Rezultate de la 1 la 8 din 8

Subiect: Mai multe despre "E-uri". Ce si cum?

  1. #1
    lovelife este offline Moderator De'al casei
    Data inscrierii
    iulie 2006
    Locatie
    Galati
    Posturi
    2.040

    Implicit Mai multe despre "E-uri". Ce si cum?

    Mai multe despre "E-uri". Ce si cum?

    Sunt cunoscuti sub numele de "E-uri", in reviste se presupune ca, pe plan mondial, sunt a treia cauza a mortalitatii, dupa cea cauzata de consumul de droguri si medicamente, si dupa accidentele de circulatie, iar consumul lor, se crede, duce la distrugere sistemului imunitar si pricopsirea cu cele mai variate forme de tumori benigne(?) si maligne. Sa fie chiar asa?

    Aditivii alimentari reprezinta cea mai noua provocare in materie de nutritie. Un subiect foarte la moda in zilele noastre, cand problema necesarului caloric zilnic a devenit desueta, cand febra aportului de vitamine si oligoelemente pare sa fi trecut, iar sloganul "alimentul sanatos este cel nepreparat, cu un continut enzimatic intact" cedeaza locul ideii ca naturala si sanatoasa este alimentatia fara aditivi.

    In cele ce urmeaza ne propunem ca inainte de a descrie patologia generata de consumul de aditivi, caci, fara indoiala, folositi necorespunzator se fac vinovati de multe si uneori foarte grave maladii, sa definim termeni care ii privesc si sa amintim reglementari ale utilizarii lor.

    Sa incepem chiar cu celebrul "E"
    Pentru usurarea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, acesta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera "E" urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea, in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi. De exemplu Neohesperidina DC, un indulcitor, va fi scris simplu: E 959. Utilitatea devine evidenta in cazul Hidroxipropilmetil celulozei - E 464 (gelificant).

    Ce sunt asadar aditivii alimentari?
    Iata cateva definitii:
    1. Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.(Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.975/1999).
    2. Substante care la origine nu reprezinta o parte constituenta a alimentelor, adaugate in scopul de a modifica - favorabil - insusirile organoleptice sau ca o necesitate directa de desfasurare a anumitor procese tehnologice.(Tratat de Igiena-Sebastian Dumitrache).
    3. Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)

    Aditivii alimentari apartin urmatoarelor categorii:
    - conservanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme;
    - antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii);
    - acidifianti - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru;
    - substante-tampon - folosesc la reglarea si la mentinerea pH-ului specific alimentului;
    - antispumanti - se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei;
    - emulsificatori - substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile;
    - agenti de gelificare - substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor;
    - sequestranti - substante care formeaza complexe cu ionii metalici;
    - stabilizatori - substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;
    - substante de ingrosare - substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare;
    - indulcitori - substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor;
    - coloranti naturali si coloranti de sinteza;
    - agenti de afanare - substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica;
    - antiaglomeranti ;
    - potentiatori de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului ;
    - substante-suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor;
    - enzime - folosite in industria alimentara ;
    - aromatizanti- se impart in trei categorii:
    - substante aromate naturale - se obtin din materii prime de origine vegetala sau animala;
    - substante identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;
    - substante artificiale - se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale.

    In consumarea acestora trebuie sa se tina cont de Cantitatea Zilnica Acceptabila. Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kg. de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioada intregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate.
    Un site
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
    si un
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.
    pentru mamici unde se dezbat subiecte despre sarcina, nastere precum si crestere si educarea copiilor.
    Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

  2. #2
    Zâmbet este offline Utilizator Samanta
    Data inscrierii
    august 2006
    Posturi
    67

    Implicit

    Alimentele-otrava

    Consumul indelungat de alimente, care au in compozitie aditivi obtinuti pe cale sintetica, supune organismul la un adevarat bombardament chimic care afecteaza organele interne si deregleaza profund armonia proceselor fiziologice din corp. In cazurile nefericite rezultatul acestor procese este distrugerea iremediabila a sistemului imunitar si aparitia unor tumori maligne sau benigne. Studiile de specialitate arata ca sunt cateva produse a caror folosire indelungata favorizeaza crearea unui astfel de dezechilibru in organism. Folosirea lor intamplatoare, pentru o perioada limitata de timp nu are efect daunator la nivel fizic. Pe Internet sunt site-uri care vorbesc despre nocivitatea acestor produse.

  3. #3
    Zâmbet este offline Utilizator Samanta
    Data inscrierii
    august 2006
    Posturi
    67

    Implicit

    Cei mai periculosi aditivi

    Exista deja o lista cu cei mai periculosi aditivi prezenti in produsele alimentare. Majoritatea tarilor care ii folosesc sunt constiente de nocivitatea lor si fac, sau au facut deja, demersuri legislative pentru a-i scoate de pe piata.

    E 123 - este interzis in Statele Unite ale Americii si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E 110, care intra in componenta dulciurilor, mai ales a prafurilor de budinca colorandu-le intr-un galben atragator, apetisant, cunoscut si sub numele de apus de soare (sunset yellow).

    E 330 - produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in marea majoritate a sucurilor care se afla in comert.

    E 102 - este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are de asemenea actiune cancerigena.

    Aceasta lista a fost realizata cu ajutorul unui raport intocmit de Oficiul Consumatorilor din Piata Comuna Europeana. Lista nu este completa, urmand a se face cercetari pentru descoperirea altor aditivi nocivi.

    In Romania au existat multe cazuri in care sanatatea populatiei a fost pusa in pericol. Sunt de referinta cazurile in care colorantii din vopselele de oua erau toxici sau otetul chimic era un adevarat pericol pentru stomac. Cercetatorii din Uniunea Europeana se pot insela in privinta unor aditivi si astfel apar in comert unele produse ce contin substante toxice. Este bine deci ca atunci cand mergeti la cumparaturi sa cititi cu atentie numele ingredientelor inscriptionate pe ambalaj, iar daca aveti nelamuriri, sa va adresati comerciantului sau direct la Oficiul pentru Protectia Consumatorului. Cel mai bine insa, renuntati la consumarea produselor ce contin E-uri, nu sunt nici necesare si au o calitate nutritiva mult mai scazuta decat cele traditionale, naturale.

  4. #4
    Ion Furtuna este offline I.E. De'al casei
    Data inscrierii
    august 2006
    Locatie
    Pitesti
    Posturi
    2.823

    Implicit

    In aceasta perioada, supermarketurile abunda in fructe precum portocale, lamai si mandarine. Sunt delicioase, au multe vitamine si, mai ales, sunt ieftine, fiind sezonul lor. Putini cunosc, din pacate, ca in coaja fructelor se afla inclusiv substante care nu au ce cauta la masa noastra.

    Atentie la prajituri! Nu mai folositi coaja rasa!

    Fructele sunt aduse din tarile de origine in containere speciale. Pentru a fi protejate de boli, pe parcursul transportului si in depozite, coaja lor este tratata cu substante chimice care, in mod normal, nu afecteaza pulpa fructelor. Substantele nu au miros si nu pot fi detectate. Conform Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania , ele nu prezinta nici un pericol daca nu sunt inghitite. Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coaja.

    In Romania insa, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocale sau lamai, pastrata cu zahar. In acest fel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele noastre, fiind un pericol in special pentru cei mici. Acestia pot fi afectati prin aparitia unor intoxicatii sau alergii.

    Efectele produse de substantele din coaja citricelor:

    * E 230 Difenilfenol - Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa cojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa este de 0,1 mg / kg corp.
    * E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa este de 0,2 mg / kg corp.
    * E 233 Tiabendazol - fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa este de 0,1 mg / kg corp.

    Informatiile au fost publicate de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din Galati .

  5. #5
    valiprofi Avatar
    valiprofi este offline Utilizator Samanta
    Data inscrierii
    noiembrie 2006
    Locatie
    tecuci
    Posturi
    88

    Implicit r

    Dragii mei,se pare ca si parintii nostri stiau lucrurile astea,mereu ne spuneau de fructele exotice injectate prin coaja.
    Pe mine ma cearta si acum ca nu-i dau copilului ridichi negre cand tuseste si ii dau portocale si lamai sau,,si mai rau,chimicale din farmacie''(adica vit.C ,cum spune mama).
    Proful meu,chimistul Ion Brad spunea si el de E-uri ,mai des se referea la glutamatul de sodiu ce se adauga pt.a percepe mai accentuat gustul alimentelor.

  6. #6
    cris este offline Utilizator De'al casei
    Data inscrierii
    septembrie 2006
    Posturi
    2.533

    Implicit

    Da,si uitati ca si piinea are e-uri.
    De fapt,cred ca ar fi buna o lista cu alimente fara e-uri,mai ales ca lista e scurta.
    Vasele cu apa nu mai sunt suficiente.
    Duceti-ne direct la izvor!

  7. #7
    Tixti este offline Utilizator Bobocel
    Data inscrierii
    august 2006
    Locatie
    Braila
    Posturi
    450

    Implicit

    Am primit pe mail ceva despre MC Donalds.
    E adevarat ca nu te obliga nimeni sa mananci si se aude asa printre oameni ca mancarea de la Mc nu face bine deloc ( nu numai mancarea) dar asta este alta mancare de “filet-o-fish”. Ca lucrator al Mc ar trebui sa tii secret ceea ce vezi acolo , sa nu iti pese de ceea ce vorbesc superiorii tai , sa faci tot ce ti se spune desi asta te defaimeaza intr-un mod sau altul si sa zambesti chiar daca tie iti e rau sau ti-a murit mama.Pt cei care citesc “taifasu” meu cu mine insumi adica “carnatu’” asternut pe monitorul dvs in clipele astea trebuie sa afle ce este de fapt aceasta “franchise” ce se numeste pompos “Mc Donald’s” .Eu lucrez intr-un mc , nu conteaza care desi credeti-ma ca 99% sunt la fel ( din punct de vedere al lucratorilor) ca din punct de vedere al tampeniilor pe care te lasa sa le ingurgitezi toate sunt la fel. Din fericire (sau nu) am absolvit un liceu care m-a invatat ce inseamna industria alimentara si mancarea in spatele cifrelor sau literelor ( E - uri , ciclamati , zaharuri , xantan provenind din eu mai stiu ce animale moarte pe campii ). Ca sa ajung la “miezul problemei” am sa incep prin descrierea mancarii pe care o vad in fiecare zi ( asta findca atunci cand intru in congelator sau in frigider citesc pe eticheta ceea ce contine acel produs). Sincer carnea aceea care vi se pare gustoasa in special in Big Mac este intr-adevar facuta din peste 100 de animale dar mai grav este ca e facuta din resturi tocate de animale decedate.Deci nu sacrificate sau carne de calitate superioara ci carne vita sau mai bine zis “dejectii alimentare”.EU am avut ocazia sa vad o carne din aceea decongelata ..credeti-ma ca as fi preferat sa vad un cadavru in descompunere decat sa mai vad odata o carne cu zgarciuri si miros de descompunere si culoare verde dupa numai 6 ore de stat la temperatura camerei.Totodata acea bucata de carne ( in stare buna ) ajunge in numai 33 de secunde (timpul de “prajire a grilului” ) de la -18 / -23 grade C la +179 grade celsius.Mustarul si Ketchup-ul sunt ok, credeti-ma pe cuvant , ceapa fresh este in regula la fel si cea rehidratata ( aceasta fiind rehidratata cu ajutorul apei filtrate si totul in deplina curatenie [ in restaurantul in care lucrez eu] ) Un alt factor daunator este salata ( si cea pe care o cumparam dar si cea din sandwich-uri) findca ea nu vine intotdeauna vidata sau din cauza proastei manevrari nu este tot timpul sub vid, in plus cea vidata are intotdeauna un gust specific “de cauciuc”.Cartofii prajiti vin din Austria ( pt restaurantele din Romania ) , nu au nimic special cand nu sunt prajiti , sunt cartofi de calitate superioara insa si acestia sunt “maltratati” printr-un proces de prajire de numai 3 min si 50 de secunde in care ajung de la -23 grade C la +175 / +182 grade celsius intr-un ulei care contine 10% grasime animala , ulei vegetal , compusi chimici pt grabirea prajirii ( nu dau numele si celelalte ingrediente findca nu vreau sa fiu facut raspunzator pt incercarile esuate ale unora de a manca cartofi “a la’ Mc ” ….Carne de pui ( Mc Chicken / Patty Chicken / Mc Nuggets / SCW [Spicy Chicken Wings] ) este (mi-e si scarba sa spun) de fapt “un fel de carne ” findca este de fapt o carne presata la temperaturi inalte din toata gaina inclusiv gheare / cap s.a.m.d in care se adauga enzime , saruri , E -uri de care am auzit lucruri proaste (din nou va rog sa ma intelegeti ca nu pot da numele acestora findca nu vreau sa fiu facut raspunzator pentru divulgarea unor compusi ce pot fi cumparati de pe piata si folositi in retete proprii care ar cauza disfunctii sau chiar moartea).Carnea celebrului “Filet-O-Fish” este prajita intr-un ulei special pentru ai anihila mirosul de peste , ulei care ii afecteaza compozitia organoleptica si nu numai , sincer nu va recomand sa mancati asa ceva …Inghetata de la Mc este intotdeauna “cea mai buna ” si restul …sincer fata de ce am vazut afara aici laptele pentru inghetata vine de la “La Dorna” (ma refer la laptele “SUNDAE Mix ” pt inghetatele Mc Flurry si Mc Sundae).Pe laptele care vine de la distribuitori nu scrie nici un ingredient , practic nimik ..tot ce pot sa spun este ce vine intradevar in conditii curate si la temperatura optima. ( asta in restaurantul in care lucrez eu ) .Bauturile ..o alta buba a Mc Donald’s -ului vin in niste tancuri ub forma de sirop (Cola / Fanta /Sprite / Cola Light si Apple Juice) sirop care este impins prin niste tuburi catre un aparat care ii impregneaza Co2 printrn proces care sincer nu este deloc igienic dat fiind faptul ca siropul aluneca pe o tava racita cu freon apoi trece printr-o “teava ” catre duza din fata restaurantului, duza prin care mai trece o alta “cura” cu apa rece si cu Co2 in care mc-ul va mai pune si gheata.Deci luati apa minerala cu gust de cola sau mai stiu ce.Mai nou Lipton in Mc Donald’s este si “la dozator” ( desigur ca nu mai este la sticla ca si-ar face concurenta singur) si acesta vine intr-o punga de 10 litri in care este un sirop fffff concentrat care beneficiaza de acelasi “tratament” ca si bauturile carbogazoase insa cu mai multa apa.Sincer Lipton are gust de ceai Ekoland dar de cea mai proasta calitate.Sucul de portocale ( Juice) este de fapt o combinatie de fulgi congetati de portocale cu apa filtrata.Pe el scrie 16 grade Brix ( asta ar insemna 67% pulpa din care 32% zaharuri nesaturate si zaharuri naturale si restul apa) insa credetima ca pe duza aia nu iese suc natural de portocale nici in 200 de ani.Placintele de la Mc Donalad’s nu stiu din ce sunt facute dar am auzit lucruri aiurea despre ele ..insa aca nu stiu nimik sigur nu am ce sa va spun.In cele din urma salatele de la mc ( ma refer la cele din romania) sunt in regula ( cea la Sallad Shaker ), cea de ton (Tuna Sallad) si cea “greceasca” (Mediteranean Sallad) insa cea de pui ( Mc Chicken Sallad) nu v-o recomant dat fiind ca are arnea aceea de “pui” de care am vb mai sus.Din nou subliniez ca toate salatele au un gust specific de cauciuc dat fiind faptul ca nu sunt 100% naturale.Cam atata despre mancarea de la MC , daca vine cineva cu adaugari la ceea ce am spus ii multumesc , pt cei cu critici la adresa mea le spun sa latre in alta parte ca nu am chef.Ca incheiere vreau sa notez ca nu am vb despre lucratori findca nu asat era subiectul insa credeti-ma ca asta difera de la restaurant la restaurant asa cum toti oamenii sunt diferiti insa e adevarat ca e un stres enorm si bani foarte putini.Un sfat prietenesc , mancati in alta parte .am mancat la un restaurant ( in adevaratul sens al cuvantului findca mc nu este restaurant ci franciza) cu 150.000 (cat un meniu mare de la mc ) o salata bulgareasca de iti lingi degetele + un 7 up imbuteliat + 30 de mii bacsisul. “” mai gandeste-te de doua ori inainte sa vii la mc te rog ( frumos ) “”
    Dumnezeu ne iubeste pe toti

  8. #8
    Gabico este offline I.E. Samanta
    Data inscrierii
    iunie 2008
    Locatie
    Craiova
    Posturi
    89

    Smile Re: Mai multe despre "E-uri". Ce si cum?

    Oau, sunt de-a dreptul surprinsă de atâta curaj!! FELICITĂRI! taie în carne vie!Din fericire nu mănânc la MC am fost doar de 2 ori și a treia oară să-mi iau fetița care era invitată în tranvaiul minune. Nu m-a încântat acest timp de mâncare și fără să știu atâtea amănunte, dar acum! Pentru cei care te vor critica, adică ne vor critica vrea să le spun că "al șaselea simț" pe care-l posed îmi spune că ai dreptate și nici în vis nu mă gândesc să te contrazic.
    Din păcate snobismul e la mare preț în România, am văzut părinți care-și lua copii de mână și-a duceau la MC să-i hrănească apoi se plângeau pe unde apucau că nu le e bine copiilr sau că nu maivor să mănânce altceva!!
    Mi-a părut rău că a trebuit să o duc pe fetiță în acel loc dar m-am gândit că v-a fi o singură dată și să o trecem la capitolul experiențe. Din fericire nu a fost foarte încântată așa că mă număr printre mămicile norocoase.
    Trebuie să menționez că nu i-am dat nici Cola Fanta, Sprite sau alte astfel de "delicatesuri"! Chiar mă gândesc că mănâncă prea multă înghețată!
    S-o mai face undeva în vreo cofetărie înghețată adevărată cum făceam bunicile noastre? Cred că ar sta clienții la ușă grămadă!
    Eu sunt o maniacă a hranei sănătoase, dar de unde să o iau?
    Într-o zi priveam îngrijorată mașinile din parcare după o noapte de ploaie, arătau de parcă cineva le vopsise decorativ cu nămol! Primul gând a fost că și ploaia are "E"- uri! Nici măcar ea nu mai e curată cum a fost.
    Era o vorbă: să vină ploaia să mai spele frunzele că s-au umplut de praf!

    Spor la muncă, atâta vreme cât vor exista snobi vei avea un loc de muncă.

Subiecte Similare

  1. GRADINITA "SFANTUL APOSTOL ANDREI"
    De Etienne in forum Familia: copii, parinti, bunici
    Replici: 15
    Ultimul post: 23 iun 2011, 21:01
  2. despre Criza de vindecare din "Manualul Vindecatorului"
    De lovelife in forum Sfaturi si sugesii. Ajutor terapeutic
    Replici: 7
    Ultimul post: 12 aug 2008, 09:24
  3. "!Galatiul pe doua roti!" -velorutie in galati
    De arhanghelul in forum Discutii libere
    Replici: 1
    Ultimul post: 27 iun 2008, 11:23
  4. A fost descoperita "Kriptonita" lui Superman
    De cristicarstea in forum Discutii libere
    Replici: 0
    Ultimul post: 26 apr 2007, 07:48
  5. Articol despre "Ignat"
    De Eternal_light in forum Alimentatia sanatoasa
    Replici: 1
    Ultimul post: 03 nov 2006, 14:12

Reguli postare

  • Nu puteti crea subiecte noi
  • Nu puteti posta replici
  • Nu puteti posta atasamente
  • Nu puteti sa va editati postarile
  •