[IMG]http://api.ning.com/files/ghcK2Qyl9ynEvuJqg9q5HY177kNewgLu2bLlrQYJ7zKAINcNBC g93N3RZfN7PFWp00-IsVdTlmR*pZM-UF-VzC7vC*P5VH7s/cruceadepecaraimandublata.jpg[/IMG]
Sursa: http://zamolxis.ning.com/forum/topic...c%3A2136&xgs=1

Turistii care s-au aflat, joi, in Busteni, au fost martorii unui fenomen extrem de rar si de frumos: la apusul soarelui, razele de lumina care au cazut pe crucea de pe Caraiman s-au reflectat pe nori si au creat efectul de umbra!

Asadar, cei care au luat versantii Caraimanului la picior ca sa vada o cruce, s-au trezit, muti de uimire, in fata a doua cruci. Daca turistii au plecat din Busteni convinsi ca au luat la parte la un moment divin, meteorologii distrug orice vis apeland la logica, informeaza Banateanul.

Ei au explicat ca s-a produs o refractie, adica s-au intalnit doua straturi de aer, unul foarte cald si altul foarte rece. Potrivit acestora, fenomenul se produce numai la apus de soare.

Crucea de pe Caraiman, un omagiu adus ostasilor cazuti in primul razboi mondial, este unicat prin prisma altitudinii la care este amplasata - 2290 de metri -, combinata cu dimensiunea crucii - 28 de metri inaltime, cu brate de sapte de metri.

Crucea Eroilor Neamului a fost construita la initiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand I al Romaniei, cu scopul de a fi vazuta de la o distanta cat mai mare. Pentru acest monument s-a ales varful secundar al Caraimanului, deoarece, daca s-ar fi construit pe varful principal nu ar fi fost vizibil decat de pe platou.

In anul 1939, crucea a fost racordata la sistemul energetic national. Astfel, iluminarea monumentului s-a realizat cu sursa cu care era dotata statia complexa de la Costila (2487 m). Pana in anul 1989 s-a tras un cablu electric, iar in anul 1990 s-a terminat de montat instalatia electrica prin efortul Primariei din Busteni, al locuitorilor orasului si al unor societati comerciale.

Instalatia electrica a fost distrusa repetat de-a lungul timpului de catre turisti care se urcau pe cruce si spargeau becurile, iar in anul 2003 aceasta s-a defectat. Pentru refacerea ei au lucrat echipe de salvamontisti, care au inlocuit zeci de becuri ce nu mai functionau, instalatia fiind repusa in functiune in luna decembrie a anului 2004 si racordata la energia electrica a orasului Busteni. In prezent, Crucea de pe Caraiman este iluminata cu 300 de becuri de cate 500 W fiecare si poate fi vazuta, si dupa lasarea intunericului.