Pagina 4 din 30 PrimulPrimul 123456789101424 ... UltimulUltimul
Rezultate de la 46 la 60 din 450

Subiect: Experienta proprie sau din experienta altora

 1. #46
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Mă bucur că în esență diferențele de abordare nu sunt prea mari. Am putea vorbi despre diferențe în aplicare lucru mult mai important decât partea "teoretică".
  Mă simt dator cu o explicație care, deși nu mă scuză, are rolul de a indica sursa sau sorgintea unor afirmații anterioare.
  Am citit în vara aceasta o carte pe care, hai să zicem că am putea-o încadra în categoria "analizelor critice" asupra unor evenimente de mult petrecute. Este vorba despre cartea lui Michel Benoit cu titlul: Iisus minciuni și adevăr (ISBN 978-973-145-187-9). Titlul original: Jésus et ses héritiers ceea ce s-ar traduce prin Moștenitorii lui Iisus. Aici este analizată Evanghelia după Ioan într-un fel comparativ cu celelalte dar și acceptându-se ideea că autorul acestei Evanghelii nu ar fi fost de fapt apostolul Ioan. În această evanghelie sunt punctate fapte ale lui Petru și analizate contextual epocii și obiceiurilor vremii. În această evinghelie Petru tae o ureche fără ca Mântuitorul să o vindece imediat. În faptele Apostolilor Petru este cel care povestește că Iuda ar fi fost spânzurat cu picioarele în sus și i-ar fi pleznit mijlocul lăsându-i-se măruntaiele să se împrăștie în afară. Acest mod de a pedepsi pe cineva este specific zeloților în caz de trădare. Și ar mai fi o idee conform căreia apostolii reprezintă o nouă clasă socială și anume clerul în formare întrucât nici unul dintre ei nu a revenit la existența anterioară pentru a-și câștiga traiul ci ei gestionează banii pe care îi aduc creștinii după ce vindeau tot ce aveau. Desigur, avem de-a face cu o continuare a unor practici din VT.
  Totate bune și frumoase, folosesc acuzații la adresa lui Petru din această carte ("Acum, urechea a fost tăiată din greșeală intenția fiind secționarea unei artere care se află cu doi centimetrii mai jos de ureche. Se pare că Petru nu purta întâmplător sabia asupra lui având pregătire militară. Ceea ce înseamnă că Petru s-a lepădat de Domnul Iisus Hristos de frică de a nu fi ucis.") și ce crezi că visez ieri noapte? Se făcea că eram apostol și nu puteam folosi darurile Domnului Iisus Hristos de a vindeca și ierta păcatele oamenilor pentru ca fiica mea să nu moară. Au venit cei cărora trebuia să le plătesc chiria și eu nu aveam banii mei. Puteam însă folosi din banii Domnului adunați de la creștinii care-și donau tot avutul. Grea decizie! Cred că până la urmă am acceptat ideea de a folosi din acești bani urmând să-i pun la loc când voi putea câștiga din nou. Ciudat vis! Oricum, nu cred că e întâmplător, cu atât mai mult cu cât am constatat că în somn deciziile pe care le luăm în astfel de situații nu fac altceva decât să arate adevărata noastră fire interioară, neviciată de educație sau de alte considerente de care ținem cont în starea de veghe. Astfel de vise le catalogam ca fiind puncte de verificare. Interesant că acest lucru se întâmplă după postarea critică la adresa apostolilor și a lui Petru în mod special. Nu îmi rămâne decât să-mi cer scuze public apostolilor și în special Sfântului Petru pentru gândurile și cuvintele scrise fără să știu cât de greu e să fi fost apostol. Deci, Sfinți apostoli, și mai ales Sfinte apostol Petru, iertați-mă că nu am știut ce fac.
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 2. #47
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Citat Citat din Tudor STEFAN Vezi post
  Se făcea că eram apostol și nu puteam folosi darurile Domnului Iisus Hristos de a vindeca și ierta păcatele oamenilor pentru ca fiica mea să nu moară. Au venit cei cărora trebuia să le plătesc chiria și eu nu aveam banii mei. Puteam însă folosi din banii Domnului adunați de la creștinii care-și donau tot avutul. Grea decizie! Cred că până la urmă am acceptat ideea de a folosi din acești bani urmând să-i pun la loc când voi putea câștiga din nou. Ciudat vis.
  Acum intelegeti de ce a plans Petru cu amar?
  A scrie si a recunoaste in public, despre aceasta slabiciune, este un act de curaj. Va felicit!
  In legatura cu deciziile pe care le luam in somn, in anumite situatii, ar trebui sa meditam mai mult, caci nimic nu e ceea ce pare in visele astea. Interesanta partea cu fiica Dvs. Banuiesc ca in realitate e fericita si sanatoasa, si ca e destul de tinerica (vreo 18 ani?).
  Banii erau de hartie sau de metal?
  Facand legatura cu un vis pe care l-am avut si eu trei nopti la rand cu tatal meu, foarte trist, bolnav si singur, si intelegand mai tarziu la ce se referea "tatal" din visul meu, am si pentru visul Dvs. o varianta de interpretare.
  Din experienta va spun ca Sf. Impartasanie luata cel putin saptamanal ajuta la curatarea tuturor acelor impulsuri care zac in noi si care se manifesta neplacut in decizii sau fapte facute in vis, dar si in realitate (insa manifestate mai subtil, caci avem controlul mintii).
  Cartea despre care vorbiti nu am citit-o, insa din ce-mi povestiti v-as sfatui sa faceti o pauza cu lectura ei.

 3. #48
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Citat Citat din Tudor STEFAN Vezi post
  Altminteri, să citim fără rațiune ceva, poate descoperii sensuri noi, nebănuite și probabil neînțelese de nimeni altcineva dar, poate adevărate!
  Eu ma refeream la ce se intampla cand recitesti de multe ori o carte preferata. De atata citit si rascitit, unele pasaje le stii si pe de rost, si atunci, stiind deja firul actiunii, esti mai deschis la aspectele sufletesti descrise acolo. De asta spuneam ca asa ceva nu se obtine de la prima lectura.
  Am inteles ca ati avut o experienta budista (iertati-ma daca va reamintesc despre momente neplacute). De ca nu inlocuiti, de exemplu, cartea lui Benoit cu Evanghelia lui Luca?

 4. #49
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Citat Citat din Tudor STEFAN Vezi post
  Astfel de vise le catalogam ca fiind puncte de verificare.
  Mai exista in cap. 21 Ev. lui Ioan cateva versete care imi plac nespus de mult, cand Iisus il intreaba pe Petru de trei ori daca il iubeste.
  Si astea se pot numi tot puncte de verificare.
  In momentul in care dai curs dorintei din inima ta de a deveni si tu un apostol al lui Hristos, acesta te va verifica trecandu-te prin toate tablele legii. Sa spunem ca lupti zile in sir si le pazesti pe toate, si dintr-o data, mai ales cu gandul, incalci una din ele. Atunci simti ca se prabuseste tot ce ai construit (caci daca incalci o porunca, le-ai incalcat pe toate). Dar Bunul, prin marea lui intelepciune, ne-a lasat posibilitatea sa stergem acest pacat, prin spovedanie si Sf. Impartasanie, si s-o luam de la capat cu forte noi.
  Cel mai greu de strunit e gandul. Cele mai multe pacate se fac cu gandul sau din nestiinta. In aceasta perioada de verificare ti se reveleaza o gramada de pacate (despre care nu scrie nicaieri) care se fac din nestiinta.
  De asemenea, vei simti ca orice cuvant care iti iese din gura, odata iesit, capata existenta de sine statatoare, ca o stanca de piatra care a iesit din gura ta si nu mai poate fi urnita. Cuvantul rostit e de neclintit, e foarte puternic.
  De asemenea, vei dobandi un simt al moralitatii. Iti va fi imposibil sa faci ceva imoral. Cand vei visa ca trebuie sa platesti chiria si nu ai banii pregatiti, vei prefera sa fii aruncat in strada decat sa te folosesti de ceva ce nu-ti apartine. Pentru ca "micile" concesii sunt mai periculoase decat cele mari. Si cand vei simti asta cu toata fiinta, s-ar putea ca in strada fiind sa gasesti asa, "din intamplare", banii de care tu ai nevoie.
  Tot acest simt moral dobandit te va ajuta, numai privind-o, sa vezi daca o persoana este morala sau nu. Se va produce un fel de purificare si in jurul tau, persoanele imorale sau care te stagneaza "disparand" din preajma ta.
  Si apoi, ar trebui sa urmeze acest moment minunat cand Hristos ne intreaba: Didina, sau Stefane, ma iubesti?
  Ultima editare de Didina : 18 sep 2010 la 15:50

 5. #50
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Banii pe care trebuiea să-i dau reprezentau un concept, nu s-au materializat vizual (dar mai curând ar fi fost vorba despre bancnote). Știam că vine scadența.
  Fata are 20 de ani este studentă și a avut probleme de sănătate.
  Oricum cred că acest vis are legătură cu ceea ce am postat despre Sfântul Apostol Pavel. Cartea am terminat-o de citit.
  Ceea ce este mai interesant a fost visul de azi noapte când eram într-o biserică și era multă forfotă căci Domnul Iisus Hristos era și El acolo. Mergând înspre o încăpere unde credeam că este Mântuitorul, am deschis ușa și am lovit cu ea pe cineva. O femeie tocmai ieșea și în spatele ușii era cineva îmbrăcat în sutană neagră. Nu I-am văzut chipul dar, aveam convingerea că e cineva sfânt (o prezență feminină). M-a întrebat dacă nu mă doare ceva și eu am răspuns că nu, că de fapt ușa a lovit-O pe Ea. Apoi, copleșit parcă de prezența celei din fața mea, poziția mea a ajuns să fie cu corpul aproape îndoit de la mijloc și atunci, s-a așezet pe o bancă (încăperea semăna cu partea dintr-o biserică în care oamenii stau pe bancă) și punându-mi capul în poala Ei, m-a cuprins o durere și o bucurie sfâșietoare și o iubire imensă care se maifestau simultan în inima mea și toate percepțiile mele se refereau la o inimă de o tristațe, bucurie și iubire profunde, încât nu știam de ce plâng, de bucurie sau de tristețe. Când m-am concentrat asupra unor probleme particulare starea aceasta de grație divină s-a destrămat și m-am trezit cu un dor nespus de a asculta o Sfântă Liturghie și dând drumul la TV am urmărit pe Trinitas Sfînta Liturghie bucurându-mă, ca niciodată până acum de cântarea psaltică, sfâșietor de tristă a stranei.
  Cu drag, Dodo
  PS Mulțumesc pentru empatie.
  Doamne ajută!

 6. #51
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Citat Citat din Tudor STEFAN Vezi post
  Banii pe care trebuiea să-i dau reprezentau un concept. (...) Știam că vine scadența.
  Fata are 20 de ani este studentă și a avut probleme de sănătate.
  Sa va traiasca sanatoasa si sa va aduca numai bucurii, atat in plan personal, cat si cu rezultatele de la facultate.
  In legatura cu acel concept, al banului, am observat ca el aparea constant in multe situatii ca un fel de barometru al gradului de cumpatare la care ajungeam la un moment dat.
  Acest simt, al cumpatarii, se reflecta in mai toate actele noastre. Intai incepem cu mancarea, tinand post. Apoi cu banii, incercand sa-i chibzuim. apoi cu dorintele sau, mai curand, cu necesitatile noastre, observand ca avem multe necesitati create de societatea asta tipica de consum. Apoi vom ajunge la nivelul gandurilor si vorbelor noastre. Vom realiza ca pana atunci ne vanturam prin lume improscand cuvinte incolo si incoace.
  In legatura cu cuvantul rostit, care are putere indiferent daca noi suntem constienti sau nu, vreau sa marturisesc si eu despre un astfel de "punct de verificare". Oferindu-ma sa ajut pe cineva, i-am spus: "De orice ai nevoie, spune-mi, si eu voi aduce ce-mi ceri!".
  Pe langa alte nevoi urgente si personale, intr-o zi imi cere cate ceva pentru un caine pe care el il avea si il iubea enorm, printre care si o fiola de aceea pentru pureci. Desigur ca am cumparat tot ce imi ceruse, fara nici o problema. In ziua aceea am cuparat si pentru mine cate ceva, lucruri "necesare" mie. Apoi intru intr-un supermarket sa-mi cumpar si mancare, imi iau ce imi trebuie, si la casa vad ca trebuie sa renunt la ceva pentru ca imi lipsea o suma infima. Am lasat produsul respectiv la casa, desi imi trebuia in acea seara, dar iesind afara incep sa ma intreb daca nu cumva am fost nechibzuita cu banii in acea zi. Si primul lucru care-mi trece prin cap a fost: "poate ca nu era neaparata nevoie sa cumpar fiola aceea pentru caine.., sau cel putin nu azi..." si imediat, la trei secunde dupa ce am gandul acesta care ma surprinde si pe mine de unde a aparut, la picioarele mele vad mototolite 2 bancnote care reprezentau exact suma pe care o dadusem pe fiola. Si trecea lume multa pe acolo si nimeni nu le vedea.
  M-a cuprins un sentiment de rusine si de obida, si de toate, si atunci in fata mea a aparut acel cuvant, "orice", impasibil ca o stana de piatra, pe care eu il folosisem cand ma adresasem omului: "De orice ai nevoie..."
  Si atunci am inteles ca trebuia mai curand sa-mi treaca prin cap alt gand, ca as fi putut amana ce-mi cumparasem mie si pe care eu il crezusem "necesar", si ca aici fusese nechibzuinta mea. Nu trebuie sa judecam noi necesitatile celuilalt.
  Intotdeauna cand mi se spun sau mi se fac lucruri care ma surprind, ma deranjeaza sau ma manie, mintea mi se blocheaza un moment, ramane "in alb" si incerc sa-mi amintesc cu disperare daca nu cumva, odata, un cuvant care mie mi-a "scapat" fara sa inteleg pe deplin ce presupune el, a atras reactia celui din fata mea. Si, culmea, de fiecare data cauza acelei actiuni o gasesc la mine.
  Ultima editare de Didina : 18 sep 2010 la 17:50

 7. #52
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Eu sunt crestin ortodoxa, dar din comoditate, fiind mai aproape de casa, ma duceam de ceva timp la o biserica catolica. Desi participam la Sf. Liturghie, ma gandeam de multe ori ca, pentru a ma mantui, trebuie sa astept momentul oportun, sa fac eventual un curs de i.e. (caci acolo mi se spune, pas cu pas ce trebuie sa fac pentru asta), eventual sa aprob examenul pentru care ma pregateam, ca sa obtin un loc de munca mai bine platit si sa fac nu stiu ce actiuni de caritate, etc. Comportamentul tipic al celui ce asteapta un tren intr-o sala de asteptare.
  Intr-o zi, facand o retrospectiva a faptelor mele, m-am mahnit si am spus: Doamne, eu nu stiu cum ma mai rabzi, ca eu nu ma mai rabd. Nu stiu unde o sa ajung in felul acesta! (aveam eu motivele mele sa fiu suparata).
  Iar noaptea am visat ca mergeam pe un drum, la ceas de seara, avand in fata mea infatisarea unui castel imens, cu ziduri de piatra. Erau copaci de o parte si de alta a drumului, castelul era cam departe, dar eu stiam ca trebuie sa ajung acolo. Deodata pe marginea drumului apare o femeie obeza, inconjurata de multe pisici, care ma intreaba ceva. Ma apropii sa-i dau informatia ceruta si, cum imi plac pisicile, am inceput sa ma joc cu ele, pierzand notiunea timpului.
  Deodata ma trezesc si vad ca e noapte bezna. Derutata, nu mai stiam incotro s-o apuc, nu se mai vedeau nici copacii de pe margine, nici degetul ridicat in fata ochilor. Si zic: nu stiu pe unde s-o iau!
  Atunci am simtit pe cineva in dreapta mea (caci nu vedeam cine e) si imi spune:
  -Striga!
  -Si cum sa strig? am intrebat.
  - Domnul X! Domnul X!
  Si eu imediat gandesc: "pe domnul asta il cheama exact ca pe preotul nostru!" si incep sa strig, de doua ori, asa cum mi s-a spus.
  Si deodata apare langa mine o sfera, iar in mijloc un domn foarte amabil care a intins mana si mi-a aratat cu degetul directia in care se afla castelul. Cand a ridicat mana, intunericul s-a imprastiat, iar eu am putut vedea din nou acel castel.
  Si acum, in legatura cu ce spuneati zilele trecute: cand am plecat pe acel drum vroiam doar sa ma mantui. Apoi am inteles ca e mai importanta evolutia spirituala (caci nu poti sa-ti umpli burta fara sa manaci), caci, daca faci 99% din drum in aceasta viata, fara sa dai ultimul pas (mantuirea), imi este mai usor data viitoare (in viata viitoare) sa o obtin.
  In legatura cu reincarnarea, si eu refuzam sa cred in ea. Fiind studenta la Waldorf si trebuind sa dau examen la antropozofie, a trebuit sa citesc "Stiinta Spirituala" si "Teosofia" lui Steiner. Cand am citit ce scria acolo, am stat intr-o stare de soc cateva zile, neputand sa mananc mai nimic. Dupa ce mi-a trecut socul, nu am mai putut sa nu cred in reincarnare si totul a inceput sa capete sens.
  Ultima editare de Didina : 18 sep 2010 la 22:38

 8. #53
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Fiecare existență este marcată de posibilitatea ruperii lanțului reîncarnărilor. În actuala existență știu că am ratat deja de două ori această șansă. Oare va mai fi și o a treia?
  Nu cred că rezolvând 99% din ceea ce avem de făcut, într-o viață viitoare ne va fi mai ușor. În momentul reîncarnării se așterne voalul uitării și până să conștientizăm ce puțin mai avem până la mântuire, ne putem încărca cu noi păcate din tinerețea noii reîncarnări sau poate urmând un alt drum, mai ocolim preț de câteva sute de vieți.
  Domnul Iisus Hristos ne cere doar să credem în El și vom avea viață veșnică (ori nu mai murim, ori nu ne mai naștem). Mai plauzibilă este variant a doua, respectiv că nu ne mai naștem. Și s-ar părea că este chiar atât de simplu. Sigur că totuși este mult de lucru deoarece credința și ascultarea merg mână în mână. Nu poți să crezi în Domnul Iisus Hristos și să nu faci ceea ce ne-a spus El să facem.
  Despre mântuire am încercat să surprind câte ceva aici:
  http://pulse.yahoo.com/_5YTN6E6JT42M...listPage=index
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 9. #54
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Citat Citat din Tudor STEFAN Vezi post
  Fiecare existență este marcată de posibilitatea ruperii lanțului reîncarnărilor. În actuala existență știu că am ratat deja de două ori această șansă. Oare va mai fi și o a treia?
  Nu cred că rezolvând 99% din ceea ce avem de făcut, într-o viață viitoare ne va fi mai ușor. În momentul reîncarnării se așterne voalul uitării și până să conștientizăm ce puțin mai avem până la mântuire, ne putem încărca cu noi păcate din tinerețea noii reîncarnări sau poate urmând un alt drum, mai ocolim preț de câteva sute de vieți.
  Domnul Iisus Hristos ne cere doar să credem în El și vom avea viata vesnica (ori nu mai murim, ori nu ne mai nastem). Mai plauzibilă este variant a doua, respectiv că nu ne mai naștem. Și s-ar părea că este chiar atât de simplu. Sigur că totuși este mult de lucru deoarece credinta si ascultarea merg mana in mana. Nu poți să crezi în Domnul Iisus Hristos și să nu faci ceea ce ne-a spus El să facem.
  Despre mântuire am încercat să surprind câte ceva aici:
  http://pulse.yahoo.com/_5YTN6E6JT42M...listPage=index
  Cu drag, Dodo.
  Am intrat si eu aici si am citit ceea ce ati incercat sa surprindeti. Mi-au atras atentia cateva idei, dar as vrea sa incep cu viziunea Dvs. asupra familiei: femeia trebuie sa asculte de barbat asa cum biserica asculta de Iisus, iar barbatul trebuie sa se supuna lui Dumnezeu, asa cum Iisus se supune lui Dzeu-Tatal.
  Dintotdeauna am simit nevoia sa pun in corelatie ceea ce spune o persoana cu ceea ce face. In legatura cu aparenta ierarhie, promovata de dogma bisericeasca, si pe care am surprins-o manifestandu-se (constient sau nu) si la persoane mai elevate ( Domnul X din visul povestit ieri), intr-o zi i-am spus preotului: eu inteleg sfatul Dvs, sa ma rog, mai ales Maicutei Mantuitorului, dar vazand cum este privita femeia in biserica, am tendinta sa trec peste Ea, ca peste Una care nu are suficienta putere, si sa indrept rugaciunea mea direct la "sursa", adica Fiului. Asa cum femeia este cam ignorata in biserica Domnului, si eu am tendinta, privind ce se intampla in biserica, sa ignor "intermediarii" in rugaciunea mea.
  Probabil ca preotul s-a speriat, si a realizat ca in discursul de dupa Sf. Liturghie a omis sa suplineasca neajunsul pe care dogma il face. Asa ca 3 duminici la rand a ridicat in slavi femeia si rolul ei in societate, in familie si in biserica. Tot de atunci, la Sf. Litughie mi se permite sa citesc si eu Apostolul, nu numai sa dau raspunsurile. Iar cand am trecut la constituirea unei Asociatii bisericesti, preotul si-a manifestat dorinta ca tot Consiliul Directiv sa fie format numai din femei (oricum legea obliga ca macar 40% sa-l reprezinte unul dintre sexe).
  Atunci cand spuneti ca postul ajuta la "eliberarea demonilor", tot la un fel de "purificare" va referiti. Or, scopul principal al postului este sa dezvolte, sa intareasca vointa. "Cei slabi sa manance verdeata" spune Sf. Pavel. Sunt destule persoane care nu tin post sau mananca si carne, dar care alunga demoni. Cand Iisus scoate demonii din copil vrea sa spuna ca el este mai puternic decat insotitorii sai, si ca aceasta putere se fortifica, intr-o prima faza, prin post si rugaciune.
  Ruperea lantului reincarnarilor se obtine la 5000 de ani, si asta daca esti un Boddhisava. Si tot numai in cazul in care esti un Boddhisava este posibil sa ai sansa la sute de reincarnari in acest interval de timp.
  Noi, astilalti, care nu avem o misiune prea mare, decat a propriei mantuiri, daca avem noroc ne incarnam la fiecare 1050- 1100 de ani, o data ca barbat, o data ca femeie (desigur, nu-i nimic batut in cuie. eu spun "in general"). Viata vesnica (a se vedea cazul Apostolului Ioan) nu presupune ca cele doua posibilitati se exclud una pe alta: "caci cel ce iubeste pe fratele sau (desi are viata vesnica), iese de la Tatal si vine in lume"- spune acesta intr-una din cele doua Epistole ale sale.
  Iisus Hristos spune ca trebuie sa iertam de 70 de ori cate 7,si nu ar spune-o daca El nu ar face asta. Asa ca nu inteleg de ce spuneti oare dupa doar doua esecuri. Nu merg credinta si ascultarea mana in mana? Va mai raman 488 de incercari, sau nu aveti suficienta credinta in ce spune Iisus? Ca se asterne voalul uitarii? Are Dumnezeu ratiunile Lui, nu trebuie sa ma descurajez eu pentru asta. In schimb am observat ca studiind psihologia temeinic in timpul liceului, dupa cativa ani, cand am dat examen de admitere la Waldorf, mi-a fost suficienta o saptamana sa-mi reimprospatez memoria cu tot continutul manualului. Daca nu as fi studiat-o in liceu, probabil as fi necesitat cel putin trei luni. Or, examenul era peste o luna (si n-as fi fost pregatita). Iar daca in lumea asta stau lucrurile asa, care nu e decat o palida copie a ceea ce se intampla in inaltimile spirituale, cu atat mai mult lucrurile merg asa si cant e vorba de ceea ce provine din aceste inaltimi, chiar daca eu nu sunt constient.
  O duminica cu folos Dvs. si celor dragi Dvs. Doamne ajuta!
  Ultima editare de Didina : 19 sep 2010 la 09:57

 10. #55
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Trebuie să recunosc, am fost surprins (în mod plăcut, bineînțeles), de atitudinea militantă, angajată de "a face" și nu doar de "a comenta". Felicitări!

  Geneza cap.3, v.13-19:

  13. Și Domnul Dumnezeu a zis femeii: „Ce ai făcut?” Femeia a răspuns: „Șarpele m-a amăgit, și am mâncat din pom.”
  14. Domnul Dumnezeu a zis șarpelui: „Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat ești între toate vitele și între toate fiarele de pe câmp; în toate zilele vieții tale să te târăști pe pântece, și să mănânci țărână.
  15. Vrăjmășie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Aceasta îți va zdrobi capul, și tu îi vei zdrobi călcâiul.”
  16. Femeii i-a zis: „Voi mări foarte mult suferința și însărcinarea ta; cu durere vei naște copii, și dorințele tale se vor ține după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine.”
  17. Omului i-a zis: „Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale, și ai mâncat din pomul despre care îți poruncisem: „Să nu mănânci deloc din el”, blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ți scoți hrana din el în toate zilele vieții tale;
  18. spini și pălămidă să-ți dea, și să mănânci iarba de pe câmp.
  19. În sudoarea feței tale să-ți mănânci pâinea, până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat; căci țărână ești, și în țărână te vei întoarce.”

  Pedeapsa pentru neascultare este diferențiată pe sexe și este foarte clară (nu ca legile noastre promulgate de parlament pe care le poți interpreta după cum vrei).

  Desigur că femeia are un rol foarte mare în perpetuarea speciei crescând copilul de la stadiul de ou fecundat până la cel de nou-născut în ea însăși. Există și opinia superiorității bărbatului care, d.p.d.v. al informației transmisă genetic conține o cantitate dublă oferind posibilitatea apariției fie a unui băiat, fie a unei fete. Desigur că diverse considerente pot alimenta o polemică nesfârșită.

  Despre această problemă am încercat să surprind câte ceva aici:
  http://pulse.yahoo.com/_5YTN6E6JT42M...listPage=index
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 11. #56
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Citat Citat din Tudor STEFAN Vezi post
  Despre această problemă am încercat să surprind câte ceva (...)
  Fiecare are problema lui, mai mult sau mai putin spinoasa. E o tema delicata, si nu vreau sa ma hazardez prea mult in opinii. Si apoi, vorbesc din tabara opusa...
  Dar am ajuns sa inteleg, intr-o zi, cuvintele Sf. Pavel despre relatii, casatorie, adulter si ce trebuie sa faca "incornoratul/a". De asemenea cred ca cel ce e casatorit sa mearga pana la capat, iar cel ce nu a facut-o inca sa ramana asa cum e. Caci nu celibatul este aspectul pe care il atinge Pavel, ci o alta forma de manifestare a cumpatarii.
  Spuneati la un moment dat: "numai iubirea de Dzeu nu poate dezamagi!". Iubirea e chestiune de doi, dar, aveti dreptate, Dumnezeu nu ne dezamageste pentru ca nu greseste. Daca e sa privim prin prisma lui, noi gresim tot timpul, dar el tot ne iubeste. Si cum face Dumnezeu cu mine, asa trebuie sa fac si eu cu ceilalti. Acuma, daca eu inteleg prin iubire sa nu mi se greseasca, s-ar putea sa fiu foarte dezamagit la un moment dat. Pentru ca in afara de Dumnezeu, toti gresim. Si in aceasta dezamagire pot spune foarte usor: "in iubire nu avem decat de pierdut!"
  Increderea inselata doare mai mult decat greseala recunoscuta. Si cand se intampla, daca nu sunt copii la mijloc (eu vorbesc din experienta, este concluzia la care am ajuns, nu am pretentia sa emit norme, nici sa conving pe nimeni), trebuie sa ma intreb serios: ce fac eu aici, ce pot sa fac si la ce-mi foloseste? Daca sunt capabil de iertare, imi voi mangaia partenerul, ii voi spune ca stiu tot si il voi face sa se spovedeasca. Ascultandu-l, voi incerca sa inteleg ce slabiciuni au cauzat fapta lui, chestionandu-ma daca eu am stiut cumva de ele, dar am amanat solutionarea lor (serviciu, rutina, etc). Daca ele nu au solutie, si mie imi provoaca suferinta, plec. Nu pot sa-i cer cuiva ceva peste puterile lui (in acel moment). Nici sa-l condamn.
  Daca sunt copii la mijloc, este bine sa rezist pana acestia fac 7 ani, apoi este chiar indicata o separare intre parinti, caci tensiunile sau ura intre acestia provoaca boala sau chiar moartea copiilor. Mai intai "platesc" animalele (am vazut animale murind in chinuri sfasietoare), apoi copii sau parintii, abia la urma platim noi. Calugarul acela avea dreptate cand va intreba: DAR TU CE VREI?
  p.s.: copiii trebuie sa mosteneasca grupa sanguina a unuia dintre parinti? Aveam multe colege la scoala care aveau alta grupa decat parintii. Nu mi-a trecut nicioadata prin cap ca mamele lor ar fi "cancer in oase".
  Ultima editare de Didina : 19 sep 2010 la 21:06

 12. #57
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Bine, prin întrebarea "Tu ce vrei?" se subliniază importanța liberului arbitru. În general acest "eu vreau" are în fundal manifestarea orgoliului. Ceea ce noi dorim (acest eu vreau) este exprimarea egoului propriu pe care tocmai îl închinăm Domnului prin "Facă-se voia ta, Doamne!". Deci, pe undeva, în momentul în care spunem "Facă-se voia ta, Doamne!", acceptăm a ne mulțumi cu ceea ce avem fără a ne mai dori ceva în plus.
  Referitor la rugăciune și la "intermediari":
  Faptele apostolilor cap.19, v.11-16
  "11. Și Dumnezeu făcea minuni nemaipomenite prin mâinile lui Pavel;
  12. până acolo că peste cei bolnavi se puneau basmale sau șorțuri, care fuseseră atinse de trupul lui, și-i lăsau bolile, și ieșeau afară din ei duhurile rele.
  13. Niște exorciști Iudei, care umblau din loc în loc, au încercat să cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicând: „Vă jur pe Isus, pe care-L propovăduiește Pavel, să ieșiți afară!”
  14. Cei ce făceau lucrul acesta, erau șapte feciori ai lui Sceva, un preot Iudeu din cei mai de seamă.
  15. Duhul cel rău le-a răspuns: „Pe Isus Îl cunosc, și pe Pavel îl știu; dar voi, cine sunteți?”
  16. Și omul, în care era duhul cel rău, a sărit asupra lor, i-a biruit pe amândoi, și i-a schingiuit în așa fel, că au fugit goi și răniți din casa aceea."
  Dacă citești scrierile apocrife vei vedea că Prea Sfinta Născătoare de Dumnezeu dacă se roagă pentru cineva, acea rugăciune este ascultată.
  Pe Athos există o icoană în care pruncul Iisus încearcă să acopere gura mamei sale care-i avertiza pe călugări să nu deschidă ușile mânăstirii deoarace afară sunt pirați care vor să prade mânăstirea. Sfânta Fecioară oprește mâna lui Iisus și îi previne pe călugări. Atitudinea Domnului Iisus Hristos era de a pedepsi călugării prea puțin nevoitori. Deci iată cum mama, în virtutea principiului dătător de viață, îndulcește pedeapsa călugărilor.
  Dacă acest mecanism de intermediere nu ar exista, nu ar putea apărea minuni în vindecarea unor oameni prin simpla atingere de sfintele moaște.
  Cu drag, Dodo.
  P.S. Expresia era cancer în oasele soțului. Grupa sanguină a copilului poate fi aceeași cu a unuia dintre părinți sau grupa sanguină comună a bunicilor, din ambele părți (a tatălui sau a mamei). Deci indiferent de grupa sanguină a părinților, copilul poate avea de exemplu grupa AB dacă atât un bunic din partea mamei cât și un bunic din partea tatălui au grupa sanguină AB. Oricum, cel mai elocvent test este cel care analizează ADN-ul copilului comparativ cu cel al părinților sau, mai exact cu al tatălui dacă nu sunt dubii că ar fi fost schimbat copilul la maternitate.
  Doamne ajută!

 13. #58
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Citat Citat din Tudor STEFAN Vezi post
  . În general acest "eu vreau" are în fundal manifestarea orgoliului. Ceea ce noi dorim (acest eu vreau) este exprimarea egoului propriu pe care tocmai îl închinăm Domnului prin "Facă-se voia ta, Doamne!".
  In general, acest "dar eu ce vreau", inseamna o discutie onesta cu tine si ati recunoaste greselile si potentialul in legatura cu partenerul. Daca esti onest vei vedea solutia situatiei. Iar daca esti curajos, o vei pune in aplicare. Acest "faca-se voia ta", demonstreaza incapacitatea ta de a duce la indeplinire o hotarare luata in urma acestei analize. A ne increde in semne si minuni sau coincidente, ca si a crede ca Dzeu. ne rezolva problemele, este gresit atunci cand presimtim sau stim ce trebuie facut. In schimb, este o rugaciune folositoare cand nu putem avea o privire de ansamblu si nu stim nici nu intuim ce ar trebui sa facem.
  "Eu vreau" vine de la verbul "a vrea", adica vointa exprimata. Pentru a face pasul urmator, la vointa manifestata, ne ajuta sa scriem de multe ori, pe hartie, ceea ce vrem:"eu vreau sa ma rup de toate aceste sentimente sau de cauzele care le produc" etc. Putem sa o insotim si cu rugaciunea, ca de exemplu psalmii 142, 22, 26, 67 si 50 (in aceasta ordine), pentru dezlegari de orice fel. Atat timp cat sentimente de furie, de nedreptate, de gelozie, de neputinta, de ura, ma stapanesc in legatura cu partenerul meu, este foarte usor sa gresesc fata de el, eu nefiind propriul meu stapan. Prin acest "eu vreau" redevin propriul meu stapan, ma eliberez de aceste sentimente si iau decizia corecta si, daca sunt puternic, o duc la indeplinire.
  Am mai observat ca de multe ori, partenerul fiind mai slab, noi trebuie sa dam pasul si sa rupem aceasta relatie nefolositoare. Si desi el ne mai iubeste si sufera cand trecem la fapte, mai tarziu ne va multumi.

 14. #59
  Tudor STEFAN este offline Utilizator Bobocel
  Data inscrierii
  iulie 2007
  Locatie
  Timisoara
  Posturi
  280

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Da și nu. Este ușor să consideri putere aplicarea unui "eu vreau". Puterea exercitată la valențe maxime înseamnă a fii în stare de crimă (forma cea mai înaltă a manifestării puterii). M-a blocat președintele când spunea că e înconjurat de oameni lipsiți de putere și că aceștia ar trebui să fie mai puternici (consecvenți până la cote maxime aplicării unor măsuri, hai să zicem eufemistic, nepopulare). Ce a rezultat? Lipsa de dialog, convingerea că numai așa este bine, împovărarea multora și dacă vor avea zile, îi va feri Dumnezeu de moarte prin inaniție sau de moarte "cu zile" din cauza imposibilității cumpărării medicamentelor necesare. Sunt doar cîteva aspecte. Era undeva scris, așa numai să ating sensul acordat de tine acestui "eu vreau", că dintre toate drepturile pe care omul le are, cel mai puțin plăcut lui Dumnezeu este dreptul de a se despărți (de a divorța). Dacă întrebi orice duhovnic, niciodată acesta nu îți va spune: divorțează. Oare de ce?
  Cu drag, Dodo.
  Doamne ajută!

 15. #60
  Didina este offline I.E. De'al casei
  Data inscrierii
  iulie 2010
  Locatie
  Pitesti
  Posturi
  870

  Implicit Re: Experienta proprie sau din experienta altora

  Citat Citat din Didina Vezi post
  Daca sunt copii la mijloc, este bine sa rezist pana acestia fac 7 ani, apoi este chiar indicata o separare intre parinti.
  Domnule Stefan, nu prea sunteti atent la cuvinte. Eu nu am zis nicaieri ca trebuie sa divortezi. In privinta asta sunt mai catolica decat Papa, adica merg pe varianta "pana cand moartea ne va desparti".
  Dar stiti ca sunt tari catolice unde divortul se acorda mai greu. Inainte de procedura de divort, judecatorul stabileste o perioada de minim 8 luni de separare.
  Inca ceva, eu de la inceput am declarat ca vorbesc din experienta. Nu inteleg de ce v-ati surprins placut cand ati vazut ca si fac ceea ce spun. Neatentia noastra este de multe ori cauza judecarii celuilalt (nu intamplator va dadeam exemplul cu "orice"). Si, de obicei, neatentia se plateste.
  Am mai observat ca la noi se foloseste "necasatorit" atat pentru "burlac" cat si pentru "divortat". Ori diferenta intre unul si altul este ca de la cer la pamant. In alte tari, mai catolice, se face o neta distinctie intre cei doi. Pentru ca, daca e sa ma iau dupa ce spune Pavel, cel care are o relatie cu un divortat comite adulter.

Subiecte Similare

 1. Experienta directa
  De Tilak in forum Discutii libere
  Replici: 202
  Ultimul post: 05 nov 2010, 22:34
 2. Sanatatea proprie si a planetei
  De ema in forum Alimentatia sanatoasa
  Replici: 20
  Ultimul post: 24 ian 2009, 00:43

Reguli postare

 • Nu puteti crea subiecte noi
 • Nu puteti posta replici
 • Nu puteti posta atasamente
 • Nu puteti sa va editati postarile
 •