Pagina 3 din 3 PrimulPrimul 123
Rezultate de la 31 la 34 din 34

Subiect: Stiti cine a inventat casatoria?

 1. #31
  Camelia Avatar
  Camelia este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  noiembrie 2006
  Locatie
  Ploiesti
  Posturi
  2.432

  Implicit Re: Stiti cine a inventat casatoria?

  Casatoria este unul dintre pilonii centrali ai societatii moderne. Dar de unde isi trage aceasta institutie radacinile? Care sunt transformarile la care a fost supusa, ce le-a determinat si cand au avut ele loc? Raspunsurile la aceste intrebari trebuie sa ne preocupe casatoria ca forma de comuniune de viata si de iubire este un bun autentic al umanitatii, fiind unul din evenimentele de seama din viata oamenilor. Casatoria este o uniune liber consimtita, cu scopul de a forma o familie. Familia este considerata ca fiind temelia societatii, ea devenind element de stabilitate sociala, deoarece relatiile din cadrul ei dau tonul relatiilor din societate. Stabilitatea ei determina stabilitatea societatii.

  Casatoria ca forma de convietuire exista in apropoape orice tip de societate si a aparut cu mult inaintea crestinismului, jucand un rol crucial din punct de vedere social si economic din cele mai vechi timpuri.

  Istoric vorbind casatoria nu a fost vazuta ca o institutie de baza in societate decat foarte tarziu, suferind de-a lungul timpului o serie de schimbari. Este interesant de vazut care a fost aparitia si evolutia casatoriei si familiei din cele mai vechi timpuri istorice, pentru a intelege poate mai bine toate semnificatii si substraturile casatorie monogame din vremurile noastre.
  Povestea casatoriei isi trage primele radacini din perioada geto-dacilor. In aceasta perioada casatoria si conceptul de familie a evoluat in functie de diversi factori economici si sociali. Societatea geto-daca era una cu o structura matriarhala, ceea ce inseamna ca pozitia de baza in societate o ocupau femeile. In cadrul gintei matriarhale s-a trecut de la familia inrudita prin sange avand la baza casatoria pe grupe, adica un grup de barbati erau sotii unui grup de femei de o anumita generatie, la familia bazata pe casatoria pereche, adica sotul avea o sotie principala printre mai multe sotii, iar sotia avea un sot principal printre mai multi soti. Societatea a evoluat cu timpul de la matriarhat la aparitia gintei patriarhale si incepe sa aseze accentul pe barbat ca centru al familiei dacice dar pastreaza poligamia ca linie directoare pentru casatorii.

  Odata cu cresterea proprietatii private si transformarile din sistemul succesoral, familile monogame au inceput sa castige teren. Acest fapt este atestat de doua pretioase documente, columna lui Traian si monumentul de la Adamclisi, unde barbatii geto-daci sant infatisati cu cate o singura femeie.

  In final familia dacica a devenit, pe langa monogama si patrilocala si patrilineara adica, sotia locuia in casa barbatului iar descendenta se stabilea pe linie paterna, copii ramanand in familia tatalui dupa moartea acestuia. In viata de zi cu zi de cresterea copiilor mici se ocupau cu predilectie mamele, dar de la o anumita varsta , de educarea copiilor pentru viata se ocupau barbatii in cazul baietilor si mamele in cazul fetelor. Sotia avea un statut inferior barbatului si exista pornind de la aceasta ierarhizare obiceiul ca sotia sa fie ucisa la moartea sotului si pedepsita cu moartea daca se demonstra infaptuirea adulterului de catre sotie.

  In epoca statalitatii dacice casatoria pereche se incheia prin rapirea si cumpararea fetei de la rudele sale. Casatoria se incheia prin cumpararea fetei de catre barbat, de la parintii acesteia printr-o licitatie publica sau individuala. Mirele aduce astfel daruri din partea mamei ca pret de rascumparare a miresei. In cadrul familiei monogame rascumpararea fetei se mentinea prin oferirea de daruri sau prin prestarea de munci familiei acesteia. Pretul platit se fixa in functie de frumusetea si cinstea fetei. Cumpararea sotiei constituie o caracteristica intalnita si la alte popoare, acolo unde sotia contribuia prin munca proprie la veniturile familiei. Desi poate fi greu de crezut, acest obicei s-a pastrat pana in zilele noastre la „targul de fete” de pe Muntele Gaina.

  In Dacia-Romana normele juridice care reglementau familia si casatoria erau diferite in functie de statutul juridic al persoanei. Numai cetatenii romani aveau conubium (jus connubii)- acel drept recunoscut unei persoane de a incheia casatorie valabila conform cu ius civile (legea civila). Obiectiv aceasta lege conferea dreptul general de a incheia o casatorie. In acceptiunea subiectiva era aptitudinea relativa a unei persoane de a se casatori cu o anumita persoana, adica numai casatoriile incheiate intre cetatenii romani erau considerate legitime de catre dreptul roman.
  "Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede!" - proverb romanesc


  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 2. #32
  Camelia Avatar
  Camelia este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  noiembrie 2006
  Locatie
  Ploiesti
  Posturi
  2.432

  Implicit Re: Stiti cine a inventat casatoria?

  In Roma antica ritualul de nunta implica obiceiuri care sunt inca in voga si in zilele noastre, cel mai cunoscut fiind inelul de logodna care simbolizeaza eternitatea, fiindca se presupunea ca mariajul este o uniune care dureaza pentru totdeauna. Se credea ca nervii si venele de la mana stanga merg direct la inima, si acesta este motivul pentru care inelul este purtat si azi pe mana stanga.

  O casatorie intre un cetatean roman si o peregrina sau latina era considerata o casatorie legitima doar daca aceasta primea in mod exceptional jus connubi. In cazul uniunii intre un cetatean roman si o necetateanca nu putea fi vorba despre o casatorie legitima iar copilul rezultat urma statutul juridic al mamei din momentul nasterii. Astfel in cazul uniunii dintre un cetatean roman si o peregrina copilul primea statutul juridic de peregrin. Soldatii necetateni primeau diverse diplome militare, care acordau acestora o data cu cetatenia si dreptul de a incheia o casatorie legitima cu peregrinele sau latinele din provincie. Varsta admisa pentru casatorie era stabilita pentru fete la 12 ani, cand se considera ca ele au devenit nubile, adica erau in stare sa se procreeze, iar la baieti varsta admisa pentru casatorie era stabilita la 14 ani.

  Organizata pe principii patriarhale, familia se axa in jurul unei puteri, a sefului de familie (pater familias), a carui autoritate unica se exercita asupra sotiei (manus). Femeia era cea care-si parasea deobicei familia de origine si intra in familia sotului. In noua familie dobandind o serie de drepturi noi, respectiv dreptul de succesiune si dreptul la rudenia civila. In alte cuvinte femeia dobandea drepturi asupra copiilor (patria potestas), asupra sclavilor (dominica potestas) si asupra bunurilor (dominium).

  Conform dreptului roman, casatoria sclavilor nu era legala, ea constituind doar o uniune (deci contubernium nu matrimonium) a carei stabilitate era data de necesitatea existentei mainii de lucru servile.

  Cetatenilor romani li se aplicau legile romane cu particularitati (indeosebi procedurale) caracteristice dreptului roman provincial. Tutela, curatela, adoptiunea si adrogatiunea constituiau in provinciile Imperiului institutii de drept roman. De aceea se practica probabil “infratirea”, diferitele forme de “infratire” fiind practicate si perpetuate de catre romani pana in epoca feudala.

  Istoric, familia ca nucleu al societatii a aparut in Evul Mediu, cand erau promovate puternic legaturile de sange, rudenii de tot felul si incuscririle. Era o mandrie sa ai ca nas de casatorie o personalitate importanta a timpului, si astfel se stabileau si legaturi de vasalitate si subordonare in clanul respectiv.
  In alta ordine de ideei, in Evul Mediu femeia era tratata ca trofeu de razboi sau obiect de schimb contra dota. Dota sau zestrea era un cadou nuptial, constand din bani, proprietati, pozitie nobila in societate, titlu, sau alte bunuri si era platit de catre familia miresei. Legaturile economice si materiale erau cele mai importante si dragostea nu avea nimic de-a face cu mariajul acelor vremuri.

  Principiul egalitatii incepe totusi sa se manifeste aici, prin intretinerea reciproca intre soti precum si intre parinti si copii. Pe masura crestinarii crescande a societatii, s-a realizat liberulul consimtamant al tinerilor,in cadrul tainei cununiei practicate de biserica ortodoxa. Casatoria se realiza in ordinea varstei, varsta mirelui fiind de obicei mai mare decat a miresei. Familia romaneasca a evului mediu a continuat sa-si pastreze si chiar sa dezvolte caracterul patrilocal si patriliniar.

  Casatoria medievala era un act important din punct de vedere familial, solidaritatea fiind foarte mare in interiorul familiei. O motivatie a acestui lucru fiind faptul ca familia ramanea legata de acelasi lot de pamant, generatie dupa generatie. Casatoria a fost una dintre institutiile situate la confluenta normelor canonice bisericesti cu cele laice, legile Tarii. In cadrul familiei medievale fii mai in varsta trebuiau sa paraseasca locuinta parinteasca, aceasta ramanand fiului cel mic care era obligat sa contribuie la constructia caselor fratilor mai mari si sa-i ingrijeasca si sa-i inmormanteze pe parinti.

  In jurul anului 1500 multe casatorii se desfasurau fara ceremonie sau martori, asa ca Consiliul de la Trent a decretat ca orice casatorie trebuie sa fie oficiata de preot si sa aiba loc in prezenta a cel putin doi martori. Nunta a inceput sa devina similara ritualurilor din zilele noastre, desi dragostea nu era inca un element necesar, fiindca casatoria avea de multe ori un puternic impact politic. De exemplu casatoriile dintre nobili si cei din clasele inferioare nu erau acceptate din dorinta de a pastra pura linia de sange. Plecand din acele timpuri, prin respectarea si promovarea acestui tip de relatie legala, am ajuns astazi sa preferam casatoria monogama.

  In timpul Renasterii casatoria era precedata de lecturi religioase cu durata de cateva saptamani, iar dupa casatorie urma un festin de sarbatoare, obicei pagan adoptat de catre biserica romano– catolica.

  Traditia rochiei albe de nunta ca simbol al puritatii si virginitatii, purtarea unui lucru vechi si a unuia nou, un articol de imbracaminte de culoare albastra, credinta ca daca mirele vede mireasa inainte de nunta aceasta aduce ghnion, sunt superstitii imprumutate din obiceiurile celtice si ritualurile hinduse.
  Monogamia este una dintre “traditiile” care guveneaza obiceiurile acestui mileniu, cel putin pentru moment. Istoria ne-a aratat ca schimbarile pot fi radicale – de la matriarhat la patriarhat, de la poligamie la monogamie, de la femeia bun de schimb la mireasa de poveste din zilele noastre- de aceea nu ne ramane decat sa vedem ceea ce urmeaza sa se schimbe. Ceea ce noi intelegem ca fiind normal este doar o conceptie care poate fi schimbata si cu siguranta se va schimba in timp.


  material realizat de Viorela Popa
  "Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede!" - proverb romanesc


  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.  Pentru a vizualiza link-urile sau imaginile din semnaturi, numarul postarilor dvs. trebuie sa fie 10 sau mai mare. Momentan aveti 0 postari.

 3. #33
  stroeloretta este offline Utilizator Mugurel
  Data inscrierii
  august 2008
  Posturi
  122

  Implicit Re: Stiti cine a inventat casatoria?

  In Germania o politiciana s-a gindit sa propuna ca la cuplurile casatorite sa se reinnoiasca actele de casatorie tot din 7 in 7 ani, daca cuplul nu mai vrea sa se casatoreasca din nou atunci sunt de la sine inteles despartiti legal fara a merge la tribunal,insa legea nu s-a votat pt. ca restul politicienilor or zis ca nu-i corect ca asa le vin idei la barbati si multi nu si-ar mai cere nevasta din nou de nevasta...Mie insa mi s-a parut ideea interesanta ca punct de vedere,putem gindi si din prisma asta cumva sa stea barbatul in sah si sa aibe grija de femeia altfel la dupa sapte ani nu mai zice da.

 4. #34
  gabryna Avatar
  gabryna este offline Utilizator Copacel roditor
  Data inscrierii
  august 2008
  Posturi
  699

  Implicit Re: Stiti cine a inventat casatoria?

  )Faina ideea..cred ca nu s-a aprobat mai mult si pt. ca ar pierde tribunalele bani buni..

Pagina 3 din 3 PrimulPrimul 123

Subiecte Similare

 1. Cine este Sfantul Duh?
  De lovelife in forum Crestinismul
  Replici: 35
  Ultimul post: 31 dec 2012, 17:49
 2. Ce mai stiti despre daci?
  De Mihaitza in forum Istoria Dacilor si Romanilor
  Replici: 24
  Ultimul post: 28 iun 2011, 20:01
 3. Căsătoria ajută la imbunatatirea starii de spirit
  De lovelife in forum Familia: copii, parinti, bunici
  Replici: 16
  Ultimul post: 22 oct 2010, 08:18
 4. Cine are 'ochi ' sa vada...
  De miri Elena in forum Alte stiinte spirituale
  Replici: 36
  Ultimul post: 03 nov 2008, 22:11
 5. Cine esti? - O poveste
  De Catalin in forum Discutii libere
  Replici: 0
  Ultimul post: 05 iul 2007, 16:45

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •