă va primi pe voi, nici nu va asculta cuvintele voastre, ieșind din casa sau din cetatea aceea, scuturați praful de pe picioarele voastre. Adevărat grăiesc vouă, mai ușor va fi pământului Sodomei și Gomorei, în ziua judecății, decât cetății aceleia.” (Matei 10: 14-15; Luca).

  Alte referinte din Vechiul Testament care spun motivul pentru ca re au fost distruse orasele:

  "N-a iertat pe cei care locuiau cu Lot, ci i-a urgisit pentru trufia lor. “ Ecclesiasticul (16:9)"

  "Viu sunt Eu, zice Domnul Dumnezeu; Sodoma, sora ta, n-a făcut nici ea, nici fiicele ei ce-ai făcut tu și fiicele tale.
  Iată care au fost fărădelegile Sodomei, sora ta, și ale fiicelor ei: mândria, îmbuibarea și trândăvia; iar mâinile săracului și ale celui nevoiaș nu le-au sprijinit. ". Iezechiel (16:48-49

  Singurul argument care poate fi adus pentru a demonstra dorința sexuală a sodomiților este că Lot oferă pe cele doua fiice ale sale locuitorilor cetații, iar gestul său sugerează anticiparea intențiilor sexuale. Acest argument, totuși, nu rezistă unei cercetari atente. Bailey notează: "Punerea în legatuă (a actului lui Lot) cu motivul - oricare ar fi fost acesta - pentru care cetațenii cereau aducerea străinilor este pură speculație. Cele doua fete sunt, fară îndoială, singura răscumprare pe care Lot o putea oferi in acel moment pentru straini". Aceasta acțiune, de neinmaginat în societatea noastră, este consistenta însa cu statutul social insignifiant al femeilor și al copiilor din vremea aceea; iar evenimentul nu este lipsit de unul asemănător in "mult mai civilizatul" Imperiu Roman: Ammianus Marcelinus își aminteste de un incident în care Consulul Tertullus și-a oferit copii unei mulțimi ostile pentru a se salva.

  Găsim în Biblie un pasaj izbitor, din Judecători (19:16), puternic influențat, făra îndoială, după Geneză 19 (dacă nu chiar remodelat după acesta). În acest pasaj găsim povestea unui levit de pe coasta Muntelui Efraim și a concubinei sale. Cei doi, aflându-se în Ghibeea lui Veniamin rămân, la ceas de seară, pe ulița cetății pentru că nimeni nu i-a primit in gazdă. Un bătrân -străin stabilit în cetate, ca și Lot - le oferă adăpost. Ceea ce urmează oglindește întocmai povestea Sodomei. Oamenii din cetate se adună în jurul casei bătrânului și cer aducerea străinului pentru "a-l cunoaște", iar bătrânul oferă mulțimii pe fiica sa și pe concubina levitului. În mod paradoxal creștinii nu interpretează și acest fragment în contextul homosexualității ci, în mod corect, consideră morala poveștii ca fiind legată de ospitalitate.

  Este, de asemenea, anacronic să ne închipuim că o problemă precum homosexualitatea, care nu a avut parte de atenție decat multe secole mai târziu, este tratată într-o poveste biblică atât de veche. O istorisire din Iosua (6) este o mărturie elocventă pentru importanța ospitalitații relativ la scăpările sexuale: orasul Ierihon a fost, ca și Sodoma, distrus de Dumnezeu și singura cruțată a fost o prostituata – prostituția fiind explicit interzisă atât în Levitic cât și în Deuteronom – pentru că a oferit adăpost mesagerilor lui Iosua.

  Este dificil pentru noi, astăzi, să ne imaginăm că încălcarea ospitalitații ar fi o faptă atât de gravă încât ar atrage după sine distrugerea unui întreg oraș. Trebuie să ne amintim însă că în timpuri îndepartate hanurile erau extrem de rare în afara centrelor urbane, iar călătorii depindeau adesea de bunavoința locuitorilor zonei în care se aflau pentru adăpost. Ospitalitatea era vazută ca o obligație sacră.

  Origen interpreteaza: “Ascultați voi, cei care va inchideți casele pentru oaspeți! Ascultați voi, cei care alungați călătorii ca pe dușmani! Lot a trăit printre cei din Sodoma. Nu citim despre nicio altă faptă bună a sa: a scăpat de flăcari, a scăpat de foc, datorită unei singure fapte. Și-a deschis casa pentru oaspeți. Îngerii au intrat sub acoperișul sau, iar focul a intrat în casele celorlalți”(Homilia V in Genesim).
  Ioan Cassianul respinge interpretarea homosexuală a pasajului biblic, considerând cauza distrugerii Sodomei ca fiind lăcomia. Autorii creștini ulteriori ignoră complet, de asemenea, orice implicare a sexualitatii în distrugerea celor doua orașe (ex. Sfântul Isidor de Sevilla). Nici mult mai târziu, în secolul al al 14-lea, morala poveștii nu este interpretată în legatură cu sexualitatea

  Abia mai târziu, când Biblia este tradusa din greacă/latina în alte limbi, cuvantul “sodomit” apare în pasaje și este asociat cu homosexualitatea. Traducerile sunt, evident, viciate. >>

  sursa articolului citat : http://ubi-dubium-ibi-libertas.blogs...partea-ii.html
  Ultima editare de shyamasundar : 05 dec 2010 la 12:27

 2. #2
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Citat Citat din shyamasundar Vezi post
  Povestea Sodomei si Gomorei:
  ....
  Abia mai târziu, când Biblia este tradusa din greacă/latina în alte limbi, cuvantul “sodomit” apare în pasaje și este asociat cu homosexualitatea. Traducerile sunt, evident, viciate. >>
  Ati venit cu un articol preluat de pe un site cu orientare atee care isi propune "argumentarea" vicierii Bibliei. Daca traducerile sunt viciate atunci nici cele scrise in ea nu au valoare.
  Mai mult, articolul este prohomosexualitate iar "cireasa de pe tort " o reprezinta sacralitatea ospitalitatii ceruta crestinilor.

  Ce nu poate sa priceapa nici un ateu este faptul credinta nu se bazeaza logica umana ci pe trairea interioara. Iar trairea interioara se traieste si atat. Cuvintele nu ajung niciodata sa o descrie. Adica, credinta in Dumnezeu nu este litera moarta ci viata in tot dinamismul ei.
  Daca va uitati un pic peste discutiile de la acest capitol si le luati in considerare pe cele care au peste 10000 de vizite veti vedea cam ce lucruri intereseaza cu adevarat.

  Deocamdata cu incercarea asta de discutie, beneficiati si de toleranta-ospitalitatea forumului in incercarea de sprijini acel site ateu, de a denigra Biblia, de sprijinire a homosexualitatii. Aveti tangente cu aspectele acestea?

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 3. #3
  Ilia Avatar
  Ilia este offline Utilizator Copacel roditor
  Data inscrierii
  noiembrie 2007
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  609

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Citat Citat din Ion Furtuna Vezi post
  Ati venit cu un articol preluat de pe un site cu orientare atee care isi propune "argumentarea" vicierii Bibliei. Daca traducerile sunt viciate atunci nici cele scrise in ea nu au valoare.
  Mai mult, articolul este prohomosexualitate iar "cireasa de pe tort " o reprezinta sacralitatea ospitalitatii ceruta crestinilor.

  Ce nu poate sa priceapa nici un ateu este faptul credinta nu se bazeaza logica umana ci pe trairea interioara. Iar trairea interioara se traieste si atat. Cuvintele nu ajung niciodata sa o descrie. Adica, credinta in Dumnezeu nu este litera moarta ci viata in tot dinamismul ei.
  Daca va uitati un pic peste discutiile de la acest capitol si le luati in considerare pe cele care au peste 10000 de vizite veti vedea cam ce lucruri intereseaza cu adevarat.

  Deocamdata cu incercarea asta de discutie, beneficiati si de toleranta-ospitalitatea forumului in incercarea de sprijini acel site ateu, de a denigra Biblia, de sprijinire a homosexualitatii. Aveti tangente cu aspectele acestea?
  Parca acest user este unul din sustinatorii vishnuism-ului. Shyamasundara este o alta denumire data Krishna (frumusete deosebita, culoare negru-albastru-versui). Probabil e mult prea greu sa demonstrezi ca vishnuism-ul este mai "avantajos", mai facil este sa demigrezi celelalte credinte si prin eliminare sa demonstrezi avantajul ...... Spiritual!
  Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi. T.Arghezi

 4. #4
  shyamasundar este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2010
  Posturi
  86

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Buna ziua,

  M-ati citat mai sus: referitor la faptul ca s-au mai schimbat prin Biblie unele lucruri fata de forma originala. Cu siguranta ca sunt si unele persoane de pe acest forum care spun ca sunt mai multe traduceri ale Bibliei, ca au mai fost schimbate unumite aspecte in Biblie de-a lungul timpului). --- deci, sa nu aplicam astfel: cand e interesul nostru afirmam ca da s-au mai facut modificari, iar in alte situatii sa spunem ca e vb`a de denigrare daca se spune ca s-au facut modificari. Viciat- se refera la modificari, schimbari.
  E si normal, pana la urma sa fie modificari, cu cat trece timpul... prin traduceri se tot pierde din original.
  Nu am incercat in nici un fel sa fac o "argumentare" a vicierii Bibliei. Nu am cautat- si nici articolul de fata nu cauta sa denigreze Biblia. Daca am alta parere despre un anumit lucru nu inseamana ca si denigrez acel lucru. Faptul ca este un articol de pe un site cu orientare atee nu se traduce prin denigrarea unei credinte sau alteia. Daca o persoana este atee sau crestina, musulmana, hindusa etc sau de o filosofie sau alta (nu conteaza) si face o observatie pertinenta, atunci consider ca este retinut.


  "Ce nu poate sa priceapa nici un ateu este faptul credinta nu se bazeaza logica umana ci pe trairea interioara. Iar trairea interioara se traieste si atat."
  --- nu este destul numai trairea, conteaza si ce o face sa fie. trairile pot fi inselatoare sau gresit intelese: de aceea este nevoie si de inteligenta. A actiona numai in baza trairilor nu este indicat. Credinta se poate schimba -- asa ca, consider ca e nevoie de constientizare a unor lucruri, de aceea nu e destul doar trairea - azi "traiesc" una, maine "alta". constientizarea... aici e cheia. (parerea mea).


  "Deocamdata cu incercarea asta de discutie, beneficiati si de toleranta-ospitalitatea forumului in incercarea de sprijini acel site ateu, de a denigra Biblia, de sprijinire a homosexualitate"
  - acest post nu se vrea a sprijini vreuna din lucrurile mentionate mai sus de dumneavoastra, ci vrea sa arate ca Sodoma si Gomora nu a fost pedepsita pentru relatiile sexuale, asa cum este spus de multa lume. De ce sa se perpeuteze aceasta idee despre Sodoma si Gomora cand era de fapt vorba de altceva?

  Ma voi repeta:
  Găsim în Biblie un pasaj izbitor, din Judecători (19:16), puternic influențat, făra îndoială, după Geneză 19 (dacă nu chiar remodelat după acesta). În acest pasaj găsim povestea unui levit de pe coasta Muntelui Efraim și a concubinei sale. Cei doi, aflându-se în Ghibeea lui Veniamin rămân, la ceas de seară, pe ulița cetății pentru că nimeni nu i-a primit in gazdă. Un bătrân -străin stabilit în cetate, ca și Lot - le oferă adăpost. Ceea ce urmează oglindește întocmai povestea Sodomei. Oamenii din cetate se adună în jurul casei bătrânului și cer aducerea străinului pentru "a-l cunoaște", iar bătrânul oferă mulțimii pe fiica sa și pe concubina levitului. În mod paradoxal creștinii nu interpretează și acest fragment în contextul homosexualității ci, în mod corect, consideră morala poveștii ca fiind legată de ospitalitate.
  --- de ce nu se interpreteaza acest pasaj in contextul homosexualitati? De ce nu auzim despre Ghibea din Beniamin asa cum auzim despre Sodoma si Gomora, doar este aceeasi poveste.

  Din Vechiul Testament versetul care spune clar privind homosexualitatea e doar: Levitic 18:22 : sa nu te culci cu un barbat cum se culca cineva cu o femeie. Acest verset e de mentionat pentru a spune despre aceste fapt. De ce sa se perpeuteze aceasta idee despre Sodoma si Gomora cand era de fapt vorba de altceva? Sau e mai de speriat cand afli ca Dumnezeu a distrus 2 orase pentru acest pacat.
  Ultima editare de shyamasundar : 12 dec 2010 la 02:24

 5. #5
  shyamasundar este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2010
  Posturi
  86

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Parca acest user este unul din sustinatorii vishnuism-ului. Shyamasundara este o alta denumire data Krishna (frumusete deosebita, culoare negru-albastru-versui). Probabil e mult prea greu sa demonstrezi ca vishnuism-ul este mai "avantajos", mai facil este sa demigrezi celelalte credinte si prin eliminare sa demonstrezi avantajul ...... Spiritual![/QUOTE]

  - Va rog, daca doriti, sa va adresati catre mine daca aveti de facut obiectii in legatura cu cele spuse de mine (sau cu mine). (mai ales ca vedeti ca am activitate; daca nu as mai fi avut atunci as fi inteles sa vorbiti asa pentru ca nu sunt pe forum, sau absentez de un an, 2,3)).
  - acest topic nu are legatura cu vishnuismul, nu face parte din tema deschisa de alt user: de ce vishnuismul e mai avantajos. Dar prin aceasta observatie (si modul in care a fost facuta) doriti sa "aratati cu degetul" - uite ce topic si ce articol a gasit o persoana sustinatoare a vishnuismului. Cel mai bine e sa nu va uitati la mine, pentru ca nu am ajuns la desavarsire.

  - privind: Probabil e mult prea greu sa demonstrezi ca vishnuism-ul este mai "avantajos: la topicul acela mi`ar fi placut sa impartasesc idei despre vishnuism si de ce prefer acel sistem: adica sa fi fost o discutie culturala - si in acelasi timp sa fi fost noi informatii pentru cei care nu cunosc despre acest subiect.

 6. #6
  Ilia Avatar
  Ilia este offline Utilizator Copacel roditor
  Data inscrierii
  noiembrie 2007
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  609

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Citat Citat din shyamasundar Vezi post
  Va rog, daca doriti, sa va adresati catre mine daca aveti de facut obiectii in legatura cu cele spuse de mine (sau cu mine). (mai ales ca vedeti ca am activitate; daca nu as mai fi avut atunci as fi inteles sa vorbiti asa pentru ca nu sunt pe forum, sau absentez de un an, 2,3)).
  - acest topic nu are legatura cu vishnuismul, nu face parte din tema deschisa de alt user: de ce vishnuismul e mai avantajos. Dar prin aceasta observatie (si modul in care a fost facuta) doriti sa "aratati cu degetul" - uite ce topic si ce articol a gasit o persoana sustinatoare a vishnuismului. Cel mai bine e sa nu va uitati la mine, pentru ca nu am ajuns la desavarsire.
  - privind: Probabil e mult prea greu sa demonstrezi ca vishnuism-ul este mai "avantajos: la topicul acela mi`ar fi placut sa impartasesc idei despre vishnuism si de ce prefer acel sistem: adica sa fi fost o discutie culturala - si in acelasi timp sa fi fost noi informatii pentru cei care nu cunosc despre acest subiect.

  De fapt incercam sa-i spun d-lui Furtuna ca nu ai tangente cu ateismul sau homosexualitatea. Cat despre denigrare, asa este, e exagerata exprimarea si-mi cer scuze. Ca homosexualitatea exista din asa de vechi timpuri nu stiu daca este o mirare. In "capul meu" Sodoma si Gomora au fost distruse pentru depravare ce a atins limita maxima si e suficient. Te-ai intrebat vreodata de ce te opresti asupra acestor genuri de detalii sau subiecte si de ce au importanta pentru tine?
  Nu cred ca un om care a atins desavarsirea prin orice cale, declara ca aia e mai avantajoasa decat altele. Cea mai avantajoasa este aceea care este cea mai potrivita pentru fiecare. Ca sa nu mai spun ca intelegem si cunoastem cu propria masura.
  Mi-ar fi placut o "discutie culturala" despre vishnuism si chiar te rog s-o sustii pe un nou topic la "alte stiinte spirituale" intitulat "vishnuism" sau cum vrei, insa cand se incepe cu este cea mai avantajoasa, ala face asa, ala face asa, vishnuismul in schimb face asa, e decredibila informatia si nici nu face cinste vishnuismului, iti dai seama ca cel ce vorbeste e cam ca tipa/tipul ala cu aparatele ce te protejeaza de mama omida, a invatat sa vanda si cam atat. Zic si eu.
  Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi. T.Arghezi

 7. #7
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Citat Citat din shyamasundar Vezi post
  Buna ziua,

  M-ati citat mai sus: referitor la faptul ca s-au mai schimbat prin Biblie unele lucruri fata de forma originala. Cu siguranta ca sunt si unele persoane de pe acest forum care spun ca sunt mai multe traduceri ale Bibliei, ca au mai fost schimbate unumite aspecte in Biblie de-a lungul timpului). --- deci, sa nu aplicam astfel: cand e interesul nostru afirmam ca da s-au mai facut modificari, iar in alte situatii sa spunem ca e vb`a de denigrare daca se spune ca s-au facut modificari. Viciat- se refera la modificari, schimbari.
  E si normal, pana la urma sa fie modificari, cu cat trece timpul... prin traduceri se tot pierde din original.
  Nu am incercat in nici un fel sa fac o "argumentare" a vicierii Bibliei. Nu am cautat- si nici articolul de fata nu cauta sa denigreze Biblia. Daca am alta parere despre un anumit lucru nu inseamana ca si denigrez acel lucru. Faptul ca este un articol de pe un site cu orientare atee nu se traduce prin denigrarea unei credinte sau alteia. Daca o persoana este atee sau crestina, musulmana, hindusa etc sau de o filosofie sau alta (nu conteaza) si face o observatie pertinenta, atunci consider ca este retinut.


  "Ce nu poate sa priceapa nici un ateu este faptul credinta nu se bazeaza logica umana ci pe trairea interioara. Iar trairea interioara se traieste si atat."
  --- nu este destul numai trairea, conteaza si ce o face sa fie. trairile pot fi inselatoare sau gresit intelese: de aceea este nevoie si de inteligenta. A actiona numai in baza trairilor nu este indicat. Credinta se poate schimba -- asa ca, consider ca e nevoie de constientizare a unor lucruri, de aceea nu e destul doar trairea - azi "traiesc" una, maine "alta". constientizarea... aici e cheia. (parerea mea).


  "Deocamdata cu incercarea asta de discutie, beneficiati si de toleranta-ospitalitatea forumului in incercarea de sprijini acel site ateu, de a denigra Biblia, de sprijinire a homosexualitate"
  - acest post nu se vrea a sprijini vreuna din lucrurile mentionate mai sus de dumneavoastra, ci vrea sa arate ca Sodoma si Gomora nu a fost pedepsita pentru relatiile sexuale, asa cum este spus de multa lume. De ce sa se perpeuteze aceasta idee despre Sodoma si Gomora cand era de fapt vorba de altceva?

  Ma voi repeta:
  Găsim în Biblie un pasaj izbitor, din Judecători (19:16), puternic influențat, făra îndoială, după Geneză 19 (dacă nu chiar remodelat după acesta). În acest pasaj găsim povestea unui levit de pe coasta Muntelui Efraim și a concubinei sale. Cei doi, aflându-se în Ghibeea lui Veniamin rămân, la ceas de seară, pe ulița cetății pentru că nimeni nu i-a primit in gazdă. Un bătrân -străin stabilit în cetate, ca și Lot - le oferă adăpost. Ceea ce urmează oglindește întocmai povestea Sodomei. Oamenii din cetate se adună în jurul casei bătrânului și cer aducerea străinului pentru "a-l cunoaște", iar bătrânul oferă mulțimii pe fiica sa și pe concubina levitului. În mod paradoxal creștinii nu interpretează și acest fragment în contextul homosexualității ci, în mod corect, consideră morala poveștii ca fiind legată de ospitalitate.
  --- de ce nu se interpreteaza acest pasaj in contextul homosexualitati? De ce nu auzim despre Ghibea din Beniamin asa cum auzim despre Sodoma si Gomora, doar este aceeasi poveste.

  Din Vechiul Testament versetul care spune clar privind homosexualitatea e doar: Levitic 18:22 : sa nu te culci cu un barbat cum se culca cineva cu o femeie. Acest verset e de mentionat pentru a spune despre aceste fapt. De ce sa se perpeuteze aceasta idee despre Sodoma si Gomora cand era de fapt vorba de altceva? Sau e mai de speriat cand afli ca Dumnezeu a distrus 2 orase pentru acest pacat.
  Ce anume considerati ca trebuie constientizat din prima dumneavoastra postare?

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 8. #8
  shyamasundar este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2010
  Posturi
  86

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Ce anume considerati ca trebuie constientizat din prima dumneavoastra postare?

  --- e mai mult vorba despre clisee care devin "universale". nu cred ca este indicat creearea de mituri..pe seama a ceva ce nu a fost. Sunt multe mituri de redescoperit -.. Cred ca este bine sa mergem pe firul unor lucruri si sa nu acceptam neaparat tot ce primim, doar pentru ca asa se spune.

 9. #9
  shyamasundar este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2010
  Posturi
  86

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Mi-ar fi placut o "discutie culturala" despre vishnuism si chiar te rog s-o sustii pe un nou topic la "alte stiinte spirituale" intitulat "vishnuism" sau cum vrei, insa cand se incepe cu este cea mai avantajoasa, ala face asa, ala face asa, vishnuismul in schimb face asa, e decredibila informatia si nici nu face cinste vishnuismului, iti dai seama ca cel ce vorbeste e cam ca tipa/tipul ala cu aparatele ce te protejeaza de mama omida, a invatat sa vanda si cam atat. Zic si eu.
  - aveti dreptate nu e titlul cel mai potrivit pentru deschiderea discutiei...
  As vrea doar sa mentionez ca nu am initiat topicul: de ce vishnuismul este mai avantajos decat alte sisteme. De mult timp citeam subiectele de pe acest forum si acest subiect m-a determinat sa postez pentru prima data pe forum. Daca am mai facut referire in special la crestinism e pentru ca cu acest sistem m`am confruntat, daca aici in tara asta era propagat alt sistem de credinta atunci faceam referire la el. Am facut referinte la crestinism pentru ca imi pare ca sunt niste lacune si de aceea este nevoie de explicatii in plus fata de cele "oficiale"-date de biserica, pentru a putea intelege anumite aspecte. Din cauza rigiditatii prezentate de partile oficiale rezulta ca e mai greu de inteles si de acceptat anumite aspecte, de aici si indepartarea de acest sistem. (vorbesc in general, ca asa am observar, multi oameni se indeparteaza studiind mai mult si observad ca nu se leaga). Si cum sa nu refuzi cand nu se leaga anumite lucruri, cand nu ai raspunsuri pertinente... Asa se intampla cu multe persoane... Poate ca nu e destul pozitia oficiala (promovata in crestinism) de aceea apar si diferite scoli - cai (sau cum sa le spun). Deci se vede nevoia de mai mult.

 10. #10
  shyamasundar este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2010
  Posturi
  86

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Te-ai intrebat vreodata de ce te opresti asupra acestor genuri de detalii sau subiecte si de ce au importanta pentru tine?

  - aduc in discutii anumite aspecte si din cauza unei anumite revolte cand multi oameni fac referire doar din faptul ca asa au auzit, fara a aduce argumente, fara a filtra informatia. Cred ca este indicat indemnarea la o cercetare mai profunda.
  - mai aduc in discutie - subiecte precum sindromul Stockholm- in speranta ca poate ajuta pe cineva...

  si ziceam la un moment dat la topicul cu vishnuismul:
  "Da poate ca este o usoara provocare. Imi aduc aminte ca cineva spunea ca provocarile pot ajuta in progresul spiritual. Oricum incerc sa scot in evidenta anumite aspecte care pun semne de intrebare, astfel ca fiecare sa aiba de meditat - cate ceva, cate un aspect. Sper ca acest fapt sa fie de folos."

  Acestea ar fi motivele pentru care am tendinta spre asemenea subiecte.

 11. #11
  shyamasundar este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2010
  Posturi
  86

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Pt Ilia,

  Imi cer scuze ca am inteles altceva decat ati vrut sa transmiteti legat de primul post alt d-voastra, dar am inteles gresit si pentru ca nu v-ati adresat si catre mine, si din cauza asta s-a inteles: "ca aratati cu degetul" Cer scuze inca o data.

  Pace si iubire

 12. #12
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  shyamansundar, iata cum se vede de la mine:
  topicul de fata este reactia ta la un citat din Steiner de pe alta tema, in care spuneam ca in Biblie termenul "a cunoaste" inseamna "fecundare"; si dadeam exemplele: "Avraam a cunoscut pe femeia sa" sau "cutare patriarh a cunoscut pe femeia sa".
  Ai avut "proasta" inspiratie sa argumentezi incorectitudinea afirmatie lui Steiner citand dintr-un site care nu e pe gustul tuturor.
  Si ai mai avut o alta "proasta" inspiratie postand pe o tema a carui titlu era o comparatie (cand compari, omori iubirea si pacea) in loc sa-ti creezi propriul tau topic. Dar nu-i nimic, nu toti suntem suficient de maturi incat sa acctionam intotdeauna asa cum ar trebui sau cum se asteapta de la noi. Important e sa invatam din atentionarile celor maturi si sa mergem mai departe...
  Am omis sa-ti raspund atunci cand am avut ocazia ca a provoca nu ajuta la progresul spiritual, ci doar la cel stiintific.... Cand provoci in teme de spiritualitate inseamna mai curand ca ai o problema de iertare cu acel aspect provocat...
  Ca sa intelegi care era gradul de depravare al Sodomei si Gomorei si sa simti pe viu scena cand oamenii acelui oras se strang si cer sa-i cunoasca pe cei doi straini, ti-as recomanda sa vizionezi un film, dar este prea violent pentru a o face aici, la vedere. Iti spun doar ca personajele principale sunt interpretate de Monica Belluci si sotul ei, plus alt actor american cunoscut al carui nume imi scapa acum ...
  Cu Adevarul si cu Dreptatea, tot inainte!
  Un site despre

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 13. #13
  shyamasundar este offline Utilizator Samanta
  Data inscrierii
  martie 2010
  Posturi
  86

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  "topicul de fata este reactia ta la un citat din Steiner de pe alta tema, in care spuneam ca in Biblie termenul "a cunoaste" "

  -va inselati pentru ca nu m-am gandit in nici un fel la Steiner in momentul cand postat aici.
  Da, aveti dreptate privind comparatia.

 14. #14
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  De unde rezulta ca, uneori, nu tot ce este evident este si adevarat. Sau, altfel spus, coincidentele pot fi inselatoare!
  Ultima editare de Didina : 12 dec 2010 la 21:21
  Cu Adevarul si cu Dreptatea, tot inainte!
  Un site despre

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 15. #15
  Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  august 2006
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  2.823

  Implicit Re: Sodoma si Gomora

  Citat Citat din shyamasundar Vezi post
  e mai mult vorba despre clisee care devin "universale".
  Universalitatea de care vorbiti apare atunci cand cliseul corespunde unei necesitati sociale. Homosexualitatea este o devianta sociala, iar societatea incearca sa o tina sub control. Presupunand ca este corecta afirmatia dumneavoastra ca legatura dintre Sodoma si Gomora a aparut tarziu - probabil ca a fost dictata de niste realitati sociale. Oricum ea a intrat in vocabularul general, cel putin in limba romana, prin sodomie. E cam greu de scos un cuvant din vocabular fiindca el face parte din mostenirea neamului. Uitati-va, va rog, la tot circul cu rom-tigan-roman.
  nu cred ca este indicat creearea de mituri..pe seama a ceva ce nu a fost.
  E greu de spus daca a fost sau cum a fost. Exista totdeauna tendinta de a extrapola prezentul asupra trecutului. Reactiile la filmul lui Mel Gipson "Patimile lui Cristos" au fost mult mai vehemente decat fata de filmul cu Spartacus sau filme care prezinta razboaie antice sau martiriul mucenicilor. Viata unui om nu insemna nimic cu atat mai putin regulile de convietuire umana acceptate astazi. Violente considerate astazi abominabile altadata erau normale.
  Sunt multe mituri de redescoperit -..
  Ei,da! Asta ar fi o discutie interesanta: nevoia de mituri. De ce simtiti nevoia sa redescoperiti mituri?
  Cred ca este bine sa mergem pe firul unor lucruri si sa nu acceptam neaparat tot ce primim, doar pentru ca asa se spune.
  Acceptarea de care vorbiti e mai degraba o expresie a dezinteresului pentru un subiect sau altul. Cand apare interesul, apar si discutiile, altfel informatia este transmisa pentru a dovedi ca o stim si pe asta.

  Revenind la subiect, intre cele doua povesti, sunt apropieri dar si deosebiri majore care conduc la cele doua opinii de care vorbeati. Partea de agresiune colectiva pare intradevar la fel si daca este rupta de context aveti dreptate. Deosebirile dintre povestile integrale cu toate implicatiile lor sunt foarte mari. Oricum morala lor este aceeasi: abaterile de la reguli(le sociale) sunt pedepsite nu numai la nivel individual ci si la nivel colectiv.

  Referitor la aspectul ridicat de dumneavoastra cu privire la atei si credinciosi de diferite feluri: " Ala n-are nici un Dumnezeu!" face parte din intelepciunea populara. La mine se traduce prin capacitate mai mica de a intelege lucrurile asemanator cu mine tocmai din cauza lipsei de credinta.
  Credinta nu este ceva declarativ sau care sa se schimbe, ea vine din cel putin o experienta transcedentala (deocamdata termenul acesta il am la indemana ).
  Mai era pe undeva o vorba care exprima acest aspect:"Pentru cel care crede nu e nevoie de nici un argument, iar pentru cel care nu crede, nici un argument nu este de ajuns".

  Asta nu inseamna ca daca exista idei cu care rezonez sa le elimin numai pentru ca cel din fata mea nu crede, inca, in Dumnezeu.

  Ma bucur ca in postarea a doua ati facut modificari fata de ceea ce am primit prin e-mail (prima forma lansata pe forum). Modificarile sunt o schimbare, importanta pentru mine, de la "exact" la "posibil".

  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •